Kraljevina Jugoslavija vs SFRJ

6

Kraljevina Jugoslavija vs SFRJ

online
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 13683

vrabac ::El se tži to šališ? Skoro SVE fotografije četnika Draže Mihlajlovića sa Nemcima SU FALSIFIKAT, a sa ITALIJANIMA NISU, kao što nisu i one od četnika Koste Pećanca. I SVI FALSIFIAKTI su izrađene U MOSKVI a kasnije je i Juga osvojila tehnlogiju.
NEKOLIKO HILJADA ih ima vše od 5000, ČAK IH NISMO SVE NI PUSTILI U PROMET :Z :Z.

Не мораш да ми наводиш свих 5 хиљада, довољна је једна.
И живо ме занима која је то "технологија" монтирања.

vrabac ::IZVINI ŠTO JE PERSONALNO ali ti ti više nemaš prava da se na ovom forumu predstavljaš kao NEPRISTRASAN jer očigldeno da si na strani SAMO JEDNE STRANE. Doduše ti si i plaćen za tu funkciju pa sad ne zna čovek kako da se prema tome postavi (DA LI TO ZNAČI DA SU PARTIZANI I NJIHOVI POTOMCI JOŠ NA VLASTI I TO NESRPSKE NACIONALNOSTI?) ali kod trebe očigledno preovlađuju porodične vrednosti i lojalnost svojim precima A TI NISI SRBIN EL TAKO?
Moje je demokratsko pravo, kao što je i manir u demkratskoj Evropi DA IMAM PRAVO DA TE PITAM ŠTA SI PO NACIONALNOSTI, KAO ŠTO JE I TVOJE DEMOKRATSKO PRAVO DA NE ODGOVORIŠ, mada to već nešto znači i ima se za parvo takvo što tumačiti.

Јој, јој, јој, толико драме јер сам тражио извор за неке тврдње...

vrabac ::Šta god bili u rodu ili ne bili Mesići ČINJENCA JE DA JE GOMILA HRVATA KOJI SU SE PRETHODNO KAO LEGIONARI KRVAVO BORILI protiv Crvene armije IZVRŠILA MASOVNA GENOCID U OKOLINI ČAČKA U KORIST TITA.
Не знам која је то чињеница, ја никад нисам чуо за њу.
А редовно обилазим форуме који би писали о томе.
Познат ми је састав Прве југословенске бригаде - и тамо бивши легионари нису били у већини.

vrabac ::Krivi su bili oni koji su direktno sarađivali sa nemačkom okupacijon vojskom, ili koji su se bogatili i profitirali namičuću zlato i imovinu pod pod okriljem bede u koju su nas NEMCI bacili.
Takvih je bilo 500 možda i 1 000.

Да ли си до овог броја дошао пописом, или "шац" методом?

vrabac ::OVO VIŠE NIJE VOJNI FORUM VEĆ POLITIČKI FORUM SA OČIGLEDNIM NAMETANJEM VRLO JASNIH ANTISRPSKIH CILJEVA I JA GA ZAUVEK NAPUŠTAM.
Тражење извора је врло јасан антисрпски циљ, јасно.
И историја као наука онда спада тамо, важи се...Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 29 Dec 2011
 • Poruke: 1478
 • Gde živiš: Usce dve Morave u jednu veliku

Napisano: 13 Maj 2012 21:27

@Vatra,
mozes li mi dati neki link ili naziv knjige (ako moze da se nadje) o sastavu 1. jugoslovenske brigade?

