Virtuelni dogfight

172

Virtuelni dogfight

offline
 • Pridružio: 23 Dec 2006
 • Poruke: 12556

Jos malo o problemima sa nisanskim sistemom samo sto je sada u pitanju Koreja

Citat:The A-1C(M) Takes on the MiG--15

The first Sabres to arrive in Korea were the F-86A models, equipped with K-18 sights. These sights were soon found to be unsuited for the high-speed combat that ensued when MiG-15s were engaged. The K-18 was a modified version of the K14 gyro gunsight developed during World War II. Unlike the A-1C(M), it was dependent upon manual range control that was much too stiff and erratic. (36) Tracking at the high indicated air speeds encountered in Korea was difficult with the K-18: excessive movement of the reticle occurred when guns were fired, and a boresight speed of 357 knots made the sight useless when the enemy was pursued at indicated speeds of over 500 knots.


Most aviation historians of the air war in Korea agree that the A-1C sights were far superior to those on the MiG-15 and gave the American pilots a great advantage--when it worked. Although the A-1C and its radar differed radically from the gunsights it superseded, spare parts, spare components, and test equipment did not reach the Far East until mid-1951. (37) Both gunsight and radar were beset with a multitude of maintenance problems, some due to rough runways, which jarred delicate electronic components, but even more to a dearth of trained personnel and the necessary test equipment to keep the system operational. Keeping the radar operational proved particularly daunting. It did not take long for maintenance personnel to discover that once an electronic component failed the entire radar had to be replaced not just the faulty module. (38 ) There were other problems with the radar too. It performed erratically in clouds (due to moisture), sometimes would break radar lock, and would not work below 6,000 feet due to ground clutter. (39) All of the above, combined with a general lack of pilot training in the proper use of the sight, soon led many of the Sabre pilots to become disenchanted with the A-1C sight. As a result, many of them favored the clearly inferior, but dependable, K-18 sight, which continued in general use until the arrival of the F-86E, beginning in June 1951. (40) Others caged the A-1C's gyro to eliminate radar and gyro inputs, turning it into a fixed gun sight. (41) The problems with the A1C sight proliferated until the director of operations for the Fifth Air Force declared it was "too complicated to be maintained." (42)


Ovo naravno necete cuti na Discovery ili History Mr. GreenRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Nikola Vukota
 • Multimedija , creativity work- world of disajn
 • Pridružio: 08 Sep 2010
 • Poruke: 1060
 • Gde živiš: ZEMUN - Gardoš - Forsaž - BB.

Jethro ::@VITEZFOREVER
Molim te da navedeš koju to tehnologiju imaju Rafale ili EF a koju nema istu ili bolju ruski PAK-FA pete generacije?? Tj. da vidimo šta to novo donose Rafale i EF a Indusi neće dobiti sa PAK-FA??
MALI OFF TOPIC:
Zamolio bih sve forumaše da ne upotrebljavaju oznaku G-4MD za modernizovani G-4, već da koriste do daljeg G-4LIFT. Ovo je marketinški daleeeko bolje. Odmah se vidi da je u pitanju LIFT standard modernizacije. A valjda će to da pročitaju i oni iz naših VS koji su zaduženi za takve stvari. Inače oznaka MD ne kazuje mnogo, posebno onima koji to čitaju po prvi put.
Kraj OT-a.


Druže PAK-FA je za sada samo letni demonstrator. Naravno da neće stati na demonstratoru i tek ga pro forme prikazali Indiji.
Jedan, jedini serijski multirole avion koji se za sada proizvodi u Rusiji je SU-30 (zaista odličan multirole avion ali gro vestenizovane elektronike naročito u glass kokpitu). Izuzetak je SU-35BM takođe još demonstrator tehnologija koje će se tek ugrađivati u PAK-FA. Ja nikako ne potcenjujem Rusku vojnu avijaciju, ali sam mišljenja da jako kasne sa modernizacijom naroćito u sferi moderne avio elektronike,zaštite aviona i senzora. Svaka čast, razvili su odličnan vektorisani Saturn motor AL-31FN i novi još moćniji za PAK-FA - Saturn 117.
Dok su bacali akcenat na zaista najmoćniju i namoderniju zemaljsku PVO na svetu, zapostavili su razvoj borbene avijacije.

