Kontroverze vazdušnog rata 24/03/99 - 24/06/99

6

Kontroverze vazdušnog rata 24/03/99 - 24/06/99

offline
 • Pridružio: 02 Nov 2010
 • Poruke: 1271

Broj oborenih krstarećih raketa (prve objave su govorile o preko 1000, a ni jedan mnogo sporiji spasilački helikopter nije oboren. Slično frljanje sa ciframa kao i NATO tvrdnje o gubicima VJ u tehnici) 🙄Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
online
 • Pridružio: 21 Feb 2009
 • Poruke: 213

versus ::Broj oborenih krstarećih raketa (prve objave su govorile o preko 1000, a ni jedan mnogo sporiji spasilački helikopter nije oboren. Slično frljanje sa ciframa kao i NATO tvrdnje o gubicima VJ u tehnici) 🙄
Krstareća ne odgovara na vatru.offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4054

versus ::Broj oborenih krstarećih raketa (prve objave su govorile o preko 1000, a ni jedan mnogo sporiji spasilački helikopter nije oboren. Slično frljanje sa ciframa kao i NATO tvrdnje o gubicima VJ u tehnici) 🙄

Frljanja je bilo tokom rata i to je normalno. Ipak, hajde da vidimo šta kažu nakon rata zvanični podaci Vojske Jugoslavije o gubicima agresora.
Dakle, ovo su zvanični podaci o oborenim letelicama NATO:
- aviona: 61
- helikoptera: 7
- krstarećih raketa i velikih projektila: 338
- bespilotnih letelica: 7

Pa ajmo redom:

Što se tiče aviona, svesni smo svi da postoje materijalni dokazi za obaranje 2 aviona (F-117A i F-16CG) ali i određene potvrde za pogađanje i oštećenje još jednog broja aviona (1-2 F-117A, F-15, F-16, 2x A-10A i još neki), kao i određene sumnje u mogućnost pogađanja nekih "kapitalaca" kako ih je Chaffe nazvao poput B-1B ili B-2A ili čak i B-52. O tome nemamo materijalnih dokaza ni potvrda, ali to ne znači da ne možemo istraživati. Postoji i pad Harriera u Jadransko more "tokom trenažnog leta", ali i još nekoliko dokumentovanih slučajeva kada su NATO piloti imali "emergency" ili druga "neplaniranja" sletanja na aerodrome u okruženju (pretežno BiH, Albanija i Makedonija) pod raznim šiframa (kvar motora, pad pritiska ulja, kvar na hidraulici i slično). To je dokumentovano ili potvrdom NATO-a na KZŠ koje su imali ili u "njihovim" medijima ili su naši "elektroničari" iz 280. CEiO presreli komunikacije i zabeležili takve zahteve pilota....

