NOVJ i JVUO 1941-1944

90

NOVJ i JVUO 1941-1944

offline
 • Pridružio: 08 Sep 2005
 • Poruke: 5695

Shufle ::Citat:Jedno su pregovori o razmeni zarobljenika, a drugo saradnja sa okupatorom. Bas bi voleo da vidim gde su to partizani u saradnji sa okupatorom napadali bilo koga?

Аха, значи не рачуна се то што је Тито хтео да потпише примирије за Немцима и да евентуално нападне заједно са њима Енглезе ? Како волимо да водимо дупле стандарде па то је чудо једно Bebee Dol


Ne može da bude isto ono što mi pretpostavljamo da bi Tito možda hteo, sa otvorenom saradnjom četnika s austašama i nemcima.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 06 Avg 2009
 • Poruke: 325

Jedno je hteti, a drugo raditi. Tada je partizanima trebalo primirje i gledali su kako da dodju do njega. Kada je delegacija dosla u Konjic, zatekli su Nemce cetnike i ustase u istim rovovima.

Zasto bi lagali da je Kalebic izdao DM? Izdo je on i mnoge svoje saborce pre DM.offline
 • Kibo  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 03 Okt 2007
 • Poruke: 7560
 • Gde živiš: gde i mnogi Srbi pre mene

Evo nesto o "saradnji" cetnika sa Nemcima.

