Kosovska bitka

12

Kosovska bitka

offline
 • Pridružio: 08 Sep 2009
 • Poruke: 43

Lucky_One ::Naravno da nisu savremenici i naravno da se na Srpskoj strani slavilo ....a zasto se nije slavilo na turskoj strani...??Zato sto nije imalo sta da se slavi,i kao sto sam rekao da su turci pobedili na Kosovu tu bi bilo pisanja i hvalospeva koliko hoces...ali posto nisu pobedili,mudro su cutali.

ZiveliRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 02 Avg 2008
 • Poruke: 7076

Pisalo se dosta po udzbenicima o dogadjajima posle Kosovskog boja, a postojali su i delovi o zivotu pod Turcima i o teritorijalnoj organizaciji, spahijama i spahilucima, kasnijoj obnovi Pecke patrijarsije, seobe Srba itd. Zapravo u novijim udzbenicima Kosovski boj se samo spominje bez vece razrade. Problem je sto u svakodnevnom zivotu se on dosta potencira i istiskuje iz secanja ono sto je uceno o dogadjajim posle njega.

Pa, pola mojih drugara ne zna nista o tome i prica slicnu pricu dok ne iskopam udzbenik i pokazem da postoje lekcije, samo nije zapamceno (ili uceno, decu to malo interesuje u tom periodu - ili bilo kakvo ucenje, posle se pitaju zasto ne znaju nista o tome...).

Ako je na Kosovu bilo pobede ona je Pirova, a tesko da je i jedna strana pobedila, obe vojske su se povukle i nijedna strana nije ostala na terenu, svaka iz svog razloga. Kasniji dogadjaji su ono sto je bitno, kao i cinjenica koju stalno pominjem, a to je invazija Ugara na Srbiju posle Boja na Kosovu, gde je Milica morala da udje u vazalni odnos sa Turcima kako bi odbranila zemlju od komsija sa severa. Kasniji dogadjaji su i direktno vezani sa ovim desavanjima.

A posle Angore Srbija je iskoristila priliku koliko je mogla, postala je Despotovina i kasnije ugarski vazal, samo nije bilo volje da se na zapadu organizuje vojska koja bi krenula protiv Turaka, sve dok nije bilo kasno a Turci se konoslidovali...offline
 • Pridružio: 17 Maj 2007
 • Poruke: 13919

stegonosa ::Pa, pola mojih drugara ne zna nista o tome i prica slicnu pricu dok ne iskopam udzbenik i pokazem da postoje lekcije, samo nije zapamceno (ili uceno, decu to malo interesuje u tom periodu - ili bilo kakvo ucenje, posle se pitaju zasto ne znaju nista o tome...).
Pise i ja se secam, ali se isto tako secam elegantnog prelazenja preko "mutnog" periodaa na malo manje mutan period Wink .

Ako se ne izucava podjednako onda kao i da ne postoji. Zar ne ili smo svi doziveli amneziju nakon srednje ? Laughing

offline
 • Pridružio: 24 Nov 2008
 • Poruke: 122
 • Gde živiš: Stara Srpska prestonica

Mislim da se svi slažu da pobednička strana ostaje na bojnom polju, dok "oni drugi" beže, napuštaju ga, povlače se i sl. E sad, na mestu Kosovske bitke i dan danas postoji spomenik vladaru koji je tu poginuo. Naravno da svi znate čiji ! Da li stvarno neko veruje da bi to imala prilike da uradi poražena strana ?
Po N-ti put ponavljam: niko ne bi bio srećniji od mene da su Srbi na Vidovdan 1389. bili pobednici (naša prošlost bi sigurno bila drugačija, tj. bolja) ali zagovornici tog stava na ovom Forumu nisu izneli ni jedan jedini argument u prilog toj tvrdnji. To što su zvona hrišćanskih crkava zvonila u čast naše pobede, to što izvori iz tog vremena ne govore o turskoj proslavi (a razlog je nasilna promena vladara) nisu dokazi našeg uspeha.
Lucky je u jednom od prethodnih postova prozvao svakog ko misli da smo doživeli poraz pre šest vekova na Kosovu da iznese dokaze. Koristim priliku da i ja prozovem one koji suprotno misle, dakle da iznesu argumentovane dokaze u prilog svojim stavovima.

offline
 • Pridružio: 26 Avg 2009
 • Poruke: 510
 • Gde živiš: Beočin selo

Mislim da u ovoj bici nema izrazito jasnog pobednika, vec kao da su oba protivnika porazeni.
Ipak bih realno blagu prednost dao turcima.

Ovo me podseca na bitku kod Chalona 451. izmedju Huna i saveznika na jednoj strani, i Rimljana, Vizigota i saveznika na drugoj.
Atila nije kompletno vojno porazen, kao Bajazit kod Angore, ali...

offline
 • Pridružio: 17 Maj 2007
 • Poruke: 13919

Na Kosovu su se susrele dve izuzetno motivisane vojske od kojih ni jedna nije htela da odstupi, a ocito dovoljno iskusne. Pravi recept za klanicu. Koliko puta se desilo da tek nakon izgubljene bitke nastane klanica na onoj strani koja se povlaci. Rekao bih dosta cesto.

