Ručni Protivoklopni Raketni Bacači

80

Ručni Protivoklopni Raketni Bacači

offline
 • Pridružio: 07 Nov 2013
 • Poruke: 5263

elias ::Teško će biti i 500m/s, to je već blizu brzini zvuka u produktima, tj kritičnoj brzini.

Otvori link negdje na zadnjoj strani to pišeRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • elias 
 • Ugledni građanin
 • Pridružio: 18 Jan 2010
 • Poruke: 394
 • Gde živiš: Bg

Pardon, nešto sam usporen.offline
 • Loes 
 • Super građanin
 • Pridružio: 25 Jun 2013
 • Poruke: 1216

Napisano: 24 Mar 2014 21:01

Cheef nisam rekao da Osica o kojoj razmisljam mora obavezno biti BsT(treba na bazi raspolozivih znanja, zeljenih karakteristika i mogucnosti odabrati najbolji pristup) iako ih prefeririam za mnoge stvari a o nekim vecim varijantama BsT vec sam izneo predlog i namenu u drugoj temi...

A ako taj tenk od 8 milki prodje ALAS, Spike, Hrizantemicu i sve ostalo oruzije veceg dometa i dodje na domet osice o kojoj razmisljam ja cu na njemu upotrebiti termobaricnu bojevu glavu a ne recimo tandem kumulativnu koja ne bi imala ni odovoljnu probojnost a ti razmisli i opisi mi efekat na recimo Challenger II ili M1A1 Abrams na kome je eksplodirala termobaricna bojeva glava tj sta se desava sa njima da li su i u kojoj meri onesposobljeni.

Dopuna: 24 Mar 2014 21:02

Malo veca elaboracija jednog koncepta-ideje....

Osica M16(radni naziv) je sredstvo namenjeno za takticku upotrebu na nivou voda i predvidjeno je za masivnu i jeftinu proizvodnju i odrzavanje a jednostavno za koriscenje.

Opis:
Namenjena je za supresiju protivnika i nejgovih oruzanih sitema na daljinam od 1000-3000 metara u szavisnosti od pretnje sa kojom se suocava. Koristi se za resavanej niza razlicitih takticko - tehnickih situacija na nivou voda i cete. Podrzava razmenu informaciaja sa drugim oruzanim sistemima i omogucava uspesno izvidjanje i protivelektronsku borbu na manjim dometima. Sposobna je da unisti sirok spektar neprijateljskih sredstava koriscenjem razlicitih raketa i bojevih glava. Ne zahteva terensko odrzavanje a odrzavanje se prema potrebi moze lako sprovesti lakom zamenom podsklopova koji su modularnog tipa.

Omogicicce lako prosirenje svoje primene i poboljsanje svojih osnovnih karakteristika kroz buduci razvoj novih tehnologija koje ce rezultirati novim raketama sa povecanom ubojnom moci kao i zamenom modularnih podsklopova.

Kroz svoju primenu moci ce da ostvari ostvarenje borbenih misija koje se zasnivaju na komandi, kontroli, informaciji i izvidjanju. Koristice se kao sredstvo koje ce omoguciti i prikupljanje informacija kao i odredjene elemente protivelektronske borbe.

Koriscenejm raketa velike brzine na malo odstojanju sprecice se uspesnu primenu raznih protivmera radi izbegavanja unistenja cilja.


Projektni TT zahtevi:


-Lanser za visenamensku i visekratnu upotrebu

-Lansira rakete-granate sa efikasnim dometom od 1000 metara a maksimalnim od 2000-3000 metara(u zavisnosti od koriscene rakete-granate) koje prema potrebi poseduju vremenski upaljac sa programiranjem

-Na lanseru postojiSUV koji se sastoji od(date neke okvirne cene podsklopova):
1.Laserski daljinomer sa pracenjem brzine vozila dometa 1500 metara(400-600USD)
2.Optiku sa IC pojacanjem za nocne uslove i crvenim nisanskom tackom za markiranej cilja(400-600USD)
3.Programator za bojeve glave raketa(200 USD)
4.Radio komunikacioni sistem za razmenu podataka od znacaja na taktickom nivou(200 USD)
5.Pokazivac informacija od taktickog znacaja(100USD)
6.GPS/GLONASS lokator za potrebe orijentacije i nisanjnja(100USD)

-Operativan na temperaturama od -30 do +50 stepeni.
-Tezina sklopa raketa-lanser do 15kg

