ŠBB-KBB

7

ŠBB-KBB

offline
 • Pridružio: 10 Sep 2015
 • Poruke: 190

Da, znam za sporost bagera ali mislim da kada odbijemo masu strele, kasike i ako na to stavimo malo jaci motor sa odgovarajucim menjacem i prenosom bi naravno uz te neke modifikacije ubrzali kretanje, meni je vise simpaticna bagerska platforma onako kao okretna kupola sa kabinom i hidraulikom. Ali to je jedino uz dozere što sada novo pravimo a da ima neki potencijal koji možemo koristiti kao neki pokazatelj mogućnosti novijih guseničarskih platformi a koje možemo prema potrebi modifikovati. IMK ima čitavu paletu gusenica raznih dimenzija po člancima i stvarno bi bila katastrofa da se jedan taka v d akažem ostatak teške industrije ugasi.

U sustini nema viskova ali pitanje je koliko se sta isplati popravljati i gde bi neke modifikacije dale najbolje rezultate. Mislim da ona filozofija dinar po dinar pogaca mora da postoji za siromasne zemlje kao sto je nasa ali da usteda mora ici u pravcu redukcije cene odrzavanja, produzavanja resursa od remonta do remonta, nabavkom sredstava koja su jeftinija i jednostavnija za odrzavanje i tome slicno a ne pukim smanjenjem nabavke novih sredstava. Dodatni je problem koji opterecuje vojsku je veliki broj administrativaca i civila u ministastvu odbrane cije plate nepotrebno stvaraju balast za vojni budzet.


Jedna interesantna informacija a nadovezujem je na inzinjeriju koju je spomenuo kolega MB-120:

Od 2004. do kraja 2007. godine dezangažovana su iz jedinica i sastava Vojske, a zatim rasprodata, uskladištena (u većini propala) ili potpuno uništena, recimo, sledeća sredstva i oprema koja je pripadala rodu Inženjerije:

-​ kamioni za pontonske parkove – preko 270 komada,

-​ automobili za remorkere – preko 80 komada,

-​ minopolagači – oko 50 komada,

-​ teške dizalice – preko 50 komada,

-​ teški lansirni mostovi – oko 35 kompleta,

-​ amfibije (transporteri) – oko 20 komada,

-​ tenk-nosač mosta – preko 50 komada,

-​ remorkeri svih tipova – preko 180 kompleta,

-​ automobili za remorkere – oko 80 komada,

-​ gumeni čamci – više od 1.500 komada,

-​ vanbrodski motori – preko 1.000 komada,

-​ dozeri – preko 250 komada,

-​ grejderi – preko 60 komada,

-​ valjkovi – oko 20 komada,

-​ rovokopači i kopači – preko 150 komada,

-​ utovarivači – preko 200 komada,

-​ kamioni kiperi – preko 300 komada,

-​ vučni vozovi – preko 60 komada,

-​ veliki pontonski i lansirni mostovi – preko 20 komada

-​ protivpešadijske mine (nagazne i potezne) – preko 120.000 komada,

-​ protivtenkovske mine – oko 290.000 komada,

-​ eksploziv (trotil i plastični) – preko 550 tona (550 hiljada kg).


Kolega Dok imali ste jednu bolju razradu RL-2 i RL-4 ako me secanje sluzi na FAP-1118 konvertovano od Morava VBR.

