NOVJ i JVUO 1941-1944

59

NOVJ i JVUO 1941-1944

offline
 • Pridružio: 12 Jan 2009
 • Poruke: 259
 • Gde živiš: Danmark

*************************
citat:
Помаже Бог, браћо...

Ево и ја ћу се укључити мало у ову дискусију ако не замјерате. Из Црне и Горе сам , па ћу вам мало добацити неких свјежих података што се тиче четничког покрета из ове данашње окупиране нам отаџбине, некадашње како су је звали Српске Спарте. Имам при себи подоста оригиналних докумената и депеша овдашњих четничких команданта па ћу поступно понешто шкрабуцнути а ви ако имате воље читајте не би ли се ова помрачина која је притисла српски род задњих скоро седамдесет година бар мало разбила.
*************************

Bog ti pomog'o ..
da pokusamo da budemo konstruktivni..
dakle, zasto bi (i ko ??) zamerili sto se ukljucujes u diskusiju ?
predlozio bih, za pocetak .. da ne "dobacujes" 'neke sveze podatke', nego da nam ih, jednostavno, kako to pravila ozbiljne komunikacije nalazu, cestito podastres.. i pokusas na neki od prihvatljivih nacina ucinis verodostojnim. cinjenica da ih imas podosta originalnih, ukazuje da bi to mogla biti zanimljiva (za sada nepoznata, neobelodanjena i samim tim od oka objektivne javnosti sklonjena) istoriografska gradja.
zatim .. samim objavljivanjem tih cinjenica na ovoj (aktuelnoj) temi, mozes sasvim sigurno ozbiljno racunati da ce biti prisutna odgovarajuca volja zainteresovanih da se oni (ti podaci) valjano prouce.. a samim tim i pomracina (kako ti ocenjujes) ucini prozirnijom .


**************************
citat:
Волио бих ако има још неко из данашње Дукљнијаде да мало пише о на ову тему те би вам одмах слика била јаснија како је убијано српство у његошевој Црној Гори и како су комунисти од најјчистије српске државе дугим терором направили данашњу тамницу српског народа.
**************************

ovaj apel, ja razumem kao poziv podrske i ostalim ucesnicima u diskusiji .. kako bi i njihovi stavovi sto vise konvergirali Tvojim


**************************
citat:
Имам кажем подоста оригиналних списа, из четничких извора па ћу их како будем имао воље помало прекуцавати овђе јер немам нажалост скенер нити неко друго помагало. Нешто од тих писанија неће се свиђети ни многима који воле само четнике али у већини случајева овђе имам подоста докумената који разоткривају прави карактер оружане борбе у Црној Гори и ко се за шта борио.
**************************


ponavljas da imas podosta originalnih spisa iz cetnickih izvora (onog vremena?), sto ja razumem kao napor i uveravanje da ce sve sto nam budes izneo imati valjanu, razloznu, objektivnu i pre svega istinitu istorijsku i zivotnu podlogu.
bilo bi, svakako, mnogo bolje da mozemo da vidimo kako ta originalna dokumenta izgledaju, pa ti, u tom smislu, nudim uslugu da ja sve skeniram (uz uverenje da bih ti sva dokumenta koja mi posaljes na skeniranje.. uredno .. neostecena .. vratio.)
i mala opaska, ako prihvatas .. ne bi bilo bas uputno da to budu bas 'pisanija' .. a pogotovo da ne zavise bas tako eksplicitno od tvoje volje (kad si vec nagovestio da su ti podaci u tvom, ja sam razumeo licnom, posedu) .. jer taj termin upucuje na neobaveznost .. i rekao bih nedovoljnu ozbiljnost .. vec da prezentacija tih vaznih podataka bude onakva .. kakvu ti podaci zasluzuju.

.. dakle .. hajde na posao .. nemoj mnogo da oklevas .. zanima me veoma koji su to podaci i pogotovo koji su to dokumenti koji ih nose.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 29 Jul 2010
 • Poruke: 44
 • Gde živiš: Srpska Sparta

Све ће доћи својим редом.

