NOVJ i JVUO 1941-1944

98

NOVJ i JVUO 1941-1944

offline
 • Pridružio: 02 Maj 2011
 • Poruke: 19

Trpe Grozni ::E ovako vec moze da se raspravlja. Wink


Na zalost, ja bas i nemam pristup takvim dokumentima, ali oni koji ih imaju ne slazu se sa tvojim zakljuccima, i pokazuju dokumente iz raznih arhova (njemackih, engleskih, americkih i jugoslovenskih) koji ipak dokazuju saradnju JVuO sa njemackim, italijanskim i HDN snagama na terenu.


Smile Registrovani smo da bi raspravljali

Problem je poceo kada sam ja okacio misljenje dvovojice eminentnih istoricara Petranovica i Djuretica koji su potvrdili da je Nedic bio primoran da se prihvati formiranja vlade il ce srbija biti podjeljena , jednostavno doslo se zahvaljujuci dokumentima do nekih novih saznanja inace ova dvoica to nebi govorila i rusila svoju reputaciju u naucnom svjetu . A u raspravi koja je usljedila odlutali smo sa teme i usli u politicko ideolosku raspravuRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 03 Apr 2008
 • Poruke: 5535

Mislim da njemcima Nedic nije bio zadnji izbor, uvek su mogli da ubace Ljotica za nosioca vlasti u Srbiji, ako bi morali, pa makar i da nije bio toliko popularan kao Nedic (do duse ne znam kolko je Nedic bio popularan u to vreme, ali sam skoro siguran da je bio popularniji od Ljotica. Very Happy )offline
 • Pridružio: 08 Sep 2005
 • Poruke: 5694

BANDA NOANTRI ::Trpe Grozni ::@BANDA NOANTRI

Pa u prethodnoj diskusiji mi smo i rekli da je u pocetku JuVO imala uglavnom antifasisticki karakter, niko to i ne spori, kao sto niko i ne spori martovske pregovore.
Problem je zasto je JuVO skrenula iz antifasisticke u ankikomunisticku putanju, pa se zbog toga priblizila i saradjivala sa onima sa kojima bi trebala da se prvenstveno bori.JVuO je svakako presla u antikomunisticki front sa izbijanjem gradjanskog rata u jesen 1941 , saradnja JVuO u Srbiji sa njemcima o tome i treba da raspravljamo ja tvrdim da se JVuO nije imala nikakvu saradnju sa njemcima u Srbiji , razlog za ovakvu moju tvrdnju je sljedeci .

Pazi, ovo je nebitno- jer nije postojala Srbija nego Jugoslavija, pa ne možemo da se sada lažemo, kao jeste saradjiovala sa Nemcima, ali ne u Srbiji- država je bila Jugoslavija, i četnici jesu saradjivali sa Nemcima. Pošti su nemci bili neprijatelji amerikanaca i Engleza, jednostavno to se niej moglo oprostiti- sve i da je kralj vraćen u zemlju bilo bi pogubljenja psole rata- znaš slike vojvoda sa nemcima bi izašle na površinu...
Citat:Njemacaka komanda ih smatra za opasnost zna da ce u slucaju iskracavanja zapadnih saveznika JVuO preci u otvoreni ustanak protiv njih. Saradnja na osnovu koje je "pobjednicka istoriografija" tvrdila da je JVuO saradjivala sa okupatorom je legalizacija pojedinih jedinica JVuO u nedicevu drzavnu strazu i mislim da o ovme treba raspravljati.
Smatra ih opasnošću tek 1943/44 godine, do tada nije. A što se istoriografije tiče, pogledaj opet unazad ovu temu pa videćeš dokumente o saradnji, posebno recimo Djujića sa Nemcima i sl.
Citat:U BiH imas opstenarodni ustank i ustanicku vojsku koja spasava gole zivote sa dolaskom NOP i JVuO na teritoriju BiH ustanici se djele i pocinje i ovde krvavi gradjanski rat
Tu se slažem.
Citat:, ali ni jedna strana ne saradjuje sa njemcima Dangic pokusava da dobije od njemaca zasticenu zonu
Ovo je saradnja per se.
Citat:u istocnoj bosni kakva postoji u hercegovini i koju su omogucili italjani
I ovo je saradnja.
Citat:Fotografije koje se pokazuju kao dokaz saradnje JVuO sa njemcima i utasama nisu cvrst dokaz
Jesu ako su praćene istorisjkim izvorima i dokumentima, kakvi su ugovori o lojalnosti NDH, ili izveštaji italijanske i nemačke komande u slučaju Djujića i Djurišića- i dokazi su zaista veliki.

