ŠBB-KBB

10

ŠBB-KBB

offline
 • Pridružio: 18 Feb 2013
 • Poruke: 5279

Dok2015 ::Kolega @MB120mm - Verovatno bi mogle da budu iste velicine kutije kao ERO - i da leze ispod ERO kutija?

Kolega @ peruni - Sad je slika jasna ...i na mojoj krntiji. Hvala!!!

Са одређеним размаком може и без ЕРА,...само x2 Cool /али са нај елитнијим сировинама!/А обзиром да је ВТИ,некакав ЕРО развио...може комбинација.Ту је /нисам ишао у ситна цревца/врло важан распоред и дебљина слојева како гуме,тако и челичних плоча...како би се остварила и динамичка заштита против пројјектила ПО топова великих брзина.

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2015
 • Poruke: 65

За домет по висини од 8км и више је потребан радарски сноп, ласерски би већ имао проблема, посебно при лошијем времену.
Упитна би била прецизност са коришћењем чак и Р-73. То што она "закључа" циљ на 30км не значи да ће га погодити(засигурно неће). Због тога ти и треба неко вођење.
Свакако, домет В-В ракета је мањи када се лансира са платформе стациониране на земљи.

offline
 • Pridružio: 06 Jul 2015
 • Poruke: 615

OK - ima smisla da IC-tragac moze da izgubi zahvat za mete na visinama 8+km.

Konkretno za ideju relativno lakog kvazi-MANPAD-a da li imate sugestije za najbolji nacin da se recimo integrise Strela-2 (ili slicni laki sistem) sa busterom koji ce dovesti Strelu na "pola puta" tako da moze da pogodi metu na recimo 8 km visine?
Da li bi to znacilo da buster raketni motor treba da ima kontrolne povrsine (recimo rolerone na krilcima npr. i kanarde) ili da se na relativno jednostavan nacin poveze kontroler za let po radarskom snopu sa kontrolnim kanard krilcima od Strele-2?
Da li to znaci da se konacan zahvat sa IC-tragacem desava dok je raketa u buster fazi leta - i onda se Strela-2 odvaja od bustera i samostalno goni metu?
Da li je moguce relativno jednostavno ukljuciti signal od kontrolera za radar snop da utice na Strela-2 kanarde za kontrolu leta - kao neka vrsta transfera sa jednog kontrolera (radar snop) na drugi kontroler (IC-tragac) za vreme leta?

Mnogo pitanja ...... Smile

offline
 • Pridružio: 06 Jul 2015
 • Poruke: 615

Kolega @peruni,

Mozda neki detalji za PVO bateriju CEVIRA ..... pogledajte Strela-10M i 30mm PAT elemente.

offline
 • Pridružio: 10 Sep 2015
 • Poruke: 190

@Dok

Tamo gde je kabina(radioničko vozilo) ne može cerada da ide jer se ulaz u kabinu nalazi van ivica sanduka po kojem bi klizila cerada. Neko moje razmišljanje od sinoć je da strela 10 rakete treba da imaju mogućnost da budu lansirane sa istih lansera za RL-2/RL-4 a da bi kao što sam ranije pisao trebalo napraviti neku posebnu novu kupolu koja bi na sebi objedinila Strela-10 rakete i 12.7 ili 20mm automatski top.

Integracija bustera i Strele 2 može da ide na principu RL-2/4 stim da krilca strele 2M budu unapred otvorena i ceo sistem kao takav smešten u nov odgovarajući kontejner većeg prečnika zbog krilaca.
Kao neko razmišljanje mislim da bi migli da idemo sa prostim sistemom vertikalnog lansiranja pod 90 stepeni ili 80-90 stepeni gde bi lanser takve rakete unapred znao visinu cilja i mogućnosti rakete. Recimo da imamo cilj na 5km visine. Raketa se vertikalno lansira do recimo 3km visine, buster programirano(od strane lansera) otpada i Strela-2M zauzima na toj nekoj dostignutoj visini početni kurs opet programirano od strane lansera. Ako biuster recimo ima mogućnost da podigne raketu do visine do maksimalno 5km uvek će za manje visine pre lansiranja dobiti programskim putem naredbu od lansera kada treba da se odvoji.

Da bi to malo ilustrovao napravio sam jednu skicu iz dva dela a kao pogon- buster koristio bi raketni motor rakete 107mm. Na levoj strani je koncept u kome bi se nadogradio buster direktno na raketu dok na desnoj strani je pak koncept u kome Strela-2M ostaje u svom kontejneru-lansirnoj cevi koja se modifikuje tako da leti zajedno sa buster motorom i dodaje se balistička kapa. Nakon dostignute zadate visine buster se odvaja tako da kontejner dobija neki nagib prem cilju, balistička kapa otpada a iz kontjnera se lansira raketa. Koncept sam umesto strela nazvao samostrel što i jeste u nekom dubljem smislu SmileDrugi koncpet na desnoj strani skice je meni lično dosta interesantiji jer praktično se lansira kontjner iz koga se kasnije lansira druga raketa. Iako deluje možda kompleksno mislim da je jednostavan za izvođenje.