Документи о којима причам нијесу ексклузивни осим у тој мјери да нијесу познати ширим масама, јер се налазе у ДАЦГ (документационом архиву Црне Горе), а ја имам њихове вјерне фотокопије. Ради се о дијелу докумената заплијењене четничке команде као и документима који су размијењени између двије републике а везани су првенствено за активности четника у Црној Гори.

Посједујем и дио докумената четничке команде која је дуго времена била сакривена од очију јавности, и што је најважније била је сакривена од комуниста. Ту има доста директива комунистичких налогодаваца, подређеним јединицама на терену у вези ликвидацаија одређеног броја цивила и оних које су комунисти оцијенили као непријатеље.

Неки од докумената, су у посјед четничких јединица допали ликвидацијом оних којима су та наређења била намијењена, уосталом како то у рату бива.

Неки документи су дјелимично уништени или нечитки услед дејства времнског фактора и услова у којима су чувани или затечени.

Нечитке дјелове нећу покушавати да интерпретирам већ ћу само прекуцавати оне који су јасно видљиви.

Документацију коју посједујем, не могу и нећу да дајем на скенирање јер немам сва потребна овлашћења од оних који су ми их повјерили.

Спрема се књига у којој ће сви они бити објављени на једном мјесту...мада су додуше неке књиге које се баве том тематиком и објављене али овдје код нас у ЦГ.offline
 • Pridružio: 06 Avg 2009
 • Poruke: 325

A jel imas i neki primer borbe protiv okupatora.

offline
 • Pridružio: 29 Jul 2010
 • Poruke: 44
 • Gde živiš: Srpska Sparta

Упуство Павла Ђуришића четничким командантима од 6.јануара 1943. у вези акције на уништењу муслиманских села.

Строго на личност
Ш Т А Б
ЛИМСКО-САНЏЧ.ЧЕТНИЧ.ОДРЕДА
6.јануар 1943. године
Положај

КОМАНДАНТУ п.поруч. Фемићу Радојку

Стигао сам на терен, не дозволите Италијанима да у садашњем сукобу интеревенишу. Продужите са нападом све дотле док се не постигне циљ који сам одредио на конференцији у Шаховићима, а када се тај циљ достигне онда станите.

На присуство Италијана се не обазирите.

Ако добијете какво наређење од мене да се обустави напад пре него што се постигне постављени циљ онда по њему не поступајте, јер такво ће се наређење писати у присустви Италијана ради обмане.

Остаћу на терену до завршетка акције.

Извештаје ми слати на место кога кажу моји ордонанси.

Које ће трупе остати на положају, а које ће се пребацити на леву овалу Лима наредиће се накнадно.

ДОСТАВЉЕНО:
Кпетану Савићу Мирашу, п.поруч.Шћекићу Бранку
Бајићу Дргиши, Томовићу Радовану
Обрадовићу Миливоју, Шошкићу Миру,
поручнику Бојовићу Вукашину, Фемићу Радојку,
Шошкићу Александру, Томићу Мирку, Поповићу Јовану.

КОМАНДАНТ, мајор
Пав.И.Ђуришић

ДАЦГ, АОП, IX1a-147(43)

Dopuna: 03 Avg 2010 2:52

misaiv ::A jel imas i neki primer borbe protiv okupatora.

