ŠBB-KBB

9

ŠBB-KBB

offline
 • Pridružio: 06 Jul 2015
 • Poruke: 615

Mislim da kolega @peruni verovatno razmislja da taj 30mm top (sa BOV-30) bi sluzio za blizinsku odbranu protiv kao sto kazete dron kamikaza ili slicnih BPL. Ako razumem korektno, prednost SCEVIRA sistema je da je sve integrisano sa C2 (command-control) komandnim vozilom - i posade su manje izlozena direktnoj paljbi - osim Bofija koji zahteva rucno "hranjenje" municije kad se istrosi kapacitet u "okviru". E, sad, da li ima smisla da blizinska odbrana (30mm) ima element 100% nezavisan od C2 - u slucaju da C2 ima tehnicki problem?

Mislim da je relativno lako dodati 2x ili 4x 12,7mm PAM na 30mm top ...ili na Strela 10M vozilo.

Podstekla me ideja kolege da ako bi imali relativno lako PVO sredstvo da drzimo potencijalnog protivnika iznad 8000-10000m - to bi promenilo stvari na terenu dosta - ta prevlast u vazduhu ne bi bila ono sto potencijalni protivnik bi zeleo. Dakle pretnja relativno jeftinim ali efektivnim sredstvom na tim visinama - nesto kao "Pancir-S1 efekat za jeftina sedista". Naravno princip je potpuno drugaciji od Pancir sistema - ali ucinak i pretnja moze biti slicna. Dakle, nesto slicno RL-2/RL-4 konceptu - ali dosta lakse. Mozda se moze ipotrebiti Strela-1 raketni motor kao buster za Strela-2 (MANPAD) IC z-v raketu. Nesto ovako - mislim da bi "Strela-3" mogla da stane u Strela-10 kontejner (mozda sa malo modifikacije u duzini kontejnera - nekih 10-ak cm ...mozda druga vrsta poklopca na kontejneru).A mozda bi mogao da se upotrebi raketni motor od M-63 Plamen samo kao buster - to bi samo dodalo 0,5 m duzini Strele-2M ....i definitivno bi dao dobar impulse jer je tezina Strele-2 samo malo veca od tezine b/g M-63 Plamen rakete (10 kg Strela-2 vs. 7,5 kg M-63 b/g).

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2015
 • Poruke: 68

РЛ-2 И РЛ-4 би имале ИЦ главу за самонавођење. Да би их успешно преименио на некој даљини од 7, 8км и више мораш да их водиш радарским или ласерским снопом до циља неко време док иц глава неби имала захват. То(вођење ласерским снопом) су руси урадили са Сосном(Стрела 10АДМС).

offline
 • Pridružio: 06 Jul 2015
 • Poruke: 615

Kolega @MK10

Moje razumevanje je da Strela-10 funkcionise na 2 kanala - foto-kontrast i IC. Nisam cuo da ima navodjenje preko snopa. Razumem da upotrebljava radarski daljinometar da bi se rakete lansirale unutar zone dejstva. Vas komentar ima rezona - pitanje je da li IC-tragac moze da zahvati metu na visini 8-10 km (za ovu ideju o Strela-2 sa busterom ili cak i nesto krupnije - RL-2 ili RL-4)? Licno verujem da RL-4 verovatno moze jer R-73 ima domet do 30km - nisam siguran za R-60 (RL-2)....ili za Strela-2M.

A-ha .... sad sam pronasao nesto na google ...Sosna je novi sistem koji bi zamenio Strela-10 koji trenutno mnogi imaju. Sosna funkcionise sa nekim navodjenjem - laserski ili radarski snop ... kao sto kazete. Ali pise da je domet 10 km - ali u visini do 5 km.

offline
 • Pridružio: 06 Jul 2015
 • Poruke: 615

MK10 ::Да ли би МБ120 могао да напише нешто о примени армиране гуме у повећању заштите оклопа на тенку М-84 против ПО ракета.