-Koristi rakete-granate brzine 600m/s

-Raspolaze sa skledecim razlicitim bojnim glavama i raketama-granatama:
1.Opste namene:
-Termobaricna
-Airburst
-Fragmentna
-Tandem kumulativna koja probija 500-600mm oklopa za unistenje BVP, OT i slabije oklopljenih tenkova
2.Specijalizovane za resavanje odredjenih taktickih situacija
-Fles(jak zvuk pre svega)
-Fosforne zapaljive
-Flasete(sa strelicama)
-Dimne(za maskiranje)
-Svetlece(za osvetljavanje)
-1-6(1 protivoklopna 6 PP) mina za potrebe miniranja odredjenog prostora
3.Neborbenog karaktera
-BPL
-Radio elektronsko ometanje ukljucujuci i ometanje GPS i GSM signala
4.Samonavodjene rakete
-IR samonavodjena raketa za potrebe unistenja ciljeva koji se brzo krecu ili su u vazduhu tipa BPL i slicno dometa 3000 metara po visini i 3000 po daljini
-GPS/GLONASS samonavodjena raketa-mina

Na nivou voda postojalo bi odeljenje koje raspolaze sa 2-4 Osice koje bi resile 90% taktickih situacija koje mogu da se dese u borbi na ratistu 21 veka.

Opis jedne od takticih situacija i upotrebe:
Laserski daljinomerom izmeri daljinu do cilja od 1000 metara, statican cilj (recimo vojnici u plitkim rovovima na polozaju ili snajperski polozaj na 5 spratu zgrade), programtor programira termobaricnu glavu za vremensko aktiviranje eksplozije na 1000 metara ili nakon udara, nakon toga sledi opalajenje....

Tehnicka resenja izvedbe i realizacije lansera Osica M16 kroz dalju razradu ideje-koncepta mogu kao uzor da koriste dva razlicita postojeca pristupa:
-RBS 70 i Bumbar sa jedne strane i Shipon,
-Shipon FFE, SMAW II(NE) i OSA M79 lansere sa druge strane .

U prva dva slucaja koncept ce se zasnvvati na raketama-granatama kontejnerskog tipa koji je istovremeno i lansirna cev posebno od ostatka sistema(deo sa optikom i ostalim podsklopovima) a u drugom konceptu koristice lansirnu cev i sve elemente sem raketa smestene na jednom uredjaju.

Ova koncept ideja nakon svoje razrade moze posluziti i za razvoj manjeg lansera dometa do 500 metara i veceg dometa oko 5000-7000 metara sa kojim bi kroz unificiranost delio neke vec razvijene podsklopove i resenja a koji bi svoju primnenu nasli u nekim drugim situacijama i dejstvima na razlicitim taktickim dubinama.

offline
 • pein 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 09 Jan 2012
 • Poruke: 33322

dobra ideja loes ajde ako ti nije mrsko da je i grafički prikažeš da vidimo kako bi to tvoje čudo izgledalo i koji bi to bio kalibar tog rbr??? Very Happy

offline
 • Pridružio: 09 Jan 2006
 • Poruke: 1519
 • Gde živiš: Beograd

Sve navedeno kao zahtevi, to je toliki spisak lepih želaj da spada u ono što sam bio napisao a moderisano je: a onda je mrmot zavio čokoladu.

Zašto? Pa jednostavno. Bilo koje sredstvo u armiji ima definisano nešto što se zove verovatnoća pogđanja cilja. Imaš u artiljeriji onu priču, mi dejstvujemo i nama na toj daljini u taj krug (elipsu) pada 50% granata, pa mi zato dejstvujemo ...objašnjavao lepo Vrabac. E tako i RB i slični sistemi imaju tu poznatu verovatnoću pogađanja. I ona je u poligonskim uslovima mala, da ne pominjemo u realnim uslovima. I to je opet definisano prema nekoj meti, čak mislim da je neko napisao kolika je naša meta a kolika je francuska i da je zbog našeg zahteva preciznosti domet 2 puta manje deklarisan u odnosu na francuske zahteve. Na daljinama tipa 1000 metara i sl, greška pogađanja raste, dakle, treba daleko veća meta. I sve je to poznato onima koji su to projektovali i koji su to uvodili svojevremeno u naoružanje. I način borbe vojske protiv tog procenta je bio uvođenje velikog broja OSA u jedinice. Prosto. Veliki broj lansera, ispaljen veliki broj raketa, procentualno imamo dovoljan broj pogodaka. Tako da neko drastično povećanje preciznosti, verovatnoće pogađanja cilja i sl, mačku o rep. To pišem svima vama da bi prestali da maštamo o čudesnom braku RBa i BSTa, koji ima domete boga oca.

