Ručni Protivoklopni Raketni Bacači

75

Ručni Protivoklopni Raketni Bacači

offline
 • Pridružio: 07 Nov 2013
 • Poruke: 4482

Malo sam zakuhao ovu temu sa bestrzajcima , a mislio sam da su jasni pojmovi ??? nisam očekivao kategorizaciju po pitanju da li nešto ima kotače ili tronožac , što je nebitno .

Kategorizacija ide po drugom principu .

OSA i ZOLJA su tipični jednostavni ručni raketni bacači ( ili ručni raketni lanseri ). Raketni motor se pali u cijevi u njoj izgori i dalje leti ko kamen zajedno sa bojevom glavom. Kod raketa se troši energija na ubrzavanje mase raketnog motora , ta masa koja leti nešto malo pomaže u letu jer je raketa teža pa lakše probija zrak, ali kod raketa dometa 200-300 m aerodinamika uopće nije važna , da bacimo ciglu tom brzinom dobili bi isti domet.

Da bi raketa pogodila nosom tenk i aktivirala upaljać mora biti stabilna i zato ima krilca koja se otvaraju, ta krilca mogu biti kao kod OSE 1 kad svako krilce vodi svoju politiku i ovisno od jačine opruge, i trenja neko krilce može malo kasniti sa otvaranjem , krilce koje se otvorilo mora biti u tom položaju zabravljeno da se ne klati , da ne vibrira , kod OSE -1 ili ZOLJE to nije napravljeno jer se težilo jednostavnosti i nižoj cijeni.

Kod krilaca primjenjenih na OSA-2 raketi svako krilce ima svoju oprugu i mehanizam da se kod otvaranja zabravi , tako da se više iz tog položaja ne može pomaknuti. Vidimo da ovisno od jačine opruge i trenja neko krilo može kasniti, pa se kod nekih raketnih sustava koristi mehanizam koji garantira istovremeno otvaranje krila , na OSA 2 zbog cijene to nije primjenjeno, dok se kod MUNJE preko klipa sva četiri krila dirigirano otvaraju i zabrave.

Kod rakete OSA-1 krilca nisu mogla biti veća jer nije bilo mjesta, kritični otvor mlaznice je velik pa on definira veličinu krilaca , broj krilaca se nije mogao povećavati , prvo nije bilo mjesta , a drugo ne ide to baš linerano , dva put više krila ne daje dva put više stabilnosti, i zato je to rješenje primjenjivo kod kratkih raketa .

Kod OSE 2 koja je imala i marševski motor i bila zbog njega duža bilo je problema sa stabilitetom i zato je primijenjen drugi tip krila , taj koncept omogućava povećanje bojeve glave na metar dužine , a da sve leti stabilno. Znači taj koncept krila daje mogućnost uvođenja i tandem kumulativne bojeve glave ili moćne aerosolne BG .

U suprotnom ako se želi ostati sa krilima kao što ima OSA 1 a želi se staviti tandem BG mora se nešto napraviti sa raketnim motorom , on mora biti lakši , mora biti rađen od kompozita , time se pomiče težište projektila prema napred i zadržava potreban stabilitet ( Primjenjeno kod nekih ruskih RBR i kod probnih modela OSA 2 i STRŠLJEN )

RPG-7 ,ARMBRUST , RB-57 su tipični predstavnici ručnih bacača sa kontramasom , ovdje je to lijepo pokazano

http://indomiliter.files.wordpress.com/2013/04/cro.....&h=340 kako to radi kod ARMBRUSTA.

Kontra masa može biti komad željeza koji leti unatrag , može biti pijesk , a mogu biti i niti od najlona. Osobno sam bio u prostoriji kad je vojnik greškom opalio ARMBRUSTA u zid , bilo je tih dlaka i u nosu i u ustima , a li nama nikome ništa , upaljač nije armirao i BG nije opalila.

Vidimo da se švaba nije opterečivao otvaranjem krila, jednostavno je stavio "običnu minu" u cijev, u sredinu malo baruta , sve zatvorio sa dva klipa , nagurao te dlake u kontramasu i to je to.

Ne znam da li ima posebna tema o tome ali mogu okaćiti originalne fotke i ovdje ako ima interesa.

RPG -7 je sa 4 krilca u mlazu barutnih plinova još stvar zarotirao u cijevi , ali to su već finese , bitno je za karekterizaciju da je početnu brzinu ostvario kontra masom , a to što kasnije par metara od lansera pali marševski raketni motor, to nije bitno.