СМЕДЕРЕВСКИ КОРПУС У ОБРУЧУ

ПИШЕ: Милослав САМАРЏИЋ

Два дана пре Операције "Хајка", 15. фебруара 1944, почела је једна још већа осовинска акција против четника, али је Немци нису водили под посебном шифром, јер су ту њихове трупе биле помоћне, а љотићевске главне. Реч је о операцији против Смедеревског корпуса капетана Живана Лазовића, који су љотићевци, Немци, Бугари и белоруси опколили и напали у атарима села Азања и Селевац.
Због равнице, пруга и велике концентрације осовинских трупа, долина Велике Мораве и Подунавље били су веома неповољни за четничку акцију. "Стварно услови за рад у овом корпусу су скоро немогући", извештавао је начелник штаба Смедеревског корпуса, капетан Младен Радовановић, 9. априла 1943. године, пошто су Немци ликвидирали још једног команданта корпуса.17 Пре доласка капетана Лазовића Немци су убили чак четири повереника за смедеревски крај или команданта Смедеревског корпуса: капетане Боривоја Јовановића и Радоша Вучелића и мајоре Владислава Додића и Прокопија Главичића. Зато се антиосовинска акција Смедеревског корпуса састојала пре свега од покушаја да се на било који начин заплени муниција, док је главна оштрица борбе била усмерена на сузбијање комунизма.
Све оно што је за четнике представљало неповољан стратешки положај, љотићевцима су, на другој страни, биле погодности, нарочито концентрација Немаца уз пруге. четници су настојали да спрече ширење љотићеваца на околна села, о чему, примера ради, сведочи следећи извештај капетана Р. Ђорђевића, команданта Подунавске групе бригада Смедеревског корпуса, капетану Лазовићу, од 21. јануара 1944. године:
Свакодневно су стизале жалбе на терор који врше љотићевци у с. Михајловћу и Врбовцу. До јуче сам то могао да трпим јер сам се надао да ће једном престати, али јуче сам извештен да је са истим терором продужено. Због тога сам донео одлуку да их протерам из Михајловца и јуче око 19 часова сам их напао и протерао. Било их је око 70 са осам пушкомитраљеза и под жестоком борбом су одступили у правцу Смедерева.
На нашој страни мртвих и рањених није било, за њих не знам. Неколико се љотићеваца предало. Утрошак муниције: више је заплењено него што је утрошено. После борбе народ нас је са великим симпатијама дочекао... Морал код војника је био већи него у борби са комунистима.18
С друге стране, љотићевци су често прогањали, хапсили и убијали четничке присталице. Тако, капетан Лазовић 15. фебруара 1944. године извештава Дражу:
Љотићевци из Раче напали су ноћас, између 14. и 15. фебруара, сеоску стражу у Баничини и убили поднаредника Божидара Суботића. По убијању стражара побегли.19
Лазовић се следећи пут јавио недељу дана после почетка велике осовинске операције, 22. фебруара, овим радиограмом:
Борба са љотићевцима и Немцима и Бугарима престала. Бригаде су се разишле свака на своју територију по одељењима. Муниције нестало. Предузео сам мере да опљачкам комору из Велике Плане за Паланку када добровољци буду вукли друмом.20
Детаљан извештај Лазовић је поднео 10. марта. Он најпре подсећа на "успешно вођене борбе са партизанима у области Београда", током новембра и децембра, после којих је својим јединицама дао краћи одмор. Затим пише о намери да изведе једну већу акцију у области Смедерева, "ради уништења и последwих остатака разбијених партизанских јединица". Спремајући се за ову акцију, штаб Смедеревског корпуса је уочио како су "и на страни непријатеља отпочеле извесне припреме". Наиме, Немци, Бугари и љотићевци су у овој области концентрисали велике снаге. Међутим, "према држању како Немаца тако и добровољаца", Лазовић није био сигуран да ће се та акција уперити против Смедеревског корпуса, па је наставио припреме за уништење комуниста. Он даље пише:
У вези с овим издато је командантима бригада наређење за рад и отпочело се са концентрацијом наших снага на простору с. Азања - С. Селевац. У времену кад су Немци, Бугари и добровољци отпочели изненадну акцију против наших јединица у овом простору, на простору с. Азања - с. Селевац биле су сконцентрисане 2, 3, 6, 4. и 8. бригада овог корпуса, под командом пешадијског капетана друге класе у пензији Божидара Лазаревића.21
Дакле, на једном месту нашло се шест бригада Смедеревског корпуса, а сам Лазовић тада, због болести, није био са јединицом. У документима нема података о бројном стању корпуса у ово доба. Према извештају једног официра послатог у инспекцију, ујесен 1943. године Лазовић је "створио корпус јачине око 700 пушака и 24 пушкомитраљеза".22 Бројно стање јединице стално се повећавало и формиране су нове бригаде - укупно девет, сврстаних у три групе бригада. Фебруара 1944, корпус је свеукупно имао вероватно око 1.500 људи под оружјем, што значи да се у осовинском обручу нашло њих око 1.000 (шест од девет бригада).
Лазовић потом пише да је, захваљујући пругама, појачање постојећим непријатељским снагама стигло "доста неопажено и изненада". То су, према овом Лазовићевом извештају, биле следеће снаге:
- У Смедеревској Паланци 4. љотићевски пук, под командом капетана Вука Влаховића. Бројно стање ове јединице Лазовић процењује на 3.000 људи, наоружаних пушкама, митраљезима и минобацачима.
- У Рачи крагујевачкој 1.500 љотићеваца, под командом поручника Никића. Никићева јединица била је појачана људством 2. љотићевског пука (појачање је Лазовић урачунао у бројку од 1.500).
- У Малој Крсни и Марковцу налазиле су се љотићевске посаде од по 50 људи.