Možda bi neki buster od kraće verzije RM plamena ili rakete 107mm konusno povezanog sa Strela 2m raketom mogao da bude bez odvajanja od tela celom dužinom leta ali taj buster bi morao da ima na sebi neka krilca u skladu sa konfiguacijom rakete strela 2M i morao bi biti konstruisan tako da omogući rat drugosteoenog motora iz original strele 2m što nas vodi sve ka kompletno novoj raketi..

@MK-10

Raketa neće gubiti zahvat prostim porastom visine, u principu max visina za IR je ograničena samo konstriukcionim mogućnostima rakete i postojanjem odgovarajućeg cilja. Laserski snop je lako loše rešenje u bilo kakvim lošijim meteo uslovima što je tačna konstatacija. Da ne bi bezveze sa RL-4 odnosno R-73 sa busterom gađali ciljeve van dometa rakete(spomenutih 30km) tu su radar, laserski daljinomer i termelna kamera i mogućnost dobijanja podataka od drugih sistema da nam pomognu da odredimo daljinu do cilja kao i početni položaj lansiranja. U nekoj naprednijoj varijanti i budućem razvoju RL-4 bi mogla da dobije radio link i da prima korekciju putanje sa lansera. Na lanserima sam predvideo sistem veze sa VOJIN-om(dometa do 25km recimo) koji se lako može istovremeno upotrebiti da raketama šalje i korekciju putanje pod uslovom da ista postoji na raketi.

Možda je najbrže moguća integracija sistema za programirani let rakete PRM-200 uz neke korekcije kroz dodavanje radio kanala i onda integracije celog tog sklopa sa sklopom za vođenje rakete RL-4 da recimo 2 puta u toku leta primi korekciju putanje.

Neka najbolja verzija budućeg razvoja koncepta sistema koji sam predložio baterije kao celine i lansera kao elementa bi bilo dodavanje raketa sa aktivnim radarskim navođenjem gde vi se recimo isti cilj gađao sa jednom raketom sa IR i jednom raketom sa ASR i time postigla visoka verovatnoća uništenja cilja a sve u okvirima maks dometa raketa. Domet rakete sa zemlje ako pričamo o raketama koje se konvertuju iz sistema V-V za dejstva sa zemlje moraju imati neki dovoljan statni impuls da nadnoknade nedostatak početne brzine i visine koji im je davao avion kao platforma za lansiranje.

offline
 • Pridružio: 18 Feb 2013
 • Poruke: 5279

MK10 ::За домет по висини од 8км и више је потребан радарски сноп, ласерски би већ имао проблема, посебно при лошијем времену.
Упитна би била прецизност са коришћењем чак и Р-73. То што она "закључа" циљ на 30км не значи да ће га погодити(засигурно неће). Због тога ти и треба неко вођење.
Свакако, домет В-В ракета је мањи када се лансира са платформе стациониране на земљи.

Врабац је управо писао да је највећи проблем захват,те лоша контрола ракете у тзв.*бустер фази*.

offline
 • Pridružio: 10 Sep 2015
 • Poruke: 190

MB120

Zahvat je bio problem jer se za osmatranje, nišanjenje i zahvat cilja koristio IR tragač sa rakete. Ako se te funkcije razdvoje te znamo da je cilj van dometa rakete nećemo je ni lansirati a raketa će sa adevkatnog lansera koji je podatke potrebne za lansiranje dobio osmatranjem sa izvora nezavisnih od tragača na raketi biti tačnije usmeravana na cilj te neće koristiti moguće netačne podatke sa tragača rakete za početne parametre lansiranja. Zato je postojalo i zaključavanje ciljeva na daljinama većim od energetskih mogućnosti rakete tj. van njenog dometa.

Početni problemi oko bustera koji su se zasnivali na minimalnu modifikaciju uz korišćenje postojećih raketnih motora su rešeni boljom integracijom sklopa raketa-buster.

Sve se to može rešiti ili je rešeno bez većih problema i dobiti jeftin a kvalitetan PVO sistem, a takva integracija(posebno osmatranje cilja i početno navođenje lansera nezavisno od informacija sa tragača rakete) je bila na ovogodišnejm Partneru na Kub lanseru.

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2015
 • Poruke: 65

@перуни
Нажалост, нисам ракеташ по струци, али сам колико-толико упознат с материјом.
Мислим да би твоја замисао са рл-4 и могла да се оствари, уз улагања, с тим да је ракета са рад. самонавођењем далеко скупља опција. Боље, због цене, да остане ИЦ ГСН.