Citat:Da je kojim slucajem JVuO izasla kao pobjednik tada bi njihova "pobjednicka istorijografija" martovske pregovore koristila kao dokaz saradnje sa okupatorom i izdaje i bacala drvlje i kamenje na NOP .
teško da se to ikako može meriti sa ugovorima o saradnji,. Moraš razumeti da je jedan takav ugovor dovoljan da potpisnik bude obešen kao pas.
Citat:Mi cjelo vrjeme zanemarujemo cinjenicu da pricamo o gradjanskom ratu i njegovim posljedicama u gradjanskom ratu neprijatelj se treba poraziti vojno , politicki , sto vise oblatiti i na kraju prikazati kao zlo koje je na svu srecu pobjedjeno uz nadljudske napore.
Čuj, gradjanski rat ili ne, saradnja sa okupatorom je saradnja sa okupatorom i tu nema oprosta i izgovora. Imali su i Rusi to kod njih pa im napamet ne pada da se izvlače na "tehnikalije"


Citat:Istoriji je potrebno da prodjenajmanje 50 godina il da pomru svi zivi savremenici pa da onda sa distance bez ikakvog politickog uplitanja i samo na osnovu arhivske gradje da svoj sud .
Ne baš, ako imaš izjave, ugovore, dokaze onda niej potrebno 50 godina.

offline
 • Pridružio: 02 Maj 2011
 • Poruke: 19

Citat:
BANDA NOANTRI ::
Trpe Grozni ::
@BANDA NOANTRI

Pa u prethodnoj diskusiji mi smo i rekli da je u pocetku JuVO imala uglavnom antifasisticki karakter, niko to i ne spori, kao sto niko i ne spori martovske pregovore.
Problem je zasto je JuVO skrenula iz antifasisticke u ankikomunisticku putanju, pa se zbog toga priblizila i saradjivala sa onima sa kojima bi trebala da se prvenstveno bori.JVuO je svakako presla u antikomunisticki front sa izbijanjem gradjanskog rata u jesen 1941 , saradnja JVuO u Srbiji sa njemcima o tome i treba da raspravljamo ja tvrdim da se JVuO nije imala nikakvu saradnju sa njemcima u Srbiji , razlog za ovakvu moju tvrdnju je sljedeci .

Pazi, ovo je nebitno- jer nije postojala Srbija nego Jugoslavija, pa ne možemo da se sada lažemo, kao jeste saradjiovala sa Nemcima, ali ne u Srbiji- država je bila Jugoslavija, i četnici jesu saradjivali sa Nemcima. Pošti su nemci bili neprijatelji amerikanaca i Engleza, jednostavno to se niej moglo oprostiti- sve i da je kralj vraćen u zemlju bilo bi pogubljenja psole rata- znaš slike vojvoda sa nemcima bi izašle na površinu..


Nije postojala Srbija vec Jugoslavija Question Pricamo o periodu 1941 -1945
[/url]http://www.znaci.net/00001/40_24.htm[url] dokument o podjeli teritorije Jugoslavije koja prema ovome fakticki ne postji od 1941 do 1945 nit tako da nemozemu u isti cabar stavljati dogadjaje na teritorije Slovenije Makedonije Srbije Bosne hHercegovine Crne Gore Dalmacije

Citat:
Citat:
Njemacaka komanda ih smatra za opasnost zna da ce u slucaju iskracavanja zapadnih saveznika JVuO preci u otvoreni ustanak protiv njih. Saradnja na osnovu koje je "pobjednicka istoriografija" tvrdila da je JVuO saradjivala sa okupatorom je legalizacija pojedinih jedinica JVuO u nedicevu drzavnu strazu i mislim da o ovme treba raspravljati.

Smatra ih opasnošću tek 1943/44 godine, do tada nije. A što se istoriografije tiče, pogledaj opet unazad ovu temu pa videćeš dokumente o saradnji, posebno recimo Djujića sa Nemcima i sl.


