SSSR protiv sila Osovine - rat titana

173

SSSR protiv sila Osovine - rat titana

offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 24538

Jedna interesantna priča o hrabroj posadi T-28 koja je napravila rusvaj u okupiranom Minsku..
https://rs.sputniknews.com/rusija/2017091611126741.....ti-minsk-/
Био је 12. дан рата

Почетком јула 1941. године, средњи тенк Т-28, којим је руководио мајор Дмитриј Малко, погођен је у нападу оружаних снага нацистичке Немачке приликом повлачења са колоном других совјетских механизованих јединица близу Березина, око 90 километара источно од Минска, који су нацисти окупирали убрзо након почетка рата. Мотор је оштећен. Малко, искусан механичар, успео је да га поправи, али је безнадежно завршио иза остатка колоне. Уместо да покушају да стигну остале, официр и његова посада одлучили су да оду на запад у посету Немцима у Минску. Допунили су муницију у напуштеном војном складишту и Т-28 је кренуо западно до белоруске престонице.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 10 Mar 2016
 • Poruke: 589

Hitler iznenađen tenkovima SSSRa, u razgovoru sa Mannerheimom
offline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 24422
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Теодор Пливије писао је у својој трилогији ''Москва-Стаљинград-Берлин'' (можда најбоље прозно дело о Другом светском рату) управо о томе....

offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 24538

Нека историјска факта из епског сукоба титана СССРа са силама осовине...
Током читавог Другог светског рата је укупно 130 немачких копнених дивизија уништено на бојном пољу и избрисано са тог списка. Од тога су 104 дивизије (80%) претрпеле пораз управо од совјетских трупа. Нацистичка војска је само у Стаљинградској бици изгубила 7 пута више војника него на целом Афричком фронту током целог рата и 27 пута више него код Ел Аламејна, највећој бици тог фронта…
На сваких 16 погинулих Немаца - 15 је гинуло у рату са Црвеном армијом, а 1 на другим фронтовима...
Немачка војска је претрпела 74% губитака у борби са СССР-ом, три пута више него у борби против свих других 25 земаља заједно; 50 дивизија немачке војске борило се само у Курској бици, два пута више него на целом Западном фронту током целе 1943. године; 800.000 војника изгубила је Немачка само у Стаљинградској бици – 7 пута више него на целом Афричком фронту током целог рата
Битке у западној Европи 1944-1945. по својим размерама и жестини ни у једном тренутку нису биле ни близу онога што се дешавало на Источном фронту, и то не само 1941-1943, него и у последње две године рата. Совјетско-немачки фронт је све до 9. маја 1945. био главни фронт у Европи
У јануару 1945, када је Немачка уложила максималан напор на Западном фронту због Арденске офанзиве, јединице Вермахта на Западу бројале су свега 73 дивизије, док се у исто време на Истоку налазило 179 немачких дивизија. Све у свему, против совјетских трупа је у то време било ангажовано 80% активне војске Немачке, 68% њене артиљерије, 64% тенкова и 48% авиона Луфтвафеа.
Препричано из књиге „Ко је победио фашизам?“ – Маријан Кубик – Душан Опачић

offline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 24422
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Хитлер је у току рата стрељао готово деведесет генерала...(мислим да је тачна бројка 89). С обзиром да су стрељачки стројеви били различито наоружани, генералима је свашта прлазило кроз главу... Mr. Green

offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 24538

https://rs.rbth.com/istorija-rusije/79226-da-li-je.....o-za-nemce
Виктор Тјомин je obradio TEMU o stradanjima Sovjetskih ratnih zarobljenika sa komparacijom u stradanju Sovjetskih vojnika u logorima Nemačke,Mislim da zaslužuje da se pročita jer analitički daje podatke o kojima se ispredaju razne a pre svega nameštene kalkulacije dok je istina negde drugde.

Да ли је совјетско заробљеништво било пакао за Немце и њихове савезнике?

Било које заточеништво је тешко, па ипак, немачки ратни заробљеници у Совјетском Савезу су живели неупоредиво боље од совјетских заробљеника у Трећем рајху. Били су чак и плаћени за рад, примали пакете и писма из отаџбине.
За инвазију на СССР Немачка је користила широк спектар савезника, марионетских држава и добровољаца из целе Европе. Стога су у ратно заробљеништво у Совјетском Савезу доспевали и Италијани, Румуни, Мађари, Хрвати, Финци, Швеђани...
Статистика о немачким заробљеницима у Совјетском Савезу није била тема за јавну расправу. Чак и данас остаје спорно питање о укупном број Немаца и припадника сила Осовине у совјетском заточеништву. Број варира од 2,3 до 3,4 милиона.
У Совјетском Савезу је за окупаторе изграђено преко 300 логора, поједини за стотину, а други за више хиљада затвореника. Неки логори су постојали само неколико месеци, а неки су остали активни годинама.
Немачки ратни заробљеници су секли шуме, подизали зграде, градили мостове и бране, или вршили друге радове. Како је једном рекао совјетски министар спољних послова Вјачеслав Молотов, ни један се немачки затвореник неће вратити кући док се не обнови Стаљинград.
Рад немачких затвореника у Совјетском Савезу је био далек од робовског. Радни дан није трајао више од осам сати, а затвореници су били можда јефтино, али ипак плаћени. За допунски рад се могао добити бонус. Неки ослобођени затвореници су пре одласка кући куповали сав накит у локалним радњама.
Однос према заробљеницима из других земаља Осовине је био још бољи. Они су имали повластице и могли чак да раде у кухињи. Зато су многи Немци покушавали да сакрију свој прави идентитет и ограде се од „народа агресора“.
Било је и покушаја бекства. Од 1942. до 1948. више од 11 хиљада затвореника је покушало да бежи, али само 3% њих успешно.
Било је и побуна и немира. У јануару 1945. године заробљеници у логору у близини Минска су били незадовољни исхраном. Забарикадирали су се у баракама и држали чуваре као таоце. Покушаји преговора су пропали, те се укључила совјетска артиљерија. Погинуло је преко 100 људи.
Репатријација немачких ратних заробљеника из Совјетског Савеза је почела убрзо након завршетка рата. Болесни и инвалиди су 1946. враћени у своје земље. Око 2 милиона затвореника је пуштено од 1946. до 1955. године. Коначна општа амнестија је проглашена 1955. године након посете канцелара Савезне Републике Немачке Конрада Аденауера Совјетском Савезу.
Према доступним подацима, у заточеништву у СССР је умрло готово 15% ратних заробљеника сила Осовине. Већина смртних случајева догодила се у годинама рата, због мањка хране, топле одеће и адекватног смештаја. У немачким логорима је убијено или умрло 58% совјетских ратних заробљеника.