Dopuna: 13 Maj 2012 21:42

Evo sta kaze Jozo Tomasevic o ekonomskim problemima Kraljevine Jugoslavije:
"Usporedo s poremećenom domaćom političkom situacijom, jugoslavenska je država u razdoblju između dva rata imala mnoge teškoće socijalne i ekonomske naravi. Neke je od njih dijelila s drugim zemljama balkanskog područja, neke su bile samo jugoslavenske. Sažeto rečeno, ti su problemi bili slijedeći:

1) opći porast stanovništva, ali i velike razlike u stopi rasta između pojedinih južnoslavenskih naroda i vjerskih grupa;

2) ekonomska nerazvijenost zajedno s uglavnom seoskom ekonomijom, koja je u sve manjoj mjeri bila sposobna da izdržava rastuće stanovništvo;

3) kompleksni odnosi s drugim zemljama, odnosi u kojima su politički i ekonomski interesi često bili u suprotnosti;

4) rašireni strani interesi u industriji i rudarstvu; i

5) rastuća tendencija prema etatizmu, što je imalo neposredno političko i ekonomsko značenje."
I dalje Tomasevic:
"Kretanje sa sela u gradove već je dugo postojalo kao tendencija. Ali dok je relativni broj zaposlenih u poljoprivredi i šumarstvu ponešto padao, njihov je apsolutni broj uporno rastao zajedno sa stanovništvom. Učinak tog porasta može se dramatično pokazati na seljaštvu. Pretpostavimo, kao općenito prihvaćenu normu u jugoslavenskim uvjetima seljačkog obrađivanja zemlje, poljoprivredno stanovništvo od 80 osoba na 100 hektara obradive zemlje (koja je ovdje definirana tako da uključuje oranice, vrtove, voćnjake i vinograde, ali isključuje livade i pašnjake) ili oko pet hektara na prosječnu seljačku obitelj. Jugoslavija je 1921. već imala 135 poljoprivrednih stanovnika na 100 hektara obradivog zemljišta, te je tako bila poljoprivredno najnapučenija zemlja istočne i jugoistočne Evrope. Iako su u slijedećih deset godina povećane obradive površine, njihovo povećanje nije držalo korak s rastom poljoprivrednog stanovništva, pa se 1931. broj stanovnika na 100 hektara popeo na 140, a 1938. dosegao je procjenu od 144, ili u skladu s gornjim standardom, »višak« poljoprivrednog stanovništva od 44,4 posto.18 K tome se između dva rata pogoršao omjer između broja poljoprivrednog stanovništva i broja stoke, što je imalo nepovoljne posljedice za žetvene prinose i prehranu seljaka. I konačno, kako je u dvadesetim godinama prekomorska emigracija bila uvelike ograničena, a zbog krize u tridesetim godinama postala praktično nemoguća, i kako su mogućnosti za zapošljavanje izvan poljoprivrede rasle vrlo polako, velika većina nabujalog seoskog stanovništva morala je ostati na selu, gdje je sa svojim razočaranjima (pogoršanim političkim ugnjetavanjem, niskim prihodom, nepovoljnim uvjetima razmjene poljoprivrednih i industrijskih proizvoda, pretjerano visokim kamatama i porezima) postala potencijalno eksplozivna snaga."
Jos Tomasevic:
"I kvantitativni i kvalitativni pokazatelji odražavaju stanje ekonomske nerazvijenosti. U 1931. godini, na primjer, 76,5 posto stanovništva živjelo je od poljoprivrede, a samo 11 posto od industrije, rudarstva i zanatstva. Između 1926. i 1939. (po cijenama iz 1938) od poljoprivrede je dolazilo 46 posto nacionalnog dohotka, 18,9 posto od industrije, a 35,1 posto od ostalih aktivnosti.19"
Tomasevic:
"Nadalje, poljoprivredna proizvodnja je bila većinom na razini golog opstanka. Oko 80 posto obradive zemlje bilo je zasijano žitaricama (najviše kukuruzom), koje su uglavnom služile za neposrednu ljudsku ishranu. Svega 14 posto ukupne potrošnje bjelančevina potjecalo je od životinjskih prehrambenih prerađevina. Uzgoj stoke obavljao se na veoma primitivan način. Radni učinak životinjske vučne snage bio je nedovoljan u mnogim područjima. Neposredno prije izbijanja drugog svjetskog rata u Jugoslaviji je bilo svega oko 2.300 traktora, uglavnom u Vojvodini, gdje je poljoprivredna tehnologija bila na mnogo višoj razini nego drugdje. Južno od Dunava i Save još su se uvijek mnogo upotrebljavali drveni plugovi. Umjetna se gnojiva gotovo nisu upotrebljavala, a pesticidi su se rabili samo u vinogradarstvu, tek ponegdje i u voćarstvu.