- Napredak je vidan u u evoluciji ZHUK-Phazotron do AESA radara ali tek u povoju. Takođe i u domenu modernih raketa vazduh-vazduh i vazduh- zemllja vidi se vidan napredak, al je poenta što idu razvojem "zbrda zdola" !
Prvo se obezbededi sigurna proverena platforma, ne dozvoli da PAK-FA toliko kasni za već poodmaklom serijskom proizvodnjom i Raptora i F-35.
- Ko ima elektronsku nadmoć (prvi vidi, ispali i zaboravi) taj dominira nebom i kontroliše ga!
- Mig-35 je prvi jako zakasnelo krenuo sa dubljom elektroskom modernizacijom (Elbit glasskokpit, tačno novi jači motori, nova generacija raketa ... OLS ruske pameti, a šta je zaživelo u praksi ? )

- Jedino što se kao nosioc novih tehnoligija ali u razvoju može pomenuti SU-35-BM. Koje je to novine doneo PAK-FA ? Maltene čista kopija zmaja Raptora sa DSI usisnicima bez hlađenja motora, isturenim izduvnim granama moćnih Saturn 117 bez termalne zaštite (velikog IC odraza) i nizom ispitivanja ... sati i sati do serijske prouzvodnje.
- Pogledaj samo pod linkovima šta sve MODERNO već nosi Rafal C. SPEKTRA je samo deo fenomalne zaštite aviona. Kada na vreme razviješ vrhunski aeorodinamičan avion sa DSI usisnicima, kanardima ... još pre 25. godina gro od kompozita i imaš platformu za decenije unapred i svestran razvoj a pritom si SAMOSTALAN u svim domenima avio industrije, kasnije je lako modernizovati Snecmu na M88 ECO sa 9.tona potiska, pa puta dva, na vrhunskom zmaju, kanarima, ergonomski bez premca glasskopitu , dokazanim AESA radaraom ... od Rafala A dođeš do ne samo Rafalala C, već i D sa superkrstarenjem bez KDS-a, elektronkom i oplatom koja ga dovodi u stealth vode, šta više reći?

- O PAK-FA ništa još ozbiljno ne može da se govori dok je puki letni demonstrator sa ogromnim vremenskim zaostatkom.
- Rusija se radi interesa okrenula saradni sa Indijom (drugoj zemlji po populaciji na svetu i vrhunskim aero inženjerima da bi kroz vajni tender za novi indijski multirole avion i Rusija I Indija došli do vesternizovane elektronike. Ja uporno ponavljam da je avio elektronika jedina slaba tačka ruskih aviona i tu nisu nikako samostalni. U svemu ostalom ...od pogonskih grupa, aerodinamike, raketnim gorivivimima, novoj genereraciji raketa vazduh-vazduh i vazduh- zemlja ... svaka čast !!!
- U opšte ne potcenjujem MIG.29M Mig-35, ... ali su zakasnili i ovo šepurenje kao vajni interesent na nebu Indije na zmaju Mig-35 starom 20.godina sa komletnom Elbit elektronikom kao i FBW razvijen uz pomoć Izraela ... je samo mazanje očiju (doduše OLS je ruske pameti).
- Bolje je pitanje šta to uošte ima od "novih" tehnoligija kao puki letni demonstrator PAK-FA ? Lično voleo bih da ima i da skine sneba šepureni Raptor i USA prepotentnost, sve nas iznenadi novom pameću najiskrenije!
- Pa nisam ja druže amerofill ! Nisam ni rusofil, već REALAN!
- Svaka čast SU-30-MKI (multirole avion - kapa dole)!
- Stojim iza toga, ... što se vidi i "sa meseca" da Rusija jako kasni u sferi stealth tehnololigije i more elektronike kupuje dok ne osvoji sama od Francuske do Izraela ... do saradnje sa Indijom.
- Daj bože da se MIG-35 negde udomi jer je zaista greota da kuća sa tako bogataom-prebogatom istorijom propadne (mada sve govori da ide pod državne jasle i deo - ogranak Suhoja). Biro Mig je u razvoju borbene bespilotne letelice SKAT daleko otišao i tu očekujem iznaneđenja.

_ Makar da Mig-AT krene u neku ozbiljnijiju proizvodnju a sve govori da je JAK-130 taj koji je odneo prevagu.
_ Pogledaj samo neke od linkva koje tretiraju Rafal (ne pominjem ni Eurofigter ni Gripen... nema potrebe), i videćeš jasno gde Rusi nažalost jako kasno u sveri moderne avionike!

