SSSR protiv sila Osovine - rat titana

178

SSSR protiv sila Osovine - rat titana

offline
 • Miodrag
 • Pridružio: 12 Nov 2016
 • Poruke: 466

Cufo ::Sirius ::Куфо,

И Жуков, и Коњев , и Рокосовски су претрпели велике личне жртве од Стаљина. Рецимо да су они последњи који би се тркали ''како би испали фаце пред Џугашвилијем''. То је још једна од антируских заблуда које упорно колају интернетом. Жукова је Стаљин органски мрзео јер је био недодирљив у свом таленту и одлучности, један од ретких који је у судбоносним тренуцима умео да уради по своме, уместо по налогу Ставке (и Стаљина, наравно). Коњев је замало избегао стрељачки вод, а и Рокосовски је преживео голготу.
Буди сасвим сигуран, штавише - убеђен да се нису ''тркали'' због Стаљина. На почетку теме лепо пише колико су Руси изгубили људи у том рату, па је лако закључити зашто им се стварно журило да затру неман у јазбини.


Ok. Vi se neuporedivo bolje razumete u to, i ja sam toga svestan.

Mada ostajem pri stavu da je "neman u jazbini" mogla da se opkoli u Berlinu prodorom kroz meke tačke na bokovima a ne direktnim udarom na utvrđene položaje (zaboravio sam kako se zovu ona uzvišenja pre Berlina gde su Nemci pripremili višeslojnu odbranu) gde je izginulo bruka Rusa.

Kolege, ovo je odličan video, preporučujem:uzvisenja su zeelow heihgts ako si na te mislioRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 13 Jan 2012
 • Poruke: 400

Mene i interesuje kojom uopšte to cifrom Cufo barata kada je riječ o gubicima Čujkovljevih i Katukovljevih armija u bici za Zelovske visove?online
 • Pridružio: 03 Apr 2008
 • Poruke: 5602

Ne barata, neko je rekao da su bili ogromni gubitci i on samo ponavlja.

offline
 • Pridružio: 13 Jan 2012
 • Poruke: 400

Trpe Grozni ::Ne barata, neko je rekao da su bili ogromni gubitci i on samo ponavlja.
Ma ja nekako nikako ne mogu vjerujem da iza toga ipak ne stoji nešto konkretno.

offline
 • Pridružio: 06 Nov 2010
 • Poruke: 11650
 • Gde živiš: Vranje

Kada se govori o borbama na, npr Zelovskim visovima ili bilo gde, moraju da se uračunaju i neki elementi kao što su pripremljenost terena za borbu (nemačku odbranu u ovom slučaju i sovjetski napad) u pp i pt smislu, mogućim pravcima upotrebe tenkova i pešadije, komunikacijama za napredovanje, povlačenje i (obavezno) snabdevanje, rokadu jedinica, stanje ljudstva (brojno stanje, moral, opremljenost....) i tehnike (broj i vrsta), pa tek onda ocenjivati da li je nešto uradjeno dobro ili loše. Na kraju krajeva postoje primeri kada je nešto radjeno sa potpunom svešću da će bitka biti izgubljena, da bi se uradilo nešto drugo - uspešno. Za to je predvidjen naziv "dovodjenje protivnika u zabludu", što se i dan danji uči na vojnim školama.

Što se Zelovskih visova tiče, sećam se jednog detalja iz trećeg dela ratnih memoara generala Popelja (pomoćnik za moral u 1. gardijskoj tenkovskoj armiji u vreme bitke za Berlin...) koji je napisao da je i najmanje selo na tim visovima bilo sagradjeno i zatim pripremljeno za PT otpornu tačku. Naučeni od svojih protivnika kako se narod može organizovati da radi na "polzu otadžbine" nemci su zelovske visove pripremili slično kao sovjeti svoje položaje u borbama za neke gradove. Istovremeno, kao i u odbrani Moskve, na front je, bar prema sovjetima na istoku, bačeno ono najbolje što je šiklgruber imao pod svojom komandom, plus folkšturm. Cilj je bio, izgleda, odbraniti položaje, zadržati sovjete onoliko koliko je potrebno da Berlin zauzmu zapadnjaci u sastavu "antišiklgruber koalicije".