На овом месту Лазовић даје следећи закључак: "Према томе у целој овој акцији тежиште је било пренето на добровољце, који су чинили и гро снага. И зато се овај напад може сматрати као почетак серије борби добровољаца против јединица Југословенске војске у Отаџбини." Командант Смедеревског корпуса потом даје распоред осталих осовинских трупа које су учествовале у операцији:
- Смедерево - 800 Немаца, а у рафинерији Смедеревској 100 Немаца.
- В. Плана - 300 Немаца, 100 Бугара и 480 Руса (белогардејци из састава "Руског заштитног корпуса Србија" - прим. аут).
- Младеновац - један батаљон Бугара и 250 Немаца.
Поред овога - с. Глибовац 210 Немаца, с. Скобаљ - 400 Немаца, с. Ратари 500 Немаца, с. Башин - 100 Немаца.23
Лазовић потом набраја посаде на околних осам
железнижких станица, које су бројале од 20 до 80 Немаца.
Напад је почео у зору 15. фебруара са свих страна - кренуле су чак и немачке посаде са железничких станица. Лазовић пише да су четници били "делимично изненађени", али да су се "убрзо снашли и прихватили борбу", настављајући:
До овог изненађења долази углавном због доба дана кад је отпочео непријатељски напад, слабе прегледности због магле која је покривала терен у раним јутарњим часовима и што су непријатељске јединице користећи терен покривен снегом употребиле беле плаштове за прикривено привлачење. Наше јединице и поред овога успевају да се из овог првог обруча који им је доносио уништење срећно извуку и повуку према с. Селевац. Капетан Лазаревић са потчињеним командантима бригада доноси одлуку да на положајима у околини с. Селевац прими борба и издаје наређење командантима бригада да заузму положаје за борбу. Јединице под командом капетана Лазаревића заузимају следећи распоред: центар капетан Лазаревић са својом бригадом; десно од њега капетан Радојевић са 4. бригадом; на десном крилу 2. бригада под командом капетана Кочића; лево до капетана Лазаревића 3. бригада под командом поручника Живојиновића; на левом крилу 8. бригада под командом поручника Докмановића.24
Међутим, када су се примакли љотићевски стрељачки стројеви, капетан Лазаревић, "из разлога до сада необјашњених", наређује да се не отвара ватра и шаље преговараче. Љотићевци примају преговараче, пише даље Лазовић, "у циљу заваравања, заобилазе му с леђа и прилазе све ближе и ближе", узвикујући: "Ми смо браћа, зашто да се бијемо". Један пушкомитраљезац је отворио ватру на љотићевце, који су се већ били примакли на 50 метара, али му је Лазаревић под претњом смртне казне наредио да престане. На свим другим секторима у међувремену се развила борба, док је Лазаревић, "морално поколебан и преварен", бацио оружје у снег и предао се. Његов пример следило је 85 четника из непосредне близине. Лазовић наставqа:
Вођене храбрим и неустрашивим старешинама, остале бригаде овог корпуса не полажу оружје већ пробијајући непријатељски обруч, уз тешке напоре успевају да се срећно извуку са минималним губицима. Приликом пробијања ових наших јединица борба је вођена са највећом жестином, тако да су војници у току борбе утрошли сву муницију и да су после завршене борбе располагали са свега два или три метка на главу. Капетан Радојевић извукао се из борбе са својом јединицом са свега два метка у машингеверу, док је сву осталу муницију утрошио у време пробијања и борбе.25
Четници су током пробијања обруча имали 25 погинулих, док су непријатељски губици били "нешто већи". Бригаде су се растуриле по својим матичним територијама, а Немци, Бугари и љотићевци "отпочели су детаљан претрес терена, којом приликом су предузели хапшења наших људи. Лазовић потом наводи бројеве ухапшених равногораца и чланова њихових фамилија по селима и варошима (на Бањицу су одведене 123 особе). Наводи, затим, да је у селу Ратари непријатељ пронашао и запленио четничку резервну храну: четири вагона жита и 500 килограма масти, као и 15 коња који су служили за курирску службу. У другим селима, међутим, залихе нису пронађене. Приликом претреса најгоре су се понашали љотићевци: "Туча и пљачка били су општа појава где год су прошле непријатељске јединице. У овоме су се нарочито истицале добровољачке јединице", пи[е Лазовић.
И у време писања овог извештаја, 10. марта, стање је било непромењено: "Притисак на мирно становништво се и даље наставља. Пљачке, злостављања, батинања и хапшења су средства којима добровољци желе да одврате народ и одвоје га од нађег покрета. Међутим, иако су средства исувише драстижна, не успевају и поред тога да за тренутак поколебају дух народни и вољу и решеност народну за борбу са окупатором и свим његовим слугама до коначне победе", закључује капетан Живан Лазовић.26
Судбина капетана Божидара Лазаревића била је трагична. Иако су му током предаје љотићевци дали часну да му се ништа неће десити, они су га одвели у Завод у Смедеревској Паланци и својим заточеницима, комунистима, дали мотке да туку Лазаревића до смрти. Иста судбина задесила је и Лазаревићевог помоћника Марковића. На полеђини сачуваних фотографија мртвих Лазаревића и Марковића исписана је легенда на немачком језику, а ту је и печат СС полиције. Очигледно, љотићевци су се похвалили Немцима својим "ратним пленом".
У међувремену, по окончању велике осовинске операције против Смедеревског корпуса, Лазовић је низом радиограма обавештавао Врховну команду о ситуацији на терену. Петог марта он пише:
Стање у корпусу редовно је. Потере појачане. Хапсе наше људе и породице, ухапшена ми је жена и шурак... Љотић спрема милицију по срезовима. Добро ће бити због оружја. У Кусатку разоружано 10 љотићеваца од команданта батаљона у Кусатку...
Потере и хапшења очврсли су народ и разбили гласине протурене о сарадњи нас са окупатором и његовим слугама. Сада је народ још чвршће везан за наш покрет.27
Пет дана потом, Лазовић пише:

