MiG-31 Foxhound

356

MiG-31 Foxhound

offline
 • zixo  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 27 Sep 2006
 • Poruke: 24628
 • Gde živiš: Beograd

Требало би видети које су експлоатациона ограничења брзине без и са наоружањем.

И које су максималне, у неким разумним режимима лета.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 17 Sep 2010
 • Poruke: 25934

dinja ::Орлов Б.А Записки летчика-испытателя
http://militera.lib.ru/explo/orlov_ba01/index.html
Мы вырулили на полосу, проверили все, что положено, запросили разрешения на взлет. Разрешение получено, и большая, мощная машина, подпираемая тягой почти в 30 тонн, устремляется вперед. Не выключая форсажа, идем «колом» в небо, на высоту разгона до сверхзвуковой скорости. Вот и эта высота. Опускаю нос самолета до горизонта, стрелки высотомера и вариометра прыгают вверх, и мы на сверхзвуке. Разгоняемся до нужной приборной скорости, снова набираем высоту; число М непрерывно растет, вот уже и 2,35 подошло, дальше выдерживаю постоянный «Мах». Высота 18500 м, пора переходить в горизонтальный полет и разгоняться, пока «всего лишь» до 2,65 М. Как всегда, чем быстрее летишь, тем заметнее легкая дрожь самолета, нелегко ему выдерживать громадный скоростной напор и все увеличивающийся нагрев конструкции, который я могу ощутить непосредственно: в кабине все жарче, до остекления фонаря не дотронуться, если снять перчатку...

Требуемая скорость, почти 2800 км/ч, достигнута, начинаем работать.

Овде Орлов - пробни пилот фабрике Миг има задатак да провери управљивост авиона. У задатку му је стављено да лети брзином «само» до 2,65 М на висини од 18500 метара, што је 2800 км/ч.


Odlican materijal .. upravo nam ovakve stvari trebaju ,dakle price probnih pilota ...Orlova ,Menickog i dr .. koje sad imamo ...

Na 18500m visine i vise ( i preko 20 000 m ) je dakle 2,65 M= brzina 2800km/h sto ce reci da je 2.83 M onih 3000km/h ( temp . na tim visinama je oko -60° C )


zixo ::Требало би видети које су експлоатациона ограничења брзине без и са наоружањем.

И које су максималне, у неким разумним режимима лета.


Raspolozivi podaci kazu sledece ... bez naoruzanja ( raketa V-V ) je to vrednost 3000km/h sa istim je 2500km/h ,za `maks. mogucu` neki izvori pominju eto i preko 3000km/h ( cak i preko 3M )

No nista bez VTUP .. on je jedini merodavan ...offline
 • Konstruktor
 • Pridružio: 01 Nov 2013
 • Poruke: 1302

Napisano: 26 Apr 2016 14:35

Ево, припремам прво фајл да буде на некој разумној мери, пошто је скенирани првобитно био пребачен на пдф. Нисам читао даље од пар страница, тако да немам појма шта се у том документу даље крије.

Ево, бржи је био аплоуд него што ми је компјутер штампао у ПДФ на мање dpi. Проверите да ли ради линк, па јавите:

https://www.dropbox.com/s/9awvg02toqneyv3/MiG-31_manual.pdf?dl=0

Dopuna: 26 Apr 2016 15:12

dinja ::Ја сам се потудио, ево мотори у пдф у дропбоксу https://www.dropbox.com/s/i5j0nj7q658eiso/D30.pdf?dl=0
250 Мб

А ти реје, потруди се да некако од Каплара преузмеш то Упутство Миг-31 (мислим да је то Руководство по експлоатацији Миг-31- пилотско упутство) за тебе и мене, на ЦД-у, поштом, куриром или било како, па да можемо коментарисати.
Нешто ми то велико 640 Мб за 700 страна, мора да је скениран или фотографисан документ.

