Kraljevina Jugoslavija vs SFRJ

3

Kraljevina Jugoslavija vs SFRJ

offline
 • vrabac 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2010
 • Poruke: 4972

Jovan Cvijić je ako se ne varam u svojoj Antorpologiji i antropogeografiji Balkana napisao da su Srbi i Hrvati i pored zajedničkog slovenskog porekla, sličnog načina života i merila vrednosti u običnom životu, dakle ponašanja pa čak i sličnog karaktera, civilizacijski toliko različiti da ni za duže vreme (ako se dobro sećam a biloje davno, ni za 100 godina je napisao, a bila je 1904-5 tako nešto) ne mogu zajedno da žive.
Skoro vek kasnije Semjuel Hantignton u svojoj knjizi Sukob civilizacija takođe ukratko razmatra problem odnosa Hrvata i Srba i čak priznaje da mu po civilizacijski merilima (koje je doduše on preuzeo i delimično primenio ali koje su izvorno ideja starijeg autora) delimično izmiče definicija njihovog surovog sukoba pa proglašava u pomenutoj knjizi da se radi o možda specifičnom slučaju u kojemu religijska pripadnost neobično snažno (u odnosu na neke druge slučjajeve u svetu) određuje različitost i stvara tako duboki šovinizam. Sada sasvim sigurno možemo da potvrdimo da ta konstatacija bolje rečeno de fakto stanje na terenu ne važi samo na liniji Srbi-Hrvati već i u trouglu Srbi-Hrvati-muslimani (odnosno sada formirani Bošnjački nacionlani korpus). Privremena saradnja i ljubav Hrvata i muslimana u II sv. ratu se održala samo u II sv. ratu kada su na trojno naseljenim teritorijama apsolutnim genocidom istrebili Srbe. Kako su se na tim teritorijama u građanskom ratu 90-tih našli na mnogo mesta samo jedni sa drugima priroda sukoba se i između njih ponovila sa jednakom žestinom i jednakom beskompromisnošću. Dakle na kraju je i na liniji Hrvati-Bošnjaci došlo do jednako nepomirljivog civilizacijskog sukoba kao i između Srba i Hrvata pre toga, pri čemu su muslimani bili prvo hrvatsko cvijeće ali je to cvijeće svoje plodove donelo u vidu teškog hrvatsko muslimanskog sukoba na teritoriji pre svega Hercegovine a u manjoj meri i Bosne.

Kako je objektivno cela ideja o Južnoslovenskoj državi PRVENSTVENO zavisila od ŽELJE nosećih naroda u njoj da u njoj žive i da je održe a kako je osnovni kvantitativni i kvalitativni STOŽER JUŽNOSLOVENSKIH NARODA bio u odnosu Hrvata i Srba i slobodno se može reći kao trećom tačkom oslonca Bošnjaka, onog trenutka kada je taj osonac na tri tačke izgubljen, FUNKCIONALNO JE I SAMA JUGOSLAVIJA BILA NE SAMO IZGUBLJENA VEĆ I SUŠTINSKI NEPOTREBNA I U KRAJNJOJ MERI ŠTETNA PO MNOGE. Najgoru cenu te zablude platiće prirodno oni koji su u nju najviše i verovali.

A taj oslonac je bio klimav još na samom početku kako je Cvijić i predvideo.
Dok je na samom početku između Srba i Hrvata u samoj fazi formiranja RAEALNO postojao neki oblik KONSENZUSA u potrebi formiranja države, on je zapravo vrlo brzo počeo da bledi usled različitih uzroka.
Osnovni je bio da Jugoslavija posle I sv. rata bila potrebna Hrvatima i to pre svega njihovoj intelektualnoj i sitnoj i srednjoj industirijskoj eliti ALI NIJE ODOGOVARALA VEĆINI HRVATSKOG NARODA. Na tom poćetku kod Bošnjaka je bila obrnuta situacija gde je ELITA bila izrazito protiv a VEĆINA naroda za.
Dakle sam početak je pokazao sve svoje bolesne elemente, čiji su pojavni oblici bili hrvatski ustanak protiv vlasti u Varaždinskom kraju a zatim i nezapamćene uvrede na račun Srba kojima su braća Radić provocirala u skupštini na šta je odogovoreno nezapamćenim zločinom ubistva u samoj skupštini.
Rešavanju tih problema (AKO SU IKADA BILI REŠIVI) kraljevska vlast ne samo da nije pristupila već ih konstantno pogoršavala. U najgorem smislu te konstatacije.