BO-82 i Karl Gustav su tipični predstavnici bestrzajaca koji rade po principu Davis topa , čim je tu čahura sa puno rupica , i barutni plinovi formiraju kontra mlaz sve je jasno.

RPG -75 je primjer nečeg novog naprednijeg od Davis topa, ne mislim sad tu na njegovu BG koja je zaista revolucionarno jednostavna , već na princip ubrzavanja projektila .

RPG 75 nema čahuru , nema rupice , već "normalni" raketni motor impulsnog tipa koji s jedne strane ima normalnu mlaznicu , a s druge strane ima blendu , kalibriranu rupu u dancetu. Kod opaljenja je protok barutnih plinova definiran gasodinamičkim zakonima De Lavalove mlaznice s jedne strane , i blende s druge strane . Tlak izgaranja baruta u komori raketnog motora može biti proizvoljan , recimo 1000 bara , ali zato tlak iza blende bude upola manji i približno konstantan , što je glavna odlika tih gasodinamičkih sustava , konstantno generiranje plinova , koji pod nekim nižim ali konstantnim tlakom potiskuju klip -projektil, i zato ta lansirna cijev može biti lakša i od kompozita , a komora" raketnog" motora po izboru, maraging , PD33 ili kompozit.

1991 godine sam imao u rukama nešto francusko kalibar projektila 90 mm malešno kratko , samo bojeva glava i krilca koja se otvaraju kao kod AT-4. Komora "raketnog " motora promjera 160 mm dužine 250 mm mlaznica ko "crkveno zvono " sve od nekog durala , barutno punjenje 7 kanalno zaljepleno s jedne strane radijalno na komoru izgaranja . Nakon opaljenja bojava glava odlazi
naprijed , a taj buster otpada sam sa lansera strelcu iza leđa , tako da mu u rukama ostaje metarska cijev i optika.

Za razliku od OSE koja mora ugasiti motor prije napuštanja lansera kod ovog principa motor ne riga vatru strelcu u oči , već napred i nazad , i ako motor radi milisekundu duže nikom ništa , možda se osjeti malo jači trzaj , ali nema vatre u lice, a cijev može biti kraća

Taj psihološki efekat je strašan , i tu ne pomažu ni naočale ni to da je desno oko zaštičeno optikom , a lijevo onom gumenom kapicom , to je jedan detalj na OSI oko kojeg je bilo puno diskusije i zato je ispao taj sulunar dugačak 2 metra.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Loes 
 • Super građanin
 • Pridružio: 25 Jun 2013
 • Poruke: 1241

Pored tockova, tockica i stativa tronozaca mozda da ukljucimo i boju u kriterijume Wink

Salu na stranu, medjutim kada spominjemo na primer Karl Gustav na prethodnoj strani dao sam spisak municije koju koristi i izmedju ostaloga pod rednim brojem 10 stoji: HEAT 655 CS – for armour destruction firing from confined spaces (za unistenej oklopa ispaljivanjem iz zatvorenog prostora), tako da recimo ne mozemo samo konstrukivna svojstva lansera da gledamo vec i granata tj. municije koja se koristi u njima jer ocigledno da psotoje razlike koje odredjenu municiju cini moguce koristiti na razlicite nacine tj. iz razlicitih prostorija u ovom slucaju.

Ne zaboravimo i Armbrust koje isto tako bestrzajac(na bazi protivtega) koji se lepo koristi u zatvorenom prostoru ali je de fakto jednokratan...Zato prethodno kod definicije rekoh: "sve je to promenjiva kategorija"offline
 • elias 
 • Ugledni građanin
 • Pridružio: 18 Jan 2010
 • Poruke: 394
 • Gde živiš: Bg

Ne mogu da skapiram da li kod RPG75 motor izleće iz lansera ili ostaje u prednjem položaju.

offline
 • Pridružio: 16 Mar 2014
 • Poruke: 34

Pa kolko sam skužio prema sliki motor rpg 75 ostaje u zadnnjem dijelu,lansera o boj.glava izlječe van.

offline
 • Pridružio: 07 Nov 2013
 • Poruke: 4482

elias ::Ne mogu da skapiram da li kod RPG75 motor izleće iz lansera ili ostaje u prednjem položaju.