Једна фотографија усисника Миг-31. У доњем делу се види такозвана усна. Горе се види такозвани клин. Испред клина горе (не види се) има још један степен регулације. Интересантан је тај велики профил са стране као и перфорирана област непосредно испред мотора. Све је то намењено одвајању ламинарног слоја и обезбеђењу тачне количине ваздуха за мотор на свим висинама, брзинама и режимима рада.
Због тог напожељног ламинарног слоја на великим брзинама Маха, цео усисник је и померен неколико цм у страну од трупа.
Треба додати да је прорачунаван и конструисан баш за брзине М=2,35. Утвђено је да авион мање троши горива на форсажу на М=2,35 на великој висини, него у дозвучном лету на нешто нижој висини. Потрошња горива на М=2,35 на великој висини, је иста као потрошња на режиму максимал дозвучног режима.
Један податак: потрошња горива Миг-31 од полетања до плафона лета износи од 4,5 до 5 тона зависно од варијанте пењања.А овако изгледа начин регулације усисника Миг-25:


На средини усисника са горње стране, што изгледа као зуб је турбулизатор протока ваздуха и служи као допунско средство за уравнотежење поља притиска и брзине ваздуха непосредно испред мотора.
Има доста разлике између усисника ова два авиона и о томе се доста говори у доступној документацији.


Хвала лепо колега, већ сам кренуо да гледам, али изгледа да немам среће... Но видећемо. Мислим да треба да се припремим на најгоре, а то је да је температура по лопатицама све већа и већа како се примичемо све већем притиску, а то ми неке друге ствари отежава, но ништа није нерешиво, макар у идејној и прорачунској фази. Гледајући према схеми из књиге, ако пратимо промену по притисцима дуж степенова мотора, види се како се линеарно дуж компресора повећава притисак са отприлике 1МПа на 16МПа, па претпостављам да се према температурно-притисном закону такође и температура повећава дуж компресора. Како та температура иде дуж лопатица односно прстенова, претпостављам да у устаљеном режиму - иде како и промена притиска. Нека ме неко исправи ако грешим. Видим да се компресор високог притиска "држи" са ваљкастим и кугличним лежајем, с тим да је ваљкасти на почетку, што значи да се коло компресора може ширити према комори за сагоревање.

offline
 • Pridružio: 17 Sep 2010
 • Poruke: 25934

Kako je ranije i komentarisano najveci moguci potisak ( silu potska ) motori D-30F6 na davaju na `probnom stolu` / nulta visina -nulta brzina / vec u rezimu poletanja do 1000m visine -faza pocetne brzine penjanja ,vrednost je 19000kgs ( 187 kN )

Citat:Радикальные отличия нового перехватчика от МиГ-25 заключаются в установке двухконтурных двигателей Д-30Ф с форсажной камерой; прицельно-навигационного комплекса, РЛС и вооружения нового поколения; наличии экипажа из двух человек.

Обеспечить требуемую дальность и продолжительность полета в сочетании с достаточно высокой максимальной скоростью позволили двухконтурные двигатели Д-30Ф, разработанные под руководством П.А.Соловьева. Эти двигатели представляют собой модернизированный вариант двигателей, устанавливавшихся на пассажирском Ту-134. В результате доработки моторов и применения форсажной камеры удалось поднять тягу с 6800 кгс у исходного варианта до 15500 кгс (на форсаже). Разработка двигателя началась в Перми в 1972 г., летные испытания он проходил на изделии "99". Из-за большего расхода воздуха у двигателей Д-30Ф, по сравнению с ТРДФ Р-300 самолета МиГ-25, сечение каналов воздухозаборников пришлось увеличить.

Воздухозаборники с острыми кромками на входе имеют прямоугольное сечение, входные каналы начинаются по бокам фюзеляжа от шпангоута 2 и продолжаются до шпангоута 6. Количество поступающего к двигателям воздуха регулируется нижними створками и верхним горизонтальным клином автоматически в зависимости от высоты и скорости полета.

Силовая установка включает два двухконтурных турбореактивных двигателя с форсажными камерами Д-З0Ф-6 разработки пермского НПО "Авиадвигатель", тяга каждого двигателя 9500 кгс, на форсаже - 15500 кгс, на взлетном режиме - 19000 кгс; степень двухконтурности равна 3, масса сухого - 2416 кг. На МиГ-31М установлена ТРДДФ Д-30Ф-6М. Двигатель Д-30Ф имеет пятиступенчатый компрессор низкого давления, десятиступенчатый компрессор высокого давления, трубчато-кольцевую камеру сгорания, двухступенчатые турбины высокого и низкого давления. Максимальная температура газов на входе в турбину составляет 1660 К. Форсажная камера снабжена кольцами, обеспечивающими стабильность горения, сверхзвуковое сопло имеет в расширяющейся части специальные пластинчатые клапаны для впуска воздуха и устранения пульсаций давления в выхлопной струе газов.