Organizacija unutrašnje trgovine bila je slabo razvijena. Nacionalno tržište novca i kapitala nije postojalo, a financijske institucije zemlje bile su općenito primitivne. Kapital društvene potrošnje bio je nedovoljno razvijen. Prosječno trajanje života bilo je, kao što smo vidjeli, nisko, dječja smrtnost visoka, a visoke su bile i stope smrtnosti od tuberkuloze, malarije i bolesti prouzročenih lošom ishranom. Od, svih osoba iznad deset godina starosti 1921. godine, 51,5 posto bilo je nepismeno; visoki dodatni postotak bio je polupismen. Razlika u pismenosti između pojedinih područja bila je napadna: od 8,8 posto nepismenih u Sloveniji do 83,8 posto u Makedoniji.20"
Evo nesto o tome kako se zivelo po regionima. Zlonamerni bi mogao da primeti da je u doba monarhije Srbija bila ugnjetavana:
", nivo dohotka po stanovniku u Sloveniji bio je skoro dvostruko veći od prosjeka: u Crnoj Gori, Makedoniji i Bosni i Hercegovini bio je znatno ispod nacionalnog prosjeka. Na žalost, nisu mi bili pristupačni podaci o dohotku po stanovniku za sastavne dijelove Narodne Republike Srbije, ali podaci o proizvodnom bogatstvu po stanovniku pokazuju neravnomjernost ekonomskog razvitka: uža Srbija bila je za dvadeset poena ispod nacionalnog prosjeka, Autonomna Pokrajina Vojvodina sedamnaest poena iznad nacionalnog prosjeka, a Albancima nastanjena Autonomna Pokrajina Kosovo i Metohija (danas Kosovo) koja ima najveću stopu prirasta stanovništva u zemlji, bila je ispod polovine prosjeka."

Dopuna: 13 Maj 2012 21:48

Evo nesto o agrarnoj reformi i zemljisnom maksimumu. Materijal sam nasao na sajtu www.denacionalizacija.org:
"У поређењу са другим државама источне и југоисточне Европе, аграрна реформа у ФНР Југославији била је најригорознија И НАЈСУРОВИЈА, јер је приватном власнику остављен својински максимум од највише 25-35 хектара обрадиве земље (оранице, ливаде, воћњаци и виногради) или 45 хектара необрадиве земље, а све изнад тога је експроприсано у корист земљишног фонда аграрне реформе. Својински максимум је 1953. године, Законом о пољопривредном земљишном фонду, ДОДАТНО СМАЊЕН на 10 хектара. Сличну радикалну експропријацију спровеле су само још Албанија (20-40ха) и Бугарска (20-30ха). Међутим, замљишни максимум у другим државама био је знатно виши: 50 хектара у Румунији, 57 хектара у Мађарској, 100 хектара у Источној Немачкој и Пољској и 250 хектара у Чехословачкој. Потпуна експропријација у Мађарској обављена је само на имањима изнад 570 хектара, а за богата сељачка газдинства земљишни максимум је удвостручен на 114 хектара. [3]