offline
 • Pridružio: 18 Feb 2013
 • Poruke: 5284

Праге и БоВ-3,за подршку пешадији-ПРИМАРНО!,За трупну ПВО,секундарно.
перуни@
Немам ја ништа против набавке нове опреме,на против!,али ми некако изгледа да би требало бити скептичан,те за сваки случај *притезати оно што се има*.Уколико стигне ново,лако ће старо у РР.Али некако кад је војска у питању,много је више обећања,него ли конкретних потеза.Тачно одржавање старог исто кошта,те понекад личи на рупу без дна,али требало би бити светан да се у војску улаже због једног момента,који би дошао у неком расплету/а можда и не би!/Преопасно је да исти/моменат/наступи,новог нема...а *обећали су*.Што се тиче ПО оруђа,сматрам да највише потенцијала има СТРШЉЕН,за унапређивање.Зоља би вероватно остала таква,Бумбар са Векторским потиском,вероватно нећемо видети,а онај 3000 би био интересантан,можда га и ураде,али то је већ по домету испод Конкурса/али домаће је.../видећемо.
*Тенк М84,ће сигуран сам дочекати некакву модернизацију,макар довољну да се премости неки период од 20-так година.Вероватно и БВП -М80А.На жалост по питању нових пројеката и уласка у масовну производњу/за В.С./нисам превелики оптимиста.Објективно СОРА,Морава,Нораб52,Пегаз..итд.значајно би изменили свеукупан утисак по питању способности Војске.Но имам утисак да ако нешто и буде ушло,биће то смешне количине,чисто да се одради неки политички поен,а сналажење које је Док,покренуо овде нам не гине!.Како ко гледа на то,сасвим је нешто друго,и представља ред величине на који ми не можемо утицати.Ни у ком случају се пак не могу сложити да је повратак Прага и троцеваца 20мм,корак назад.За нас је то корак напред какав год неко приступ имао.Могућност израде нове муниције је увек присутна/и пожељна/,питање је и по стоковима који већ постоје,али у сваком случају верујем да ће и код њих/праге,троцевци/ нешто бити побољшано.Главни проблем остаје ослонац на вучену артиљерију у проценту који је за данашње појмове превисок.

offline
 • Pridružio: 06 Jul 2015
 • Poruke: 615

Kolega @peruni - verovatno ste mislili na ovaj koncept od kolege @suza123. WinkZalosno je sta se sve prodalo za skoro dzabe ...ili za Smederevo! To je uticaj nasih "prijatelja" iz EU i SAD. Ali, bolje da ne idem dalje o toj "situaciji"......

Potpuno Vas razumem sto se tice IMK - dokle god postoji znanje i kapacitet/alat za proizvodnju gusenicara - skoro svasta se moze uraditi. Ja se samo nadam da i taj bivsi gigant ne ode na "dobos"! Sve ove srafciger fabrike se brzo podignu ..... ali isto tako brzo mogu i da nestanu. Treba da imamo industriju srazmernu sa nasim kapacitetom da plasiramo proizvod u nasoj zemlji i za izvoz - ali ekstremno skupe prese, alate, itd. ne treba baciti u staro gvozdje ili prodati nekim strancima za "klikere". Treba objediniti neke firme - i na taj nacin doci do nekog optimalnog resenja za ovu nasu malu drzavu.

offline
 • Pridružio: 10 Sep 2015
 • Poruke: 190

Napisano: 08 Dec 2015 21:24

Da podelim sa vama i neka još razmišljanja oko PVO i sistema RL-2 i RL-4 i njihove konstrukcije sa dodtakom bustera od vbr-a da bi se lansirali sa zemlje kao nekog mogućeg pravca povećanja dometa Strela-2M pa možda i Strela-10 da bi se dobio neki veći plafon leta i daljina a ogleda se u korišćenju raketnih motora za protivgradne rakete.

U jednom ranijem postu sam spomenuo RBS-70Ng on je u svojoj suštini dosta lakši od RL-2 i teško da zbog težine rakete R-60 možemo nešto da učinimo da taj sistem postane lakši i prenosiviji na primer na nekom tronošcu o ramenu da ne pričamo. Zato mi je palo napamet neka izvedba gde bi se raketa od strele 2m pojačala busterom od neke protivgradne rakete a radi dobijanja nekog lakšeg PVO sredstav a dometa po visini 5-6km što bi bilo od velikog značaja.