По питању Стреле 2, најбоље би било прелистати тему о њој на форуму. Тема је квалитетна и даје доста података. Види се да је предлог чланова ишао у смеру промене рак. горива, измена на ГСН и евентуално уградња близинског упаљача. То би могло да се примени и на твом предлогу уз бустер.
Али, питање је како би пренео податке о циљу ракети, имајући у виду мало простора у ракети. Ту је и још један проблем, додатно загревање балистичке капице на ракети које узрокује да ГСН јако тешко може да захвати циљ(мада су Руси на Игли поставили додатак бал. капици који смањује њено загревање)

offline
 • Pridružio: 06 Jul 2015
 • Poruke: 615

Ovo je faza razvoja koju smo u mom bivsem svetu zvali "brainstorming" (grubo prevedeno bombardovanje idejama) ...i to je dobar primer saradnje multi-funkcionalnog tima. Ziveli Svaka ideja treba da vidi svetlo dana ....i najbolja/najoptimalnija resenja normalno postanu svima jasna ..."isplivaju na povrsinu".

Cilj je relativno jeftino, lako i mnogobrojno PVO sredstvo koje skoro svuda moze da preti potencijalnom neprijatelju da njihov let ispod 7-8 km visine moze biti "nesiguran za prezivljavanje". Sredstvo sa najmanjom mason je Strela-2 ili Igla. To nas vodi da razmotrimo optimalan nacin da se recimo duplira (ili triplira - zavisno od izvora informacije) maksimum efektivni domet u visini. Buster i nije izgleda veliki problem - jednostavno da ga balisticki lansira na recimo 5000m visinu - i onda da Strela-2 npr. nezavisno nastavi do mete. Naravno i lansiranje buster-kompleta mora imati sracunatu balisticku putanju da bi postavilo Strela-2 raketu u poziciju da napravi zahvat sa IC-tragacem ...i tu izgleda pocinje da "skripi". Wink Drugi problem je mozda funkcionisanje IC-tragaca za navodjenje - bez optimalnog hladjenja u trenutku kad pokusava da "zakljuca" metu ... a izgleda i trenje na balistickoj kapici jos dodaje ekstra problem. Ideje za resenje?

Samostrel koncept 1 - buster koji se odvaja meni ima smisla. Lansirati kontejner (koncept 2) ne izgleda bas lagano izvodljiv koncept. Lansirati vertikalno isto ne "drzi vodu" u mom mozgu za malu Strela-2 raketicu koja ipak ima veoma skroman domet - i morala bi vecinom da "juri za metom" zbog IC-tragaca. Mislim da lansiranje mora biti direkcionalno u smislu da Strela-2 treba da bude sto blize meti kad je buster digne na 3-5 km visine ....da bi mogla da stigne protivnicki avion. Strela-2 je ipak u vecini slucajeva "tail chaser" - znaci u IC zahvatu mu je primarno izduvni mlaz aviona.

Ja sam manje-vise laik o ovim raketaskim stvarima .... izvinite unapred ako previse "lupam".

offline
 • Pridružio: 10 Sep 2015
 • Poruke: 190

Napisano: 12 Dec 2015 16:08

@Mk10, Mb-120, dok

Da, što više opcija uvodimo naravno da će cena po raketi rasti, ali mislim da jedna drugu ne isključuju, hoćeš jeftinije poručiš jeftinije, hoćeš skuplje poručiš skuplje rakete od proizvođača. Lanser univertalni ima mogućnost da barata sa raznim raketama a koje ćeš da staviš na njega da li jeftinije ili skuplje ili pak miks na kupcu i korisniku je da odluči.

Zagrevanje bal. kape koja će se odbaciti pre lansiranja a koja može da ima termalnu izolaciju na sebi sa unutrašnje strane neće uticati na raketu u kontejneru a ako bi to bio problem neka leti bez kapice sa izvučenim gsn koji bi pravio sferasti oblik vrha rakete kako inače lete na avionima i to velikim brzinama rakete sa GSN pa ne umiru od vrućine Wink .

Rakete poput Strele i Stingera već lete ne helikopterima tako da sve to nije problem bacite pogled kako je to rešeno na helićima. Naravno raketa SAMOSTREL(tako da je ukratko zovemo - sklop strele 2M u kanisteru i bustera) bi bila programirana od strane lansera pre leta da neke stvari u nekom trenutku odradi. U njoj bi morao da postoji visinomer i neki žiroskop za orijentaciju u prostoru nezavisno od sklopa strele-2m a koji će se koristiti za podatke neophodne za obaljanje navedenih operacija lansiranja i odvajanja. Termalna baterija može da ide na dno kontejnera Strele. Možda da bacite pogled na AIM-92 Stinger - varijanta koja se montira na helikoptere.


