Ručni Protivoklopni Raketni Bacači

89

Ručni Protivoklopni Raketni Bacači

offline
 • elias 
 • Ugledni građanin
 • Pridružio: 18 Jan 2010
 • Poruke: 394
 • Gde živiš: Bg

@raketaš, da Osa nije zadovoljila TTZ ne bi ušla u naoružanje. Kada se desi da posle razvoja sredstvo ne zadovolji zahteve taktičkog nosioca, desi se korekcija TTZa, ili odbijanje projekta (što se takođe dešavalo, Osa 2 npr.).
Ajde malo da kontriram, ako bi jedan projektni tim napravio po jednom TTZu RBR i bestrzajac, cenim da bi raketa bila bolja. Prvo po masi i ceni lansera. Raketna cev treba da izdrži nekoliko desetina bara, a bestrzajca nekoliko stotina. Ostale karakteristike projektila bi mogle biti u dlaku iste.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 07 Nov 2013
 • Poruke: 5253

Napisano: 28 Mar 2014 6:03

aramis s ::Citat:Pogledajmo gdi smo danas , pokušajmo nabrojati sve male bestrzajce u naoružanju i to kojih armija , ja ču pokušati, a vi me dopunite

Karl Gustav
AT-4
RPG-7
Panzerfaust
Armbrust
Shipon

Spada li tu i španski Alcotan-100?


El Alcotan-100 incorpora un Motor de lanzamiento basado en el principio de contramasa (cañon Davies)que proporciona:
Read more at http://tecnologamilitar.blogspot.com/2011/05/espan.....VhL37Sm.99

i bez prijevoda sa španjolskog vidimo da koristi Davies canon .

Svi ti novi bestrzajni sustavi rade sa vodom odnosno sa šljivovicom , kontramasa je u kontejneru i barutni plinovi je raspreše u milion kaplica , usput se ohlade , ta magla prikrije dosta i plamen od ispaljenja , jedino se nišanđija malo nadiše te alkoholne magle, a što se mora nije teško Mr. Green .

Dopuna: 28 Mar 2014 7:36

elias ::@raketaš, da Osa nije zadovoljila TTZ ne bi ušla u naoružanje. Kada se desi da posle razvoja sredstvo ne zadovolji zahteve taktičkog nosioca, desi se korekcija TTZa, ili odbijanje projekta (što se takođe dešavalo, Osa 2 npr.).
Ajde malo da kontriram, ako bi jedan projektni tim napravio po jednom TTZu RBR i bestrzajac, cenim da bi raketa bila bolja. Prvo po masi i ceni lansera. Raketna cev treba da izdrži nekoliko desetina bara, a bestrzajca nekoliko stotina. Ostale karakteristike projektila bi mogle biti u dlaku iste.


Naravno da je u takvim situacijama kad vojska treba nešto za borbu protiv oklopa , a stvar nejde kako treba potrebno staviti glave na kup , pa i tamo u TOCU u Nikincima ili u Tehničkoj Upravi rade oficiri inženjeri , pripadnici iste armije , sa istim ciljem , zaustaviti ruske tenkove.

Ja stalno govorim o ruskim tenkovima , jer drugih nije ni moglo biti, NATO tenk se mogao pojaviti kod Pivke u Sloveniji , a tamo ga je čekao pravi oklop i pravi top, a ono malo što bi prošlo kroz taj štit moglo se i čebetom riješiti.

U tim godinama smo dali zaista sve od sebe da ispunimo TTZ , a OSA je donosila jako puno novih stvari i tehnologija .

Upaljač piezo potpuno osiguran, je po prvi put primijenjen na OSI , nitko od nas nije imao pojma kako se ponaša materijal pod naponom od 20000 V , nismo znali kako taj val elektrona putuje po površini projektila kroz vanjsku i unutrašnju oblogu , nismo imali pojma o teflonskim materijalima i njihovom ponašanju pod tim naponom i u uvjetima vlage koja je moguća u borbenim situacijama

Kapisla koja pali bojevu glavu je priča za sebe , nema tu one male žičice od cekasa koja se pod nekom strujom zažari pa onda ugrije smješu koja se zapali pa grune inicijalna smješa, tu jednostavno nema vremena za to , sve se odvija brzinom svjetlosti .