Što se tiče helikoptera, zvanični podaci VJ kažu da je oboreno 7 helikoptera. Nemamo materijalnih dokaza. Ne znam na koje se to tačno helikoptere odnosi.
Ono što možemo svi znati je pad 2 AH-64 Apache, od kojih je bar 1 pao na 15-20 kilometara od srpsko-albanske granice tokom noćnog "trenažnog leta". Za ovog drugog se tvrdi da je pao oko 10 km severno od Rinasa, što ga smešta predaleko od granice, ali i tu može ostati rezerva.
Svakako su "neborbeni" gubici i sa ljudskim žrtvama čak...
Takođe, potvrđeno je da je jedan od helikoptera koji je učestvovao u spasilačkoj misiji kod obaranja F-16CG, dana 02.05.99 kod Šapca, pretrpeo "značajna oštećenja od streljačkog naoružanja". Ne daju se dalji podaci.
Takođe, dana 26.05.99 u selu Gredice istočno od Brčkog, nekih 10-15 km od granice sa Srbijom, srušio se izviđački helikopter OH-58. Helikopter je navodno doleteo iz pravca Jamena (opština Šid) sa izviđačke ili neke druge misije....
Postoji zabeležen i slučaj jednog helikoptera (CH-53 Sea Stallion?) koji je prinudno sleteo u dimu pored Doboja u helikoptersku bazu u kasarni Miljkovac. Događaj se zbio u prvoj polovini maja meseca.
Isti je po izjavama građana jedva preleteo grad, dimio te su na istom bile uočljive rupe i fizička oštećenja.
Postoji i događaj koji je najkomplikovaniji od svih i koji se uveliko pričao kod nas u jedinicama Kub. Priča je bila da je početkom aprila meseca, 450. rp PVO naoružan sistemom Neva oborio avion NATO i to navodno F-15 koji se srušio u jugozapadnoj Srbiji, reon između Prijepolja i Sjenice. Ko poznaje taj kraj, zna koliko je kraj brdovit i pošumljen i na mestima gotovo potpuno nedostupan.
Tada su navodno u spasilačku misiji krenuli helikopteri i avioni NATO. U reonu Sjenice nalazila se baterija Kub iz sastava 310. srp PVO i navodno dejstvovala sa po 1 raketom na 2 helikoptera i navodno ih oborila. U tom navodnom obaranju je bilo i žrtava među NATO pripadnicima. Odatle je ona "čuvena priča" o 88 poginulih NATO vojnika. Dalje se kaže da su ti vojnici tajno predati još tokom trajanja rata. Ja sam o ovome slušao, tako se pričalo, ali nemamo materijalnih dokaza za ovo.
Znam samo da je taj komandir baterije bio veoma cenjen i mogao "znatno slobodnije" da razgovara sa "glavešinama odozgo" nakon rata.
U zvaničnim statistikama Vojske Jugoslavije, od tih 7 helikoptera, 2 se pripisuju upravo 310. srp PVO Kub-M iz Kragujevca. Znači, komanda RV i PVO im je pripisala to kao pogotke.

Što se tiče krstarećih raketa i velikih projektila, zvanični podaci VJ kažu da je oboreno 338 komada. Mi imamo materijalne dokaze za više od 50 krstarećih raketa i velikih projektila i ja sam ih većinu i video, septembra 2000. godine u Vojnom muzeju na Kalemegdanu kada su bili izloženi.

I na kraju, što se tiče bespilotnih letelica, VJ tvrdi da je oboreno 30 letelica, dok NATO pakt potvrđuje gubitak "po raznim osnovama" 25 bespilotnih letelica. Znači, ovde se podaci gotovo podudaraju.....

online
 • Pridružio: 27 Avg 2018
 • Poruke: 4590

MOj brat od ujaka je bio graničar na Drini. Ceo rat je proveo po raznim zasedama uz reku čekajući helikoptere, niti jednom nije rekao da su pucali na neki i ako su neke videli. No bili su sa druge strane. Potvrdio mi je da je jednom video kako veliki helikopter dimi i leti ka Bosni (poklpa se sa padom F16). Neki njegovi klasići su stradali tokom povratka iz zasede za SAR timove koji su izvlačili pilota F117, vozač se upsavao i kamion je sletao u nabujalai Jadar, vozač i još dvojica su poginula.

Za pad aviona na jugozapadu Srbije sam čuo sa više strana, ali i prateće verzije obračuna sa SAR timom, od napada lovčke avijacije, prijateljske vatre, odlučnih meštana i komšija preko Drine (Strela koju neko ispaljuje sa druge strane Drine), svašta nešto.

Cela ta mitomanija, paranoja i poluinformacije umeju da muče. Jako se teško čak i sa naše strane dolazi do dobrih informacija.

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4054

A.R.Chafee.Jr. ::

Cela ta mitomanija, paranoja i poluinformacije umeju da muče. Jako se teško čak i sa naše strane dolazi do dobrih informacija.