Smatra ih opasnoscu od maja 1941 pa do kraja rata . Djuic je mogao saradjivat samo sa Italijanima jer se nalazi u njihovoj interesnoj sveri ,a ne u njemackoj. odmah da naglasim saradnja sa italijanim sprjecava ustaske pokolje i spasava narod , kome ovo nije jasnno nek ode u hrecegovinu i vidi koliko je naroda poklano i pobacanu u jame svaki gradic dole ima minumum i akoje imao srecu 3 jame napunjene ljudima u periodu maj maj jun 1941.Radi sprjecavanja toga dolazi do ustanka .Saradnja sa italijanima u hercegovini Crnoj Gori Dalmaciji pocinje tek nakon ljevih skretanja u kojima je narod opet ubijan jer je revolucija treazila da se uniste kulaci . Ne pravdam saradnju sa italijanim nit tvrdim da italijani stite narod od ustasa iz neke ljubavi sve sto zele je mir na teren i da ovako pokusaju obuzdati ustanike .

Citat:Citat:
, ali ni jedna strana ne saradjuje sa njemcima Dangic pokusava da dobije od njemaca zasticenu zonu

Ovo je saradnja per se.


Ovoje pokusaj da se dobije ista stvar kao u italijnskoj okupacionoj zoni u hercegovina a zavrsio je u zarobljenickom logoru u Poljskoj , ako njemci saradjuju sa JVuO sto ih onda masovno salju u logre . Saradnje nije bilo postojala je namjera al njemacka strana i nije bila voljna pregovarat

[quote]
Citat:
Fotografije koje se pokazuju kao dokaz saradnje JVuO sa njemcima i utasama nisu cvrst dokaz

Jesu ako su praćene istorisjkim izvorima i dokumentima, kakvi su ugovori o lojalnosti NDH, ili izveštaji italijanske i nemačke komande u slučaju Djujića i Djurišića- i dokazi su zaista veliki.Citat:
Pogotovu ako su foto montaze Cool , ajd navedi bar 5 fotografija da imas dokument koji potvrdjuje sa sigurnoscu da je nastala u vrjeme kad je nastao i taj dokumet . Govorimo o vremewnu kada fotoaparati na fotografijama ne biljezei datum kao sto to rade danas


Citat:
Da je kojim slucajem JVuO izasla kao pobjednik tada bi njihova "pobjednicka istorijografija" martovske pregovore koristila kao dokaz saradnje sa okupatorom i izdaje i bacala drvlje i kamenje na NOP .

teško da se to ikako može meriti sa ugovorima o saradnji,. Moraš razumeti da je jedan takav ugovor dovoljan da potpisnik bude obešen kao pas.Citat:

Nego sta je bio Milovan Djilas tvrdi da je NOP tada iznjeo njemackoj strani prijedlog da je NOP spreman napasti zapadne saveznike kadse iskrcaju ako bi podrzali JVuO i tim ugrozili revoluciju u jugoslaviji


Citat:
Mi cjelo vrjeme zanemarujemo cinjenicu da pricamo o gradjanskom ratu i njegovim posljedicama u gradjanskom ratu neprijatelj se treba poraziti vojno , politicki , sto vise oblatiti i na kraju prikazati kao zlo koje je na svu srecu pobjedjeno uz nadljudske napore.

Čuj, gradjanski rat ili ne, saradnja sa okupatorom je saradnja sa okupatorom i tu nema oprosta i izgovora. Imali su i Rusi to kod njih pa im napamet ne pada da se izvlače na "tehnikalijeCitat:

Ako dvije zaracene strane ratuju oko buduceg politickog uredjenja drzave onda je to gradjanski rat . doduse u slucaju jugoslavije i NOP i JVuO bi se pveremeno sjetili da im je zemlja okupirana pa bi malo okrenili cjevi jedni sa drugih i pucali po okupatoru . A ruski gradjanski rat ja koliko znam njihova istoriografija je odavno pocela objektivno pisati o Bjelogardejcima i Crvenoj armiji.


Citat:
Istoriji je potrebno da prodjenajmanje 50 godina il da pomru svi zivi savremenici pa da onda sa distance bez ikakvog politickog uplitanja i samo na osnovu arhivske gradje da svoj sud .

