ŠBB-KBB

8

ŠBB-KBB

offline
 • Pridružio: 06 Jul 2015
 • Poruke: 615

peruni :: Kako projektovati lansere dimnih kutije da budu maksimalno efikasne i maskirnu mrežu(platno ili ploče ne mora da bude striktno i bukvalno mrežasto) koja će stalno biti na tenku je poseban projektni zadatak za koje već imam rešenja ali da vidim šta mislite vi o tome i neki predlog.

Za dimne kutije moja prva misao je da treba da budu manje-vise locirane okolo celog tela tenka tako da reakcija na detektor laserskog zracenja moze biti najbrze moguca. To bi znacilo ili na sasiji tenka ili na kupoli. Odlucio sam da je optimalnije na kupoli jer detektor zracenja je normalno na kupoli. Mozda nesto ovako? QuestionZa stalnu kamuflazu .....nemam pojma! Laughing Sa IC kamerama i termovizijom nisam siguran da bilo kakva kamuflaza moze da pomogne grdosiji - osim ako je nesto sto kompletno razbije pravougaone oblike tenka ....nesto u obliku "dzbuna" Smile na stranicama kupole tenka ..ili neki manje-vise savitljiva ali dovoljno kruta tkanina koja bi visila sa bokova tenka .... zamislite Gili kamuflazu za snajpera ...i to se primeni tenku! Smile

offline
 • Pridružio: 06 Jul 2015
 • Poruke: 615

Mozda bi ovako mogao da izgleda spolja modernizovani M-84 .... "pozajmio" sam rad kolege @VM na temi Fiktivni Projekat - Novi Tenk koji je kolega razradio u detalje kao pandan Ruskoj Armati. Ja sam pomislio da neki odlicni koncepti koje je kolega razradio bi mogli lepo da se urade na modernizaciji tenka M-84 (malo sam "doradio" kolegin koncept da bude u skladu sa M-84 sasijom - nadam se da kolega nece da se ljuti za "pozajmicu" grafike). Prva slika je "fabricki" izgled ...a druga je moj amaterski pokusaj da primenim koncept Gili kamuflaze na tenku. Kolega @peruni, jel ste nesto ovako zamislili za kamuflazu?

offline
 • Pridružio: 06 Jul 2015
 • Poruke: 615

Vec smo pominjali mehanizovane robote kao verovatno sledeci korak u razvoju taktike ratovanja. Kao sto je kolega napomenuo, Rusi i Zapadne sile uveliko rade na konceptima za daljinsko upravljanje oruzja ... trenutno sa relativno malim vozilima i laksim naoruzanjem (mitraljez, PORS, itd.). Kolega @suza123 ima nekih ideja i o mogucim prospektima ...za relativno male pare. Nekoliko ideja od kolege (opet bazirano na staru M-60 OT sasiju - stvarno ne znam da li ih jos ima u inventaru).

online
 • goxin 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 20 Dec 2013
 • Poruke: 3892
 • Gde živiš: Srpsko Sarajevo

peruni ::Napisano: 08 Dec 2015 22:57

PVO baterija unificirana i spremna za dejstvo SmileDa, Dok strela 2 je oko 10kg ali mislim da bi ova poliesterova raketa što leti do 8km mogla da digne tu strelu barem 2km u visinu, zavisi od impulsa motora, otpora vazduha itd.

Plamen je dosta teži i širi što dodatno komlikuje stvari. Siguran sam da se dodatnim nekim budućim razvoje protivgradne raket kao buster mogu postići ekstra trezultati, imali su Slovenci jedan projekat pre 1990 je dizao protivgradnu raketu an oko 13km ako se dobro sećam.

Trenutno bi bilo dobro imati neki teški manpads pa je ovo sa protivgradnom u istom kalibru najbrže rešenje.

Termobarične smeše se stavljaju u 30 i 40mm granate za ABG 57mm je veliki kalibar Wink a tek ovi od 63 i 72 mm.

Dopuna: 08 Dec 2015 23:05

Ovaj Bofors top bi trebalo malo izdići i drugačije uraditi ali koncept-ideja je tu, da li pasuje sve po dimenyijam na Fap 1118 nisam merio ako ne onda sve na 6x6 tipa fap-2228


Fap 1118 ,ima visu kabinu, koja zaklanja topu ili raketama dobar ugao sa prednje strane. Njuskas ( kao Praga) bi mogao imati puno nizu kabinu , ili da se kabina postavi ispred tockova- motora , nize, mada bi se izgubile sposobnosti savladjivanja nagiba. Posto se ide na varijantu da se borbeni kamion kamuflira kao i obicni kamion, treba uraditi koncept kamiona za SV . Takodjer kad se stavi pancirna kabina, da izgleda kao i obicna kabina. FAP 2226 trosovinac mora da izgleda isto iz vazduha.