Jel bi ovo bio deo nekog kompozita sa celikom, keramickim plocama i gumom? Nesto slicno "Chobham" oklopu?

offline
 • Pridružio: 10 Sep 2015
 • Poruke: 190

Napisano: 10 Dec 2015 19:55

Još neke sitne dopune i malo bolja unifikacija vozila, prikaz cele baterije koja uključuje i dodatna vozila, šematski prikaz moguće konfiguracije baterije:


Svako oružije u bateriji ima svoje karakteristike koje ću kada uzmognem dodati u vidu postera. Mogući je raziličit broj lansera, komadno vozilo bi imalo 4 operatera koji prate rad do 4 oružija po operateru i zajednički prikaz informacija od radara Žirafa. Komadno vozilo bi bilo uvezano u sistem VOJIN preko komunikacione opreme a svaki sklop oružija bi na sebi iamo mogućnost da nezavisno od komadnog vozila dobija informacije od centra VOJIN.

Svako vozilo nosioc oružane platforme bi za potrebe samostalnih dejstava imalo svoju osmatračku platformu koja se sastoji od kombinacija IC(dnevno/noćna) kamere, termalne kamere i laserskog daljinomera a kao posebna opcija bi postojao i Radar PR-15(optimizovan za praćenje ciljeva u vazduhu) na vozilima lanserima raketa a možda i na vozilima sa cevnom kao i kombinovanom raketnim/ariljerijskim sistemima što bi ih učinilo totalno nezavisnim oružijima koja mogu da dejstvuju u svim uslovima samostalno.

Cilj ovakvo konicpirane baterije je dejstvo u svim meteo uslovima protiv ciljeva u vazduhu na daljinama od 0,2 do 12 km i visinama od 0,2 do 12km kao i dejstvo u uslovima prevlasti protivnika u vazduhu. Pored toga ovako koncipirana baterija bi imala visoka maskirna svojstva što joj dodatno omogućava preživljavanje u uslovima prevlasti protivnika u vazduhu, sigurniji i bezbedniji manevar i marš do reona borbenih dejstava kao i brz prelazak iz marševskog u borbeni poredak. Pored cilejva u vazduhu uspešno bi mogla da napada i razna borbena sredstva na zemlji koja odaju jak IC trag raketama do 10km kao i da dejstvuje protiv pešadije i slabije oklopljenih vozila topovima na daljinama do 3,5km. U ciljeve dejstva u vazduhu spadaju: avioni, helikopteri, BPL, krstareće rakete i protivradarske rakete.

Preciznije ću dodati kasnije u opisu ako uzmognem vremena.

Dopuna: 10 Dec 2015 20:03

Dok, tu neku kombinaciju Strele-2M bi najpre voleo videti jer treba masovno a jeftino sredstvo koje može da ide na tronožac i kao dopuan na razne tipove vozila počev od najmanjih bagija i tome slično.

Takva "strela" ako postigne domet po visini od 5-6km je ekstra a 8km bi bilo perfekt, za veće visine od 8km treba i veća i teža raketa. Dosta je bitno postići i veću brzinu rakete jer masa ciljeva može da leti preko 500m/s što raketama na primer ispod 750m/s sužava polje uspešnog dejstva jer dok dostignu maksimalne domete cilj može jednosatvno da pobegne.

Zašto mi je visina bitnija čak i od daljine za ta neka lakša sredstva od neke veće daljine kada pričamo o nekoj masovnijoj upotrebi. Zato što se na visinama od preko 8km drastično smanjuje mogućnost uspešnog dejsva avijacije bombama i raketama. Nateraj protivnika da leti visoko pa čak i da ga ne možeš uništiti neće ni on moći tebe lako da dokrajči.

offline
 • Pridružio: 06 Jul 2015
 • Poruke: 615

Jel moze prva slicica u vecoj rezoluciji? Ne vide se detalji ...barem na mojoj PC krntiji. Smile

offline
 • Pridružio: 18 Feb 2013
 • Poruke: 5370

Dok2015 ::MK10 ::Да ли би МБ120 могао да напише нешто о примени армиране гуме у повећању заштите оклопа на тенку М-84 против ПО ракета.