Ne baš, ako imaš izjave, ugovore, dokaze onda niej potrebno 50 godina.
Citat:
Bavio bi se istorijom ovde a istoriski zanat si slabo ispeko . 1,godina studija i predmet Uvod u istprijsku nauku mislim da se skripta za polaganje ispita moze naci uPDF formatu na netu.
[/url]

offline
 • Pridružio: 13 Nov 2010
 • Poruke: 429

Trpe Grozni ::Mislim da njemcima Nedic nije bio zadnji izbor, uvek su mogli da ubace Ljotica za nosioca vlasti u Srbiji, ako bi morali, pa makar i da nije bio toliko popularan kao Nedic (do duse ne znam kolko je Nedic bio popularan u to vreme, ali sam skoro siguran da je bio popularniji od Ljotica. Very Happy )

Неки детаљи о биографији Љотића, зумирао их је један форумски колега, са другог форума...неће замерити на позајмици Very Happy

"...рођен 1891. у Београду. Основну школу завршио у Смедереву, где и прва три разреда гимназије. У Солуну наставио школовање у "Србској гимназији". Матурирао 1907.г, а 1908.г. уписује Правни факултет у Београду, на коме последње испите полаже у пролеће 1912.г.

У Првом балканском рату, добровољац-болничар у Београду.

У Другом балканском рату, као добровољац-болничар одлази 13. јула 1913.г. у Колерични сенаторијум у Ристовцу, а потом прелази у III пољску болницу за колеричне болеснике у Куманову, где остаје до краја рата.

По завршетку рата, као питомац Краља Петра одлази у Париз на студије агрономије, где остаје једну школску годину. У јуну 1914. долази на одмор у Србију, где га затиче аустро-угарска објава рата Србији и више се не враћа у Париз.

Септембра се одазива позиву на одслужење ђачког војног рока и одлази у Скопље, 1.новембра постаје каплар, 3.новембра поднаредник, а 10.новембра упућен је у 3.чету 4.батаљона V пешадијског пука I позива као десетар. У чин наредника произведен је 1. децембра 1914.г, када постаје помоћник водича и четни наредник. Учествује у свим ратним операцијама од 2. новембра до 2. децембра исте, 1914.г.

Сви питомци ове ђачке подофицирске школе из Скопља, познатији под називом 1300 каплара, током Колубарске битке су стављени на располагање Врховној команди, која их је одмах укључила у све ратне операције.

Са својом јединицом, као ђак наредник, повлачи се од 24. септембра 1915.г. У току повлачења, 12.октобра, унапређен је у чин резервног оперативног потпоручника, што му је саопштено 24. децембра код Скадра.

За ађутанта 4. батаљона V пука I позива одређен је 1. јануара 1916.г.

Искрцао се на Крф 24. јануара, где је распоређен за ађутанта 2. батаљона V пука.

1916.г. одбија Пашићеву понуду да напусти фронт и као секретар уђе у Министарство иностраних послова, с тим да бира које хоће посланство на страни.

1917.г. одбија и Предстолонаследников налог да се повуче са фронта у позадину и због тога бива кажњен.

1. децембра 1917.г. постаје водич 2.митраљеског одреда V пешадијског пука постаје После месец дана одређен је за водича 1.чете 2.батаљона V пешадијског пука, у ком звању остаје годину дана.

Као поручник, командир чете, учествује у пробоју Солунског фронта. У борбама на Овчем пољу код Штипа, 14. септембра 1918.г. бива рањен у зглоб и долактицу десне руке, после чега добија и Шпанску грозницу. Лечен је у Солуну у XII резервној француској болници.

У борбама на Кајмакчалану са својим батаљоном истакао се великом храброшћу и одликован је Белим орлом IV степена са мачевима, Златном медаљом за храброст и Француским ратним крстом са сребрном звездом.

После излечења креће у своју јединицу, која се налазила у Ријеци. Од Солуна до Врања је стигао разним превозима, а од Врања до свога имања у Смедереву, 326 км прелази пешке, а на имању се задржава два дана! Затим 3.новембра наставља пут и из Београда лађом прелази у Земун, а одатле разним превозима до Загреба и Ријеке.

Комадант 1.чете 2.батаљона V пука постаје 24.децембра 1918.г, а 30. јануара 1919.г. постаје комадант железничке станице у Бакру (Шкрљево) и обавештајни официр IV армијске области за спољну службу, где остаје до 17. јуна 1920.г, када је међу последњим демобилисан."

offline
 • Pridružio: 08 Sep 2005
 • Poruke: 5694

@BANDA NOANTRI

1. Postojala je Jugoslavija. Bojim se da je teško diskutovati sa tobom kada ne raspoznaješ osnovne pravne pojmove- Jugoslavija je postojala a okupacija i podela su nezakoniti i samim tim pravno ništavni akti.
Dakle postojala je Jugoslavija, sa Nedićeva Srbiaj - ne- jer je bila okupatorska tvorevina. Dakle država je bila Jugoslavija i oba pokreta JVUO i NOVJ su bili Jugoslovenski pokreti.