Dalje da malo proširim vidike, šta je za raketu avion? Šta je za raketu helikopter? Šta je za raketu lanser na zemlji?

Za raketu su to sve platforme za lansiranje. Raketu je baš briga šta koja od tih pllatformi radi i kakve su joj karakteristike njoj je jedina briga da bude lansirana(naravno i navođena da li samostalno ili ne nije nas trenutno briga). Ovo čisto malo da napomenem ilustracije radi da je ovde kokoška platforma a jaje raketa te da je kokoš u ovom primeru lanser jajeta.

Šta može da bude kokoška, pa može ovaj sklop koji sam predložio ali šta još može da bud ekoja nam još "glupava" rešenja stoje na raspoloaganju za lansiranje rakete.

Recimo napravimo mali kvadhopter(quadcopter) koji će imati zadatak da leti samo vertikalno do neke visine(5 km) kojim ćemo upravljati kablome(jeftinije i sigurnije nego radio vezom) i koji će moći da nosi 10-40kg tereta. Kvadhopter je kokoš koja će u svojoj utrobi nositi teret, pogađate, jaja i gađati na sve strane jajima a kako ga okrećenemo sa zemlje putem komande. Taj kvad će biti toliko jednostavan da ne mora de leti napred nazad levo desno već samo na visinu, samim tim i jeftin, naravno i njemu će trebati neki visinomer da nas izveštava a možda i još po koji senzor. Kada izgađa sa jajima koje nosi lepo sleti dole za novu turu jaja. Takva kokoška koja nosi od 10-20kg i koju bi mogli da koristimo više puta se recimo može napraviti ili kupiti za par hiljada eura a možda i manje.

Slično može i sa balonom da se izvede itd... Malo mašte na volju i rešenja postoje RAZNA.

Ima tu dosta nekih uticaja o kojima naravno treba voditi računa kao što su brzina vetra, temperatura(sa visinom se i ona menja), gustina vazduha itd. što je potrebno simulirati pre nego što bilo šta poleti ali osnova tj. ideja je tu posle razni inžinjeri imaju o čemu da razmišljaju dok u praksi realizuju.


------------------------------------------------------------------------
Ovaj pasus je posvećen svima koji imaju ideje, nebitno kakve i gde...

Šta je starije ideja ili proizvod? Mnogi znaju da naprave proizvod i da ga repliciraju ali malo njih ima ideje da nešto novo izmisle i naprave....Otuda je brainstorming koji kolega prethodno pomenuo postao bitniji od realizacije za sve kompanije jer nemoguće je rešavati probleme ili imati nove proizvode ako se nema ideja i prostora za novine i inovacije. Danas svi na primer pričaju o dizajnu mob. telefona a svi zaboravljaju da je neko to prvo morao da ga osmisli te da je sve danas oko mobilnih posledica te neke prve originalne ideje...

Zato se trebamo setiti Martina Kupera kada pričamo o mobilnim telefonima a ne samsunga ili nokie...

Ova moja mala paradigma o idejama je čisto da se svati značaj inovacija koje su kod nas postala ali i bila stota svirala na rupi a koja čini da smo tehnološki i privredno u mnogo čemu zaostali i tera mnoge ljude da idu tamo gde će biti cenjeni sa svojim idejama a ne potcenjeni ili gore.

Ovo sve pišem zato jer smatram da ne postoji dovoljno loša ideja već samo nerealizovana a svi mogu u skladu sa svojim mogućnostima da nečemu doprinesu ako žele te niko ne treba sebe da sprečava zbog drugih u pokušaju da nešto novo osmisli. Zato bi voleo što više da se ljudi kod nas na raznim mestima uključujući i ovo, priključi diskusiji o raznim idejama i da naravno odmah u startu bude svesna da ideja sama po sebi ne podrazumeva uvek i njenu realizaciju. Dakle napred u kreativno "lupanje"
----------------------------------------------------------------------------

Dopuna: 12 Dec 2015 16:53

Kako bi koncept lansiranja Strela-2M izgledao na nekom kvadhopteru početna ideja

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1044 korisnika na forumu :: 48 registrovanih, 10 sakrivenih i 986 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., babaroga, Bahuss, baza, BlekMen, Boris90, caesar, Crvena Petokraka, Cvijo_ue, danilopu, Doca, dragoljub11987, dragonserbia, Faki-Valjevo, faxovi, flash12, Georgius, hyla, ivance95, ivica976, jery, Kinkou, Kubovac, mandicdamir245, Mihajlo, Milan A. Nikolic, MilosKop, Misha V, Mixelotti, Mlav, Nomenklatura, Oscar, Panter, Parker, Regrut Boskica, rovac, ruseskij, sasa.zoric, Shomy, SsssssNOVI, StefanNBG90, suton, theNedjeljko, Trpe Grozni, vathra, vladom6, Warhawk, zexoni