SVU SILINU NEPRIRODNOSTI ta tvorevina je de facto iznedrila u vidu Jasenovca, Jadovna i sličnog.
Kako su sva tri naroda bila tokom istorije izložena krajnjim efektima uništenja, a ZAPRAVO su Bošnjaci PROIZVOD takve aktivnosti Turanka radi uništenja Hrvata i Srba, svi su naučili da u realnoj stvarnosti nema trajnih kompromisa. Kako su svi Sloveni i nemaju ni strpljenja ni upornosti, hoće sve sad i sve odmah a uglavnom pokazuju kratak dah u svojim naporima i brzo se razočaravaju situacija jeuvek više išla ka gorim odnsoima nego ka boljim.
I što je najgore usled svih tih sličnosti i razlika sva tri naroda imaju takozvnu MUŠKU orijentaciju u psihološkom smislu. Kao takvi oni u istoriji često prave greške jer takva psihologija je u osnovi monarhističkih tipova vladavine.
Iz tog razloga su Srbi skakali na svoju štetu u paklene situacije bespogovorno se držeći svojih kraljeva (mislim na XIX vek pa nadalje). Što je nagore po Srbe, nisu shvatili da su Hrvati isti takvi ali da njima NIKAD nije i NIKAD NE BI BIO taj monarhistički psihološki temelj bilo koji Srpski kralj PA BIO ON I HRVAT. Za njih je to uvek bio PAPA, a kao njegov DIREKTNI PREDSTAVNIK najduže neko od Habzburgovaca. Što je istina to je i Hrvate ponekad bacalo u iste paklene probleme. Iz istih činioca Bošnjaci su se slepo držali Sultana I TOJE OSTALO DO DANAS, samo štoje Sultan i Sultanat zamenjen sa Panturcizmom i Turskom (za sada) Republikom. NAGLAŠAVAM poslednju rečenicu jer se Bošnjaci NE INDETIFIKUJU sa Arapima (izvorom Islama) ili Persijancima već direktno Turcima koji su ih i stvorili. I ONI su se bacali kao i Hrvati i Srbi u pakao uglavnom ratova i izgubljenih bitaka ČVRSTO držeći svoj MUŠKI psihološki stav. (da se razumemo ja ne osuđjem takav stav on je prirodan na ovom svetu jednako kao drugi tipovi stavova).
Usled toga i imamo na izgled paradoks da su ponekad Bošnjci davali i srpskoj i hrvatskoj istoriji vrlo istaknute junake u privremenim uslovima nedostatka psihološkog oslanjanja na svoj prirodan stožer Tursku. Zapravo dešavali su se ti procesi na svakoj od te tri linije odnosa. Hrvati a pogotovu Srbi su često davali istaknute likove i Turskoj i Austrijskoj pa čak i Ruskoj carevini.

PARADOKS PARADOKSA se desio ne pojavom komunizma mada su svi ti činoci svetske istorije stalno ulazi u jedan algoritam sa hiljadama različitih ulaznih veličina raznih vrednosti a izlaz je SAMO JEDAN ono što se naziva stvarnom istorijom ljudi.
DAKLE PARADOKS PARADOKSA se desio pojavom osobe koju istorija poznaje pod imenom Josip Broz Tito.
Koliko je on nepoznanica upravo za one nad kojima je vladao govori činjenica da većina njih zapravo i ne zna odakle mu i šta je uopšte značio njegov nadimak Tito, a kamoli da li mu je identitet bio onaj koji je bio i javni. No nemam nameru da rspravljam taj aspekt o njegovom liku i delu ni u kakvoj konotaciji OSIM jednoj:

Srbima on je bio KRALJ UMESTO KRALJA, de fakto, bez obzira na sve moguće priče i prepričavnja i konstantne rasprave sledbenika četnika ili partizana koje se dugo vode i po ovom fourmu.
Bošnjacima je on bio SULTAN, ovakav ili onakav, ali sultan i ma kako neki među njima sada možda i pričali protiv njega (a malo ih ima), RAJIN Sultan de fakto, POGOTOVU što za njih on ima i SKORO SVE elemente OCA nacije.
Hrvatima je bio Hrvat, realno OTAC REPUBLIKE, prve trajne i temeljno osigurane. A bili su i zadovljni njegovom sa njihove tačke DOVOLJNO ANTIVELIKOSRPSKOM unutrašnjom politikom.
Za Crnogorce i Makedonce da ne pričam, njima je bukvalno otac nacije.
Slovencima je bio V.D. AUSTRIJSKOG CARA SA SLOVENAČKOM MAMOM. I u krajnjoj meri dobro poslovno ulaganje, jer im je omogućio da budu malli kapitalisiti untar velike komunističke države, A OSLOBOĐENI od SSSR-a.
Šiptarima KUM OSMOG DETETA i onaj koji ih je IPAK, pustio da se bave proterivanjem Srba sa Kosova i Metohije iako ih je prvobitno pritisnuo.
I kad njega više nije bilo, tok istorije se vratio ponovo na svoje ustaljene koloseke. Kao u Starom Egiptu posle Ekhnatona koji je uveo praktičan monoteizam na mnogobožački sistem. Ali isto tako kad je nejga nestalo stvarisuse vratile na osnovni pravac.