Eksploziv gravitacijska separacija heksogena , znači ako dugo držimo sve u tečnoj fazi onda se na dnu bojeve glave taloži više heksogena i u konačnici može ga biti 90 % u pojedinim nivoima što je jako povoljno , ali je to prilično divlja tehnologija , sve zavisi od granulacije heksogena , od oblika čestica , previše nekih ako je bilo u tom sustavu . Na primjer ako se na nekom od presjeka izgravitiralo više heksogena onda bi tu detonacijski val išao brže i to bi skrenulo kumulativni ljevak u stranu , i nemaš proboj jer mlaz bakra mlati lijevo desno .

Bakaru ljevku i tehnologija prerade , dugo je trebalo da skontamo da bakar pamti postupak obrade i da na kraju bakarni ljevak koji je rađen rotacijskim istiskivanjem u smjeru kontra od rotacije projektila radi bolje od onog koji je samo prešan. Jedan kolega je magistrirao na tome , a drugi je dobio sjede u kosi od toga Mr. Green .

Komora motora je rađena kovanjem , to su prve primjene legure PD 33 koja je osvojena samo zbog potrebe OSE , trebalo je razviti i razraditi tehnologije za to, radni tlak u komori je bio cca 400 bara znači više od dva put veći u odnosu na Oganj ili Orkan. Navoj na komori koji zatvara motor, je posebna priča ( u rangu magistarkog ), kako osigurati da svi navoji nose jednako , a ne samo prvi , jer ako taj prvi ode odoše svi jedan za drugim , a ispitni tlak je bio 700 bara

Krilce čovjek bi reko komad lima isječeš i to je to, vraga i njega je trebalo kovati i to na hladno , a sila kovanja sitnica jedno 500 Tona.

Barut po prvi put su razvijeni sastavi sa velikim brzinama izgaranja ( 5 puta bržim od onog na Ognju ) , bilo je grdih muka sa temperaturnom osjetljivošću tog baruta , a taktičar je tražio dijapazon -30 +50
Lanser sulunar od stakloplastike , da ali u tom sulunaru je tlak par stotina bara, jer motor nema potpunu mlaznicu , pa nema ekspanzije barutnih plinova do jednog bara , nego se sve završava skoro iza kritičnog otvora De Lavala . 1973 -75 je taj sulunar bio sam svjetski vrh .

Kad se ima osvojene sve te tehnologije onda je lako mudrovati i izvoditi kerefeke pa staviti malo veću glavu na manji motor , pa dodati tandem glavu i slično , ali je taj pionirski put trebalo napraviti i tu je ekipa na čelu sa p pukovnikom Veliborom Jovanovićem zaista odradila vrhunski složen zadatak.

E sad zašto se stalo , ne znam , zašto Stršljen kao logički nastavak nije išao dalje ne znam , zašto se na bazi stećenog znanja i iskustva nije službeno ušlo u razvoj bestrzajnog topa na bazi komponenti i tehnologija razvijenih za OSU ne znam .

Ne treba puno mašte da se zamisli Osina bojeva glava , sa nešto modificiranim krilcima i da se dobije projektil identičan onom na AT-4. Sa malim marševskim motorom koji se pali na putanji jednim ultra preciznim elektronskim usporaćem, koji je tada razvijan , i lanserom -bestrzajnim topom od stakloplastike .

Mi smo tada već imali tu tehnologiju , i mogli smo ojačati čelićni lajner namatanjem niti kao što se sada radi na Karl Gustavu, čak bi bili u blagoj prednosti naša cijev bi bila glatka , bez žljebova pa bi bila lakša.

Tankozidne čelićne lajnere smo već imali osvojene kroz komoru motora STRELA-2 , mi smo je kao uslugu kovanja i valjanja radili za Krušik i mislim da bi i danas taj lajner bio ruku pod ruku sa Karl Gustavom. Uostalom i bestrzajac M79 pokazuje da smo to znali napraviti , možda samo nije trebalo robovati konfiguraciji municije nego razviti potpuno novu municiju na bazi dijelova i tehnologija od OSE.offline
 • Pridružio: 16 Mar 2014
 • Poruke: 34

RAKETAŠ u prijašnjem postu si spomenu da osa za HV nije ista kao osa iz PRETISA,dali možeš objasnit kakva je razlika dali je za HV razvijena nešto naprednije ILI gore od ove OSE.