Законом о земљишном фонду општенародне имовине 1953. године земљишни максимум је смањен на 10 ха, изузетно на 15 ха, а земљиште одузето том приликом подељено је искључиво социјалистичком сектору и то пре свега пољопривредним задругама."
Kao sto vidite agrarna reforma sprovodjena je u celoj FNRJ i to federalnim propisima, sto znaci da je vazila u SVIM republikama, a ne samo u Srbiji! Necete mi, valjda, reci da imate izvore iz prve ruke iz Vlade FNRJ i Vlade NR Srbije i da ovo sto pisu na sajtu koji nije naklonjen komunistickoj agrarnoj policiji lazu! Smanjenje zemljisnog maksimuma u Jugoslaviji nije bio nikakav antisprski korak, vec jedna u nizu mera kojima je jugoslovensko rukovdostvo zelelo da dokaze svetu da je "veci katolik od pape" i da je Jugoslavija dalje otisla u sprovodjenju marksisticke doktrine od samog SSSR-a u doba Staljina!online
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 13683

6.lickadivizija ::@Vatra,
mozes li mi dati neki link ili naziv knjige (ako moze da se nadje) o sastavu 1. jugoslovenske brigade? !

Ово ће ти можда бити довољно...

Овде је прегледно дато
http://www.vojska.net/srp/drugi-svetski-rat/jugoslavija/brigada/jugoslovenska/
Мислим да је преписано из Војне енц, а сад не могу да је отворим да проверим.
Значи, 775 хрвата, 445 словенаца, 293 срба и 35 осталих, до 1543 укупно у априлу.

На другој страни наводе да се око 200 од 400 припадника 369пп који су преживели заорбљништво до почетка 1944 придружило бригади.
http://en.wikipedia.org/wiki/369th_Reinforced_Infantry_Regiment

offline
 • Pridružio: 29 Dec 2011
 • Poruke: 1478
 • Gde živiš: Usce dve Morave u jednu veliku

vathra ::6.lickadivizija ::@Vatra,
mozes li mi dati neki link ili naziv knjige (ako moze da se nadje) o sastavu 1. jugoslovenske brigade? !

Ово ће ти можда бити довољно...

Овде је прегледно дато
http://www.vojska.net/srp/drugi-svetski-rat/jugoslavija/brigada/jugoslovenska/
Мислим да је преписано из Војне енц, а сад не могу да је отворим да проверим.
Значи, 775 хрвата, 445 словенаца, 293 срба и 35 осталих, до 1543 укупно у априлу.

На другој страни наводе да се око 200 од 400 припадника 369пп који су преживели заорбљништво до почетка 1944 придружило бригади.
http://en.wikipedia.org/wiki/369th_Reinforced_Infantry_Regiment


Jesu li ovih 200 do 400 bivsih pripadnika 369. legionarske divizije ubrojano u 1543. pripadnika 1. jugoslovenske brigade iz prvog linka?

offline
 • lav 
 • Super građanin
 • Pridružio: 13 Sep 2011
 • Poruke: 1061

Gorski car :: Daj mi jedan naucni rad koji je dokazao da je vecina dokumenta falsifikat?
Да ли је ико утврђивао аутентичност тих докумената ? Стил израшавања, потписе, машине на коима су кусана и сл.. Па и новчанице, које имају масу заштитних елемената се фалсификују!

Gorski car ::Nazalost rat je mnoge nevine pojeo. Односи ли се ово и на оне из Јасеновца?

licvara ::
Dinar u Kraljevini je bio prava valuta,mogao si da kupiš s njim bilo koju drugu valutu a KO je mogao u SFRJ da kupi dolare za dinare u banci po zvaničnom kursu?Bilo je da si mogao godišnje da kupiš 120 $ (po zakonu)ali avaj,u banci NEMA kad dođeš na šalter...
Мало око курса динара. У СФРЈ је динар био ''јачи'' него вани, па су људи тамо мијењали девизе за динаре. Али је био забрањен унос динара у СФРЈ, па је то рађено илегално. Може ми ли ико објаснити како је у другој половини 80... вешмашина ''Горење'' била јефтинија у Бечу него у Бања Луци?