Prije upotrebe ga potegneš van , unatrag do graničnika , kad se upali motor tlak ga drži zakovanog u tom zadnjem položaju , a samo onaj mali prcljek leti van.

offline
 • EOD 
 • Legendarni građanin
 • UES
 • Pridružio: 03 Okt 2011
 • Poruke: 3606
 • Gde živiš: Tanhauser Gate

raketaš, mogu li te zamoliti da u priču ubaciš i raketu HJ-8 Red Arrow. Nešto smo trunili o njoj prije nekog vremena i načelno skontali princip lansiranja, ali bih zaista volio da to ukoliko možeš objasniš malo dealjnije.

http://www.mycity-military.com/Artiljerija-municij.....tanje.html

offline
 • Pridružio: 16 Mar 2014
 • Poruke: 34

Motor ostaje u lanseru.
BOJ.GLAVA KOJA LETI VAN

MOTOR KOJ OSTAJE U NUTRA

offline
 • pein 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 09 Jan 2012
 • Poruke: 26511

Može svaki rbr da se ispali iz zatvorenog prostora pogledajte samo siriju od bst-a do rbr deru iz zatvorenih prostorija

offline
 • 13892 
 • Super građanin
 • Pridružio: 15 Jun 2009
 • Poruke: 1380

Tacno, samo treba naći dovoljno veliki zatvoren prostor.

offline
 • Pridružio: 07 Nov 2013
 • Poruke: 4482

Napisano: 23 Mar 2014 12:33

http://i80.photobucket.com/albums/j174/FunYun1983/konkurs2_459_zpse10d2536.jpg
Tu se lijepo vidi izbacni " gas generator " raketni motor sa blendama , mali čepovi svijetle boje , kroz koje startni motor hrani lansirnu cijev sa barutnim plinovima i oni potiskuju raketu van, dok reaktivna sila barutnih plinova drži stvar u ravnoteži

Kod crvene strijele je to još bolje napravljeno , lijepo je na njenom forumu to opisano , klip koji gura raketu van potpuno hermetički odvaja raketu od barutnih plinova , tako da joj ne zaprljaju elektroniku i optiku.

Tu bih samo dodao jednu sitnicu , kad bi lansirna cijev ostala čvrsto vezana za lanser kod te varijante sa klipom bi nakon opaljenja cijeli lanser poletio za raketom prema naprijed. Zato što bi udarac klipa u graničnik i barutni plinovi koji se nalaze u lanseru sve gurnuli naprijed , sa velikom šansom da se pravrne tronožac ili lanser nađe u vidnom polju nišanđije .

Ta varijanta sa klipom je dobra i zbog toga što se prema naprijed u vidno polje nišanđije emitira baznačajno malo dimnih plinova .

E sad malo i matematike na kraju , kontejner kod crvene strele je težak 25 kilograma , od toga sama raketa ima 11,2 kilograma , znači ugrubo ja masa podijeljena pola pola i defakto se masa kontejnera ponaša kao kontramasa za lansiranje rakete , i svaki komad leti na svoju stranu skoro istom brzinom, a lanser sa elektronikom ostaje na mjestu.

Crvena strela ima osim tog izbacnog gas generatora još motor koji je nagura na 220m/s i ima marševski motor koji održava tu brzinu do kraja leta.

Dopuna: 23 Mar 2014 12:44

pein ::Može svaki rbr da se ispali iz zatvorenog prostora pogledajte samo siriju od bst-a do rbr deru iz zatvorenih prostorija

Ma vidio sam ja te snimke da frajeri kroz neku rupu u zidu proture cevulju od OSE i dum , samo nakon toga dum pitanje je šta bi sa kamerom koja to snima, kako izvade iz nje film, odnosno memorijsku karticu . Jasno mi je da od nišanđije nema ništa nakon tog dum to uopće nije upitno , treba samo jednom biti metar daleko od od OSE kad odradi taj impulsni motor i onda ga ostatak života čuješ kao konstantno zujanje u ušima , ali čovjek navikne i na gore stvari od tog zujanja.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 871 korisnika na forumu :: 56 registrovanih, 8 sakrivenih i 807 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, Alibaba1981, Atomski čoban, b_z_b, babaroga, Bane san, Bobrock1, ccoogg123, cifra, cvrle312, darko_c, ddjxxi, Denaya, dule10savic, Ehinacea, Fog of War, gagidjuric, girici2, gmlale, gomago, Goran 0000, goranperović66, Griffon vulture, hyla, Insan, Ivan Campo, Iwo Jima, kalens021, kaptain, krlebgd77, ljuba, maiden6657, MB120mm, Mercury, Milan A. Nikolic, misa1xx, Nikolajevic, Parker, rkekoke, Romibrat, S2M, Sale.S, Shinobi, Skakac7, sovanova95, Srle993, Stoorbak, tomigun, Username1000, Vlada1389, Vlajman1957, wizzardone, zdrebac, zexoni, Zmaj001, zoxknez