Vazdušna bombardovanja na teritoriji Jugoslavije u WWII

14

Vazdušna bombardovanja na teritoriji Jugoslavije u WWII

offline
 • dali 
 • Novi MyCity građanin
 • Pridružio: 01 Sep 2010
 • Poruke: 22

padobranac75 ::@Jim Goose,


Dopuna: 14 Sep 2010 12:27

Žumberak

Na teritoriji Hrvatske ostala je još jedna lokacija za koju postoji fotografski dokumentovano dejstvo savezničkog vazduhoplovstva u Drugom svetskom ratu.
To je Žumberak, udaljen oko 45 kilometara zapadno od Zagreba.
Ovo mesto, sa interesantnom istorijom, nije za saveznike predstavljalo strateški cilj. Ali su saveznički avioni pronašli mete za taktičke napade.

To dokazuju tri fotografije. Dve čuva Australian War Memorial. One prikazuju napad SAAF-a 18.02.1945.
Na trećoj nije označen datum snimanja.

Žumberak, 18.02.1945.Komentar uz sliku:
Australian War Memorial
ID numberSUK13810
Object typeBlack & white
Physical descriptionBlack & white
CollectionPhotograph
DescriptionZuzemberk, Yugoslavia. 1945-02-18. Rocket projectiles from South African Air Force Beaufighter aircraft of the Balkan Air Force, on their way to hit a castle-like building in the German-occupied town of Zuzemberk, forty five miles west of Zagreb.


NAPOMENA: Žumberak je zapadno od Zagreba oko 45 kilometara, a ne milja.

Žumberak, 18.02.1945.Komentar uz sliku:
Australian War Memorial
ID numberSUK13811
Object typeBlack & white
Physical descriptionBlack & white
CollectionPhotograph
DescriptionZuzemberk, Yugoslavia. 1945-02-18. A later stage during the rocket attack by South African Air Force Beaufighter aircraft of the Balkan Air Force, on the German-occupied town of Zuzemberk. Fires have got a firm hold on many of the buildings.


Nepoznat datum

tu si pogrešio. na slici nije Žumberak, nego Žužemberk u Sloveniji, napad je izvršen na fortifikaciju u kojoj je bio garnizon Belogardista. Večina slika koje si tu postavio (sa pogrešnim imenom Žumberak i one iz Lošinja), avtor fotografija je stavio u svojoj knjizipogledaj i za fotke napada na gradič Medvode, tamo je bila velika želežnička stanica, koja je redovito napadana sa strane Amerikanaca (sa P-3CoolRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
rip
 • Pridružio: 15 Apr 2010
 • Poruke: 2085
 • Gde živiš: Beograd

@dali

Hvala za ispravku. U pravu si da nije Žumberak, nego Žužemberk.

U opisu prve slike piše "Zuzemberk, Yugoslavia", a navedeno je i da se nalazi "forty five miles west of Zagreb".
Nažalost, zbog brojnih grešaka u imenima mesta, pomislio sam da je reč o mestu Žumberak, pogotovo što se i ono nalazi oko 45 kilometara zapadno od Zagreba. Ostalo mi je još bar pet lokacija, koje ne mogu da identifikujem zbog pogrešno napisanog imena ili zbog toga što na teritoriji Jugoslavije postoji više mesta sa takvim imenom.
Trudio sam se da svaku lokaciju identifikujem na Google satelitskim snimcima. Teritorija Žumberka je prikazana u dosta lošoj rezoluciji, pa mi to nije pomoglo da odmah uočim grešku. Da sam je uočio, nastavio bi potragu i sigurno stigao do Žužemberka, na čijem se snimku lepo vidi tvrđava.

Tačno je i to da nisam uspeo da identifikujem sve lokacije koje Australian War Memorial čuva pod imenom "Lussin Island". Jednu lokaciju sam uspeo da identifikujem na samom Lošinju, a za jednu se ispostavilo da je Senj.

Za Sveti vid nisam pogrešio. Nalazi se dvadesetak kilometara južno od Ljubljane, odnosno negde na prvoj trećini prave linije povučene od Cerknice do Grosuplja. Sveti vid nema železničku prugu, a samo desetak kilometara u pravcu severozapada je više puta bombardovani vijadukt Borovnica.