Strela 2M ima kalibar od 72mm a recimo krušikova protivgradna raketa KPGR-6 je u kalibru 63mm, dužine je 1196mm mase 4.1kg sa reagensom ui glavom koji ćemo izbaciti a lansira se iz kontejnera što je čini prilično dobrom za tako nešto. Bet reagensa i balističke kape pretpostavljam da je masa raketnog motora i mlaznice oko 3,5 kg. Moglo bi se upotrebiti u dve varijante ili kao buster za strela 2m(koji bi morao d adobije malo bolju glavu za samonavodjenje) ili kao zamena za postojeći raketni motor na streli 2m što je malo komlikovanije i zahteva znatne ispravke. Jednostavnije je kao odbacivi buster. KPRG-6 sa masom od 4,1kg dostiže pri ispaljivanju max vertikalnu visinu od oko 6100metara. Kao buster koji bi gurao strela-2m raketu mislim da bi joj povećao domet na oko 5-6km po visini a i dodatnih 1-3km po daljini. KPRG-6 je poprilično jeftina raketa i kopta oko 165 eura.

Poliester Priboj pak pravi raketu PP-8 u kalibru 72mm što se još više poklapa sa strelom 2M a koaj ima maksimalni vertikalni domet od 8km i ukupnu težinu od 5kg. Poliester Priboj iam i drugih protivgradnih raketa u kalibru 72mm.

Takođe interesantno bi bilo razraditi oko takvih raketa i neki mini VBR . Umesto reagensa termobarična smeša Smile

Dopuna: 08 Dec 2015 21:31

Taj Dok, bas taj koncept je pravi pogodak, maskiran od starta i dovoljno mobilan samo mu treba dodati termoviziju i komunikaciju sa višim nivoima, pa čak i radar za osmatranje dometa 20-40km nije posebno skup ili ga upariti sa žirafaam čime se dobija jedna lepa celina. Smestite i bofu od 40mm na FAP i kada se pogleda odozgo možemo ih prodati Iračanima.

Da, moj dragi kolega MB-120 slažemo se mi u svemu samo ja se borim da ne ostanemo tamo gde smo bili pre 30 godinam, bar na rečima, mene za predsednika Smile pa će da promenimo odnose ove države prvo prema privredi a odmah zatim i prema vojsci. Ta propaganda je počela prikazom Bangladeških Nora na paradi što je mislim jedinstveni slučaj da se paradira stranim oružijem u svetu.

offline
 • goxin 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 20 Dec 2013
 • Poruke: 4211
 • Gde živiš: Srpsko Sarajevo

Dok2015 ::Kolega @goxin, razumeo sam da gotivis J-1 Jasteb mlaznjak ....nazalost i oni postaju starudija i trunu po livadama itd. - ali mozda bi mogli da se renoviraju u ovakvu pticu? Wink Sa G-4 Viper motorom i modernizovanom kabinom - i malo kompozitnog oklopa oko pilota.Da ne zapostavimo avijaciju ...iako sada skoro nemamo ni A od Avijacije (kako kaze kolega @peruni)!

Jedan od problema vazduhoplovstva su remontni kapaciteti i njihova sposobnost da odrze dovoljan broj vaxduhoplova. G 4 je izabran za perspektivan i ima tendencije da eventualno nekom proizvodnjom povuce da bude jeftini transonicni ( supersonicni mozda , mix osobina Orla i G4) lift/ laki visenamjenski avion. Koncept Jastreba g /2 je ono sto se trazi za podzvucne brzine, lak za odrzavanje, jeftin za letenje, sa Viper 632 bi bio zvjerka i za borbene zadatke. Bilo bi lijepo kada bi se mogli osposobiti avioni sa livade, ali G2/J21 bi bio jeftin i za proizvodnju a i zanimljiv avioncic za prodaju..... klasa iznad turbopropova moderni materijali , rang K8- M 345 od kojih mora biti jeftiniji ( talijani su u m 345 ulozili 100 miliona dolara). Kako vratiti dugove nego proizvodnjom- ali izadjoh iz domena ove teme.....

offline
 • Pridružio: 06 Jul 2015
 • Poruke: 615

peruni :: ......Poliester Priboj pak pravi raketu PP-8 u kalibru 72mm što se još više poklapa sa strelom 2M a koaj ima maksimalni vertikalni domet od 8km i ukupnu težinu od 5kg. Poliester Priboj iam i drugih protivgradnih raketa u kalibru 72mm.