Било их је до 1943. али послије 10. септембра када је одбијена пружена четничка рука Баја Станишића на сарадњи у борби против окупатора ПК КПЈ за Црну Гору, Боку и Санџак, настављена је борба до истребљења између идеолошки супростављених противника. И једни и други су знали да ће се слом окупатора одлучити на главним фронтовима, зато су галавнину својих акција усмејравали на међусобном уништавању на радост националних мањина у ЦГ.

offline
 • Pridružio: 29 Jul 2010
 • Poruke: 44
 • Gde živiš: Srpska Sparta

Стеван Мољевић је 10.јуна 1941. у Црној Гори полазећи од чињеничног стања на терену, и слома војске Краљевине Југосалвије у првом реду услед издајстава националних мањина и њиховим отвореним дејством против у првом реду Срба, дошао до закључка да би за будућност Југославије али првенствено српског народа коме је и сам припадао као избјеглица испод усташког ножа у Босни, написао меморандум који је добрим дијелом био четничка смјерница у стварању нове државе.

ПРОЈЕКАТ СТЕВАНА МОЉЕВИЋА ОД 30. ЈУНА 1941. О ГРАНИЦАМА, ДРУШТВЕНОМ УРЕЂЕЊУ И СПОЉНОЈ ПОЛИТИЦИ У ОБНОВЉЕНОЈ ЈУГОСЛАВИЈИ ПОСЛЕ ДРУГОГ СВЕТСКОГ РАТА.

ХОМОГЕНА СРБИЈА

Искушења српског народа у овоме рату, изазвана губитком државе и слободе, довела су га до непоколебљивог уверења:

1) да снагу државе не чини ни пространство њене територије, ни број њеног житељства, па ни богатство земље, колико независност погледа, смисао и љубав за државу, њену слободу и независност, унутрашња слога и духовна повезаност народа у часу спољне опасности, те спремност његова да за државу и њену слободу жртвује све што има па и себе сама;

2) да он ту истоветност погледа на државу, смисао и љубав за државу и њену независност може опет постићи само ако буде окупљен у хомогеној Србији. Примере су му за то дале Србија и Црна Гора у прошлим ратовима и Грчка у садањем рату.

Стога се Србима намеће данас прва и основна дужност:
да створе и организују хомогену Србију која има да обухвати цело етничко подручје на коме Срби живе, и да јој осигурају потребне стратешке и саобраћајне линије и чворове, те привредна подручја како би јој био омогућен и обезбеђен слободан привредни, политички и културни живот и развитак за сва времена.

Те стратешке и саобраћајне линије и чворови, потребни за сигурност, живот и опстанак Србије, иако гдегде данас не би имали српску већину, имају да послуже Србији и српском народу да се не би више понављала тешка страдања која Србима наносе њихови суседи чим се пружи прилика.

Пресељавање и измена житељства, нарочито Хрвата са српског и Срба са хрватског подручја, једини је пут да се изврши разграничење и створе бољи односи између њих, а тиме отклони могућност да се понове страшни злочини који су се дешавали и у прошлом рату, а нарочито у овом садањем, на свему подручју на коме су Срби и Хрвати били измешани, и где су Хрвати и Муслимани с планом ишли за истребљење Срба.

ГРАНИЦЕ

Основна грешка у нашем државном уређењу била је што 1918. г. нису биле ударене границе Србије. Та се грешка мора исправити, данас или никад. Те се границе данас морају ударити, и оне морају да ухвате цело етничко подручје на коме Срби живе са слободним излазима на море за све српске области које су на домак мора.

1) На истоку и југоистоку (Србија и Јужна Србија4) српске су границе обележене исходом ратова за ослобођење, и њих ваља само појачати Видином и Ћустендилом.

2) На југу (Црна Гора и Херцеговина) ваља да у Југозападну српску област уђу поред територије Зетске бановине:

а) сва источна Херцеговина са железничком пругом од Коњица па до Плоча, укључиво са појасом који би ту пругу за-штићавао, тако да би у њу ушао срез коњички цео; од мостарског среза општине: Мостар град, Бијело Поље, Благај и Житомислићи; срез столачки цео; а од метковићког среза Плоче6 и све подручје јужно од Плоче; те Дубровник коме би се имао дати посебан статус.