Slovenci su potražili bolji poslovni sistem nego što im je pružala Jugolsavija posle njega (Tita) a zemlja je bila u stalnom opadanju.
Hrvati su se vratili Papi i Paveliću a bolje rečeno Ustaštvu.
Bošnjaci su postali islamski fundamentalisti i Turci sa turskim zastavama čak i na utakmicama iako malo ko od njih govori turski a kamoli arapski (što se ubrzano menja).
Crnogorci su stvorili svoju naciju i državu, kao i Makedonci iako su ONE NEREALNE i bez ikakve šanse da iakda postanu stvarno funkiconalne države sa svim prerogativima.
Šiptarisu opet svi postali pripadnici SS Skenderbega i Balista.
Srbi su PONOVO IZNEDRILI LUDOGA I GLUPOGA KRALJA i ponašali se uskladu sa njim.

I LEPO SU NARODI ZAPOČELI RAT, SKORO SVAKO SA SVAKIM. To što NISU SVI SA SVAKIM RATOVALI JE SAMO ZATO ŠTO NISU STIGLI ILI MOGLI, inače bi sve varijante sukoba bile isprobane.
Oni koji su se najviše oslanjali na VOĐU i JUGOLSOVENSTVO su najgore i prošli. Srbi su izgubili dinaridske teritorije skoro u potpunosti, na kojima su nekada dominirali (a mnogo manje vladali) u istoriji, zatim su izgubili Kosovo kao izvorište svoje kulture a Crnu Goru kao izvorište prvobitnog naciona i genetskog materijala, što u izvesnoj malo drugačijoj meri važi i za Makedoniju. U Hercegovini su skoro potpuno nestali a u Bosni je ostao jedan nefukcionalan razderan patrljak zvani RS. Država (istočno od Drine) im polako ali sigurno nestaje kao funkcionalna, a natalitet i iseljavanje i gubitak intelekta ih brzo vodi ka nestanku.
Makedonci se suočavaju ovih dana sa prvim talasom nadolazeće oluje koja će ih u konačnici brzo, još brže nego Srbe zbrisati sa karte postojanja.
Crnogorci su se vratili u vladavinu apsolutističkih knjaževa i ušli u proces sličan srpskom i makedonskom sa istim ishodom u vrlo skoroj budoćnosti.
Bošnjaci su ostali rastrzani na nekolko celina. Oni igraju na kartu nataliteta, panislamizma i ponovnog vraćanja Turske na Balkan i TO ĆE IM MOŽDA USPETI, ali sa velikim rizikom da Zapad jednom i njima ne izvede operacije Oluja i Združena Sila i izbriše ih sa teritorija do neke granice koja njima odgovara, kao što su učinili Srbima.
Hrvati koji su već u grupi sa manje iliuzija prema Jugoslaviji i prema tome i postupali su uglavnom najbolje prošli u ratovima. Imaju celu teritoriju bivše republike, koja je njima u vleikoj meri odogovarala na štetu Srba, oslobodili su se Srba skoro u potpunosti. Ipak nisu upeli da integrišu u novu državu i hrvatske teritorije u Hercegovini, mada ih drže, niti pojedine delove Bosne, uključujući i neke stare posede još iz srednjeg veka. Međutim natalitet i gubitak intelekta je skoro jednako težak kod njih kao i kod Srba i ko zna gde će ih odvesti ako se stanje ne popravi.
Šiptari su prošli najbolje, jer nikad i nisu imai ništa više od privremenog kumstva. Nataitet ogroman, doseljavnaje ogromno, industrija droge na kojoj zasnivaju svoj nacion vrlo perspektivna. Istina gubitak nekih morlanih vrednosti lagano smanjenje nataliteta će i njih na kraju zahvatiti ali u daljoj budućnosti kada Srba, Crnogoraca i Makedonaca više ne bude ni bilo praktično a Hrvati će biti marginalizovani u svojoj snazi. Pogotovu im odogvara povratak Turske na Balkan jer su oni u toj varijanti vrlo radi da učestvuju kao i Bošnjaci. I ta ljubav Bošnjaka i Šiptara ma koliko bila nepotpuno utemeljenja se i oseća između njih čak i na ovom forumu jer je ipak prirodno zasnovana u datim okolnostima.