Ovaj tekst kao i sledeci je preuzet odavde:
http://www.pogledi.rs/dm/d12.php

offline
 • Kibo  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 03 Okt 2007
 • Poruke: 7560
 • Gde živiš: gde i mnogi Srbi pre mene

На дан 7. марта у селу Лозовику љотићевци напали на кућу једне сиромашне жне. Бацали бомбе у кућу и побили седам мушкараца и једну жену. Тражили су једног мајора.28
У ствари, то није била кућа, већ кафана Јелене Младеновић, у којој је седам четничких присталица одржавало састанак, а љотићевци су их опколили и ликвидирали, заједно са власницом кафане. Мада нису били у борбеним јединицама, равногорци су имали извесно наоружање. Одбили су позиве на предају.
Следећи радиограм Лазовић је послао 12. марта:
На дан 11. марта ликвидиран је председник општине села Лугавчина, Димитрије Матић, који је све тајне одао љотићевцима и дао налог да се хапсе наши људи по списку.29
Сутрадан, Лазовић јавља:
Добровољци заједно са гестаповцима врше претресе по терену. На сваких 30 добровољаца има један до два Немца у цивилу. Добровољци носе четничко одело и ознаке и кушају народ, а за њима наилазе добровољци и хапсе.30
Истог дана Лазовић је известио Врховну команду како су љотићевци попалили куће четницима Смедеревског корпуса из села Липе, Раоинац и Мала Крсна.31
Нешто Касније, 26. марта, Лазовић извештава о борби "између наших и љотићеваца", вођеној 23. марта у Кусатку. Четници нису имали губитака, а повукли су се "пошто је дошло 50 Немаца и 100 љотићеваца, појачање." У истом радиограму Лазовић пише:"22. марта у Кусатку ухваћен Милан Степановић и убијен моткама, од љотићеваца".32

17 AVII, :A, K-93, рег. бр. 5\1.
18 AVII, :A, K-93, рег. бр. 7\2.
19 i 20 AVII, :A, K-277. рег. бр. 2\1.
21 AVII, :A, K-93, рег. бр. 48\2.
22 AVII, :A, K-95, рег. бр 32\2.
23, 24, 25 i 26 AVII, :A, K-93, рег.бр. 48\2.
27, 28, 29, 30, 31 i 32 AVII, :A, K-277, рег.бр. 2\1.

Mozda ce nekoga interesovati i ovo a to su formacije cetnickog pokreta http://www.pogledi.rs/dm/fcp.pdf

Ovde gore imate link na kome si ionako vidi da je sa sajta Pogledi. Tekst je u .pdf formatu. Navedena je struktura kao i formacija JVuO.

offline
 • Pridružio: 08 Sep 2005
 • Poruke: 5695

Kibo, ti navodiš sve vreme samo Smederevski korpus i na osnovu njega JEDNOG pokušavaš da dokažeš dakako je cela JVUO aktivno ratovala protiv nemaca i kako nije saradjivala sa istima.

Nemoj tako da radiš jer na osnovu samo jedne jedinice ne možeš sve da opereš, šta više samo potvrdjuješ da su SVI osim nje - bili saveznici nemaca.

offline
 • Pridružio: 06 Avg 2009
 • Poruke: 325

E kad Samardzic i Pogledi postanu argumenti...

offline
 • Kibo  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 03 Okt 2007
 • Poruke: 7560
 • Gde živiš: gde i mnogi Srbi pre mene

Ma nemoj Misaiv. A sto su tvoji nesto bolji argumenti koji su nastali u crvenoj diktaturi u kojoj se razapinjalo sve sto je srpsko i satiralo?