offline
 • Pridružio: 10 Sep 2015
 • Poruke: 190

Napisano: 09 Dec 2015 16:48

Dok,

neka poenta mog sistema modernizacije tenka kao što si pravilno razumeo je na preživljavanju podizanjem prvo nivoa svesnosti posade tenka(kao i drugih vozila) protiv svhih mogućih pretnji(ako oni uuče neprijatelja pre nego što neprijatelj ima šansu da dejstvuje šanse za preživljavanje na bojištu im rastu svetlosnom brzinom). Dimne kutije spadaju tu, ima i boljih rešenja od raspoređivanja na kupoli ali recimo da kod M-84 može da prođe i takav neki raspored iz tvog predloga.
Druga stavka je jeste maskiranje, poenta bilo koje maske je da vozilo uklopi u okolinu i da može da se kreće zajedno sa vozilom. Maska koja služi samo za stacionarni položaj kod voila koja trebaju da se kreću i čije je postojanje u jedinicama zasnovano na imperativu pokreta je glupost. Dakle treba napraviti nešto da se vozilo kreće i bud emaskirano.
Iz mog pisanija video si da najmanje pominjem povećanje oklopa jer to za sobom u slučaju bilo kog većeg povećnja težine neminovno vuče i povećanje motorne grupe što dodatno poskupljava sve a pored toga i dalje nema garancije da će to povećanje oklopa išta mnogo promeniti u pogledu preživljavanja.
U suštini daleko je bolje kreirati neki sistem aktivno-pasivne zaštite nego ići u trku protiv PO raketa povećanjem i povećanjem oklopa klasičnim putem koja je izgubljena i osuđena na propast.

E sada što se tiče oklopa sve se vrti oko energije. ENERGIJA je ključna reč. Naime od energije koju ispolji raketa - projektil zavisi i da li će doći do probijanja oklopa. Imam u glavi neko rešenje koje bi zahtevalo trestiranje a onako teoretski na prvu loptu mi pije vodu ali ono prevazilazi neku jednostavnu diskusiju koju ovde vodimo i traži angažovanje i posvećivanje samo njemu da bi se isteralo do kraja. Nije samo koncept u pitanju već i načini realizacije i još mnogo šta gde od prvobitne ideje čak i da nije potpuno ispravna se raznim modifikacijam iste(pruža mogućnosti za varijacije) može doći do optimalnog rešenja. Ali i dalje bi stojalo da oklop kao i svaki oklop dodavanjem na postojeće konstrukcije menja težinu i to tako što je u 99% slučajeva povećava. Otuda se time neću ovde baviti previše.

Ako uz taj tvoj predlog maskiranja tenk može neometano da se kreće, kupola da se rotira i da obavlja sve funkcije tada je dobar ali samo sa jedne strane. Naime šta ćeš raditi kada dođe zima(verujem da će većina budućih ratova počinjati zimi) i scenario oko tebe se promeni a ti imaš i dalje neke zeleno braonkaste motive koji u tom trenutku doprinesu demaskiranju, daju suprotan efekat. Trebamo i o tome misliti tj. nekako napraviti da možemo lako i jednostavno promeniti maskiranje. Mislim da se pomeranjem kupole nazad dosta dobilo u pogledu maskiranja jer cev tenka je nešto što se najlakše uočava iz vazduha. To naravno zahteva novi dizajn. E sad Dok pored ovog dizajna tenka M-20 UP1 gde vidim i tragove Skunk Worksa Smile ja imam nešto savim drugo u glavi a što možda bolje reflektuje probleme sa kojim se tenk kao platforma sureće i naravno razlikuje se od sadašnjih klasičnih koncepata.
Mislim da kada se već ima prilika za raditi nešto novo da se vidici mogu proširiti a ne ostati unutar već poznatih rešenja.Dve verzije spreda, sa boka bi izgledale prilično isto naravno ovo je neki moj početni koncept dalja razrada i lepše crtanje i modeliranje je uvek moguće. Mislim da ćete sa ovih slika videti da sam načeo mnoga pitanja koja muče današnji oklop ima tu jš dosta posla ali početna ideja je tu. Turela bi bila u više izvedbi, nisam nacrtao onu koju bi ja preferirao a gde bi kupola bila jedno okretno postolje za razne tipove naoružanja.

Goxin

Da pokrenusmo proivodnje Wink i to ne samo u FAP-u imalo bi tu posla i za mnoge druge samim tim reindustrijalizacija, termin, koji su naši političari od nedavno počeli da primenjuju oko namenske čitavši i moja neka uporna pisanija na drugim mestima van ovog foruma mada ga je možda bilo fa i ovde Wink a u razmatranju načina oporavka privrede ove naše napaćene zemlje treba da krene vezama države sa namenskom industrijom pre svega.