Gorski car ::
Bio je to los model staljinov.Hvala Bogu od toga se odustalo.Tako da to nije cela slika SFRJ
Дахијска трећина!

vathra :: а у целом Моравичком округу је по ДКТГ страдало 1200 људи од партизана.
Више него Срба у неким ''котарима'' НДХ, које су бранили четници!

6.lickadivizija ::Jos jednom: kao sto ste vi sumnjicavi prema dokumentima, i ja sam sumnjicav prema vasim dedovima. Sumnjicav sam prema svemu, iz te sumnje proizilazi provera i bolje zakljucivanje o odredjenom problemu. Баш тако. Да су људи увијек прихватали службене ставове здраво за готово, још би смо вјеровали да се сунце окреће око земље. Било би добро провјерити и аутентичност докумената.

offline
 • Pridružio: 03 Sep 2010
 • Poruke: 25

objekat 505 ::
Dokle mislite vise da protinjete teoriju o veliko srpskoj hegemoniji i o srpskom tamnicenju drugih naroda i logika i dokumenti kazu drugacije pa da pocnemo od prvog

Narod u Crnoj gori vecinom je bio za ujedinjenje 1918 i Podgoricka skupstina je to i potvrdila i Sajkaca je na drugoj temi to lepo obrazlozio.

Vjerovatno je narod zbog oduševljenja tzv. Podgoričkom skupštinom i njenim odluka podigao Božičnji ustanak 1919. Ili ne znaš ništa o tome?
objekat 505 ::
Narod C. Gore se u velikoj vecini odlucio i 90-ih za zajednicki zivot sa Srbijom na legitimnom referendumu bez ikakvih pritisaka.

Nije narod nego stanovništvo. Bilo je to 1992. godine. I čudno da je taj referendum legitiman a ovaj iz 2006. nije. A da nije bilo pritisaka 1992. i 2006. to je priča za malu đecu.
objekat 505 ::Da se vecinom osecaju Srbima dokaz je i to sto se oko 60% stanovnistva izjasnjava da prica srpskim jezikom i pored jake anti-srpske kampanje.
Ośećaji su psihološka discipina... I ne koristi se ličnim željama i pretpostavkama, po podacima iz popisa 2011. godine u Crnoj Gori 42,88 stanovništva je navelo srpski jezik kao maternji.
objekat 505 ::
Sto se tice Makedonaca tu je stvar kao i sa Crnom Gorom odredjeni broj ljudi se vezao za geografski pojam a ne za nacionalni i to je isforsirano u zelji za rastakanjem srpskog nacionalnog korpusa. Osim toga zasto jos uvek nemaju priznatu crkvu kao i drzavu od strane ostatka sveta, verovatno je za to kriv jak lobi iz Srbije...

Ne mi nijesmo ono što znamo da jesmo, nego smo mi ono što nam vi kažete da jesmo. A kako da ne...
objekat 505 ::
I na kraju ako su svi narodi bili utamniceni od strane Srba u prvoj Jugoslaviji zasto su ulazili ponovo u drugu sa istim Srbima koji su formirali prvu,
Odgovor
Da bi izbegli ratne reparacije zbog zlocina koje su ucinili prema istim tim Srbima kao i da bi izbegli odmazu kao i teritorijalno sakacenje. Srbi su ti koji su ih stavili vestacki kao pobednike u II Sv. Ratu

Kad kažeš svi narodi onda su to i Crnogorci. E, pa neće biti da smo mi morali plaćat' reparacije. I bojim se da su svi narodi ponosni na NOP, i niko saradnike fašista i nacista iz svojih redova ne proglašava "antifašistima" osim Srba, ali to je vaš problem.

offline
 • lav 
 • Super građanin
 • Pridružio: 13 Sep 2011
 • Poruke: 1061

6.lickadivizija :: Koji ratni zlocin je pocinio Vladimir Dedijer i koji sud ga je osudio? Valjda postujes pretpostavku nevinosti, kao tekovinu demokratskog drustva? Многи нису суђени, а убијени су. Многи нису имали правичан судски процес, а не значи да су невини. Многима никад није суђено, а нису невини. Шта је са ''невинашцетом'' Вјекославом Максом Лубурићем?