2. Drago mi je da priznaješ da je Djujić bio kolaboracionista.
Nadam se da razumeš da za to nema oprosta i da je to krivično delo veleizdaje. Da se i kralj vratio on bi morao da visi.

Dopuna: 04 Maj 2011 22:16

P.S.
Ovo prerasta u dosadu. Svakih mesec dana neko se pojavi sa svojim stavovima ne čitajući šta je već napisano i nekolicina nas mora da ponavlja što smo već pet put ponovili.

offline
 • zixo  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 27 Sep 2006
 • Poruke: 24627
 • Gde živiš: Beograd

Citat:Čuj, gradjanski rat ili ne

Cuj da se nisu pojavili partizani ne bi ni bilo gradjanskog rata.

offline
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 12017

Hussar ::Неки детаљи о биографији Љотића, зумирао их је један форумски колега, са другог форума...неће замерити на позајмици Very Happy
Можда они неће, али ми сигурно хоћемо.

Кад се текст цитира, треба га ставити под наводе (дугме Quote) и поставити извор.

Dopuna: 06 Maj 2011 16:24

zixo ::Citat:Čuj, gradjanski rat ili ne

Cuj da se nisu pojavili partizani ne bi ni bilo gradjanskog rata.

Врло је дискутабилна дефиниција грађанског рата током ДСР у Југославији.
Главну реч у том сукобу је имао страни окупатор, преко марионетских власти.

Са термином ”грађански рат” се имплицира да је то већински био сукоб унутар земље, али се заборавља да је страни окупатор ту имао главну реч.

offline
 • Daktilograf 21. veka
 • Pridružio: 17 Maj 2007
 • Poruke: 13606
 • Gde živiš: Apsurdistan

@zixo
A ti propustio pricu o tome kako su nastali pokreti. Koji je od njih bio "legalan". Kao i deo price o tome gde se vodio nekakv gradjanski rat, a gde su se ljudi borili za goli opstanak. I ko je sve od leta '44 pristupio NOB-u ...

offline
 • Pridružio: 08 Sep 2005
 • Poruke: 5694

zixo ::Citat:Čuj, gradjanski rat ili ne

Cuj da se nisu pojavili partizani ne bi ni bilo gradjanskog rata.


Gradjanski rat je počeo sukobom ustanika i snaga NDH.
Ne zaboravite da je postojala Jugoslavija i da sam sukob i u Hrvatskoj, i u Sloveniji samim tim ima definiciju gradjanskog rata.
Tako da u principu gradjanski rat nema veze sa partizanima i četnicima nego prvo sa ustanicima prilikom pobune protiv zločina NDH- i time ispunjava i definiciju gradjanskog rata.

Dopuna: 07 Maj 2011 8:28

Leonardo ::@zixo
A ti propustio pricu o tome kako su nastali pokreti. Koji je od njih bio "legalan". Kao i deo price o tome gde se vodio nekakv gradjanski rat, a gde su se ljudi borili za goli opstanak. I ko je sve od leta '44 pristupio NOB-u ...


Što smo takodje do detalja raspravili nekoliko stranica unazad. Sada može neko da se ne slaže sa tim, neko da se slaže, ali neka bar pročita raspravu.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 759 korisnika na forumu :: 44 registrovanih, 5 sakrivenih i 710 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., amonsrb, Apok, babaroga, bojank, Boris90, cifra, CrazySerb_MLD, Denaya, draganca, Drugsparrow, Faki-Valjevo, ILGromovnik, JOntra, kolateralnasteta, Kruger, kvarc, kybonacci, ljuba, macola, Marko Marković, Marko1238, Markoni29, Miskohd, mladen.zovko, mnn2, MrNo, Nebo_M, pinki83, pirke2, pristinski korpus, proka89, repac, RJ, rodoljub, ruseskij, sabros, ss10, sunto, VJ, Vl veliki, VP3987, VP6919, zlaya011