Rekao sam već da praga mora malo drugačije tj. da se izdigne na postolje od na primer ognja i da postane jedan RCWS na njemu. Ne možeš kod tog kamiona drugačije neka tatra bi možda bolje legla ali guramo domaće, a za rakete nije neki problem ima masa takvih rešenja preko kabine se lansira pravo rešenje bi bilo vertikalno lansiranje a tu ti treba cold lunch tehnika.

Dopuna: 09 Dec 2015 16:58

Za kolegu goxina jedna sličica lansiranja rakata HQ-6 milim da je ovo D verzija

offline
 • Pridružio: 06 Jul 2015
 • Poruke: 615

Kolega @peruni,
Sad vidim zasto interes za IMK bagere. Wink

offline
 • Pridružio: 10 Sep 2015
 • Poruke: 190

Da. Dok davno sa malo tamo po IMK-a sagledavao kako bi se nešto moglo iskoristiti od postojeće proizvodnje a za ovu neku moju misao na temu koncepta tenk ali i drugih platformi za razna oruzija. Jednostavno sagledaš mogućnosti industrije prvo a onda se baciš i na neko projektovanje.

Generalno mislim da greše mnogi kada pričaju da danas kao ne možemo praviti tenkove(koje forme ne navode) i slično, ništa nije isto kao pre 25-30 godina nema mnogih fabrika što je tačno ali ima i totalno drugačijeg projektovanja CAD/CAM, 3D printera, Kompjuterizovanih CNC koje deca u srednjim školama sastavljaju, mogućnosti pojednostavljenja procesa proizvodnje i sastavnih delova, novih materijala i mnogo čega drugog što je u vreme nastanka T-72 i M-84 bila naučna fantastika. Nekada je laserski daljinomer dometa 5km a namenjen za ugradnju na tenk koštao MILION USD - ne preterujem nimalo, danas se isti može kupiti za par hiljada dolara. Svet se okrenuo a treba izvući najbolje iz najgore situacije, previše dugo nam je dno dna bio plafon.

Naravno stoji i dalje tvoja primedba da su bageri spori ali sta da ocekjuemo od motora od 100-tinak KW koji pokrece 20 i kusur tona.

Kao što rekoh mislim da imamo čak i industrijski potencijal za nešto kao što je neki tenk a pitanje je samo kako najbolje izvesti koncept i sa njim biti ispred drugih, ovde se sve nadovezuje na tuđe kao da mi nemamo šta da nudimo iz naših glava. Prvo moramo da vidimo da tamo negde sa strane neko nešto uradi i to odmah smatramo za najbolje ili mudrost dok ćemo ovde naše nešto slično ili isto proglasiti za neuspešno ili glupost iako je vremenski preteklo strana rešenja. To je malo do mentaliteta ali i do gušenja sopstvene kreativnosti jer se deca u školi ne uče da ispoljavaju glasno svoja razmišljanja već šta je neko rekao je zakon nemaš ti šta da misliš svojom glavom. To sam osetio davno i na sebi kada sam svojevremo sa profeseorom fizike počeo da raspravljam neke teorije oko Njutna i Anštajna u srednjoj školi pa sam dobio 1 kao ocenu jer jbg. šta ja kao učenik smem da se suprostavim profesoru i njegovom izlaganju a sa svojim nekim mišljenjem i pogledima. Na kraju sam imao 3 iz fizike ali to je nebitno. Bitan je odnos.

offline
 • Pridružio: 06 Jul 2015
 • Poruke: 615

Imam gomilu stvari, komentara i razmisljanja u glavi ...ali mora se korak po korak. 'Ajde prvo da resimo ovu PVO bateriju - koja izgleda super kao koncept i moze lagano da postane stvarnost. Osnovna ideja je maskiranje oruzja da izgledaju iz vazduha manje-vise kao obicni kamioni. Da bi se to postiglo kamion mora da bude kamion! Sto se tice Bofors 40mm cevne artiljerije mozda najbolje resenje je i dalje da bude na kamionskoj platformi - ali da se promeni taktika dejstva. Navikli smo da vidimo 6 Bofija poredjanih "pod konac" na nekoj livadi - tako da se formacija lako moze uociti i sa velike visine. Mozda je bolje da Bofi dejstvuje recimo 180-200 stepeni tako da kamion je delimicno maskiran nekim sumarkom ili nekim slicnim zaklonom. Misljenja?

offline
 • Pridružio: 10 Sep 2015
 • Poruke: 190

Napisano: 09 Dec 2015 19:17

Bofi će bez problema imati veoma širok stepen dejstva po horizontali i bez nekih izmena prostim spuštanjem na kamion. Mrtav ugao u delu kabine za mobilnu platformu nije toliko strašan. Uvek će cev biti okrenuta početno u delu gde se očekuje da napad dođe a po potrebi vozilo se pokrene i okrene lako. Stave se graničnici da se topu kada se okreće prema kabini blokira radijus okreta.