Arrow http://www.airwar.ru/enc/fighter/mig31.html

offline
 • Pridružio: 17 Sep 2010
 • Poruke: 25934

dinja ::

Треба додати да је прорачунаван и конструисан баш за брзине М=2,35. Утвђено је да авион мање троши горива на форсажу на М=2,35 на великој висини, него у дозвучном лету на нешто нижој висини. Потрошња горива на М=2,35 на великој висини, је иста као потрошња на режиму максимал дозвучног режима.
Један податак: потрошња горива Миг-31 од полетања до плафона лета износи од 4,5 до 5 тона зависно од варијанте пењања.Ta brzina je upravo i maksimalna operativna ( borbena-patrolna ) sa 6 raketa klase V-V i leteci tom brzinom na visinama preko 20 km ( americki izvori pokazuju da su ga radarski pratili na H=21.6km) preleti blizu 1500km .

Nesto o potrosnji goriva

Citat:Удельный расход топлива: Максимальный режим - 0,72;
Полный форсажный режим - 1,9; кг/кгс·ч
Удельная тяга: 6,41 кгс/кг


Znaci na rezimu `Min. ( krstareci ) forsaz` bi potrosnja trebala svakako biti ispod 1kg/kgs ?

Motor je modularne konstrukcije i sastoji se od 7 modula

Citat:Конструкция двигателя

Двигатель Д-30Ф6 — модульной конструкции, выполнен из 7 модулей. Все модули (кроме базового) могут быть заменены в эксплуатации. Модули двигателя:

Входной направляющий аппарат
компрессор низкого давления
Базовый модуль:
Разделительный корпус
Компрессор высокого давления
Камера сгорания
Турбина высокого давления
Турбина низкого давления
Задняя опора
Корпус смеситель
Форсажная камера
Реактивное сопло
Блок передней и задней коробки приводов


na `ru.wiki` je ostatak podataka ...


Da podsetimo da se MiG-31 na visinu od 10 km penje za oko 7 min ( poredjenja radi MiG-29 se na istu penje za manje od jednog min )

Na zaista odlicnom ceskom sajtu kojeg smo imali do sad vise puta, imamo podatke vredne paznje i neke info treba kopirati i podvuci a ne samo linkovati sajt .. pa evo i da imamo na engleskom ...

Citat:D-30F6 is military two-shaft, two-spool engine with mixed afterburner chamber for both inner and outer flow and with regulable exhaust nozzle. Engine is intended to be used on supersonic interceptors and fighter-bombers MiG-31. Soloviev's design team from Perm started the developement in 1972. The team comprised of two companies - Aviadvigatel and Motorstroitel. The developement was finished in 1980. As can be seen from the engine's name the engine was based on D-30 line from Il-62M and Tu-154M passenger planes. Two-spool scheme significantly lowers the specific fuel consumption on dry thrust thus significantly increases range od MiG-31 against it's predecessor, the MiG-25. Neverthenless the engine gives the plane a good altitude-speed characteristics also - top speed 3000 km/h, operation altitude 11 to 21 km and as can be seen in some sources low level flight speed 1500 km/h. Another advantage of this scheme is lower thermal radiation inside the plane's fuselage. Interesting thing is that this allowed to remove the 5 kg heavy silver coating of thermal shield around engines which was used on MiG-25. The D-30F6 is the first soviet two-spool engine with afterburner. It proved it's reliability in wide range of weather conditions during it's more than 25 years long operation service.

Construction

Construction scheme is modular, consist of 7 modules. All the modules (except for base) can be replaced during service.
inlet guide vanes
5-stage low-pressure compressor
base module - separating case, 10-stage high pressure compressor (movable vanes of first stator stage, air bleed after 4th and 5th stage), tube-annular combustion chamber with 12 burners, 2-stage hight pressure turine, 2-stage low pressure turbine (both cooler by air from the compressor), rear support
mixer case
afterburner with four ring flame stabilisers
jet nozzle with variable cross-section
unit of a forward and back accessory box assembly

Reliability of the engine is provided by protection, back-up and diagnostics systems:

low pressure rotor maximum speed limitation system and maximum turbine exit temperature limitation system;
safety system against turbine overspeed (drive of constant revolutions);
anti-icing system for the cowl and blades of inlet guide vanes;
anti-surge system


Electronic-hydraulic system of automatic engine control is duplicated by hydraulic system ensuring safety of flight and back-up function in case of electronic system malfunction. The design of the engine provides an opportunity of the parametric control of its condition aboard of the airplane. To evaluate the condition of the air and gasflowpath parts in service, the engine design provides for the inspection of all compressor and turbine blades, and also, nozzle vanes of both high pressure turbine stages.