offline
 • 13892 
 • Super građanin
 • Pridružio: 15 Jun 2009
 • Poruke: 1424

Koliko Osa je proizvedeno a koliko isporuceno u Siriju ?

offline
 • pein 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 09 Jan 2012
 • Poruke: 32840

Napisano: 28 Mar 2014 9:46

http://www.youtube.com/watch?v=0SXMapKtHOE

Dopuna: 28 Mar 2014 9:49

ako sam dobro razumeo ovde su korisitili slanu vodu Smile

offline
 • Pridružio: 16 Mar 2014
 • Poruke: 34

Koje je bolje rješenje ovo sa slanom vodom ili sa klipovima kao kod ambrusta.

offline
 • član biblioteke
 • Pridružio: 18 Jul 2007
 • Poruke: 28531
 • Gde živiš: iznad smoga Beograda

Ma dobra su oba, nego mene interesuje kako su kod E-SMAW, Ameri postigli mogućnost upotrebe iz zatvorenog prostora. Da li su ukrstili SMAW i AT-4 možda?

offline
 • Pridružio: 16 Mar 2014
 • Poruke: 34

Napisano: 28 Mar 2014 13:50

Da malo vidimo kako to kinezi radeDopuna: 28 Mar 2014 13:58

A naišao sam i na SMAW D pljunut at-4 sa prednje strne jedini što se izvlači i raketa od smawa

offline
 • Pridružio: 07 Nov 2013
 • Poruke: 5253

Napisano: 28 Mar 2014 17:54

TIGAR CAT ::RAKETAŠ u prijašnjem postu si spomenu da osa za HV nije ista kao osa iz PRETISA,dali možeš objasnit kakva je razlika dali je za HV razvijena nešto naprednije ILI gore od ove OSE.

Skoro da nema razlike . Korišten je isti barut iz zaliha u Vitezu , ista legura iz Impola Slov. Bistrica , nišanska sprava je ista , znači ispoštivana je Vo , i momenti inercije .

Razlike su u tehnologiji izrade , naime OSA se PRETISU nije dogodila sličajno ona je bila planirana i shodno tomu je i razvijana tehnologija veliko serijske proizvodnje, a s druge strane i konstruktori su se prilagođavali, na kraju se i taktički nosioc prilagodio .

U HV se OSA dogodila slučajno , šleper pun kontejnera sa OSAM a je slučajno zaglavio u transportu iz Mute u Sloveniji , ostao u kvaru u RH. Bile su rakete, bez lansera jer oni pripadaju trupi , a ne skladištu municije . Prvo su na bazi cijevi iz Kamnika improvizirani lanseri , a onda su se uključili stihijski lokalni mesari, pekari i plastičari sa mišlju da postanu proizvođaći jednog tako sofisticiranog borbenog sustava .

Ono što je usvojeno u naoružanje kao OSA M -95 je bila prava OSA sa nekoliko nebitnih izmjena.

Između 1973 kad se počelo razmišljati o OSI i 1995 je prošlo dvadeset godina , kad smo počeli još nije bilo CNC strojeva , a 95 je svaka šuša u zagorju imala CNC stroj. Ipak neke bitne stvari i 20 godina kasnije nismo mogli popraviti, makar smo koristili bolji eksploziv flegmatiziran polimerom i tehnologiju prešanja kalibar od 90 mm je limitirajući faktor u borbi sa prednjim štitom suvremenog tenka .

Dopuna: 28 Mar 2014 18:04

pein ::Napisano: 28 Mar 2014 9:46

http://www.youtube.com/watch?v=0SXMapKtHOE

Dopuna: 28 Mar 2014 9:49

ako sam dobro razumeo ovde su korisitili slanu vodu Smile


Ma bitno je da na -30 ne izleti santa leda iz tog sulunara, a meni je osobno draža šljivovica nego slana voda. Mr. Green

offline
 • Pridružio: 16 Mar 2014
 • Poruke: 34

Raketaš vidim da si upoznat sa mnogim stvarima,dali je bilo ikakvog pokušaja u HR da se razvije nekakav rrb.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 455 korisnika na forumu :: 10 registrovanih, 2 sakrivenih i 443 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: acivi025, comi_pfc, darios, djboj, DPera, mercedesamg, Metanoja, Miškić, nuke92, šumar bk2