Medvode nisam pominjao u mojim tekstovima. Razlog je jednostavan. Iznosio sam podatke o strategijskim bombardovanjima i samo ponešto o taktičkim, ako se pojavila i fotografija.
Prema podacima koje imam, Medvode nisu bile cilj strategijskih bombardovanja.

Knjigu "Beaufighter Over the Balkans" nisam čitao. Ali, po naslovu vidim da opisuje dejstva dela savezničkog taktičkog vazduhoplovstva pod imenom "Balkan Air Force". Još nisam stigao da se bavim taktičkim bombardovanjima, kojih je sigurno bilo više nego strategijskih.

Ako imaš knjigu i vremena, uključi se više u ovu diskusiju. Biće nam drago.
Ako je knjiga negde objavljena na internetu, daj nam link. Pretraga po nazivu daje 19.100 rezultata, ali nema rezultata u *.PDF ili *.DOC formatu.online
 • zidam zgrade i fasade ........... i armiram-betoniram, utovaram-istovaram i nikad se ne odmaram
 • Pridružio: 14 Dec 2005
 • Poruke: 20721
 • Gde živiš: na istoj lokaciji ali promenih četiri države

Intervjui sa pripadnicima 376. BG : http://libx.bsu.edu/cdm4/browse.php?CISOROOT=/376OrHis

Prvi u gornjem redu William David Alverson

Citat:Alverson: My first combat mission? Well, we had uh, what you would call an easy one. We went to Zagreb, Yugoslavia, and caught very little flack, no fighters, but lots of nervous sweat for the first mission.

Drugi takođe pominje Jugoslaviju i ruske trupe.

Četvrti u gornjem redu Frank J. Busch

Citat:Busch: First combat mission was an odd one.
[5:00]
It was to Podgorika, Yugoslavia and I’m not quite sure what name it goes by now but it’s in what, in pre-World War I was called Montenegro. I never had a mission like it after that. It was not the mission for the day but suddenly after noon, because you probably know missions started real early in the morning and this one did not. It was afternoon, suddenly the operations—the squadron operations officer came in and said, “We got an emergency call”, and they got together about eight ships from all of the four squadrons of the 376th, which had been under repair, and were gotten ready, and they were ready to go for the next day. And it was through a troop concentration in support of the Yugoslav partisans, and they had some Germans corner them uh sort of a hilltop area. [Correction from interviewee: The mission was to bomb a concentration of German troops which had been surrounded by Yugoslav partisans.]


Obojca citiranih su bili pripadnici 512. SQ (kao Detašman teških bombardera) stim da Detašman nije učestvovao u ovim akcijama.
Delimično objašnjenje se može naći kroz citat iz Nebeske odiseje sa 102. stranice :
Citat:Za 21. novembar 1943. je bio planiran napad na železnički čvor i stanicu u Sofiji. Za slučaj nepovoljnih vremenskih prilika nad ciljem određeni su alternativni objekti napada - železnički čvor u Skoplju i Solunu. Pojava Skoplja na listi meta izazvalo je pomešana osećanja među Jugoslovenima. Kapetan Skakić je čak intervenisao kod komandanta grupe. Američki oficir je pokazao puno razumevanje za njegove nedoumice, pa se složio sa njim da ne baci bombe, ako proceni da će stradati nevino stanovništvo. Šta god bilo, letenje za taj dan je otkazano zbog lošeg vremena.

offline
 • dali 
 • Novi MyCity građanin
 • Pridružio: 01 Sep 2010
 • Poruke: 22

knjigu sam kupio (one vrednije uvek kupujem), još jih ima, nisu skupe - bookdepository.co.uk

nema poštarine.

za Sv. Vid sam samo nagađao, ali vidim da si u pravu. Medvode - da, to je uvek bio taktični cilj, nikad nije bombardovan, stalno su raketirali i mitriljirali želežničko raskršče. Most kot Borovnice srušili su partizani.

interesantno da Steve Stevens, autor knjige priča o sinhronizaciji napada sa partizanima. za sloveniju je posebno interesantno jer baš za Žužemberk kaže, da su partizani izričito tražili, da ne gađaju crkvu. sada belogardisti i njihovi simpatizeri tvrde baš suprotno, da su "komunisti divljali i uništili crkvu". poznato je, da je crkva preživela rat.

rip
 • Pridružio: 15 Apr 2010
 • Poruke: 2085
 • Gde živiš: Beograd

Daj, potrudi se da nam napišeš više podataka iz knjige.