Jugoslavija je bila čudan nepravilan činioc u sporednom koloseku istorije i to DVA puta na opšte iznenađenje svih ali U SKLADU SA POJEDINIM INTERESIMA VELIKIH MOĆNIKA O ČEMU NIŠTA NISAM PISAO NAMERNO (a na štetu dva carstva, Turskog i Austrougarskog pa na kraju i onoga što zovemo SSSR) predočavajuči samo jedan ma kako bio jednostran pogled na problematiku.
TAKVA TVOREVINA JE ZAUVEK DEO PROŠLOSTI.

I sad smo tu gde smo.
Na tromeđi CIVILIZACIJA koje su u permanentnom ratu već skoro tačno 1000 godina i procesi sa narodima će biti u skladu sa tim civilizacijskim stanjem.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 13709

licvara ::Jesu li komunisti bili defetisti i dezerteri u aprilskom ratu 1941-e?Ko se od njih odazvao mobilizaciji?Čak su negde i pucali u vojnike Kraljevine(Kragujevac čini mi se).Jel to rad u korist neprijatelja-jeste....

Po želji druga broza jesu bombardovani Niš,Beograd,Leskovac...

За наведене ствари имамо посебне теме.
Прочитај их па ћеш установити шта се наводи за ове трачеве.offline
 • Pridružio: 04 Dec 2011
 • Poruke: 518

Napisano: 12 Maj 2012 14:07

Gorski car

Dokle mislite vise da protinjete teoriju o veliko srpskoj hegemoniji i o srpskom tamnicenju drugih naroda i logika i dokumenti kazu drugacije pa da pocnemo od prvog

Narod u Crnoj gori vecinom je bio za ujedinjenje 1918 i Podgoricka skupstina je to i potvrdila i Sajkaca je na drugoj temi to lepo obrazlozio. Narod C. Gore se u velikoj vecini odlucio i 90-ih za zajednicki zivot sa Srbijom na legitimnom referendumu bez ikakvih pritisaka. Da se vecinom osecaju Srbima dokaz je i to sto se oko 60% stanovnistva izjasnjava da prica srpskim jezikom i pored jake anti-srpske kampanje.

Ako su muslimani bili utamniceni u SHS sta su danas, zasto vise nisu muslimani nego bosnjaci i zasto su opet u sazivotu sa Srbima i Hrvatima, sto im dusebriznici novog poretka ne daju samostalnu drzavu i izvedu iz tzv tamnice

Sto se tice Makedonaca tu je stvar kao i sa Crnom Gorom odredjeni broj ljudi se vezao za geografski pojam a ne za nacionalni i to je isforsirano u zelji za rastakanjem srpskog nacionalnog korpusa. Osim toga zasto jos uvek nemaju priznatu crkvu kao i drzavu od strane ostatka sveta, verovatno je za to kriv jak lobi iz Srbije...

I na kraju ako su svi narodi bili utamniceni od strane Srba u prvoj Jugoslaviji zasto su ulazili ponovo u drugu sa istim Srbima koji su formirali prvu,
Odgovor
Da bi izbegli ratne reparacije zbog zlocina koje su ucinili prema istim tim Srbima kao i da bi izbegli odmazu kao i teritorijalno sakacenje. Srbi su ti koji su ih stavili vestacki kao pobednike u II Sv. Ratu

Dopuna: 12 Maj 2012 14:18

Ako zelimo da uporedimo koliko toliko prilike u dve drzave potrebno je iskljuciti emocije i ideologije usesrediti se na cinjenice i prilike. 20 Vek je vrlo dinamican i iz godine u godinu je donosio promene tako da je tesko uporediti ali je moguce bar malo.
Vathra je dao zanimljivu literaturu, postoji jos dobre ali na kraju zakljucak se moze doneti samo ako se stvar sagleda iz mnogo uglova