In case of foreign objects ingestion into the engine, the design allows to replace in service separate damaged blades of the 1-st high pressure compressor stage and the entire module of low pressure compressor.


Arrow http://www.leteckemotory.cz/motory/d-30f6/?en


Cini mi se da nema info o tome da li su lopatice turbine mono-kristalne ( kao kod motora AL-31F kod Su-27 ) ???

offline
 • Konstruktor
 • Pridružio: 01 Nov 2013
 • Poruke: 1302

^^^
Види се да мање троши по пређеном километру при надзвучном крстарењу него на максималу, јер авион иде око три пута брже, а потрошња му није три пута већа.

offline
 • Pridružio: 17 Sep 2010
 • Poruke: 25934

^

Da, to su veoma bitni tehnicki detalji i momenti razmatranja opstih mogucnosti pogonske grupe i samog aviona ..Zaista fasciniraju te tehnicke finese a koje se ticu uvodnika vazduha npr ( ima cak 3 pokretne ploce kao i kod MiG -25 ili starih MiG-29M/K i novih MiG-29M/M2 te K/KUB ) .. zaatim motora i njegove forsazne komore ,turbine ,sopla itd ...

No pored tih tehnickih osobina i mogucnosti ne treba zapostavljati nego mozda cak i u prvi red staviti njegove takticke sposobnosti naravno omogucene upravo tehnickim ...

Naime ako bi poredili MiG-31 i Su-27P kao osnovne presretace ( patrolne/barazne ) u sistemu PVO teritorije RF i nekad SSSR ( Avijacija -Vojske PVO teritorije ) po svim letnim/taktickim parametrima a u sklopu sistema PVO ( patrolni ili presretacki zadaci ) uocili bi da tu MiG-31 ima jednu povecu dozu prednosti ..

Uzmimo za primer sledece ...Su-27P sa 10 raketa V-V ( ili 8 raketa i 2 kontejnerske stanice za aktivno ometanje `Sorbcija` na krajevima krila ) ima na srednjim i vecim visinama leta i pri krstarecoj brzini 900-1000km/h ,operativni/bojevi radijus oko 1500km ,kad se uzme u obzir odredjena kolicina goviva ( moguce 100% za dati zadatak -12000l ) te sledece radnje :

Startovanje,rulanje i poletanje pod punim forsazom te penjanje na zadanu patrolnu visinu po kursu .Su-27P inace ima praktican plafon leta oko 18 km ,dinamicki je oko 23 km a operativan ( borbeni sa raketama V-V i to punim kompletom od 10 raketa pri cemu je nosivost spoljnog tereta tada oko 3 t kad se uracuna tezina raketa i lansera za rakete, 6 x R-27ER/ET i 4x R-73 ) tada moze biti ispod 18 km ( realno oko 16 km ) ,uracunava se i tzv nav.-sletna rezerva goriva i drugi parametri ...

Uglavnom se to sve svodi na patroliranje pri brzini blizu 1000km/h ,na visinama nesto preko 15 km i pri radijusu oko 1500km od baze.

MiG-31 sa druge strane prakticno istu razdaljniu ( patrolni radijus -`rubezh/daljnost perehvata` kod Rusa ) preleti krstarecom brzinom 2500km/h i to na visini i peko 21 km .Dakle sve sto i Su-27P samo 2.5x vecom brzinom .

Mislim da su dalji komentari po pitanju taktickih prednosti na zadacima patroliranja/presretavanja nepotrebni .Jos nesto ...cesto se srecemo sa tim poredjenjem MiG-31 i F-14 .. misljenja sam da to uopste nije potrebno i svrsishodno i kako rece pilot V.Menicki, MiG-31 je avion kome nema ravnog na svetu i sa kojim se nijedan cak ni dan danas ne moze porediti pa i jedan F-22 ( po visinsko-brzinskim sposobnostima na prakticnim patrolnim zadacima ) .

Jednostavno F-14 je bio lovac-presretac za zastitu NA i borbene grupe NA na otvorenim morima i okeanima sa radarom i raketama da zaustavi moguce napade sovjetskih bombardera i raketonosaca prevashodno Tu-22M2/M3 ili njihovih niskoletecih KR tipa H-22NA/MA i to je to ...