Osim toga ovaj zadnji nije od Samardzica. Pa nije Samardzic pisao ratni dnevnik nemackog Wehrmacht-a. A i nema nikakve veze sa njim.

Imam jos jedno iznenadjenje za vas ali ne znam da li cete preziveti. Mislim da ne dobije neko srcani infarkt jer se ne uklapa sa vasom istorijom a i to takodje nije od Samardzica nego pisali Nemci. Nego sad cu vas pustiti malo da disete pa kad budem imao vremena onda cu da vam serviram.

offline
 • Pridružio: 08 Sep 2005
 • Poruke: 5695

Kibo ::Ma nemoj Misaiv. A sto su tvoji nesto bolji argumenti koji su nastali u crvenoj diktaturi u kojoj se razapinjalo sve sto je srpsko i satiralo?

Osim toga ovaj zadnji nije od Samardzica. Pa nije Samardzic pisao ratni dnevnik nemackog Wehrmacht-a. A i nema nikakve veze sa njim.

Imam jos jedno iznenadjenje za vas ali ne znam da li cete preziveti. Mislim da ne dobije neko srcani infarkt jer se ne uklapa sa vasom istorijom a i to takodje nije od Samardzica nego pisali Nemci. Nego sad cu vas pustiti malo da disete pa kad budem imao vremena onda cu da vam serviram.


Kibo, Samardžić je jedan najobičniji šarlatan, ništa više.
Šta god ti "servirao" ne može da porekne činjenicu da je NOVJ bila oslobodilačka vojska niti može da porekne činejnicu da je gro četnika bilo pasivno i gro vojvoda bio saradnik okupatora.

offline
 • Kibo  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 03 Okt 2007
 • Poruke: 7560
 • Gde živiš: gde i mnogi Srbi pre mene

Ovaj tekst je preuzet sa sledeceg sajta:

http://atelierprincesse.blogspot.com/2009/02/blog-post_21.html

a do tog sajta sam dosao preko portala srpskih cetnika evo i link:

http://www.srpskicetnici.org/biografija.html

Inace autor je nepoznat. Odnosno vodi se pod nikom princess.


РАТНИ ДНЕВНИК ВЕРМАХТА И ЧЕТНИЦИ

Немачки документи су без сумље најкориснији за историографску реконструкцију војних операција и односа према покретима.Најважнији немачки документ је Ратни дневник Вермахта.То је заправо хроника о војној ситуацији Немачке у Другом светком рату.У њему су записивани најважнији догађаји на свим фронтовима и сва битна дешавања ,а састављан је на основу извештаја нижих команди.Ратни дневник заправо је служио немачком врху у прецизнијем доношењу одлука и у њему се најчешће без икаквог ретуширања и улепшавања говори о ситуацији на терену.
После рата дневник се чувао у бечком Ратном архиву.Објављен је 1982 у Минхену у осам књига.

Ево како су Немци видели ситуацију на нашим просторима током децембра 1942 (Срби у ратном дневнику Вермахта,страна 56):

11.децембра
Србија:стрељано 12 присталица покрета Драже Михаиловића
Хрватска:западна Босна.Напад јаких непријатељских снага на Сански Мост
12 .децембар
Србија:ухапшено 26 припадника обавештајног штаба Драже Михаиловића,који су након саслушања стрељани
16.децембар
Србија:стрељано 60 присталица Драже Михаиловића.Заједничка акција чишћења немачких и бугарских војних јединица 30км недалеко од Краљева
Хрватска дбијен нови напад непријатеља код Санског Моста.Код Бјеловара минирана пруга
18. децембар
Хитлер је италијанском министру спољних послова изјавио да "четници треба да се униште и да се против њих треба борити најбруталнијим средствима
25 .децембар
Србија: Младеновцу је једна припадница Комустичке партије тешко ранила два немачка официра,приликом бекства извршила самоубиство.Као таоце стрељали 50 осумљичених комуниста.Пруга Београд-Солун,код Младеновца оштећена и затворена за саобраћај вероватно 24 часа.
27. децембар
Немци стрељали као таоце 250 присталица Драже Михаиловића
28 .децембар
Србија:ухваћена два позната Михаиловићева команданта ;након саслушања они су стрељани.Стрељано 35 талаца који су били присталице Драже Михаиловића.
29. децембар
Србија:шеф обавештајне службе Драже Михаиловића са четири устаника ухваћен,а након саслушања -сви су стрељани