_ Druže, manevri kobra, zvono su za aeromitinge i vrhunsku trenažu pilota , ali za savremeno ratovanje ne. (jedino kao krajnja nužda i ako si srećnik da uopšte priđeš protivniku). Znam, radi kompenzacije Rusi rade nova primenjena istraživanja u sferi lasera i plazme ... itd.

_ Budimo realni,šta čini okosnicu ruske flote: SU-27 (ne širim ka većim već govorom o multirole avionima). Mig 29 je frontovski lovac i tek je zaživeo kao multirole sa ogromnomnom blamažom vraćanja SMT iz Alžira. Dok veći broj SU-30 ne uđe u upotrebu kao i SU-35 BM (na yutubu i MAKS-u svaka čast, jedino da zaživivi u serijskoj proozvodnji kao i SU-30 u većem obimu). Možda grešim ali Mig-29 ne vidim neku budućnost sem da neke jako slabo platežne zemlje sa poljana ostavljenih nekonzervianih Mig 29 ne odluče da moderniziju isti na M ili SMT verziju i prođu kao Alžir. Nisam zloban, ali vojni marketing je surov.
Obrukaš se u nekoj ino-prodaji koja daje šansu birou Mig da vrati staru slavu i šta biva : Loš se glas isto, kao dobar daleko čuje.
- A što se tiće naziva G-4 i njegove modernizacije, nigde druže ni na jednom forumu nisam naišao na termin G-4LIFT ( Lift - prelazno - premostiti - prelazno rešenje- put ka razvoju... ima još sinonima).
_ Lično mislim da G-4LIFT kao pojam nikome ni u kom smislu ni kao marketinški ne govori ništa. Bez uvrede!

_ Ako je već tako usvojen na svim forumima termin, samo bi uneli pometnju. Bolje je ako već nego želi da naglasi da s radi o modernizaciji , jednostavno da završi misao i naglasi da se D odnsi na DIGITAL , a šire : G-4 modernizovan - digitalizovan (MD).

- Mnogi bi LIFT tumačila kao ( "light front jet" - ili ko zna kakavim izvezdbama) !? Ako se na toliko foruma poštuje G-4 i modernizovani G-4MD uz eventualno dalje kraće ojašnjenje (modernizovan - digitalizovan) ništa se nebi dobilo ni u kom smislu sa LIFT ( niti na značaju niti na marketingu). Nije na nama da prekštavamo već krštene avione. Igrom reči možemo svašta, ali od toga nema vajde. Oznake ne prodaju avion , već gotov proizvod gde će termini modernizovan i digitalizovan zaživeti u praksi!offline
 • Pridružio: 25 Dec 2007
 • Poruke: 1161