Šiklgruber je računao i na to da će zapadni saveznici pomoći u odbrani protiv sovjeta, tj. da će rat produžiti za odbranu "zapadnih civilizacijskih vrednosti, demokratije i kulture...". Uostalom, sličan jezik srećemo i danas, samo što šiklgruber nije živ, ali zato imamo majmuna sa tupeom - što je slično, barem po sadržini.
Kao što danas znamo, Šiki se preračunao (izgleda da mu politička matematika i nije bila jača strana), ali to sovjetskim komandantima tada nije bilo potpuno poznato.

offline
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 13916

apostata ::Mene i interesuje kojom uopšte to cifrom Cufo barata kada je riječ o gubicima Čujkovljevih i Katukovljevih armija u bici za Zelovske visove?
Писао је скоро Исајев о тој бици, наводи и губитке.
Колико се добро сећам, чак је показао да је велик део губитака тенкова био после висова, од панцерфауста, захваљујући испресецаном терену.

online
 • Pridružio: 03 Apr 2008
 • Poruke: 5602

Ma ostavite se toga, Cufo bi to zaobisao i otisao direkno u meki trbuh na plostad u centru Berlina.

Hebes generale i marsale koji su bili na licu mesta, imali tonu ratnog iskustva i godinama se skolovali za ovakvo nesto. Dovoljno je pogledati mapu danas (ako se i to uradi) na racuanaru i zakljuciti da su prekaljeni ratnici pogresili i izabrali glup pravac samo radi svog ega.

Ne kazem da i toga nije bilo, ali daleko da je samo to bilo.

Pricati na osnovi onog sto danas znamo sa daljine od sezdeset godina i samo na osnovi procitanih clanaka u raznoraznim senzacionalistickim revijama je ....

offline
 • Cufo  Male
 • Počasni građanin
 • Pridružio: 21 Feb 2012
 • Poruke: 760
 • Gde živiš: Whitecity

Da, "Zeelow" brda... hvala... Ziveli i mislio sam da su ona ali mi se po glavi vrtela operacija "Zeelowe" pa se plaših da sam pomešao...

Naši ljudi su preosetljivi kada je kritika prema bilo čemu ruskom u pitanju-čak, nažalost, i kada je u pitanju zdrava kritika (a bez nje ne bismo mogli da uopšte evaluiramo Stvarnost, svoj razvoj i dela te tako ni da napredujemo u bilo kom smislu).

Imam druga koji, da Rusi naprave najidiotskiju grešku ili urade nešto najnaopakije moguće-on će se ljutnuti ako budeš kritikovao taj glup potez. I čak će naći najneverovatnije objašnjenje da je to ipak bio Ingeniozan potez maskiran u idiotizam, silujući pri tom i Logiku i Zdrav Razum i Činjenice i sve prirodne zakone. Sve što Putin/Rusi rade-unapred je genijalno, briljantno, superfantastično i svako ko protumači drugačije je zapadni plaćenik. Nešto jako slično zaljubljenosti-tebi je tvoja devojka najlepša i svako ko to osporava te ljuti, nervira i provocira. Zdrav razum tada prepušta "komande" osećanjima.

To ne bi bio problem da mi nismo, makar zvanično, odrasli, zreli ljudi.

Činjenica je da je Staljin bio svestan da ima praktično neiscrpan izvor ljudstva i da je bio potpuno ravnodušan koliko će Rusa morati pod zemlju da bi on pobedio. Sve druge zemlje su kapitulirale čim bi gubici bili povisoki-jer im je populacija najvažnija-a Koba bi išao do poslednjeg Rusa da je slučajno trebalo (zanimljivo, svoje Gruzine je ponajviše čuvao te su proporcionalno gledano izginuli u smešnom broju). Zar neko stvarno sumnja da bi mu se srce steglo da je morao umesto ovih 20 da u smrt pošalje 40 M Rusa?