MiG-31 je imao i ima zadatak da zastiti severne granice SSSR/RF od poluostrva Kola do poluostrva Kamcatka od moguceg napada americkih strateskih bombardera-raketonosaca ili njhovih strateskih niskoletecih KR tipa AGM-86B .

Razlika nije toliko u projektovanim i datim zadacima koliko u tehnickim mogucnostima za izvodjenje istih ( upravo letne =visinsko-brzinske sposobnosti ) te narocito po radarskim sposobnostima .

Ono sto MiG-31 posebno odlikuje je cinjenica da vec punih 35 godina obavlja svoje zadatke a F-14 je vec evo 10 godina u penziji ( sem iranskih ) ,oba lovca veoma zahtevna za tehnicko odrzavanje i letenje ..F-14 je tokom karijere imao velikih problema sa motorima ,upravljanjem posebno na vecim napadnim uglovima , izgubljeno je oko 40 aviona u udesima .MiG-31 takodje jako tezak za upravljanje ( pilotska palica bukvalno seta po kabini ,toliki hod ima ) izgubljeno oko 50 aviona do sad ...

I nakon 35 godina u VKS po zadnjim najavama na `Lokomotivu` racunaju i posle 2020g sto je dobro ,moguce je da ce biti operativan jos citavu jednu deceniju ..

offline
 • zixo  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 27 Sep 2006
 • Poruke: 24628
 • Gde živiš: Beograd

Ako je besmisleno porediti MiG-31 i F-14 onda to isto važi i za MiG-31 i Su-27.

Znamo svi koje su prenosti a koje mane pomenutih aviona.

offline
 • Pridružio: 07 Dec 2011
 • Poruke: 741

Kakva je to patrolna zona 1500 km od baze? Nakon sto tolko preleti moze odmah mirno kuci, dakle od patroliranja po zoni jedva par minuta leta vidi. Patroli je bitnije sto duze biti na zoni. Ako to znaci doci do zone duplo sporije pa duplo dulje patrolirati po zoni - to je super kompromis.

Kod presretanja je druga prica, naravno. Treba preletjeti 1500 km da se presretne protivnik koji djeluje u nekom podrucju? Ovisno o profilu protivnika tu moze bolje posluziti su27 ili mig31. Ako je protivnik moderan borbeni multirole avion - su27 bi tu mogao bolje to odraditi. Ako se radi o b1 koji sije bombe u misiji potpore - mig31 bi tu bio bolji. Iako, realno, bilo bi tu aviona raznih vrsta i u sijenju bombi i u eskort zadaci. Isto tako bi vjerojatno i presretaci bili raznih vrsta.

Ako se presrece protivnicki proboj fronta - dakle bez zadrzavanja na jednom podrucju - tu je svakako vrijeme reakcije najbitnije i tu bi mig31 trebao imati prednost pred su27. Opet, i mig29 bi tu mogao biti prvi izbor za neke slucajeve, kad je npr putanja proboja blizu nekoj bazi s mig29 gdje ovaj stigne reagirati najbrze i ima dovoljno goriva za to.

I to da bi su27 natovaren s 10 raketa i cca 50% goriva mogao drzati 15 km visine bez forsaza - ne znamo. moze biti upitno. F14a s 4 sparrowa bez forsaza ide do 13 km. Isti f14a s 6 phoenixa bez forsaza ide do 11,6 km. Sa 6 phoenixa mu treba puni forsaz da krstari na 15 km.

Za f15, bez forsaza, razlika od cca 2 tone mase (i 2 mk84 bombe) znaci razliku izmedju 15 i 14 km visine krstarenja (oba imaju jos 4 sparrowa).

Bilo bi lijepo imati sluzbeni graf visine/brzine/mase/tereta za su27, kao sto postoji za f14/f15, pa da znamo 100%, ali dotad nije bas sigurno da bi su27 to mogao.

I otkud ovo da u operativnoj misiji (dakle sa 6 povecih raketa) mig31 preleti razdaljinu od 1500 km brzinom od 2500 kmh, da rijesi borbu zacas i da mu jos ostane goriva za povratak u bazu? Moze preletjeti 720 km pri toj brzini, rijesiti borbu i onda se podzvucnom brzinom vratiti u bazu. (i jos to radi pri 18 km, ne pri 21 km visine)

offline
 • Pridružio: 17 Sep 2010
 • Poruke: 25934

zixo ::Ako je besmisleno porediti MiG-31 i F-14 onda to isto važi i za MiG-31 i Su-27.