Ja ću da ispravim grešku u tekstu.

Za vijadukt Borovnica naveo sam podatke o četiri strategijska i jednom taktičkom bombardovanju.
Moguće je da ni posle 510 tona bombi vijadukt nije onesposobljen.
Da je onesposobljen, zašto bi ga 28.12.1944. ponovo napadali srednji bombarderi?
Možda ni oni nisu uspeli, pa su to morali da urade partizani.

offline
 • dali 
 • Novi MyCity građanin
 • Pridružio: 01 Sep 2010
 • Poruke: 22

šta konkretno te zanima iz knjige? fotografije su manje više iste ko na linkovima danim na početku ovog threada.

što se tiče borovniškog viadukta, malo sam dublje pročačkao i došao do podataka (potvrđeno sa starane istoričara), da su ga dokrajčili tek posle rata. prvo je kraljeva vojska minirala centralni deo, pa su italijani napravili železni most izmedju kamenog dela.

ovi su taj deo srušili (što potvrđuje tvoje podatke - fala bogu za diskusiju, tako sam otkrio svoju grešku)

warwingsart.com/12thAirForce/borovnica.html

ovde ima više slika


pristavec.si/Mape/Viadukt/index.html

rip
 • Pridružio: 15 Apr 2010
 • Poruke: 2085
 • Gde živiš: Beograd

dali ::šta konkretno te zanima iz knjige? fotografije su manje više iste ko na linkovima danim na početku ovog threada.


@dali

O borbenim dejstvima BAF-a malo je napisano u ovoj temi. Zato je na tebi izbor šta ćeš da izdvojiš, kao interesantno.

Bilo bi dobro, ako postoje takvi podaci, da bar napraviš neku listu misija (cilj, datum napada, koja jedinica i slično).

S obzirom da se u naslovu pominje "Beaufighter", pretpostavljam da knjiga uglavnom obrađuje dejstva 16. i 19. eskadrile SAAF-a i 39. eksadrile, koje su imale ove avione i bile u sastavu 254. WING-a.

BAF je interesantan i po tome što su u sastavu 281. WING-a letele i dve eskadrile jugoslovenskih pilota (351. - Hurricane i 352. - Spitfire).

Dopuna: 25 Nov 2010 10:40

Evo, nađoh dva interesantna podatka o YU eskadrilama u sastavu BAF-a.

Na sajtu http://www.pivka.si/pivka/UserFiles/574/File/pivske03/p_novice11_1203.pdf piše da je 351. eksadrila izvršila 200 borbenih zadataka (Pivške novice, broj 20, nevembar-decembar 2003., str. 16.)

Međutim, Dr Predrag Pejčić, pukovnik avijacije u penziji, u monografiji iz jula 1991. godine "Prva i Druga eskadrila NOVJ (352 Yugoslav Squadron RAF & 351 Yugoslav Squadron RAF)", navodi:
1. eskadrila - 367 operacija i 1210 borbenih letova;
2. eskadrila - 226 operacija i 971 let.

Valjda je 352. - prva, a 351. - druga.

offline
 • dali 
 • Novi MyCity građanin
 • Pridružio: 01 Sep 2010
 • Poruke: 22

ok, pogledaču malo, nisam još čitao knjigu. u njoj je, kako si sam več napisao, manje više samo o akcijama Beaufightera te nešto biografije autora.

rip
 • Pridružio: 15 Apr 2010
 • Poruke: 2085
 • Gde živiš: Beograd

Izgleda da je došlo vreme da počenemo da se bavimo taktičkim bombardovanjima.
Zato, evo spiska misija 39. eskadrile RAF-a, koja je letala na avionima Beaufighter X, u sastavu Balkan Air Force (BAF).
http://www.39thsquadronmarauders.org.uk/page38.html

Napomena na kraju spiska [All Yugoslavia unless indicated otherwise (Missions 4,10,42,52,53,60 all N. Italy)] nije tačna.
Misije broj 42, 52 i 53 su Lošinj, a broj 40 su Brioni.
Tačno je da na teritoriji Jugoslavije nisu bile misije broj 4, 10 i 61.