offline
 • Pridružio: 18 Jan 2012
 • Poruke: 600

Napisano: 12 Maj 2012 15:00

6.lickadivizija ::
Sto se tice odredjenja da je Kraljevina Jugoslavija bila "tamnica naroda", to je vec preuvelicana teza Kominterne. Izraz je preuzet od starog izraza za Austro-Ugarsku koja je, zaista, bila tamnica slovenskih naroda. Kraljevina Jugoslavija nije smetala Kominterni zato sto je jugoslovenska integracija, nego zato sto je bila najjaca karika versajskog poretka prema njoj. Diplomatski odnosi sa SSSR-om su uspostavljeni tek 1941. godine. Kraljevina Jugoslavija je u doba kralja Aleksandra I bila usko vezana uz Francusku i bila njen najodaniji saveznik, a u doba Milana Stojadinovica ubrzano se priblizavala Nemackoj i Italiji. Dakle, nikada joj odnosi sa SSSR-om nisu bili prioritet. Sovjetski komunisti su, pak, smislili za nju nazive "tamnica naroda" i "versajska tvorevina". Onda idu teze o "velikosrpskoj hegemoniji". Te teze prihvataju KPJ, kao poslusna clanica Kominterne, i HRSS koja je bila clanica Seljacke internacionale. Neosporno je, medjutim, da je srpski uticaj bio proporcionalno mnogo veci od udela srpskog naroda u drzavi.
@Gorski care,
Nije najveci problem sto se u Kraljevini Jugoslaviji zivelo tesko i lose (govorim iz perspektive obicnog coveka) nego zato sto drzava nije pokazivala nikakvu spremnost da to stanje drasticnije promeni. Jednostavno, vlastima je odgovarao neuk i siromasan narod. Tako nesto, po pravilu, odgovara i crkvi.

Bravo ja sam na istu misao dosao.Ne treba zaboraviti da je KPJ nastala 1919! kao ujedinjenje Srpske socijaldemokratske stranke, Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine, Socijaldemokratske partije Dalmacije i velika većina članstva Socijaldemokratske stranke Hrvatske i Slovenije.
KPj je bila u pocetku za Jugoslaviju.Jer sto bi se ujedinili u jednu partiju?Bili su veoma popularni s obzirom na slabu razvijenost industrije i pretezno seljacki karakter drzave.Pobedili su u Beogradu, Zagrebu, Osijeku, Skoplju, Nišu a na izborima za Ustavotvornu skupštinu, novembra 1920, dobila je 59 mandata, od ukupno 419 poslaničkih mandata čime je postala treće stranka po broju poslanika u Skupštini.Potpuno legalno.

Problem je sto je kralj Aleksandar bio do srzi antikomunista najveci zastitinik i utociste za belogardejace u Evropi.Naterao je komuniste i republikance diktatorskom Uredbom da mu poloze zakletvu na Ustavotvornoj skupstini.Kasnije je krenuo u rat protiv KPJ.

NIje priznao SSSR i zbog toga je verovatno Staljin odlucio da razbije Jugoslaviju a srpsku burzoaziju optuzi za hegemoniju jer je Jugoslavije bila stub odbrane od komunizma.


Ali da je bilo nacionalne slobode nije.Ja mislim da ce ostati zabelezeno u svetskoj istoriji da je jedan kralj ukinuo svoju naciju i 1929 proglasio jugoslovenski unitarizam.
Ali to je "greska" "imao je dobra namere" to nije "antisrpsko" to nije "judeomasonska zavjera protiv srpstva"

Dopuna: 12 Maj 2012 15:08

licvara ::

Po želji druga broza jesu bombardovani Niš,Beograd,Leskovac...


Bombardovani su i hrvatski gradovi.NIsu samo srpski

licvara ::
Jeste li sigurni da je ''obavezan otkup'' bio obavezan svugde?Šta se ''otkupljivalo'' u Sloveniji ili na Kosovu,u BiH?I jel trajalo toliko koliko u Srbiji?

Posle toga kolektivizacija ili zemljoradničke zadruge...omča oko vrata za Srpskog seljaka...onda argarna reforma tj.otimačina da se podeli ''bezemljašima'' odnosno lezilebovićima i neradnicima...oni su tu dobijenu zemlju na poklon uglavnom rasprodali odmah.
Pa zemljišni maksimum od 10 ha ali samo u Srbiji.Zakon o zabrani gajenja koza.Sve je to jako loše uticalo na Srpsko selo.


Sve je to teretilo ako hoces da dokazes da je obavezan otkup vazio samo za srpske seljake moras da mi pokazes zakon.
Veruj mi da ne postoji.
Kao st ima jos jedna legenda da je zabranio Srbima povratak na Kosovo a uredba se odnosila nazabranu povratka kolonista u Vojvodinu Srem Makedoniju pa i na Kosovo
licvara ::
Ali svaka Vam čast što ste shvatili da sam ja nacionalista...jel' to nešto loše?Ja to doduše i ne krijem.