Naravno. Teško je bez adekvatnih informacija i dokaza o ovakvim stvarima argumentovano raspravljati. Ali možemo izneti saznanja, možda se nešto više i sazna.
Ipak, ono što sam hteo da vam napišem je da znate da Komanda RV i PVO nije bila "mesto za ispunjavanje želja" raketnih baterija i diviziona povodom tvrdnji oko "pogođenih NATO letelica".
Svaka tvrdnja je tražila neku vrstu potvrde, bilo da se radi o oceni rezultata gađanja, što su baterije Kub i divizioni Neva retko radili zbog skraćivanja vremena zračenja radarima, bilo da se radi o svedočenjima očevidaca ako ih je bilo, bilo da se radi o nekakvim informacijama 280. CEiO ili radio-amatera ili slično.
Tako su jedinice Kub izvele 46 gađanja i verujem da je većina prijavila da je "nešto" pogodila. Komanda RV i PVO je kod jedinica Kub "priznala pogađanje" 13 aviona, 2 helikoptera i 2 bespilotne letelice, s tim da imamo materijalne dokaze za 2 bespilotne letelice oborene od strane 240. srp PVO iz Novog Sada. Znači, Komanda RV i PVO je "priznala" da je u 17 od 46 slučajeva došlo do "pogađanja" cilja u VaP-u, a to takođe znači da u 29 slučajeva su bili promašaji....

Dakle, ja samo iznosim neke tvrdnje i sa naše strane. Svestan sam preterivanja o 61 oborenom avionu, ali isto tako apsolutno ne verujem u "konačan" broj od 2 aviona, isto važi i za ostale tipove letelica i krstarećih raketa. Istina je sigurno negde između. Možda bliža ovim "nižim" vrednostima, ali svakako između.....

online
 • Pridružio: 27 Avg 2018
 • Poruke: 4590

Napisano: 15 Jun 2019 23:01

Citat:Dakle, ja samo iznosim neke tvrdnje i sa naše strane. Svestan sam preterivanja o 61 oborenom avionu, ali isto tako apsolutno ne verujem u "konačan" broj od 2 aviona, isto važi i za ostale tipove letelica i krstarećih raketa. Istina je sigurno negde između. Možda bliža ovim "nižim" vrednostima, ali svakako između.....

Nisam mislio na stvari koje ti iznosiš, to je iz vojne evidencije, pogotovu ovo sa obaranjima, to je dok druga strana ne kaže e toliko ih je palo ili oštećeno, tako kako je.

Mene više te legende privlače, ili ne dorečen stvari, kao sa onom trojicom. Ili taj F15 u šumama negde u Srbiji. Imam ja i legendu o avionu u Vlasinskom jezeru ili Jovačkom ili negde u šumama Čemernika. Isto i tone kasetnih bombi razbacanih po srpskim šumama. Godinama se muvam po šumama, berem šumske plodove, nikada nisam naleteo na nijednu, ali me uvek neko upozori.

Godinama sam slušao svašta, ubacivanje 63. duboko iza pozicija ŠTS i albanske armije kod Košara, pobunama vojske (u stvarnosti jedna, kruševačka),pa onda slično i sa policijom, bio je neki dokomuentarac čak. Angažmanima raznih specijalnih jedinica NATO po dubini Kosova i njihvom stradanju od srpskih jedinica.

Dopuna: 15 Jun 2019 23:02

Pardon, jesam našoa ostatke nekog projektila, na Kopaoniku. Koji je gađan.

offline
 • Pridružio: 02 Nov 2010
 • Poruke: 1271

Nađoh da na kompu imam podosta skinutog materiala sa interneta o bombardovanju iz perioda neku godinu posle.

Ovo je npr. spisak (na engleskom) "zvanično potvrđenih" (misli se na potvrdu iz zapadnih izvora ili materijalnu) NATO aviona koji su pali ili bili oštećeni tokom rata preuzet svojevremeno sa Venikovog sajta (aeronautics.ru). Sajt više ne postoji, toliko je jak izvor - iako je domen ruski (.ru) mislim da mirne duše možemo računati da su ga pravili ljudi iz SRJ. Ni svi navedeni sa ovog spiska mi ne deluju uverljivo (npr. slika "oštećenog F-15" liči na prostu foto-montažu). Vidim da se kod ovih sumnjivih često pozivaju na časopis Air Forces Monthly, ako neko ima navedene brojeve možemo lako proveriti da li je u pitanju patka:

https://www.mycity.rs/must-login.png

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4054

A.R.Chafee.Jr. ::. Ili taj F15 u šumama negde u Srbiji.