Ne znam zašto, ali u spisku je preskočena misija pod rednim brojem 28. Takođe, pretpostavljam da uz misiju broj 29 treba da piše datum 25. mart 1945.

Kao i obično, ima i grešaka u nazivima mesta. Da pomognem onima koji budu čitali spisak misija:
- Batrma je verovatno Batrina kod Nove Kapele,
- Cherso Island je italijanski naziv za Cres,
- Jablanac pripada opštini Senj,
- Katina je verovatno Kutina,
- Medan je verovatno Medak,
- Otaca je verovatno naselje Otoka kod Bosanske Krupe,
- Rajic je kod Okučana,
- Medari su kod Nove Gradiške,
- Vidrenjak je naselje u opštini Velika Ludina.


Evo i spiska eskadrila iz sastava BAF-a. Ako neko pronađe spisak misija neke eskadrile, neka objavi bar link na sajt na kojem ga je pronašao.
Dakle, fromacijski sastav BAF-a u nekom periodu izgledao je ovako:
281 WING – aerodrom Canne
- 6. SQ. – Hurricane IV,
- 32. SQ.- Spitfire V,
- 249. SQ. – Spitfire V,
- 253.SQ. – Spitfire IX,
- 352.SQ. – YU. Spitfire V b/c,
- 351. SQ. – YU Hurricane IV rp.

283 WING – Liverano
- 102. ICAF. SQ. – Machi M 205,
- 105. ICAF. SQ. –Machi M 205.

254. WING – Biferno
- 13. SQ. Grci - Baltimore V,
- 16. SQ SAAF – Beaufighter X,
- 19. SQ SAAF - Beaufighter X,
- 39. SQ - Beaufighter X,
- 213. SQ. – P-51 Mustang mk. IV.

334. WING – Brindisi
- 148. SQ. – Halifax,
- 1586. Poljski Flight,
- 60. USAAF SQ. – C-47 Dakota,
- 1. ICAF. SQ. – SM. 82,
- 88. ICAF. SQ. – Cant Z-1007.

Dopuna: 06 Dec 2010 10:54

Iako na sajtu 15. AF ne radi link 1. FG, našao sam ih na drugoj adresi
http://www.1fgww2.org/nav.html

Na sajt su postavljene skenirane liste misija ove lovačko-bombarderske grupe, koja je letela na avionima P-38.
Izdvojio sam 36 njihovih misija na teritoriji Jugoslavije.

Na 14 misija imali su zadatak da budu pratnja i zaštita strategijskim bombarderima:
Datum / Cilj / Zadatak
14.01.44. / Mostar / pratnja B-17
06.04.44. / Zagreb / pratnja B-17 i B-24
17.04.44. / Beograd / pratnja B-17 iz 5. BW
27.06.44. / Brod / pratnja B-17 iz 5. BW i B-24
26.08.44. / Jugoslavija i Italija (najverovatnije napad na Borovnicu) / pratnja B-17 iz 5. BW
30.08.44. / Ćuprija / pratnja 47. BW
03.09.44. / Beograd / pratnja B-17 iz 5. BW
06.09.44. / Novi Sad / pratnja B-24 iz 304. BW
08.09.44. / Brod / pratnja B-17 iz 5. BW
08.09.44. / Sarajevo / pratnja B-17 iz 5. BW
19.09.44. / Kraljevo / pratnja B-24 iz 47. BW
04.11.44. / Podgorica / pratnja B-24 iz 485. BG
08.11.44. / Mitrovica / pratnja B-24 iz 47. BW
01.04.45. / Maribor / pratnja B-17 iz 5. BW

Na 10 misija imali su zadatak da samostalno bombarduju ili mitraljiraju ciljeve:
Datum / Cilj / Zadatak
20.03.44. / Petrovac / mitraljiranje/izviđanje
28.05.44. / Stupnik, Pleso / bomardovanje i mitraljiranje
01.09.44. / Niš (piše NIZ) / mitraljiranje
02.09.44. / Beograd / mitraljiranje
07.11.44. / Višegrad / mitraljiranje
16.11.44. / Novi Pazar / mitraljiranje
21.11.44. / Sarajevo / bombardovanje
17.03.45. / Zagreb - Sisak / bombardovanje
18.03.45. / Varaždin / bombardovanje i mitraljiranje
05.04.45. / Radovljica / bombardovanje