Ma nema frke sto si nacionalista.Problem je sto prosecni nacionalista istoriju svoje nacije tumaci s mnogo emocija pa se nekad ne razumemo

Dopuna: 12 Maj 2012 15:45

vrabac ::Jovan Cvijić je ako se ne varam u svojoj Antorpologiji i antropogeografiji Balkana napisao da su Srbi i Hrvati i pored zajedničkog slovenskog porekla, sličnog načina života i merila vrednosti u običnom životu, dakle ponašanja pa čak i sličnog karaktera, civilizacijski toliko različiti da ni za duže vreme (ako se dobro sećam a biloje davno, ni za 100 godina je napisao, a bila je 1904-5 tako nešto) ne mogu zajedno da žive.
Skoro vek kasnije Semjuel Hantignton u svojoj knjizi Sukob civilizacija takođe ukratko razmatra problem odnosa Hrvata i Srba i čak priznaje da mu po civilizacijski merilima (koje je doduše on preuzeo i delimično primenio ali koje su izvorno ideja starijeg autora) delimično izmiče definicija njihovog surovog sukoba pa proglašava u pomenutoj knjizi da se radi o možda specifičnom slučaju u kojemu religijska pripadnost neobično snažno (u odnosu na neke druge slučjajeve u svetu) određuje različitost i stvara tako duboki šovinizam. Sada sasvim sigurno možemo da potvrdimo da ta konstatacija bolje rečeno de fakto stanje na terenu ne važi samo na liniji Srbi-Hrvati već i u trouglu Srbi-Hrvati-muslimani (odnosno sada formirani Bošnjački nacionlani korpus). Privremena saradnja i ljubav Hrvata i muslimana u II sv. ratu se održala samo u II sv. ratu kada su na trojno naseljenim teritorijama apsolutnim genocidom istrebili Srbe. Kako su se na tim teritorijama u građanskom ratu 90-tih našli na mnogo mesta samo jedni sa drugima priroda sukoba se i između njih ponovila sa jednakom žestinom i jednakom beskompromisnošću. Dakle na kraju je i na liniji Hrvati-Bošnjaci došlo do jednako nepomirljivog civilizacijskog sukoba kao i između Srba i Hrvata pre toga, pri čemu su muslimani bili prvo hrvatsko cvijeće ali je to cvijeće svoje plodove donelo u vidu teškog hrvatsko muslimanskog sukoba na teritoriji pre svega Hercegovine a u manjoj meri i Bosne.

Ja ipak misllim da je pocetak problema 1918 i nacin ujedinjenja.
Ocevidno nametanje unitarizma i monarhije bio je generator svih kriza u kraljevini pa cak i generator hrvatskog ekstremnog nacionalizma(nesto kao u fizici zakon akcije i reakcije)
Srpski kralj je napravio katastrofalnu gresku sto je ukinuo Hrvatima Sabor koji je trajao 1000 godina.NI Madjari i Nemci nisu ga ukinuliNIkakvu autonomiju Hrvati nisu imali.To je bio jak alibi ekstremnim nacionalistima
Jos kad je uveo diktaturu i jugoslovenski unitarizam posle ubistva u skupstini to je potpuno gurnulo Hrvate u jos vecu zelju da se osamostale.
Kad su dosle ustase i zapoceli klanje Srba tu je pukla pogibija za vjeki vjekov.Na ustase nakalemili su se cetnici koju su vrsili kontraosvete i jos vise zaostravali nacionalne odnose.
Jedino su partizani vodili politiku nacionalnog pomirenja
Ali rane su bile toliko duboke da se nisu mogle isceliti.

Da su temelji dobro postavljeni 1918 verovatno bi jugoslovenski narodi docekali
sloznije rat 1941. a Hrvati (kao drugi narod po velicini) Kraljevinu doziveli kao svoju drzavu pa bi se sa manje rana uslo u drugu Jugoslaviju(ili istu ako bi monarhija pod ovakvom pretpostavkom bila objedinjavajuci elemenat)

offline
 • lav 
 • Super građanin
 • Pridružio: 13 Sep 2011
 • Poruke: 1061

Краљевина је постојала 21 годину 1919.-1941., па би било коректно да поредимо период 1919.-1941. са периодом 1945.-1966. године.

offline
 • Pridružio: 18 Jan 2012
 • Poruke: 600

objekat 505 ::Napisano: 12 Maj 2012 14:07

Gorski car

Dokle mislite vise da protinjete teoriju o veliko srpskoj hegemoniji i o srpskom tamnicenju drugih naroda i logika i dokumenti kazu drugacije pa da pocnemo od prvog