б) северни део Албаније, уколико Албанија не би добила аутономију,

3) На западу ваља да у Западну српску област уђу, поред Врбаске бановине, Северна Далмација, српски део Лике, Кордуна, Баније и део Славоније, тако да тој области припадну личка жељ. пруга од Плашког до Шибеника и северна жељ. пруга од Окучана преко Суње до Костајнице. У ту би област ушао на једној страни срез бугојански осим Гор. Вакуф, а од среза лије вањског општине: Лијевно7 и Доње Поље, а на другој страни од среза шибеничког општине: Шибеник и Скрадин; од книнског среза: општина Книн и српски део општине Дрниш са свом територијом преко које прелази жељ. пруга Книн — Шибеник, те евентуално српским делом општине Врлика у сињском срезу; срез бенковачки цео; срез биоградски цео; срез Преко цео; тако да граница Западне српске области иде Велебитским Каналом и обухвата Задар са свим отоцима пред њим, од среза госпићког општине: Госпић, Лички Осик и Медак; од среза перушићког источни део, преко кога прелази жељ. пруга; од среза оточачког општине: Дабар, Шкаре и Врховине; од среза огулинског општине: Дреж-ница, Гомирје, Гор. Дубрава и Плашки; срез војнички осим општине Бариловић; срез Вргинмост цео; срез глински осим општина Бучице и Станковац; од среза петрињског општине: Блиња, Гра-дуса, Јабуковац и Суња; срез костајнички осим општине Бобовац; од среза Новске општине: Јасеновац и Вањска Новска, али ове општине ваља порушити тако да жељ. пруга остане на територији ових двеју општина; срез окучански цео; срез пакрачки осим општина: Антуновац, Гај и Пољана; од среза пожешког општина Велић Село; срез Дарувар, Грубишно Поље и Слатина; затим босански срезови Дервента и Градачац. Разуме се да у ову област улазе и сви други срезови унутар наведених граница.

За ову западну српску област, која би имала 46 срезова са близу милион и по душа, на којој је цело предузеће Шипада,8. и велики гвоздени рудник Љубија, и преко које прелази Јадранска пруга Ваљево — Бања Лука — Шибеник, ваљало би обезбедити Задар с околином и отоке који су пред њим ради заштите њеног изласка на море.

4) Северној српској области ваља дати, уз територију Дунавске бановине, одузете јој српске срезове Вуковар, Шид и Илок, и од винковачког среза општине: Винковци, Лаже, Мирковци и Нови Јанковци; срез и град Осијек цео;

Овој области ваља обезбедити Барању с Печујом и источни Банат с Темишваром и Решицама.

5) Средишној српској области — Дринској бановини — имају се повратити одузети јој босански срезови: Брчко, Травник и Фојница.
Далмација, која би обухватала Јадранску обалу од Плоча па до испод Шибеника, те од бос. херц. срезова: Прозор, Љубушки, Дувно; западне делове мостарског и ливањског среза, те делове книнског и шибеничког среза на северу, има да уђе у састав Србије и да добије засебан аутономан положај. Римокатоличка црква у Далмацији биће призната и од државе помагана, али рад цркве и римокатоличког свештенства у народу мора бити на корист државе и под њеном контролом.

ОДНОС ПРЕМА ОСТАЛИМ ЈУГОСЛОВЕНСКИМ И БАЛКАНСКИМ
ДРЖАВАМА


Србија има да, верна својој прошлости и својој мисији на Балкану, буде и у будућности носилац југословенске мисли, те први поборник балканске солидарности и Гледстонова принципа »Балкан балканским народима«. Време тражи окупљање мањих држава у веће јединице, савезе и блокове, а од Срба ће то тражити и њихови пријатељи. Срби ће се тим тражењима радо одазвати, јер је то у духу њихове историске мисли на Балкану. Срби су тим путем пошли већ онда кад су стварали Југославију, и они с тога пута неће натраг.