Pa mogao si da odgovoriš na konkretno pitanje, a ne da smaraš i mene i forumaše sa teorijom! Uzmi lepo taksativno nabroj tehnologije koje imaju Rafal/EF o kojima tako zapenušano pišete i uporedi to sa PAK-FA, ne vidim šta je to problem.
Kao prvo, Rafal nema DSI uvodnike (ili ih ja još uvek nisam video??).
Steltnost Rafala (a i EF) bez obzira na Spectra je vrlo upitna, nisu Ameri ili Rusi tolike budale da prave avione baš specijalno sa tom osobinom, osim ako ti ne ustvrdiš suprotno.
EJ200 je bolji motor od M-88, ne samo zato što je mlađi. On je u odnosu na original dobio u međuvremenu samo TVC (što M-88 neće imati skoro!) a pojačanje potiska kao standard mu za sada ne treba, s tim što su onda njegove mogućnosti povećanja potiska veće od M-88. Ovo povećanje potiska kod M-88 je prvo veće a prethodilo mu je nekoliko međukoraka, ali je problem da svaka konstrukcija ima svoje tehnološko ograničenje i svoj maksimum potiska te se M-88 približio tom maksimumu. A taj maksimum je kod EJ200 na višem broju. Odmah da kažem da su u odnosu na F-414 oba «evropejca» za klasu slabiji, to se vidi po max potisku koji sada ima F-414 a koji i dalje ozbiljno može da se povećava.
Za tvoju informaciju, Rusi su sami napravili kompletno digitalni kokpit za Yak-130, za Su-35BM a verovatno će to u velikoj meri uraditi i za PAK-FA. Da li je u pitanju kopija bilo čijeg rešenja ili licenca, to te gore u vazduhu niko ne pita, glavno je da se postavljeni zahtevi poštuju! Zaboravio si da su u igri i Indijci koji mogu da im pomognu tamo gde treba, i sa hardverom i sa softverom, interes je obostran. Koliko će ruski AESA radar da kasni u odnosu na odgovarajuće evropske? Koliko će biti to kašnjenje?
Vrlo je bitno reći da PAK-FA nije kopija F-22 ni u kom slučaju. PAK-FA je logičan nastavak onoga što je ruska aerodinamička škola već postigla sa Su-27 i MiG-29 familijom. PAK-FA je optimizovana konstrukcija Su familije, optimizovane za stelt, naravno. Na isti način su mogli da odrade i MiG-29 i on bi bio scaled-down PAK-FA. Inače samo kašnjenje ruskog prvenca pete generacije i nije tako veliko ako se uzme u obzir šta se sve dešavalo u Rusiji u međuvremenu.
Takođe zarad tvoje informisanosti, LIFT je za SVAKOG ko zna šta su školski avioni, STANDARD koji se odnosi na mogućnost da se mlazni avion koristi za obuku pilota za mlazne borbene avione. LIFT dakle znači Lead-In Fighter Trainer i nema mnogo zemalja koje ovo mogu da proizvode. Svako ko pročita ovo uz oznaku za G-4 odmah će da razume o čemu se radi i šta G-4 može, a naravno i koji je STANDARD u pitanju.
Zaboravih: Rusi su odavno osvojili FBW, ali to nisu radili sa izraelcima već sa Francuzima!

offline
 • Pridružio: 17 Sep 2010
 • Poruke: 786
 • Gde živiš: Smederevo, Andor,svratim ponekad

PAK-FA se ne proizvodi,i nece jos 5-10 godina,a RAFAL je odavno u upotrebi i Francuzi razvijaju RAFAL,stalno ga unapredjuju ,Raptor je isto u proizvodnji, tako da Rusi kasne jedno 5-10 godina u odnosu na Zapad.Tako da ti avioni ne mogu da se porede.

offline
 • Pridružio: 23 Dec 2006
 • Poruke: 12556

Ashaman PVO ::PAK-FA se ne proizvodi,i nece jos 5-10 godina,a RAFAL je odavno u upotrebi i Francuzi razvijaju RAFAL,stalno ga unapredjuju ,Raptor je isto u proizvodnji, tako da Rusi kasne jedno 5-10 godina u odnosu na Zapad.Tako da ti avioni ne mogu da se porede.

Ok i kada PAK-FA bude napravljen jel ces i onda pricati da Rusi zaostaju za Francuzima 5-10godina?

Dopuna: 26 Sep 2010 12:39

Nego da se vi vratite na temu. Ista nije Rusi protiv Francuza vec Indija i nabavka novog aviona.

offline
 • sebab 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 19 Dec 2007
 • Poruke: 4233

@neshaoct

ja na zalost nemam toliko vremena kao ti da se mlatim i kopam po tudjim postovima kako bi na minornim stvarima diskreditovao sagovornika samo da bi ga sto bolje ispljuvao. ja ako si primetio koristim "normalan" recnik i cudim se moderatorima sto ne reaguju.

sto ne kopas malo po mojim postovima i prisetis se sta sam tvrdio za radare - konacna analiza ko uocava koga prvi je samo marginalno izmenjena i to u korist mirage 2000 sa radarom rdm, sa rdm+ je razlika jos veca. cak i ako poredis radare kako se tebi svidja, m2000 sa rdm je bolji - osim cinjenice da radari sami po sebi ne lete, vec se nalaze na avionima.

dakle, od pocetka sam imao tacne podatke za domete radara, cak sam i potcenio rdm. sada je sve kako treba.

nego, x9 je u pravu, u pitanju je "stamparska" greska, sto mig29 na tvoju zalost ne cini sposobnim da otkrije m2000 prvi, naprotiv.