Znaš šta je neosporna činjenica oko tog F-15 iz sredine aprila, a da je ja znam? Činjenica je da je te noći baterija Kub iz 310. srp PVO stvarno gađala 2 helikoptera. Tako su prijavili da su gađali. Tek se kasnije razvila priča koju sam ovde naveo, ali baterija je prijavila ta 2 gađanja na helikoptere, jedno za drugim. Verujem da su ili videli ili čuli helikoptere i u kratkim vremenskim intervalima izvršila gađanje oba.....Inače bi prijavili da su gađali 2 aviona, ali ja ne znam niti jednu bateriju Kub koje je izvela gađanje 2 aviona u kratkim intervalima "sa prenosom vatre" jer je to bilo previše rizično.

Dva diviziona Neve iz sastava 250. rbr PVO su ukupno 3 puta izveli gađanje 2 aviona "sa prenosom vatre" i svaki put su bili pogođeni....u jednom slučaju je bilo težih posledica sa žrtvama.....

online
 • Pridružio: 27 Avg 2018
 • Poruke: 4590

Citat:je te noći baterija Kub iz 310. srp PVO stvarno gađala 2 helikoptera. Tako su prijavili da su gađali. Tek se kasnije razvila priča koju sam ovde naveo, ali baterija je prijavila ta 2 gađanja na helikoptere, jedno za drugim.

To je upravo o čemu pričam, helikopter nisu ulazili u Srbiji osim u slučaju spasavanja. Da li je tog dana gađan i avion?

Ti ljudi na Kubu nisu budale, znaju u šta su pucali, ne ko moj brat i njegov veliki helikopter. Ne može da ga prepozna na slici. Da lis u pogođeni? Ne znamo. Šta su tražili? Pilota? Možda.

Da li ima još podataka o tome? Samo legende. I prijave posade Kuba da su gađali dva helikoptera.

offline
 • Pridružio: 02 Nov 2010
 • Poruke: 1271

A.R.Chafee.Jr. ::[
Ti ljudi na Kubu nisu budale, znaju u šta su pucali, ne ko moj brat i njegov veliki helikopter.


Noću oni vide samo tačkicu na radarskom pokazivaču, sem ako cilj nije proleteo baš blizu ili su po nekom osnovu imali neki sistem za noćno osmatranje (vizuelno). Na Nevi Aničić u knjizi pominje da je njegov i Danijev 3. RD negde u drugoj polovini rata dobio iz batajničkog 2. RD koji je tada bio van stroja, termovizijsku kameru. Predrag Milutinović u intervjuu kaže da ga je oborio naš Kub (dobro moguće je da greši, ali u Acigovom članku o jugoslovenskim Migovima-29 spominje se da je pred obaranje pri prilasku niškom aerodromu uređaj za detekciju radarskog zračenja na njegovom avionu prijavio da je ozračen radarom sa zemlje). Mogli su biti naši helikopteri ili možda poveća NATO bpl poput Predatora koja ionako leti sličnom brzinom i visinom kao helikopter.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 611 korisnika na forumu :: 35 registrovanih, 6 sakrivenih i 570 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., amaterSRB, back4ever, bobanrakidjic, boki99, Boris90, crnitrn, Drug pukovnik, Duh sa sekirom, havoc995, jovan.simovic97, kaptain, kolateralnasteta, Konda, krkalon, KUZMAR, L3g1oN, Lieutenant, luka1978, majorgaspar, MarKhan, Miskohd, Polemarchoi, royst33, sekretar, Sr.Stat., Srna, suton, theNedjeljko, tmanda323, vathra, Viceroy, VJ, wizzardone, zixmix