Jedino sredstvo, koje u realnim uslovima bojišta na većim daljinama ima verovatnoću pogađanja cilja koja će biti reda 60% i više je POVR. RBi, i to raznih varijanti, to je za kratke daljine.

online
 • Pridružio: 18 Feb 2013
 • Poruke: 6177

Loes@
Savremeni tenk ce sigurno proci sve to(alas,hrizantemice....itd.),iz prostog razloga jer nista od toga ili nemamo,ili jos i ne postoji.Pa i osica,na bazi bumbara.Ali ako si pazljivo pratio Vrapca,bilo juce prekjuce....ne znam na kojoj temi.Naravno TERMOBARIK,i za to ti treba obican M87!.SUVje razvijen,lafeta ce biti kad se iseku za SORU,ostaje samo granata,a domet je valjda maksimalni preko 8000(u praksi bi bilo manje).Ma koliko nekom izgleda primitivno,...ustvari naj prakticnije i naj vaznije POSTOJI sve osim granate,a mislim da je pominjao neku raketu kastljotu,ili tako nesto...jbm li ga znaci ima i to.E sad kako bi sljakalo sa tandemkom,ne bih znao!

offline
 • Loes 
 • Super građanin
 • Pridružio: 25 Jun 2013
 • Poruke: 1216

Napisano: 24 Mar 2014 22:54

Kalibar neki manji kao OSA M-79 ne bih nesto kalibar puno povecavao pre mozda duzinu raketa ako je uopste potrebno zbog veceg dometa(a gledajuci razna NRZ i razne druge manje rakete mislim da nesto i nije puno potrebna neka veca duzina), davno nisam radio u nekom 3 D modelarskom programu(3ds Max npr) tako da bi mi puno vremena odnelo da ono sto sam zamislio u glavi da prenes na neki 3d model sa mozda i nekim dodatnim detaljima gde bi se to lepo vizuelno prikazalo kroz neku animaciju, tako da to prepustam sposobnijima od sebe....

Sustina je dobiti jeftino a multifunkcionalno oruzije koje moze da se suoci po odredjenoj dubini razlicitim pretnjama kao i da izvrsi razne zadatke koji se mogu postaviti pred jedan vod...

Nevezano direktno za ovu temu ali vezano delom za razne ideje koji mnogi clanovi ovoga ali i drugih foruma iznose steta ali kod nas kao i u mnogim zemljama na nasem nivou(posle se cude sto su na takviom nivou razvoja) ne postoji nesto poput DARPA-e i slicnih think-tank organizacija gde bi ljudi mogli da iznose razne ideje i koncepte ili sta reci kada nemamo nesto poput "Office of Net Assessment" pa kod nas cesto ispada da ce sve da stoji vremenski u mestu kao da se tehnologija i civilizacija ne menja....Da ne pricamo da kod nas ne postoje ni tzv start up angels kada pricamo o privredi a kukamo kako nam industrija propade...

Dopuna: 24 Mar 2014 23:08

@MB120

Znam da ce kod nas proci a jos gore je da ako pogledas Bumbara i nejgov projektovan domet od 600metara(znam da se radi razvoj povecanja na 1000m) te njegovu cenu i slozenost u odnosu na domet, takvo oruzije vodjenog tipa ispod 2500 metara dometa sa tom cenom je po meni prilicno obesmisljen koncept odbrane u danasnjim uslovima. Ispada da treab da se branos tek kada ti jedinice pridju na ispod 600 metara i to 400-500 jer nece nijedan strelac uvek imati mogucnost angazovanaj na krajnjem efikansom dometu za navodjene rakete...

@vasilejvic
Iaako razumem sta poentiras medjutim kada bi gledali samo teoremu da sa porastom daljine pada preciznost nikada ne bi se razvijala sredstva veceg dometa od kubure sa sve njenom preciznoscu...

Zato se postavi cilj i radis na tome da resis probleme pa i nepreciznosti ako postoje....Zato ja nisam postavio ograniocenje tipa da li to treba da bude Bst(iako ce u svakom slucaju biti bez trzaja) ili RB....To je predmet dalje razrade i nalazenja adekvatnog resenja shodno postavljenim ciljevima.

--------------------------
Pre nego sto diskusija ode u stranu koja kaze "mi to ne mozemo napraviti" ili "mi to necemo praviti" i slicnim poznatim parafrazama razmislite kako nesto promeniti ili poboljsati ili novo napraviti lako je samo konstatovati ili parafrazirati neke termine opste poznate stvari za mase...

Lako je sve sto pocinje sa odrecnom reci "ne"...

Cak i da je ideja losa neka je kao losa nikoga "ne" kosta....