6.lickadivizija ::
@Lave,
Kraljevina Jugoslavija nije izvrsila denominaciju dinara, ali je zato bila posle Grcke najzaduzenija zemlja Evrope! Secam se nekih poredjenja poljoprivrednih prinosa u Evropi, u Danskoj su bili cak sedam puta veci od onih u Kraljevini Jugoslaviji!
Па ни у СФРЈ није била нека продуктивност у земљорадњи. Средином 80... су још увијек многи обрађивали земљу воловима/коњима. и они који су имали тракторе за њих су имали мало прикључака. Интензивнија механизација на селима је почела тек послије овог рата.

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6758

Kao što sam napisao po onome što mi je prepričano o životu ljudi u "turskom dijelu" Kraljevine Jugoslavije da se zaključiti da je život bio veoma težak (u vremenu kad je drugdje bilo još i gore). No reklo bi se da drugačije i nije moglo.
Kada se govori o SFRJ sigurno je da se živjelo bolje, neki egzistencijalni minimum je obezbjeđen (i uz direktnu pomoć Zapada). No sa druge strane i ta SFRJ gotovo je konstantno visila nad provalijom bankrotstva. Prevelika opasnost za egzistencijalni minimum.
Već šezdesetih dobar dio radništva u državnom sektoru je bio u višku - slobodno i privatno posjedovanje motornih kosačica, traktora, zanatskih radnjica, raznoraznih samovoznih prikolica doslovce je spasilo mnoge. No opet ogroman broj stanovništva otišao je trbuhom za kruhom. Krivica države je u tome što ako nisu mogli te ljude da drže "zaposlene" u državnim firmama, morali su da im daju odriješene ruke za privatni posao. A ne da ih sputavaju. Jer sputavanjem slobode na rad protraćena su i ogromna sredstva koja su povučena sa Zapada, izgubljena je mogućnost da ta sredstva osokole u poslu više korisnika, a ne samo jednog. Ako me sjećanje služi u Srbiji je postojalo mjesto zvano Sopot. Ako je neko nešto radio u životu (gotovo pa bilo šta) išao je u Sopot. Sopot se pominjao u pola glasa. Ništa Beograd, ništa Zagreb, ništa ostali "centri", za rešavanje životnih, poslovnih, trgovinskih i kojekakvih drugih pitanja išlo se u Sopot. Tek kasnije sam saznao da je Sopot varošica koja eto ide na ruku narodu (a narod je odradio sve ostalo). Jedan Sopot na čitav istok SFRJ. Čuo sam i da je Arilje zbog "četništva" pušteno niz vodu - ekonomski se ipak razvilo bez ikakvih kredita.
Poenta mojeg pominjanja Sopota, Arilja, egzistencijalnog minimuma i bankrotstva je što je SFRJ čitavih osamdesetih bila bez deviza da kupi kafu, sastojke za deterdžent. Koliko sam čuo kasnih osamdesetih posjetio nas je izvjesni Džefri Sajks koje je preporučio (naredio) direktno gašenje 1.000 preduzeća sa 1,5 miliona radnih mjesta. Čak je i "djelovanje" Anta Markovića imalo sreću što ga vrijeme na duže staze nije probalo. Katastrofa je bila potpuno i zbog toga što ako je SFRJ bila "nedovoljna" iz matematike, iz "vladanja" će ubrzo postati još i gora.
Da ne pominjem to da su sunarodnjaci Broza, Kardelja, doduše puzajući, ponekad otvoreno preko studentske bagre tvrdili da baš oni SFRJ nose na svojim plećima. I ta priča trajala je decenijama, a o Sopotu samo u poluglasu.

offline
 • Pridružio: 07 Maj 2012
 • Poruke: 64

lav ::Napisano: 14 Maj 2012 0:03

Gorski car :: Daj mi jedan naucni rad koji je dokazao da je vecina dokumenta falsifikat?
Да ли је ико утврђивао аутентичност тих докумената ? Стил израшавања, потписе, машине на коима су кусана и сл.. Па и новчанице, које имају масу заштитних елемената се фалсификују!