Ja mislim da u drzavi gde nema covek pravo da se na popisu slobodno nacionalno izjasni kako se oseca ne moze da bude ni sloboda narodima.

objekat 505 ::
Narod u Crnoj gori vecinom je bio za ujedinjenje 1918 i Podgoricka skupstina je to i potvrdila i Sajkaca je na drugoj temi to lepo obrazlozio. Narod C. Gore se u velikoj vecini odlucio i 90-ih za zajednicki zivot sa Srbijom na legitimnom referendumu bez ikakvih pritisaka. Da se vecinom osecaju Srbima dokaz je i to sto se oko 60% stanovnistva izjasnjava da prica srpskim jezikom i pored jake anti-srpske kampanje.


Antisrpska kamapanja nisu komunisti sproveli.Koliko je meni poznato Milo Djukanovic protagonista antisprske kampanje prema optuzbama opozicije je potomak cetnicke porodice.

KPJ je smatrala da su se Crnogorci razvili u posebnu naciju iz srpske.

Na popisu ljudi su se izjasnili kao se osecaju.I vecinski se osecaju kao Crnogorci.Vise se osecaju kao Crnogorci nego kao Srbi. Nemoguce je da je neko naterao 400 000 ljudi da se izjasni na silu kao Srbi.

Posto sam ja po ocu iz Crne Gore znama veoma dobro da je cirilica dominirala u Crnoj Gori.Imam malu biblioteku knjiga crnogorskih pisaca iz 1963.godine.Sve je objavljeno na cirilici.
Njegosu srpstvo nije negirano.

Sama cinjenica da je u 1991 bila euforija srpskog nacionalizma a da se 66% ljudi izjasnilo kao Crnogorci a ne Srbi govori da niko nije oprao ljudima srpstvo.Prosto su se ljudi tako osecali.


objekat 505 ::
Ako su muslimani bili utamniceni u SHS sta su danas, zasto vise nisu muslimani nego bosnjaci i zasto su opet u sazivotu sa Srbima i Hrvatima, sto im dusebriznici novog poretka ne daju samostalnu drzavu i izvedu iz tzv tamnice

Muslimani su hteli da se izjasne kao Bosanci ali zbog Bosanskih Srba i Hrvata to nije prihvaceno.U svakom slucaju priznali su im da se izjasne drugacije.Uostalom na prvom popisu 1948 mulimani su imali opciju da se izjasne i kao Srbin -muliman i kao Hrvat- musliman.Vecina se izjasnila kao Muslimani. To je tako.
objekat 505 ::
Sto se tice Makedonaca tu je stvar kao i sa Crnom Gorom odredjeni broj ljudi se vezao za geografski pojam a ne za nacionalni i to je isforsirano u zelji za rastakanjem srpskog nacionalnog korpusa. Osim toga zasto jos uvek nemaju priznatu crkvu kao i drzavu od strane ostatka sveta, verovatno je za to kriv jak lobi iz Srbije...


Makedonci se jos vise ne osecaju Srbima.Istorijski Makedonija je bila od doseljavanja Srba najmanje pod srpskom drzavom i kulturom.

offline
 • Pridružio: 08 Sep 2005
 • Poruke: 5759

"Čujte Srbi!" od Arčibalda Rajska pisana je kao kritika stanja u Kraljevini Jugoslaviji, pa sad vidite...

offline
 • Pridružio: 29 Dec 2011
 • Poruke: 1478
 • Gde živiš: Usce dve Morave u jednu veliku

@ Vrabac,
Vrlo zanimljiv komentar! Mada se ne slazem sa vecinom napisanog, kazem, veoma zanimljiv komentar.
@ Objekat,
Navedi mi ijedan dokaz da su se Makedonci ikada svojevoljno izjasnjavali kao Srbi. Da je to vestacka nacija koja je stvorena komunizmom, sto se onda nije urusila slomom komunizma?
Nijedan nas narod tokom Drugog svetskog rata nije imao drzavu! NDH nije priznata od Saveznika, a kvislinske tvorevine koje su nacisti smatrali ne smatraju se pretecama nijedne danasnje drzave. Zasto bi Slovenci trebalo da placaju reparacije Srbiji? Posto si Muslimane, Crnogorce i Makedonce uvrstio medju Srbe, kako onda da Srbi tada Srbima placaju reparacije? Ovde si malo konfuzan!
@ Gorski care,
Zakletva u Ustavotvornoj skupstini bila je komedija i to doslovce! Poslanici koje je narod izabrao i koji tek treba demokratski da odluce koji ce oblik vladavine biti u novonastaloj zajednickoj drzavi polazu zakletvu kralju! Znaci, jos nismo postali zvanicno monarhija, a polaze se zakletva monarhu?!? Cirkus!
Jos jednom o zabrani gajenja koza. Da se malo nasalim: nisam znao da su i koze srpske nacionalnosti! Nacionalna pripadnost mi nikada nije bila jaca strana, priznajem!
O cirilici u Crnoj Gori: nekada su svi titlovi republickih televizijskih stanica u Jugoslaviji isli na latinici. Jedino je titogradska televizija titlovana cirilicom.
Crnogorski nacionalni osecaj ubrzano se stvara izmedju dva svetska rata, ne bez malog uticaja Italijana. Sekula Drljevic i Savic Markovic Stedimlija nikada nisu bili komunista. Naprotiv, u Drugom svetskom ratu su se borili protiv partizana.