Jel bi ovo bio deo nekog kompozita sa celikom, keramickim plocama i gumom? Nesto slicno "Chobham" oklopu?

O томе сам већ писао,не сећам се где,...сигурно на теми о *сукњицама* за тенк М84,или модернизација Т-72,а нешто и на теми о М80А.Ово је нешто што се већ ради у Свету,мада кад сам писао нисам имао никаквих информација о томе.Арматура би морала бити од модификованих влакна полиетилена/убедљиво најквалитетније,али заиста не знам однос цена/квалитет-у односу на рецимо кевлар и сл.,јер нисам дуже времена у бранши,...а имам других обавеза да бих посветио одговарајућу пажњу томе.Последица тога јесте да износим детаље помало *с брда с дола*,али они које би МОРАЛО да занима,а плаћени су ...могу да искористе оно што процене да им је корисно/,и вишеслојна.Парчићи тако армиране гуме могу се/сад ту има варијација на н-ти степен/филовати у сендвич са танким слојевима челичног лима ,а онда све паковати у кутију *реактивног*-у овом случају пасивног ,али врло ефикасног оклопа.*Ваздушни јастуци*,тј размаци , по свим законима термодинамике,требало би да допринесу отупљивању оштрице кумулативног млаза,обзиром да је коефицијент преноса топлоте код *зрачења*,тј.простирања кроз гасовиту/ваздушну средину/ најмањи./Зато не би требало трпати песак и сл,свуда.../Услед оштећења арматуре услед погодака,замена оштећених делова иде модуларно/универзално одрађена димензија кутије за смештај која би ишла на све што имамао,тенк,бвп,оклопљени камион/мислим да имамо оне ТАМ110/али и на осталом где је потребно.Мислим да је довољно..ако би наставио требало би да ми неко набави резервну тастатуру Very Happy .Има нешто на поменутим темама,рађено на Леопарду2....мени лично се не свиђа,али може да послужи Wink
Док@
Ovo je IIR,гумена смеша армирана са мод.полиетиленским влакном,па механички уклапана са челиком -па све то може под одређеним угловима/а и не мора челик,али то је већ мало дужа прича.../,и све то спаковано у лимене кутије,које се опет пакују под одређеним угловима.а све то може и мало другачије,али ...ми за боље нисмо Cool

offline
 • Pridružio: 10 Sep 2015
 • Poruke: 190

Kolega MB-120 mislim da ste pisali na temi M-84 ili možda privredno kretanje namenske industrije sećam se da sam čitao o tome.

Dok izgleda da kada sam išao na opciju "Prikači slike" da je ostala mi čekirana opcija da smanji rezoluciju, evo sada ponavljam bez te opcije treba da bude ok:

offline
 • Pridružio: 06 Jul 2015
 • Poruke: 615

Kolega @MB120mm - Verovatno bi mogle da budu iste velicine kutije kao ERO - i da leze ispod ERO kutija?

Kolega @ peruni - Sad je slika jasna ...i na mojoj krntiji. Hvala!!!

offline
 • Pridružio: 10 Sep 2015
 • Poruke: 190

Radionicu sam nacrtao po uzoru na REM-KL koji smo uvozili i prodavali uz Nora-B52 sisteme, jedno od najboljih vozila te vrste koje lako možemo u IMK proizvesti ali izgleda da je lakše uvoziti i preprodavati. Dodao sam još jednu rezevnu gumu što je korisna stvar da ima pored sopstvene rezerve ako se negde na nekom vozili javi problem sa dve izbušene/oštećene gume a ostalo sam prilagodio veličini sanduka. Ima tu još par sitnica za popraviti na tom generalnom prikazu svih vozila u bateriji ali uopšteno gledano to je to.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 354 korisnika na forumu :: 13 registrovanih, 4 sakrivenih i 337 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: bato, DM1994, elenemste, Jimmy4, Nebo_M, nikolapetkovic, Rakenica, Raptor12, robytz, scimitar19, wolverined4, zlaya011, Zori