Dopuna: 14 Maj 2012 0:06

Gorski car ::Nazalost rat je mnoge nevine pojeo. Односи ли се ово и на оне из Јасеновца?

Dopuna: 14 Maj 2012 0:14

licvara ::
Dinar u Kraljevini je bio prava valuta,mogao si da kupiš s njim bilo koju drugu valutu a KO je mogao u SFRJ da kupi dolare za dinare u banci po zvaničnom kursu?Bilo je da si mogao godišnje da kupiš 120 $ (po zakonu)ali avaj,u banci NEMA kad dođeš na šalter...
Мало око курса динара. У СФРЈ је динар био ''јачи'' него вани, па су људи тамо мијењали девизе за динаре. Али је био забрањен унос динара у СФРЈ, па је то рађено илегално. Може ми ли ико објаснити како је у другој половини 80... вешмашина ''Горење'' била јефтинија у Бечу него у Бања Луци?

Dopuna: 14 Maj 2012 0:15

Gorski car ::
Bio je to los model staljinov.Hvala Bogu od toga se odustalo.Tako da to nije cela slika SFRJ
Дахијска трећина!

Dopuna: 14 Maj 2012 0:19

vathra :: а у целом Моравичком округу је по ДКТГ страдало 1200 људи од партизана.
Више него Срба у неким ''котарима'' НДХ, које су бранили четници!Bio sam na jednoj izložbi fotografija iz II Sv.rata za vreme služenja kadrovskog vojnog roka,na fotografijama su zločini koje su počinili ''saradnici okupatora'' za vreme rata...

Prvo me iznenadilo to što 80% fotografija se odnosilo na ''četničke zločine'' a oko 20 % na ustaške...
Svakako da sam i tada znao za Jasenovac i Gradišku,za Jadovno itd a bio sam i na Slunju i obišao sela odnosno ono što je ostalo od njih posle ustaških pokolja u tom kraju(Suvi Do,Močila)...zar je moguće da su četnici izvršili toliko zločina,mnogo više od ustaša?U kraju gde sam rođen i gde sam živeo bilo je nekih ubistava ali je to mizerno u odnosu na posleratna streljanja koja izvršiše partizani...

Fotografije na kojima sam video četnička klanja,testerisanja ljudi,odsecanja glava sekirom itd.su bile neverovatno jasne,izuzetno oštre i slikane pod idealnim svetlosnim uslovima...nije mi baš bilo jasno kakvu su optiku imali aparati s kojima je to slikano jer moj ondašnji foto aparat(Praktica sa zeiss-ovim objektivom) nije mogla takav snimak napraviti s bilo kojim filmom...ponešto sam se i razumeo u c/b fotografiju...osim toga ljudi na slikama imaju besprekorno čista odela,izglancano oružje,očešljana kosa,lepo negovane brade....Svaki majstor c/b fotografije bi pozavideo četničkom fotografu,onakve fotografije u doba rata,sigurno je imao extra laboratoriju,hemikalije,foto papir daleko bolji od Fotokemike ili Forte...