Na 11 misija bili su obezbeđenje avionima koji su dostavljali pomoć ili vršili evakuaciju:
Datum / Cilj / Zadatak
07.11.44. / Volog, Slovenija (46 17' N, 14 53' E) / pratnja dostave pomoći (B-25)
04.12.44. / Bugojno / pratnja dostave pomoći
11.12.44. / Čazma / pratnja dostave pomoći
18.12.44. / Mrkopalj / pratnja dostave pomoći
22.12.44. / Črnomelj / pratnja dostave pomoći
27.12.44. / Gračanica / pratnja evakuacije (C-47)
21.01.45. / Cerkno, Slovenija / pratnja B-25
20.02.45. / Črnomelj / pratnja dostave pomoći (B-25)
10.04.45. / 45 34' N, 15 18' E kod Črnomelja / pratnja C-47
14.04.45 / 45 34' N, 15 18' E kod Črnomelja / pratnja C-47
06.05.45. / 46 11' N, 15 06' E kod Trbovlja / pratnja dostave pomoći

Njihova poslednja misija na teritoriji Jugoslavije (Virovitica, 04.05.45.) upisana je kao "TC = Top Cover (As in cover for a convoy on the surface)".

Dopuna: 28 Dec 2010 14:39

Dosadašnja potraga za misijama savezničke taktičke avijacije na teritoriji Jugoslavije nije bila baš uspešna.
Tražeći te podatke naleteo sam na jednu fotografiju uz koju je objašnjenje da prikazuje bombardovanje železničke stanice "Luga" u Jugoslaviji (Railway station in Luga , Jugoslavia gets the treatment from the Squadron's Baltimores), 2. jula 1944.Bombardovanje je izvršila 13. eskadrila (Grci) iz sastava 254. Winga RAF-a, koji je bio deo BAF-a (Balkan Air Force).

Da li neko zna gde se nalazi ova lokacija?

Nov mi je i podatak da su piloti ove grčke eskadrile 28. jula 1944. bombardovali Sarajevo (This became evident on July 28 1944, when six Baltimores of the Squadron took off to bomb Sarajevo).

Entry from the O.R.B of 13th Sq. recording the fateful Sarajevo mission.Dopuna: 31 Dec 2010 12:40

Sam kraj 2010. bio je malo uspešniji u potrazi za podacima o taktičkim bombardovanjima.
Naime, pronašao sam neke podatke o dejstvima 57. bombarderskog vinga iz sastava 12. američke vazduhoplovne armije.

Dok ih ne obradim, evo jedne dileme.
U izveštajima 310 BG pronašao sam i podatke da su 11. marta i 2. aprila 1945. bombardovali železnički most Drauburg.
Ako internet podaci ne lažu, Drauburg je nemački naziv za Dravograd.
Međutim, fotografija priložena uz izveštaj od 2. aprila 1945. ne uklapa mi se u današnju konfiguraciju terena oko Dravograda i već postavljene fotografije bombardovanja od 5. aprila.
Uz to je i dosta lošeg kvaliteta, jer je izvađena iz izveštaja u PDF formatu.
Da li neko može da mi potvrdi da je ovo Dravograd ili je Drauburg neki drugi grad?

Svima srećna Nova 2011. godina.

offline
 • Pridružio: 05 Jan 2011
 • Poruke: 1037

padobranac75 ::
Interesantna slika se dobije kada se ovi napadi sortiraju po republikama na mesečnom nivou.
Ne znam da li se baš potpuno poklapa sa dinamikom povlačenja Nemaca i njihovih saradnika.

U Srbiji se uočavaju bar četiri intenzivnija perioda:
- april 1944: 14 napada,
- avgust 1944: 17 napada,
- septembar 1944.: 32 napada (apsolutni maksimum u Srbiji i Jugoslaviji),
- novembar 1944.: 19 napada.

U BiH apsolutni maksimum je bio u novembru 1944.: 20 napada.

Ne znam da li je nešto zaostalo ili kasnije stiglo u Crnu Goru, jer je karakterističan samo decembar 1944.: 10 napada.