Izvorni tekst je propraćen i fotografijama koje vas molim da sami pogledate jer sam malo u žurbi sa vremenom te mi nemojte zameriti na ovome..

offline
 • Neimar i savremeni farmer.
 • Pridružio: 24 Nov 2010
 • Poruke: 11124
 • Gde živiš: U sremu voljenome...

На јучерашњи дан 1943. године је пробијена блокада Лењинграда, коридор је изша преко залеђеног ладошког језера, да би 27. Јануара 1944. године блокада града престала у потпуности.

Блокада Лељинграда је трајала 872 дана, од 8. Септембра 1941. до 27. Јануара 1944. године.

У њој је страдало према проценама између 600 000 до преко 1 000 000 цивила од глади и сматра се једном од најсуровијих блокада у људској историји.

совјетски војници који су учествовали у одбрани Лењинграда....
offline
 • Pridružio: 09 Okt 2014
 • Poruke: 2889

Sirius ::Теодор Пливије писао је у својој трилогији ''Москва-Стаљинград-Берлин'' (можда најбоље прозно дело о Другом светском рату) управо о томе....

Добра дела су и "судар светова" од Александра Чаковског и "Живот и судбина" од Василија Гросмана.

offline
 • Neimar i savremeni farmer.
 • Pridružio: 24 Nov 2010
 • Poruke: 11124
 • Gde živiš: U sremu voljenome...

Citat:Koje teške patnje i na kraju smrt su zadesili tolike obične ljude. Tu mislim i na žrtve napada ali i na obične njemačke vojnike. Ratovi su najgora moguća pojava, najveće zlo, najveći poraz čovječanstva. Na žalost ni narodi koji su bili žrtve nisu smogli snage da ne čine zlo drugim nevinim ljudima (recimo Rusi Poljacima i Ukrajincima, ili kasnije komunisti vlastitom narodu kroz besmislene partijske čistke, mučenja i progone u svim komunističkim zemljama). Neshvatljiva je ta okrutnost čovjeka prema drugom čovjeku. Koliko patnje i boli i nepravde su prošli mnogi ljudi je bolno i čuti a kamoli proživjeti. ili tako okrutno skončati kao mnogi. I što je najgore i danas se mnogi ne osvrću na te teške tragedije već huškaju na nove. Neshvatljivo. Od kud toliko besćutnosti i okrutnosti u ljudima?
(Jakov, 19. januar 2018 12:46) # Link komentara
Preporučujem (+291) Ne preporučujem (-59)Један од коментара на Б92 поводом пробоја блокаде од страна Руса...Немци који су слепо следили сваку Хитлерову реч, у очива оваквих људи постали су само обични војници који су следили хирове неке будале...Којим црним украјинцима, ово са украјином ми иде на ону ствар. Та држава није никада постојала у историји док је нису 1917. године стоврили немци на окупираним територијама руске империје, а потом је иста била интегрисана у пољску, тј. један њен де, а остатак је створен у СССР, под именом СР Украјина....

Украјиан на руском језику озанчава пограничну земљу, нешто слично нашој српској крајини, а не државу. Колико год СССР постао сила под комунизмом толико је исти нанео огромна зла руском народу и руској држави....

Џаба све када се данас путем МСМ (да не буде забуне мислим на ове главне медије путем интернета) људи кљукају које каквим небулозама и лажима....

offline
 • Pridružio: 09 Okt 2014
 • Poruke: 2889

Па и јесте крајна. Војна крајна против Турака и Татара. Зато су се и населили наши тамо. Само асимилирали су се у Русе.

Ми овде сви знамо да су Пољаци терорисали православне вековима. Да су и Москву окупирали.
Нажалост већина популације је неука.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 834 korisnika na forumu :: 53 registrovanih, 7 sakrivenih i 774 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., amaterSRB, babaroga, bojank, Bubimir, ccoogg123, cifra, Dannyboy, ddjxxi, Dejan84, dekan.m, Denaya, DonRumataEstorski, dragan_mig31, Drug pukovnik, DucicM, dule10savic, Frunze, goran.vvv, gorantrojka, Istman, JOntra, ladro, laki_bb, Litostroton, MB120mm, mercedesamg, Milan A. Nikolic, Mimikrija, Miskohd, Miškić, mnn2, nuke92, panzerwaffe, pein, Polemarchoi, powSrb, raf87, raptorsi, Sale.S, SD, slonic_tonic, Snorks, Steeeefan, StefanNBG90, su27, Toni, torivoje, VladaNS1978, wizzardone, yrraf, YugoSlav, zziko