Zar fotografu nije bar zadrhtala ruka kad slika nečije klanje??Ili je imao stativ?
Ni malo nalik na fotografije Žorža Skrigina slikane za vreme rata koje sam takođe imao prilike da vidim....
Pričao sam sa jednim učesnikom II Sv.rata u neka vremena čak često....a on ovako kaže:...''jel ti stvarno misliš da je neki četnik bio toliko blesav da se slika kad kolje nekoga?....osim toga lakše ti je da kokneš čoveka iz pištolja ako već moraš da ga skloniš...lakše i tebi a i njemu...''
----------------------------------------------------------------------------------------------
Jesu dinari unošeni ilegalno i neko je ''ostao čestit'' na tim transakcijama ali ko je uhvaćen njemu je preselo...
Veš mašina je bila u Beču jeftinija jer su državi PREKO POTREBNE bile devize a domaći potrošač će da nadomesti Gubitak u ceni...Hronično nije bilo deviza a bez njih bi stala privreda SFRJ toliko zavisna od uvoza.

offline
 • Pridružio: 03 Sep 2010
 • Poruke: 25

Gorski car ::
Antisrpska kamapanja nisu komunisti sproveli.Koliko je meni poznato Milo Djukanovic protagonista antisprske kampanje prema optuzbama opozicije je potomak cetnicke porodice.
KPJ je smatrala da su se Crnogorci razvili u posebnu naciju iz srpske.

Molim te, objasni mi kako se manifestuje ta antisrpska kampanja u Crnoj Gori. A što se tiče Mila Đukanovića i tvrdnji opozicije, hmmm.
Misliš na opoziciju koja traži podizanje spomenika Pavlu Đurišiću?
I danas je pravilo u Crnoj Gori, da ako hoćeš nekome da ukaljaš obraz jednostavno ga proglasiš potomkom četnika, samo što je to smiješno kad to kažu gore pomenuti....
A što se tiče KPJ i njihovog stava, morali se da se razlikuju od "zelenaša", federalista i sl. koji su govorili da su to dvije zasebne nacije.
Gorski car ::Na popisu ljudi su se izjasnili kao se osecaju.I vecinski se osecaju kao Crnogorci.Vise se osecaju kao Crnogorci nego kao Srbi. Nemoguce je da je neko naterao 400 000 ljudi da se izjasni na silu kao Srbi.

Posto sam ja po ocu iz Crne Gore znama veoma dobro da je cirilica dominirala u Crnoj Gori.Imam malu biblioteku knjiga crnogorskih pisaca iz 1963.godine.Sve je objavljeno na cirilici.
Njegosu srpstvo nije negirano.

Sama cinjenica da je u 1991 bila euforija srpskog nacionalizma a da se 66% ljudi izjasnilo kao Crnogorci a ne Srbi govori da niko nije oprao ljudima srpstvo.Prosto su se ljudi tako osecali.

Podaci iz popisa (nekima vjerovatno falsifikovani, nedovoljno demokratski...)
1981. godine - Crnogoraca - 68,54%; Srba - 3,32%
1991. godine - Crnogoraca - 61,86%; Srba - 9,34%
2003. godine - Crnogoraca - 43,16%; Srba - 31,99%
2011. godine - Crnogoraca - 44,97%; Srba - 28,72%
Tek je 1991/1992 počinjala (i još se nije završila) euforija srpskog nacionalizma u CG. Nažalost (po mom mišljenju) ćirilica je proćerana iz CG, iz razloga: koriste je negatori Crne Gore...
I Njegoš nije nikada "srbovao" nego je jedan od prvih koji je koristio izraz Jugoslavija za teritorije naseljene južnim slovenima...

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 745 korisnika na forumu :: 33 registrovanih, 3 sakrivenih i 709 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., ajo baba, Aleksandar Tomić, Apok, arzak, Atomski čoban, bbogdan, bigfoot, ccoogg123, chichabg, djboj, doklevise, galerija, Georgius, haris1913, ikan, jackreacher011011, Još malo pa deda, kihot, Kubovac, ladro, mikki jons, mikrimaus, Millennium, MiroslavD, Panter, pceklic, RJ, suton, Underwood, vathra, Vlada1389, Wisdomseeker