Само, како је први корак на томе путу био погрешно учињен у томе што су они све дали и у Југославију одмах утопили и Србију и Црну Гору и српство, док су остали — Хрвати и Словенци и муслимани — пошли противним путем — да од Југославије све узму, а ништа да не дају, то се сад та грешка мора исправити, а исправиће се само ако Срби одмах при васкрсу Југославије, већ у првом часу, и без ичијег питања, створе хомогену Србију у границама како су напред означене, па тек онда са те основице, као свршеног чина, приступе уређењу свих осталих питања и са Хрватима и Словенцима.
Југославија би, према томе, имала бити урађена на федеративној основи са три федералне јединице: српском, хрватском и словеначком (Србија, Хрватска и Словенија).

И тек кад се то стање среди, кад се сви српски крајеви повежу у једну хомогену Србију и кад се саживе, онда би се могло помишљати на уже збли-жење с Бугарима. Дотле би се могло с њима сарађивати на културном и економском приближавању (прво путем штампе, књиге, цркве, и друштвеног упознавања, а друго царинском унијом).
Срби, који су се пре близу пет векова једини на Балкану озбиљно опрли најезди Османлија са истока на запад,
Срби, који су у борби са турском империј ом истрајали и први дигли устанак против Турака,
Срби, који су се први на Балкану опрли најезди Германа са запада према истоку, добили су тиме право на водство на Балкану, и они се тога водства неће и не могу одрећи ни због себе ни због Балкана и његове судбине. Они своју историску мисију морају испунити, а моћиће то учинити само ако буду окупљени у хомогеној Србији и оквиру Југославије коју ће задахнути својим духом и дати јој свој печат. Срби морају имати хегемонију на Балкану, а да имају хегемонију на Балкану, морају претходно имати хегемонију у Југославији.

Само та хегемонија мора да буде у величини духа, у ширини погледа и даљини видика, у смелости политичке мисли, у одлучности политичке акције, за што су Срби до данас дали довољно примера и доказа у свим одлучним часовима своје прошлости. И као што је садашњост само крајња тачка прошлости, и будућност ваља да им буде продужена линија прошлости.

ДРУШТВЕНО УРЕЂЕЊЕ

Друштвено уређење у Југославији, засновано на неограниченом либерализму, било је у несређеним поратним временима злоупотребљавано и искоришћавано на штету слабијих од стране јачих и од стране појединаца на штету заједнице. То је реметило потребну равнотежу у привредном животу, а водило расулу националног и друштвеног морала и јавног живота, у Србији рад има да буде основ, циљ и смисао живота сваког човека те да буде праведно награђен према квалитету и квантитету; капитал има да буде средство којим ће српски народ да остварује своју историску мисију на пољу народне одбране, народне привреде и народне културе, те обезбеди свој народни опстанак, али носилац капитала и капитализма има да буде у првом реду држава.

И приватни капитал је народна својина, и има да буде под заштитом, али и под надзором државе, те да и он послужи добру народа и заједнице.

Држава има да створи сваком свом држављанину могућност рада и зараде, те да сваког осигура за случај болести, старости и изнемоглости.

Слобода личности, личне иницијативе и личне имовине има бити сваком држављанину обезбеђена законом; само та слобода не сме бити злоупотребљавана и искоришћавана ни на штету другог човека ни на штету заједнице.

Слобода мисли, слобода вере и слобода штампе има такођер бити обезбеђена, али не сме бити злоупотребљавана.
Црква, као организација, може бити у Србији призната и помагана само ако је према иностранству потпуно независна и ако у Србији има свог врховног поглавара.

На верској основи не могу се стварати политичке партије.
Штампа има да служи народу и држави, те подизању јавног морала.

НАРОДНИ ПРЕПОРОД

Да се постигне преуређење државе и њеног друштвеног стања, српском народу је потребан општи народни препород у свима његовим редовима и на свим пољима народног живота.

За тај препород потребно је прибрати и окупити све народне снаге, не делећи српски народ по класама, јер се он дели само по занимањима, која ваља сва да буду часна и по заједницу корисна, те да сва раде у једном истом смеру у пуној хармонији, да се у свом раду допуњују и испомажу.