Znamo svi koje su prenosti a koje mane pomenutih aviona.


Da .. upravo to ..MiG-31 je u odnosu na njih `visinski `( stratosferski ,preko 21 km visine-operatvno ) ujedno i brzinski ( 2500km/h za presretavanje ) perehvatcik i poredjenja na odredjenom niovu mogu biti po tehnickom detaljima ali ne i taktickim .No kako je govorio Menicki 31ca i nije za poredjenje i nema mu ravnog po mnogim sposobnostima ... On je to sigurno ponajbolje znao uostalom sleteo je sa Lokomotivom na zemljanu podlogu i to brzinom 470km/h ( usput MiG-31 ima sletnu masu vecu nego mnogi lovci maks. u poletanju ) .


Eridan ::Kakva je to patrolna zona 1500 km od baze?

I otkud ovo da u operativnoj misiji (dakle sa 6 povecih raketa) mig31 preleti razdaljinu od 1500 km brzinom od 2500 kmh, da rijesi borbu zacas i da mu jos ostane goriva za povratak u bazu? Moze preletjeti 720 km pri toj brzini, rijesiti borbu i onda se podzvucnom brzinom vratiti u bazu. (i jos to radi pri 18 km, ne pri 21 km visine)


Eridane ne pratis ...

Citat:Uglavnom se to sve svodi na patroliranje pri brzini blizu 1000km/h ,na visinama nesto preko 15 km i pri radijusu oko 1500km od baze.

Patroliranje na mars ruti dugoj 1500km od lokacije baziranja pri datim parametrima ( visina-brzina ) ,dakle patrolna zona kako rece mu je u tih 1500km od baze a ne od 1500km pa dalje po kursu ..

Zatim ...

Citat:Боевой радиус действия, км

при полете к на сверхзвуковой скорости : 720


Kao sto je i napisano

Citat:MiG-31 sa druge strane prakticno istu razdaljinu ( patrolni radijus -`rubezh/daljnost perehvata` kod Rusa ) preleti krstarecom brzinom 2500km/h i to na visini i preko 21 km .Dakle sve sto i Su-27P samo 2.5x vecom brzinom .

Dakle ono sto je kod Su-27P takticki/operativni radijus ( pojasnjeno u zagradi ) oko 1500km od baze i nazad ,MiG-31 tu daljinu preleti od tacke A do tacke B , 2.5x vecom brzinom i na vecoj visini i to sve naoruzan sa 6 raketa V-V .

Moguci `borbeni -presretacki` radijus za tu daljinu ne mora biti 720 km, za brzinu krstarenja 2.35M ,moze i vise a po povratku u bazu nakon obavljenog zadatka presretavanja leti podzvucno .

Konkretan /praktican primer kojeg smo imali ranije iz stampe ..

Citat: Poručnik Graeter, američki pilot na avionu F-15, navodi: „MiG-31 je stacioniran u oblasti Sahalina. Imali smo izveštaje, da od Vladivostoka do Sahalina leti na visini od 70.000 ft. ( 21,3 km) brzinom od 2,3 Maha, sa naoružanjem od šest radarskih i IC-vođenih raketa vazduh – vazduh, što je izazvalo zaprepašćenje, ako se imaju u vidu navedeni spoljašnji teret i pređena daljina“ – ovo je izjavio na konferenciji „F-15 Units“.

... ta pomenuta razdaljina je oko 1000km a spoljasnji teret je mase blizu 3 t .

Arrow http://www.rome2rio.com/s/Vladivostok/Sakhalin

Citat:The distance between Vladivostok, Russia and Yuzhno-Sakhalinsk, Sakhalin, Russia is approximately 949 km or 590 mi.

Arrow http://www.vladivostok.climatemps.com/vs/yuzhno-sakhalin.php

...drugi i treci citat su sa 350te str.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 541 korisnika na forumu :: 18 registrovanih, 2 sakrivenih i 521 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Sale, AlfaRomeo, arsa, Bane san, cenejac111, Dimitrise93, Dorcolac, Duh sa sekirom, eighty-one, machak, miodrag, pirke2, Profica, proka89, renoje2, sizif, zexoni, zoxknez