На безброј места помињу се стрељања,хапшења,одвођења у логоре углавном -присталица Драже Михаиловића.Из тога видимо да су за Немце четници били смртни непријатељи.

Иако су Немци спроводили стравичне одмазде и у мањем обиму војне операције против четника у Србији,Ратни дневеник Вермахта ипак наводи да је Србија 1942 била мирна ,а да су борбе вођене на територији НДХ.

На крају 1942 дат је кратак преглед војне и политичке ситуације са гледишта немачког војног врха те 1942.Он је нарочито значајан јер је већи део дневника за ту 1942.годину изгубљен.Тај кратак преглед најважнијих догађаја за Немце изгледа овако (страна 53,"Срби у ратном дневнику Вермахта"):

"Србија је 1942 била углавном мирна.Борбе су вођене на територији Независне Државе Хрватске.Почетком јануара ,Немци су,под генералом Бадером,потпомогнути усташком Црном легијом ,водили против четника борбе у источној Босни.У западној Босни била је примећена партизанска активност.Комунисти су 8.јула 1942 заузели Коњиц,а 24 августа и Мркоњић Град.У јесен 1942.Титове снаге освојиле су Јајце и Бихаћ.У борби против четника и партизана било је на располагању 44 000 хрватских војника и 10 000 немачких војника.Заједничке немачко-хрватске војне операције против четника у лето 1942 вођене су у Лици,а онда и против партизана око Карловца."

Акција против партизана око Карловца је заправо акција на Петровој гори на Кордуну.Највеће место у близини тог краја је Карловац.Партизани су у борбама 1942 створили слободну територију у западној Босни названу "Бихаћка република".Једна од операција локалног значаја са војне тачке гледишта,али са хумане најкрвавија у рату ,била ја операција "Козара".

Опсежну војну акцију против четника у источној Босни Немци су спровели почетком 1942.Немце су лешинарски пратили злогласни кољачи из усташке Црне легије вршећи своје уобичајене покоље над цивилима.
Офанзива је била усмерена на део источне Босне под немачком зоном утицаја коју су држали Дангићеви четници (Зворник,Сребреница,Братунац,Власеница,Вишеград).
Офанзива је била усмерена и против партизана ,али су они побегли на запад или су прешли преко немачко-италијанске демаркационе линије у југоисточну Босну,тачније Фочу коју су нешто раније преотели од четника или на север Црне Горе одакле су нешто касније вршили нападе на четнике.
Четнички комадант Дангић покушао је тактичке преговоре с Немцима који су у суштини имали основни циљ- заустављање усташких покоља.Овај епизодични и тактички контакт у књигама идеолошки заслепљених историчара се помиње као још један доказ колаборације не спомињујући ни шта је било ни пре ни после преговора.Склапању споразума противили су се немачки комадант Бензлер,посланик при НДХ Каше и немачки комадант за југоисточу Европу Кунце и наравно највише усташе.Преговори који су трајали само три дана су пропали,а усташки покољи настављени.


Зборник докумената у коме се налазе немачки извештаји везани за ситуацију у источној Босни у том периоду налазе се у Зборнику докумената издатом 1976.(Зборник докумената ,том XИИ ,књига 2)

У другом зборнику (Зборник докумената,том ИВ ,књига 3) налази се на страни 169 Титово наређење из 8.фебруара 1942 о нападу на четнике у којем се каже:

"Сви одреди треба да усагласе своја дејства,а то је да се територија источне Босне очисти од четника и да буде ван сваког четничког утицаја"

У исто време четнике је поново напала и усташка Црна Легија.