Ako kazem da je to bila Srpska pobeda. Onda samo zato sto smo nakon Kosova imali mogucnost da odgojimo novu generaciju ratnika. Turski prodor na zapad je odlozen za nekoliko decenija. Pad Carigrada je odlozen sigurno za pola veka.

Mozda nismo sigurni u Srpsku pobedu, ali sam ja u Turski poraz u svim bikama tokom '80 XIV veka koje su vodili protiv Srba. Izgubili su veliki deo svoje vojske. Ostali bez vladara i jednog prestolonaslednika. Zatim su se povukli. Jedino dobro iz toga svega je "pametan" potez nase severne brace po Hristu. Onako hriscanski su nas "oterali" Turcima. Ali dobili su i oni posle...

Zapravo da je postojala nekakva solidarsnost medju hriscanima koliko dugo bi se Turci odzali na Balkanu ? Da li bi mi ili Bugari prihvatili vazalni odnos ?

offline
 • Pridružio: 26 Avg 2009
 • Poruke: 510
 • Gde živiš: Beočin selo

Ne da nije postojala solidarnost medju Hriscanima, nego su povremeno sklapani i vojni savezi sa Turcima.
Ali to je bilo pre navedenih dogadjaja...

offline
 • Pridružio: 24 Nov 2008
 • Poruke: 122
 • Gde živiš: Stara Srpska prestonica

Lucky_One ::
I da....molim te objasni meni licno,sta ti podrazumevas pod vojnom pobedom..??Sta je po tebi izgubljena a sta dobijena bitka...??

Prosto: svaka država i svaka vojska u rat tj. bitku ulaze sa određenim ciljem. Srpska želja je, naravno, bila zaustaviti turska osvajanja, možda i oslobođenja naših krajeva a planovi ovih drugih su bili dalja okupacija Balkana radi budućih prodora ka Evropi. Ko je uspeo ?
Možda grešim, ali tvoji argumenti o našoj pobedi se zasnivaju na tom, sada već čuvenom slavlju u hrišćanskim zemljama i na uverenju da je Tvrtko imao vlast nad ovim krajevima. Pri tom tvrdiš da su Srbi ostali na polju posle bitke dok se protivnik povukao. Priznajem da bi ovo zadnje bio "krunski dokaz"...kad bi samo mogao da ga dokažeš, npr. da navedeš izvor ?
Kad smo već kod izvora: najstariji poznat izveštaj o ovom događaju je ruskog đakona Ignatija, pisan 9 dana posle boja, koji se završava ovako: "I tad Turci pobediše, i srpskog cara Lazara uhvatiše i njegove vojvode i vlasteline i sluge i vojnike, neke poubijaše a neke zarobiše". Sudbinu ovih ljudi nikad niko nije demantovao i tu je kraj...sem ako znaš za nekog savremenika koji je opisao npr. dolazak svežih srpskih snaga koje su preokrenule tok bitke.
Najjasnije što mogu: voleo bih da navedeš tekstove na osnovu kojih gradiš svoje mišljenje, a takođe me interesuje koje objašnjenje o Kosovskoj bitci daješ strancima, kako si pomenuo u postu od 07.09. (Nemoj pomisliti pogrešno, ne provociram, daleko bilo, zaista sam radoznao) !

offline
 • Pridružio: 26 Avg 2009
 • Poruke: 510
 • Gde živiš: Beočin selo

Osim Kosovske bitke, nisam cuo za drugu bitku gde su oba vladara poginula!
Ko-god da je pobedio, to nije bila odsudna bitka tipa Kane (bitka se uzima kao parametar; Hanibal vs Rimljani).
Mogu se logicki izvlaciti "dokazi" ko je pobedio, ali to nije to; jasnog pobednika mislim da nema.
Mozda bi najbolje dokazali ko je pobedio, ako bi zanemarili Srpske, i Turske istoricare zbog pristrasnosti.
Sta kazu Nemci, Bugari, Ugari, Rusi, Poljaci...?