У прве редове ваља да уђу интелектуалци — просвећени синови српског народа и његова омладина, те да дају примере свога прегалаштва, са-мопрегора, реда, рада и дисциплине, и д&

offline
 • Pridružio: 29 Jul 2010
 • Poruke: 44
 • Gde živiš: Srpska Sparta

...други дио моеморандума Стевана Мољевића

НАРОДНИ ПРЕПОРОД

Да се постигне преуређење државе и њеног друштвеног стања, српском народу је потребан општи народни препород у свима његовим редовима и на свим пољима народног живота.

За тај препород потребно је прибрати и окупити све народне снаге, не делећи српски народ по класама, јер се он дели само по занимањима, која ваља сва да буду часна и по заједницу корисна, те да сва раде у једном истом смеру у пуној хармонији, да се у свом раду допуњују и испомажу.

У прве редове ваља да уђу интелектуалци — просвећени синови српског народа и његова омладина, те да дају примере свога прегалаштва, са-мопрегора, реда, рада и дисциплине, и да изгарају на својим дужностима.


НАС ПУТ

Води нас стопама косовских витезова. Пошли смо да створимо Србију,
у којој ће бити уједињени сви Срби и све земље у којима Срби живе;
у којој ће владати закон, ред и друштвена правда;
да сељак буде домаћин, да има довољно земље и живи бољим животом,

да радник буде праведно награђен за свој рад и обезбеђен у старости, болести и изнемоглости;

да чиновник претставник државе у своме делокругу буде материјално обезбеђен и заштићен, али и одговоран; у којој ће капитал бити законом заштићен, али и контролисан, а главни носилац капитала бити држава;

у којој ће бити признате заслуге свима борцима за народно ослобођење како у прошлим ратовима тако и у овоме, а њиховим породицама омогућен живот;

у којој ће издајници и они који су своје положаје у јавном животу злоупотребили бити праведно кажњени;

у којој ће јавним животом да управљају они који су за то достојни.
Ето, такву Србију, какву су сањала сва наша поколења, а за какву се бори српски народ од Карађорђа па до дана данашњега, у којој ће се моћи живети достојно човека, а за коју је вредно умрети, такву Србију која ће с поносом да води Југославију, па и цео Балкан, желимо да створимо или да изгинемо, као што изгинуше косовски витезови.

То је пут који нам је показао наш млади Краљ.

То је пут којим нас води наш Дража Војвода.

Никшић, 30. јуна 1941 год.

Треба напоменути да ово није документ писан у илегалним ћелијама прије рата на рушењу Југославије , већ је настао из нужне потребе у току прогона и уништења српског народа на свим подручјима бивше краљевине у циљу стварења здраве стратегије за одбрану против биолошког истребљења.


Први ослобођени град у поробљеној Европи је Лозница 31. августа 1941. Ослободили су је четници Драже Михаиловића.

Током рата, четници су силом својег оружја ослободили од њемаца преко 30 градова, док су партизани своје прве војне успјехе против Њемаца почели да биљеже тек доласком Совјета.

Битка за Лозницу се одиграла 31. августа 1941. године између четника и Немаца у Другом светском рату. Напад четника на Немце у Лозници уследио је одмах после немачког одбијања да се предају.

Током ових борби погинуо је четнички командант потпуковник Веселин Мисита, који је предводио напад на Немце у Лозници.

После једнодневне борбе, Немци су били принуђени на предају, четници су заробили 93 војника, који су били први немачки заробљеници у окупираној Европи, а Лозница је била први ослобођени град у окупираној Краљевини Југославији и Европи.