У Зборнику докумената ,том XИИ ,књига 2,страна 267 објављен је немачки извештај о ситуацији на терену од 31 марта 1942.У делу извештаја који се односи на источну Босну каже се :

"Усташе,домаћи партизани и наступајуће банде из Црне Горе боре се овде раме уз раме против борбених српских снага под Дангићевом командом"

Редакција зборника је у фусноти на ову реченицу дала следећи коментар:

"Реч је о борбама пролетерске ударне бригаде (2.пролетерске НОВ бригаде и 1.пролетерске НОВ бригаде) против Дангићевих четника.Истовремено су и усташе Францетићеве Црне легије предузимале нападе на четничку територију око Власенице те су се игром случаја четничке снаге нашле између две ватре"

У следећем немачком извештају од 10.априла који је објављен у истом зборнику извештава се о исходу борби :

"Изгледа да је четничка група Дангић јако разбијена у борбама са хрватском војском и усташама у садејству са комунистима тако да Дангић сада може да постигне само локалне успехе."

У извештају од 20 априла 1942 који је дат на страни 306 истог зборника каже се :

"Продор хрватског усташког потпуковника Францетића до Дрине претворио се у уништавајући ударац против главних снага Дангићеве групе.Ситуација на српско-хрватског граници је и даље нејасна јер партизани се боре само против Дангићевих присталица не и против усташа."

Францетићева Црна легија чинила је масовне покоље том приликом и о томе се на страни 307 каже:

"Прелазак српских избеглица скоро искључиво жена и деце преко Дрине у Србију није се делимично могао спречити због слабо поседнуте границе на Дрини.Хрватске усташке и милицијске снаге поклале су велики број избеглица који су хрлили ка Дрини ,а делимично их побацали у реку."

После ових борби Немци су маја 1942 спровели јо један удар на источну Босну.Извештај о томе гласи:

"У српко-хрватском подручју је услед чишћења Трио И борбене групе Бадер наступило смирење.Један део непријатеља је умакао каа југоистоку и ка југозападу.На Дрини су заробљени и разоружани Дангићеви четници који су прешли на српску територију."


Зборници докумената могу наручити у читаоници сваке веће библиотеке.У Народној библиотеци Србије могу се наручити под сигнатуром ИИ 49067 с тим да је потребно навести поред сигнатуре који том и књигу тражите јер има преко 150 књига зборника докумената.Цитирани извештаји налазе се у Зборнику докумената ,том XИИ,књига 2.
Како су ови догађаји представљени у књигама неких изразито анти четничких историчара .Па представљени су селективно што је и редовна пракса код оних који су погазили све постулате објективне историографије.

У њиховим књигама наводи се само то да је Дангић водио преговоре са Немцима не наводећи да су преговори били безуспешни и трајали само три дана и то,а да је немачко-усташко-партизанска офанзива на Дангићеве четнике трајала неколико месеци.

Да би документима поткрепили своје тврдње наводе извештаје у којима се каже да су Дангићеви четници добили наређење да се не боре против Немаца већ да их само пропуштају.Дакако не наводи се да су таква наређења дата у време краткотрајних Дангићевих преговора са Немцима и да је пре и касније било крвавих борби нарочито са Црном легијом.

На овом примеру се најбоље види колико су тачне оне констатације да свако своје мишљење може да поткрепи документима,да изнесе тврдње на први поглед најлогичније и документацијом потврђене ,а да ипак то не одговара истини јер су из опште слике извучени само поједини делови.Кад се прикажу и они други прећутани делови онда истина изгледа ипак другачије.

Dopuna: 31 Jan 2011 15:56

Evo dacu link jednog foruma gde ima puno vise da se procita ratnom dnevniku Vermahta (Wehrmacht):

http://forum.cafemontenegro.com/showthread.php?t=24771

offline
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 12037

Тема је очишћена од непримерене дискусије.
Замолио бих вас да се суздржите од непримереног писања, како не бисмо предузимали још дисциплинских мера.

Хвала

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 584 korisnika na forumu :: 13 registrovanih, 0 sakrivenih i 571 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Bane san, bato, beowl, bojank, GreenMan, havoc995, Krusarac, kvarc, leptirleptir, machak, pein, pokojnitoza, ruger357