offline
 • Pridružio: 06 Feb 2010
 • Poruke: 2389

Неколико месеци пре косовског боја султан Мурат шаље писмо великом кнезу Лазару да се преда, положи оружје и буде покоран Мурату. Кнез Лазар није одговорио писмом већ је послао Милана Топлицу да да одговор Мурату. Топлица код Кратова сусреће турску војску и даје кратак одговор Мурату од Лазара речима: „Само рат"!
Мурат је провео Топлицу кроз многобројну турску војску желивши да уплаши Топлицу Милана који му одговара да је србска војска мање бројна али боља и вратио се Лазару.
Кнез Лазар се први улогорио на Косову Пољу а дан касније и Мурат. Постоји неколико верзија о броју ратника. Највероватнији број је био 180.000 Турака и 60.000 Срба. Једно је сигурно, број је био 1:3 у корист Турака. Турску војску је у првом реду чинла пешадија и лака коњица а у другом реду јањичари, резерву је чинила черкешка коњица. Испред Мурата су биле камиле. Србску војску је чинила тешка оклопљена коњица и тешка пешадија. Обе војске су имале резерву. Пре боја србска војска се причестила у цркви Самодрежи. У центру србске војске је био Кнез Лазар, лево крило је водио Влатко Вуковић а десно Вук Бранковић. Турску војску је у центру предводио Мурат, лево крило је водио Јакуб а десно Бајазит.
Битка је почела око 8 сати ујутро. Срби изводе брз и жесток напад да би избегли стреле одапете од стране турских стрелаца. Србска тешка коњица коју је на десној страни водио Вук Бранковић разбија турско лево крило, меље га и наставља даље према Мурату. Бајазит видевши пропаст турског левог крила врши противудар на србско лево крило које је водио Влатко Вуковић. Противудар не успева. Милош Обилић видевши пролаз ка султану са 12 својих ратника формира клин и пробија се до султана те га убија копљем. Да ли је копље бацио или држао у руци не зна се. Милош је довршио убиство Мурата мачем. Ратници око Мурата убијају Милоша Обилића. Везири око Мурата покушавају да сакрију да је Мурат убијен те по гласнику јављају Бајазиту да иде по резеврну војску из разлога да га извуку из битке и остане жив јер је смрт Јакубова била неминовна те је требало сачувати наследника престола да не дође до грађанског рата око власти. Србска војска долази до турске коморе и долази до расула у турској војсци која почиње махнито да бежи. Видевши то Бајазит се склања у шуму са одабраним ратницима да би након битке покупио тела оца и брата. Путници трговци који су ишли ка Дубровнику су посматрали битку и касније се прикључили Влатку Вуковићу који се враћао након боја у Босну. Ти трговци су били гласници о великој хришћанској победи којој су у част звонила звона на цркви Нотр Дам у Паризу.
Битка се завршила око поднева, након битке Лазар са малим бројем велможа одмара и одлази у цркву Самодрежу на литургију у част србске победе. Бајазит долази на место битке око 6 сати по подне и видевши људе у Самодрежи прилази цркви, опколи је и убија кнеза Лазара. Након тога Бајазит се повлачи у Турску да учврсти своју власт.

Dopuna: 11 Apr 2010 14:42

РЕЗИМЕ БИТКЕ

Ако су Турци победили зашто су звонила звона цркве Нотр Дам у част хришћанске победе?
Зашто је „победник“ Бајазит побегао у Турску, од када то победник бежи?
Зашто је на споменику косовским јунацима Кнез Стефан Лазаревић написао да подиже споменик погинулом оцу и србској господи који су погинули (цитат): „негде око 6 или 7 сати, не знам тачно које време"???????
Што се тиче вазалства Србије ка Бајазиту, Милица је то урадила из разлога да спречи краља Твртка да загосподари Србијом. Хтела је сину Стефану да стави круну Немањића.
Прича о издаји Вука Бранковића је настала због каснијег скривања истине.
Од 12 пратилаца Милоша Обилића њих неколико је преживело, касније се помињу као дародавци манастира Хиландар.
Зашто турски хроничари Леши, Заједедин и Шукурлах до детаља описују начин погибије Мурата и у записима признају пораз Турака?

Dopuna: 11 Apr 2010 14:43

Тојетанска општина у писму краљу Твртку пише овако ''Срећне, пресрећне оне руке 12 заклетих велможа које су продревши кроз чете непријатељске и кроз веригама сапете унаоколо распоређене камиле отварајући себи мачем пут до самога Муратовог чадора јуначки допревши''.
Турски хроничар Нешви каже овако ''Неверници су победили цело лево крило, а са свих страна паде дух па се зачух брука''...итд...Не верујте мени, верујте Турцима који су свој пораз скривали, а ми смо победу претворили у пораз због погобије кнеза Лазара којег је на подмукли начин убио Бајазит док је он био у цркрви Самодржи да се причести и захвали Господу на победи.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 753 korisnika na forumu :: 39 registrovanih, 2 sakrivenih i 712 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., ajo baba, anbeast, Bobrock1, cemix, cifra, comi_pfc, crnitrn, DavidA, draganca, Frunze, galijot, Georgius, hyla, Krusarac, Kubovac, kybonacci, lord sir giga, Metanoja, milos.cbr, nemkea71, ozzy, Panter, Prašinar, repac, sabros, saputnik plavetnila, shlauf, solic, Srle993, Steeeefan, strelac07, Struna, tubular, Vatreni Zmaj, voja64, Yugol33, šumar bk2, 1107