Mogao je da žrtvuje još teritorije da sačuva koji M ruskih života-ali pucalo mu je prsluče. Mogao je da preseca preostalu senku protivničke sile na način da uštedi na ljudstvu ali mu se to nije činilo važnim. Slao je mnoge jedinice sa par metaka u cevi u juriše. Čak je hteo '45 da iskrca određen broj Rusa na japanska ostrva pa nek' ginu koljući se sa utvrđenim, do zuba naoružanim, fanatičnim milionima Japanaca (i žene i deca su pripremljeni i naoružani za otpor!) dok su Ameri uvideli da bi gubici bili, kako su ocenili - "neprihvatljivi" (te se opredelili za Pečurku) . Staljinu su svi gubici bili prihvatljivi. Čak mu je bilo prihvatljivo da pobije svoje najsposobnije i naperspektivnije generale.

To je glavni razlog zbog kog je Hitler izgubio: mislio je ako uništi sovjetsku vojsku da će SSSR pasti. Na nekim delovima gubici Sovjeta su bili po 300 % i očekivala se kapitulacija jer normalan čovek ne bi dalje žrtvovao populaciju (stavljao sam već podatke da su žrtvovane cele generacije). Ali, naravno, ako je na čelu države čovek koji je spreman da žrtvuje dovoljno ljudi... dajte mi 4 ili 5 redova piona i nijednu laku ni tešku figuru i pobediću vas.

Ne zamerite mi, kolege. Ne tvrdim ja da sam general niti da bolje znam-samo lamentiram nad ruskom krvlju jer mi je žao i tvrdim da bi danas Rusa u Rusiji bilo 250 M a ne 110 da se u ovim ratovima koje sam nabrojao nije išlo "ne mogu oni da napreduju koliko mi možemo da ginemo" strategijom. Zagrljaj Ziveli

offline
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 13916

Cufo,

ако већ говоримо о историји, не би било лоше да прво прочиташ неке релевантне радове и податке о теми о којој говориш.
Овакво набацивање теза без везе са реалношћу се зове спуштање нивоа дискусије, и није дозвољено на форуму.

offline
 • Pridružio: 06 Nov 2010
 • Poruke: 11650
 • Gde živiš: Vranje

Грузини су били у групи "забрањених" народа (у часном друштву Чечена, поволошких Немаца, кримских Татара и других, мрзи ме да тражим - пишем напамет) који су били на свој начин (читај због неповерења да ће се добро борити) изузети из система позивања у рат. Истовремено, ради се о нацијама које су највише ступале у немачку војску, било као припадници наоружаног СС, или помоћне полиције).

Јединица не може да има 300 процената губитака. Може да буде уништена, и према совјетским правилима ако је херојски погубила људство и спасила заставу, било је могуће поновно формирати је. Тако постоје неке, углавном пешадијске, јединице такозваног другог и трећег формирања.

Друго, постоје такозвани неповратни (погинули борци) и повратни губици (повређени, рањени, болесни - сви они који ће након лечења бити враћени у борбу при чему није обавезно да се врате у исту јединицу, и комисијски ослобођени од даљег служења- због инвалидности више неће бити враћани у борбу). Они чије би лечење могло да се заврши у армијским болницама, враћани су у исту армију.

Дело Исајева, које помиње колега Ватра нисам читао, јер још није дошло на ред, али хоћу.

Сећам се да су и у књизи о 1.гТА помињали да су падине Зеловских висова биле испресецане, а тамо где није било јаруга, биле су контраескарпе. Истовремено, совјети су успели да само предње одреде опреме екранима против фаустпатрона. Уосталом, тенк може да буде оштећен, а да посада буде повређена, па да се после десетак петнаест дана врати у јединицу.

Нећу да расправљам, јер, као што рекох, нисам читао, али историчари или трпају све губитке у исту врећу, чиме их повећавају, или их смањују. Како им већ одговара или како већ одговара наручиоцу (не)дела.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 606 korisnika na forumu :: 22 registrovanih, 5 sakrivenih i 579 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: aboris, cvrle312, d bos, Dorcolac, drimer, ekser222, indja, janbo, JOntra, Komentator, Kopro12, loon123, privremeno, procesor, Srle993, taz1cl, Trpe Grozni, vladetije, yufighter, zlatkoa987, zlaya011, 1107