Напад на Немце у Лозници означио је почетак устанка српског народа против окупатора у Србији. Устанаком српског народа против окупатора, отпочеле су прве четничке акције према Немцима са онеспособљавањем и затварањем главних путева који воде из Шапца и Ваљева према унутрашњости Подриња. После ослобођења Лознице, уследио је четнички напад на Немце у Бањи Ковиљачи, руднику Зајачи, селу Завлаци и Крупњу, који су натерани на повлачење.

Ослобођено је цело средње Подриње, а српске устаничке акције против Немаца проширују се у наредном периоду на Шумадију, Мачву и долину Западне Мораве.

offline
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 11851

Sumski ::Први ослобођени град у поробљеној Европи је Лозница 31. августа 1941. Ослободили су је четници Драже Михаиловића.

Током рата, четници су силом својег оружја ослободили од њемаца преко 30 градова, док су партизани своје прве војне успјехе против Њемаца почели да биљеже тек доласком Совјета.

Битка за Лозницу се одиграла 31. августа 1941. године између четника и Немаца у Другом светском рату. Напад четника на Немце у Лозници уследио је одмах после немачког одбијања да се предају.

Током ових борби погинуо је четнички командант потпуковник Веселин Мисита, који је предводио напад на Немце у Лозници.

После једнодневне борбе, Немци су били принуђени на предају, четници су заробили 93 војника, који су били први немачки заробљеници у окупираној Европи, а Лозница је била први ослобођени град у окупираној Краљевини Југославији и Европи.

Напад на Немце у Лозници означио је почетак устанка српског народа против окупатора у Србији. Устанаком српског народа против окупатора, отпочеле су прве четничке акције према Немцима са онеспособљавањем и затварањем главних путева који воде из Шапца и Ваљева према унутрашњости Подриња. После ослобођења Лознице, уследио је четнички напад на Немце у Бањи Ковиљачи, руднику Зајачи, селу Завлаци и Крупњу, који су натерани на повлачење.

Ослобођено је цело средње Подриње, а српске устаничке акције против Немаца проширују се у наредном периоду на Шумадију, Мачву и долину Западне Мораве.

На тему четничког ”ослобађања 30 градова”, има напред опширније.

Друго, устанични покрет у Србији 1941. се тек касније разишао на четнички и партизански. У самој бици код Лознице је учествовала и јединице попа Зечевића, који је касније са својом јединицом прешао у партизане.

Због чега се стално игнорише Ужице?
Град су заузели партизани, пошто се немачки гарнизон повукао из њега, јер је био, од стране истих партизана, стављен у неодржив положај. Осим тога, партизани су држали град и околину преко 2 месеца.

offline
 • Pridružio: 08 Sep 2005
 • Poruke: 5681

Дакле тешко ми је да сада учествујем на теми коју сам ја и покренуо.
Како да одговарамо конструктивно не неке политичке памфлете и на "мајке ми" документе зачињене са "општепознатим" и "свима познатим " "чињеницама"


Посебно ште се нови дискутанти у опште не обазиру на претходих 30 страна расправе где се дотакло многих тачака.

Дакле волео бих да само нагласимо основну проблематику:

1. Ко је капитулирао 1941-е?

1. Краљевина Југославија
2. Само војска краљевине Југославије

А. Ако је капитулирала Краљевина Југославија, онда ни краљ ни влада немају никакав ни легалитет ни легитимитет- али ни квислиншке владе на тлу те државе- већ има најјачи ослободилачки национални покрет

Б. Акоје капитулирала само војске (јединствен случај у историји) онда војвке КЈ више нема- а има владе. Ако нема војске онда ни ЈВУО тј четници нису легална формација.

2. Да ли је краљ са владом био легални врховни командант?

А. Ако јесте, онда су све његове одлуке легалне и легитимне- значи Ако је постављање Д. Михајловића за министра војног и команданта ЈВУО- исправно, ваљано, легитимно - самим тим ј еи његово разрешење, распуштање ЈВУО и постављање Тита за министра војног- исто тако ваљано и легитимно

Б. Ако краљ и влада нису били легални и легитимни, онда Д. Михајловић никада није могао да буде ни генерал, ни министар ни команант ЈВУО- а самим тим ЈВУО никада не би била ни легална ни легитимна - већ би само 1945. ДФЈ са Титом као минситром војним добила легитимитет од стране савезника признањем.