inace, grci su dobili bolje rdm radare od francuza (rdm i rdm+ koji moze da lansira 530d). pored toga, izvozni su dobili i atlis 2 podvesnik za upotrebu laserski navodjenog oruzja - raketa i bombi, sto je bila mislena imenica za mig29, tako da su bili bolji od prvih francuskih m2000c sa rdm.

a vidim da nikad nisi cuo za jane's.

offline
 • Pridružio: 17 Sep 2010
 • Poruke: 786
 • Gde živiš: Smederevo, Andor,svratim ponekad

mean_machine ::Ashaman PVO ::PAK-FA se ne proizvodi,i nece jos 5-10 godina,a RAFAL je odavno u upotrebi i Francuzi razvijaju RAFAL,stalno ga unapredjuju ,Raptor je isto u proizvodnji, tako da Rusi kasne jedno 5-10 godina u odnosu na Zapad.Tako da ti avioni ne mogu da se porede.

Ok i kada PAK-FA bude napravljen jel ces i onda pricati da Rusi zaostaju za Francuzima 5-10godina?

Dopuna: 26 Sep 2010 12:39

Nego da se vi vratite na temu. Ista nije Rusi protiv Francuza vec Indija i nabavka novog aviona.


Tada cemo da vidimo sta ce Zapad napraviti,i onda cemo uporedjivati.

offline
 • Pridružio: 23 Dec 2006
 • Poruke: 12556

Ashaman PVO ::
Tada cemo da vidimo sta ce Zapad napraviti,i onda cemo uporedjivati.


Francuzi nece napraviti nista. Rafal ce dobiti AESA radar i nove motore. Jasno su stavili do znanja da stelt lovac nece praviti.

Ista prica i sa konzorcijumom oko EF2000. Ameri idu na F-35. Proizvodnja F-22 se gasi.

offline
 • sebab 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 19 Dec 2007
 • Poruke: 4233

kad je predstavljen rafal, niko nije spominjao smanjenje rcs. niti aesa. rafal moze da dobije dodatno smanjen rcs, sigurno dobija meteor, jace motore, aesa, mozda unapredjen sistem spektra - malo li je? sve je ovo izvesnije od recimo gomile hiper super raketa koje obecavaju rusi - obecavaju napredak na svakom polju - i extra velikog, velikog i malog dometa, sto nije bas jednostavno izvesti. jos uvek nisam siguran da ce pak-fa imati rcs na nivou f35 (iako karlo to tvrdi), pa da bude boji od rafala, jednostavno, sto je do sada prikazano to ne obecava. imaju rusi jos mnogo toga da urade - motori nisu gotovi, rakete takodje, za radare tek ostaje da se vidi - posebno ove u krilima. makete postoje, nesto se radi, ali dokle su tigli i da li mozda nece odustati od toga kao ameri na f22, videcemo.

izvesno je da ce pak-fa imati prednost nad rafalom u doletu, superkrstarenju (razlika zavisi od motora koje bude pak-fa dobio i kakav bude rafal sa novim motorima), manevarskim osobinama na velikim brzinama (mozda, ne znamo kakav je tu rafal). aktivni stelt ima samo rafal - spektra, rakete sa ic navodjenjem mica su bolje i veceg dometa od svega sto imaju rusi, ali videcemo sta ce biti od njihovih pandana. golisavi pak-fa je po steltu na nivou rafala, moze jedino da ima prednost zbog raketa u unutrasnjosti trupa. ovo opet zavisiod toga koliko je spektra efikasna i dokle ce stici francuzi sa premazima do uvodjenja pak-fa. sve u svemu, ipak treba sacekati da rusi uvedu pak-fa.

offline
 • alchemy
 • Pridružio: 06 Jul 2009
 • Poruke: 5040
 • Gde živiš: Novi Sad

Citat:golisavi pak-fa je po steltu na nivou rafala

Jel ovo tvoja tvrdnja ili zelja? Daj neki dokaz za ovo.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 601 korisnika na forumu :: 25 registrovanih, 3 sakrivenih i 573 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Petar, A.R.Chafee.Jr., darkangel, dragoljub11987, drimer, goxin, ILGromovnik, Inner-Cell, kunktator, Litostroton, m0nstrum_, Marko Marković, mercedesamg, MilošN, mkukoleca, nebidrag, Nikolaa11, oldtimer, rovac, royst33, Srki94, theNedjeljko, vaso1, ZetaMan, zlaya011