offline
 • Pridružio: 01 Jan 2012
 • Poruke: 90

Zanimljiva tema. Ja mislim da treba pisati i uspomene đeda i baba i dokumente i svoje lične doživljaje te to podjeliti sa ostalima... Ali i KJ i SFRJ smatram za svoje zemlje, mi i naši preci su živjeli u tim državama, išli u vojsku i rat za njih i voljeli ih... Sjećam se priče jednog čiče koji bio vojnik kad se raspala KJ., ali se dalo nazrijeti da je imao tu državu za svoju, iako je posle bio partizan, potom čak i gastarbajter u Njemačkoj... Nije istina da je naš narod jedva čekao da se KJ raspadne...Možda je samo jedan dio Hrvata to želio... Da bilo je previše naroda u toj državi, ali nijedan nije mogao postati vodeći, kao napr. Englezi u VB...
Da , pomalo sam čitao A. Rajsa , pa sa u jednom postu i napisao da mi moramo preuzeti nešto od (zapadno)europskog mentaliteta, pošto imamo prilično azijskog , pod utjecajem Turaka muslimana....

Što se tiče manjina , to svuđe ima, ali ako je glavni narod jaki i složan, onda se oni prilagode...
Možda je sada red na mladima da igraju tu svjetsku igru mudro kad je to potrebno, a junački, kada se traži junaštvo....

offline
 • Pridružio: 07 Maj 2012
 • Poruke: 64

prekodrinski ::Zanimljiva tema. Ja mislim da treba pisati i uspomene đeda i baba i dokumente i svoje lične doživljaje te to podjeliti sa ostalima... Ali i KJ i SFRJ smatram za svoje zemlje, mi i naši preci su živjeli u tim državama, išli u vojsku i rat za njih i voljeli ih... Sjećam se priče jednog čiče koji bio vojnik kad se raspala KJ., ali se dalo nazrijeti da je imao tu državu za svoju, iako je posle bio partizan, potom čak i gastarbajter u Njemačkoj... Nije istina da je naš narod jedva čekao da se KJ raspadne...Možda je samo jedan dio Hrvata to želio... Da bilo je previše naroda u toj državi, ali nijedan nije mogao postati vodeći, kao napr. Englezi u VB...
Da , pomalo sam čitao A. Rajsa , pa sa u jednom postu i napisao da mi moramo preuzeti nešto od (zapadno)europskog mentaliteta, pošto imamo prilično azijskog , pod utjecajem Turaka muslimana....

Što se tiče manjina , to svuđe ima, ali ako je glavni narod jaki i složan, onda se oni prilagode...
Možda je sada red na mladima da igraju tu svjetsku igru mudro kad je to potrebno, a junački, kada se traži junaštvo....


I ja sam tako mislio poštovani zemljače-uspomene đeda i babe i svedočenja raznih ljudi koje si sreo u životu...ali bi ti ovde tražili ''link'' i dokaze....odustajem definitivno....
A kakve dokaze o stradanju sopstvene familije treba nekom da podnosiš?I kome?

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 825 korisnika na forumu :: 33 registrovanih, 6 sakrivenih i 786 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 8u47, A.R.Chafee.Jr., Apok, arzak, Atomski čoban, beowl, bidamon, BlekMen, ccoogg123, dejanbenkovic, draganca, dule10savic, FOX, Frunze, galerija, ivica976, janezek67, Još malo pa deda, kaptain, Litostroton, loon123, Marko Marković, miodrag, moldway, naki011, Nikolaa11, novator, pein, sasa87, Stanlio, stegonosa, Stoilkovic, zmajbre