Podizanjem topa na obrtno postolje kao što ga ima Oganj cev bi došla višlje i radijus dejstva bi bio i veči stim da bi skinuo postojeće obrtno postolje, izbacio bih mesto nišandžije, dodao elektronski okidač na top i stavio elektromotore da pokreću nivelaciju topa po vertikali. Top bi tada praktično bio u horizontali iznad kabine a nešto malo ispod cerade. Topom bi se upavljalo iz kabine kamiona uz odgovarajući džojstik i displeje na kojima se vidi prikaz osmatračkih kamera i kamere koju bi spregao sa topom. Da ne bi došlo do nezgoda ugrade se graničnici kada se top okrene prema kabini za minimalnu nivelaciju topa po vertikali u tom nekom položaju. Ova varijanta može i bez da se topu omogući dejsvo prema kabini a stavljanjem nišandžije u kabinu vozila omogućilo bi se nesmetano dejstvo i po lošim meteo uslovima(strelac praktično nije zaštićen u original varijanti). Druga opcija bi bila da se nišandžiji na topu napravi mala kabina za dejstva ima nešto tako slično urađeno na RL-2 praga čini mi se.

Dopuna: 09 Dec 2015 19:44

Da samo ne zaboravim podizanjem topa uvis što na šasiju kamiona što eventulno i na višlje postolje omogućava mu se i moguća veća negativna elevacija što je korisno pri dejstvu PVO-a kada se oružije nalazi na brdsko-planiskom terenu a letilice lete ispod ili kada se desjstvuje protiv ciljeva na zemlji.

Dopuna: 09 Dec 2015 21:52

Doradio sam bateriju PVO SCEVIRA da uključi još par vozila koja su zansovana na top-30mm(kupola sa BOV-30), Strela-10m a koje smo mi proizvodili i uključio sam u bateriju i vozilo za pretovar i prevoz raketa i municije. Nedostaje samo jš radioničko vozilo koje ujedno može biti i vozilo za izvlačenje, cisterna sa gorivom i jedno izviđačko borbeno vozilo da baterija u dejstvima ima potpunu samostalnost.

Moguće bi bilo napraviti i kupolu koja bi kombinovala top 30mm recimo na sredini a 2 kom Strela 10-m sa strane ili strele dodati sa strane kupole BOV-30 što bi tražilo neka ojačanja i dodatke u hidraulici.

online
 • goxin 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 20 Dec 2013
 • Poruke: 3892
 • Gde živiš: Srpsko Sarajevo

Dok2015 ::Imam gomilu stvari, komentara i razmisljanja u glavi ...ali mora se korak po korak. 'Ajde prvo da resimo ovu PVO bateriju - koja izgleda super kao koncept i moze lagano da postane stvarnost. Osnovna ideja je maskiranje oruzja da izgledaju iz vazduha manje-vise kao obicni kamioni. Da bi se to postiglo kamion mora da bude kamion! Sto se tice Bofors 40mm cevne artiljerije mozda najbolje resenje je i dalje da bude na kamionskoj platformi - ali da se promeni taktika dejstva. Navikli smo da vidimo 6 Bofija poredjanih "pod konac" na nekoj livadi - tako da se formacija lako moze uociti i sa velike visine. Mozda je bolje da Bofi dejstvuje recimo 180-200 stepeni tako da kamion je delimicno maskiran nekim sumarkom ili nekim slicnim zaklonom. Misljenja?Dobro izgleda, kruzna odbrana , stiti se radar i komandno vozilo. Nemam pojma o PVO, ali posto Bofors ima taj neki stepen automatike, povezan sa radarom, treba li recimo PKM, mozda dvocjevni, koji bi bio spregnut sa cjevi Boforsa. Bofors nema veliku kadencu, a recimo, vidjeli smo pojavu dron kamikaza, ili kad nesto proleti i udje u krug 500 metara da se i mitraljezi ukljuce u vatru?

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 817 korisnika na forumu :: 44 registrovanih, 5 sakrivenih i 768 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., axa, bankulen, bato, Boris90, celik, Chainsaw, darkstar101, Dorcolac, dozorni, goxin, HDMI, ikan, Kožedub, Kubovac, kuntalo, kvcali, kybonacci, lukalaban1244, madza, mandic.101, mandicdamir245, MB120mm, Mercury, Nebo_M, nemkea71, nradukic, Profica, proka89, RADOVAN.S, rasa32, Revolucion, SerbFlippy, Sibin, Slobodan Filipović, srecko81, Srki94, Srky Boy, stug, suton, Trpe Grozni, USSVoyager, vlvl, zodiac94