У оба случаја не можемо да тврдимо да је ДМ мио генерал и командант ЈВУо јер га је краљ поставио, а када је именовао Тита и распустио ЈВУО, онда тврдимо да то ниеј било ОК јер је "био под утицајем Лондона"- дакле нема хоће каки неће каки.
Или је краљ и има да се слуша или није краљ.
И у оба случаја- НОВЈ и Тито су у предности.

3. Легалитет и легитимитет

А. Легалитет - ЗАКОНИТОСТ значи да нека одлука, орган или формација су законски основани и да њихово деловање има законску основу

Б. Легитимитет ИСПРАВНОСТ значи да нека одлука, орган или формација нису основани ЗАКОНОМ и на ЗАКОНСКОЈ основи, али да су стицајем околности ИСПРАВИ јер имју подршку народа као носиоца суверенитета и признање других субјеката- организација, држава итд.

Дакле-
ПОД УСЛОВОМ да влада ниеј капитулирала, и да су краљ и влада легални и легитимни- ЈВУО постаје ЛЕГАЛНА формација Краљевине Југославије уз претпоставгу легитимности.
Са тим да легитимитет губи сарадњом њених команданата са окупатором, злочинима над сопственим цивилима и губитком подршке у народу- ЈВУО постаје ЛЕГАЛНА али НЕЛЕГИТИМНА оружана формација

НОВЈ под истим условом је НЕЛАГАЛНА, али ЛЕГИТИМНА формација- ниеј основана законским актима, али је призната де јуре и од стране Лондона и краља, и легитимност јој је дала подршка у народу Југославије и њеној борби за ослобођење. Легалност добија 1943 признањем у Техерану и касниеј од саме владе и краље Југославије и тако постаје ЛЕГАЛНА И ЛЕГИТИМНА.

Чтници су прво изгубили ЛЕГИТИМИТЕТ а на крају им је одузета и ЛЕГАЛНОСТ.


Надам се да смо се разумели....

offline
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 11851

Khaless ::ПОД УСЛОВОМ да влада није капитулирала, и да су краљ и влада легални и легитимни - ЈВУО постаје ЛЕГАЛНА формација Краљевине Југославије, уз претпоставку легитимности.
Легитимитет губи сарадњом њених команданата са окупатором, злочинима над сопственим цивилима и губитком подршке у народу - ЈВУО постаје ЛЕГАЛНА али НЕЛЕГИТИМНА оружана формација.

НОВЈ под истим условом је НЕЛЕГАЛНА, али ЛЕГИТИМНА формација- није основана законским актима, али је призната де јуре и од стране Лондона и краља, и легитимност јој је дала подршка у народу Југославије и њеној борби за ослобођење. Легалност добија 1943 признањем у Техерану и касниеј од саме владе и краље Југославије и тако постаје ЛЕГАЛНА И ЛЕГИТИМНА.

Четници су прво изгубили ЛЕГИТИМИТЕТ а на крају им је одузета и ЛЕГАЛНОСТ.

Кратко и јасно.
Ово би требало урамити, кад следећи пут неко покрене ово питање.

offline
 • Pridružio: 08 Sep 2005
 • Poruke: 5681

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 594 korisnika na forumu :: 28 registrovanih, 3 sakrivenih i 563 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., aleksmajstor, aramis s, Atomski čoban, Belac91, dogodine, Drug pukovnik, Georgius, goxin, GrM, h8propaganda, ivica976, kovinacc, KUZMAR, Lucije Kvint, Markoni29, misaru, mordhard, Polemarchoi, raketaš, S-lash, sombrero, trutcina, virked, zdrebac, zlaya011, Zmaj 99, |_MeD_|