Takođe interesantno bi bilo razraditi oko takvih raketa i neki mini VBR . Umesto reagensa termobarična smeša Smile


Ideja - odlicna! Ziveli Ako bi mogao da se digne plafon dejstva MANPAD sistema na 6-8 km visine to bi bilo super. ALi mislim da PP-8 i slicne rakete mozda nemaju dovoljno potiska da doguraju Strela-2 na dovoljnu visinu da ona moze da nastavi do tog pozeljnog nivoa. PP-8 nosi 400g reagensa ....recimo da sve ukupno "teret" koji raketa nosi je oko 1 kg. Strela-2 je ~10 kg tezine - 10 puta veci teret. Ja bih predlozio M-63 Plamen VBR raketu za buster - kratka je po duzini i normalno nosi b/g tezine 7,5 kg. Ova raketa bi nosila Strelu-2 "k'o raketa"!!!!

Mini VBR ideja sa termobaricnom ....ima smisla. Pitanje da li termobaricna b/g moze da se montira na 57mm NRZ?

offline
 • Pridružio: 10 Sep 2015
 • Poruke: 190

Napisano: 08 Dec 2015 22:57

PVO baterija unificirana i spremna za dejstvo SmileDa, Dok strela 2 je oko 10kg ali mislim da bi ova poliesterova raketa što leti do 8km mogla da digne tu strelu barem 2km u visinu, zavisi od impulsa motora, otpora vazduha itd.

Plamen je dosta teži i širi što dodatno komlikuje stvari. Siguran sam da se dodatnim nekim budućim razvoje protivgradne raket kao buster mogu postići ekstra trezultati, imali su Slovenci jedan projekat pre 1990 je dizao protivgradnu raketu an oko 13km ako se dobro sećam.

Trenutno bi bilo dobro imati neki teški manpads pa je ovo sa protivgradnom u istom kalibru najbrže rešenje.

Termobarične smeše se stavljaju u 30 i 40mm granate za ABG 57mm je veliki kalibar Wink a tek ovi od 63 i 72 mm.

Dopuna: 08 Dec 2015 23:05

Ovaj Bofors top bi trebalo malo izdići i drugačije uraditi ali koncept-ideja je tu, da li pasuje sve po dimenyijam na Fap 1118 nisam merio ako ne onda sve na 6x6 tipa fap-2228

offline
 • goxin 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 20 Dec 2013
 • Poruke: 4211
 • Gde živiš: Srpsko Sarajevo

^ pokrenuste vi proizvodnju FAP-a - opste drustvena korist ovakvih projekata.

offline
 • Pridružio: 06 Jul 2015
 • Poruke: 615

Za RL-4 na FAP-1118 nasao sam ovaj rad od cenjenog kolege - koji bas lepo daje vizuelni prikaz kako bi taj sistem izgledao ... drzim palceve da "spijuni" iz MO citaju ovaj forum/blog!! Laughingoffline
 • Pridružio: 13 Maj 2015
 • Poruke: 65

Да ли би МБ120 могао да напише нешто о примени армиране гуме у повећању заштите оклопа на тенку М-84 против ПО ракета.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1083 korisnika na forumu :: 73 registrovanih, 9 sakrivenih i 1001 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 8u47, _commandos_, A.R.Chafee.Jr., aleksandar_tatic, alkatraz080, amaterSRB, Andrija357, attila.jukicburai, baki60, bato, baza, Boris90, croato, dane007, darkstar101, delrey, Doca, Dorcolac, draganca, dragoljub11987, flash12, Gerilac, hyla, ibssa, ILGromovnik, Ivan Germanovic, ivan979, ivance95, Jimmy4, konstruktor, kunktator, Levi, ljubo70, madza, Maschinekalibar, mgaji21, milimoj, misa2, Miskohd, mladen.zovko, nikoladi, ninareflex, nradukic, nuke92, ok, Oluj2.1, operniki, Oscar, pera bager, powSrb, raykan, rkekoke, rovac, S-lash, Shomy, Sirius, slonic_tonic, Srna, stalker, stefanmpurtic, stegonosa, suponik, suton, VJ, Vlada1389, vladom6, vlvl, Vzor50, x9, XBMC, Zori, zukara, 1107