U Hrvatskoj:
- prvi maksimum dostignut je u februaru 1944.: 13 napada,
- drugi i treći u junu i julu 1944.: po 10 napada,
- apsolutni maksimum dostignut je u februaru 1945.: 28 napada.

I u Sloveniji je prvi maksimum bio u februaru 1945. (14 napada) i martu 1945. (18 napada), što je i poslednji maksimum za Jugoslaviju.

Dakle, ako izuzmemo Crnu Goru, koja malo iskače iz hronološkog niza, imamo sledeću sliku maksimalnih intenziteta bombardovanja:
- Srbija: septembar 1944.,
- BiH: novembar 1944.,
- Hrvatska: februar 1945. i
- Slovenija: mart 1945.

Neka mi neko dokaže da otprilike ovim redom nije išlo i oslobađanje Jugoslavije.

"Tajna" Crne Gore je u sledećem:
Postoji tendencija da se završne borbe u Jugoslaviji posmatraju kao "povlačenje Nemaca" ili njihovo potiskivanje, što je delom neadekvatno.

Naime, u tom periodu (novembar 1944-mart 1945) vođene su borbe od ključnog značaja u južnoj Mađarskoj zapadno od Dunava (nakon forsiranja Dunava kod Batine i Apatina). Nemci nisu raspolagali snagama na tom mestu da zaustave prodor Crvene armnij. S druge strane, u Jugoslaviji se nalazila nesrazmerno velika masa nemačke vojske: Armijska grupa E koja se izvlačila iz Grčke preko Sandžaka, kao i glavnina 2. oklopne armije nad čijim je delovima AgE postepeno preuzimala komandu.

Dakle, poenta i značaj borbi u Jugoslaviji u tom periodu nije toliko u potiskivanju Nemaca i oslobađanju teritorija, koliko u uspešnom sprečavanju Nemaca da izbiju na panonsko ratište.

U Crnoj Gori nalazo se 21. armijski korpus 2. oklopne armije (od 11. IX 1944. pod komandom AgE). On je imao naređenje da se probije prema Mostaru i tamo uspostavi vezu sa 5. SS korpusom. Međutim, sve njegove pokušaje proboja prema Nikšiću i Hercegovini osujetile se tokom oktobra i novembra 2. udarni korpus NOVJ i Primorska operativna grupa. Štaviše, 21. korpus je nateran na povlačenje iz Cetinja i Boke Kotorske.

Zbog toga je kdt Jugoistoka krajem novembra doneo odluku o proboju opkoljenog 21. korpusa drugim putem - prema severu, trasom Podgorica - Kolašin - Bijelo Polje - Prijepolje - Višegrad. U tom cilju naređeno je delovima 91. korpusa iz Prijepolja da krenu u susret 21. korpusu. Nakon teških borbi klinovi 21. i 91. korpusa spojili su se 17. decembra između Kolašina i Mojkovca. 21. AK izvlačio se zajedno sa četnicima Pavla Đurišića (tzv. Crnogorski dobrovoljački korpus) dalje prema Sarajevu krajem decembra i početkom januara.

Dakle, tokom novembra za Nemce je bila kritična deonica Novi Pazar - Sjenica - Prijepolje - Višegrad - Rogatica - Sarajevo, a tokom decembra Podgorica - Kolašin - Bijelo Polje - Prijepolje - Višegrad. savezničko vazduhoplovstvo je, prema izveštajima sa zemlje, ovu situaciju veoma dobro ispratilo (iz par grešaka poput one iz Bijelog Polja).

Dopuna: 05 Jan 2011 1:27

P.S. Izvinjavam se na zakasnelom nadovezivanju na post od 10 Okt 2010 - tek sam se uključio.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 709 korisnika na forumu :: 33 registrovanih, 3 sakrivenih i 673 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Rade, A.R.Chafee.Jr., airsuba, Arhiv, ArmyBoss, Atomski čoban, cezar 35, Doctor NO, Hektor, hooraay, ivica976, kovinacc, Kruger, KUZMAR, Leonardo, Marko Marković, Mikulino, miljannis, Mixelotti, mrav pesadinac, nuke92, Pohovani_00, royst33, Smiljke, spektorsky, stalker, stegonosa, theNedjeljko, Toni, TwisterMJ, Vlad000, vlvl, Zerajic