Dopuna: 24 Mar 2014 23:14

MB120
O tom vecem bestrzajcu sam pisao nesto u temi
http://www.mycity-military.com/Artiljerija-municij.....ja_25.html
a mislim da je i kolega Vrabac to sto si rekao razmatrao u toj temi...

online
 • Pridružio: 18 Feb 2013
 • Poruke: 6177

Napisano: 24 Mar 2014 23:20

Nije Bst,vec Topaz.

Dopuna: 24 Mar 2014 23:23

Negde je oznaka i M91,ali MT-12 na trokrakom lafetu i savremenijim SUV-om.

offline
 • Pridružio: 14 Avg 2011
 • Poruke: 6594

O ALAS-u ne razmisljajte kao o POVR, vec kao o artiljerijskom orudju. POVR deluje iskljucivo neposredno, a ALAS iskljucivo posredno. On moze da cuci 10 km iza prve linije, uz artiljeriju 122 mm i Ognjeve, i da odatle podjednako isto gadja tenk koji je 1 m od prve linije i onaj koji je 10 km od prve linije. Pesadinac treba samo da dograbi radio stanicu i vice upomoc.
Druga stvar jeste da je meni neverovatno da vod koji zauzima 300-400 m fronta dejstvuje oruzjem na 3000 m. Ali sad to i nije bitno.
Unapredjena Maljutka bi verovatno zadovoljila vecinu zahteva, mada ne i brzinu. Ono nisam bas siguran koliko bi i kostala.
BsT malo veceg kalibra, na lafetu bi verovatno zadovoljio vecinu zahteva, ako ne i sve, ali mu je operativna pokretljivost manja, a demaskirajuci efekat veliki. Demaskirajuci efekat bi moga da se resi uvodjenjem pesadijskog topa, ali bi njemu tezina bila malo veca. Mada kamion moze da ga povuce. Los teren bi bio prepreka, ali se ona savladjuje rasklapanjem istog i prenosenje na tovarnim zivotinjama. Ili da ga povuce gusenicar.
A i razvija se Bumbar za takve daljine, mada njega je osnovano koristiti samo protiv tenkova ili BVP, bas zbog njegove cene.
A imamo i Strsljen. Ako tenk pridje blizu. Jeste da on ima 13 kg, ali neka ga ponese vozilo, a pesadija neka ga uzme u ruke tek kada postoji tenkovkska opasnost.
A Osa kakava jeste dobra je za pesadiju i druge lakse ciljeve. Vise kao ,,nekakav bacac granata" nego kao PO raketu.
Ima previse marki tople vode da bi sada izmisljali jos jednu novu.

offline
 • Pridružio: 09 Jan 2006
 • Poruke: 1519
 • Gde živiš: Beograd

Napisa ja svojevremeno: kad je razvijan Bumbar on je predviđen da zameni BST i Ose. Proračun je govorio da iako jedna raketa Bumbara jeste skuplja, kad se preračuna koliko projektila Ose ili Bsta treba ispaliti cena uništenja cilja postaje vrlo slična. Zato i napisa što sam napisao: RB je za male daljine. Sa Bumbarom, jedna raketa precizno odradi posao. Brzo i čisto, najmanje ljudi zaokupljeno time. I tu je potrebno dve b/g, niti manje niti više. Odmah da se razumemo: jedna raketa za Bumbara je mnogo jeftinija od rakete za Javelina, sigurno jeftinija od Erix sistema koji rade francuzi (iako slično rešenje, da kažemo tako Smile ), tako da nije neuporediva cena pogotovu na većem broju odrađenih primeraka.

Danas, jedino pametno praviti, što treba pešadincu je sistem koji je jednokratne upotrebe relatvno male mase koji ima termobarik b/g i jedan broj dotičnih sa kumulativnom, ali termobarik kao osnovna. To je pokazala ratna praksa. Što komplikovati i praviti sistem koji ima em ima nerealan domet, em 10 tipova b/g, em pitanje koja će biti masa, em problematično precizno, em nepotrebno pešadincu a pogotovu sistemu podrške pešadije? Komplikovanje snabdevanja, komplikovanje organizacije ...

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 898 korisnika na forumu :: 46 registrovanih, 3 sakrivenih i 849 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, _Petar, A.R.Chafee.Jr., babaroga, Ben Roj, bladesu, bobomicek, bojankrstc, branko7, cavatina, dankisha, Darko8, darkstar101, Denaya, djuradj, Excalibur13, goxin, HrcAk47, ILGromovnik, ivan1973, jackreacher011011, ljuba, ljubacv, marsovac 2, MB120mm, mikrimaus, milenko crazy north, moldway, MrNo, neno panic, Njubara, opt1, Prašinar, Ripanjac, Srle993, stalja, StepskiVuk, Struna, tomigun, Tvrtko I, vathra, virked, VJ, Yellow Pinky, |_MeD_|, 125