NOVJ i JVUO 1941-1944

93

NOVJ i JVUO 1941-1944

offline
 • Artiljerac
 • Pridružio: 07 Nov 2009
 • Poruke: 2558

http://www.pressonline.rs/sr/vesti/magazin/story/1.....4%87a.html

Novi obrt: Kalabić nije izdao Dražu Mihailovića

ud u Valjevu utvrdio da je komandant Gorske garde živeo do 19. januara 1946, čime se demantuje tvrdnja da je on dva meseca kasnije pomogao Ozni da uhvati đenerala

Svedočenje prote Danilovića - Nikolu Kalabića opkolila i ubila Ozna kod Degurićke pećine

Posle punih 65 godina, Osnovni sud u Valjevu doneo je rešenje po kome je Nikola Kalabić, komandant Gorske garde Jugoslovenske kraljevske vojske i bliski saradnik Draže Mihailovića, i zvanično - mrtav. U pravnom aktu kao dan smrti utvrđen je 19. januar 1946, čime je okončana jedna od najdužih misterija u našoj posleratnoj istoriji. Ili je tek započela, s obzirom na to da odluka suda demantuje poluvekovnu tvrdnju državnih vlasti i dobrog dela istoričara da je Kalabić izdao Dražu i pomogao šefovima Ozne da ga u martu 1946. godine, dva meseca posle svoje „smrti", uhvate u selu Dobrun kraj Višegrada.
Ovo rešenje valjevskog suda ponovo će rasplamsati strasti među istoričarima, ali će njime i pasti kamen sa srca porodici i potomcima četničkog starešine koji su u posleratnom periodu bili na udaru obe strane.

Sud je rešenje doneo na osnovu ličnog zahteva Kalabićeve unuke Vesne Dragojević, koja je dostavila i pismenu izjavu Mijaila Danilovića, penzionisanog sveštenika iz Gornjeg Milanovca. Na osnovu nje sud je zaključio da je nekadašnji geometar iz Valjeva ubijen u kanjonu reke Gradac, kod Degurićke pećine, a pre nego što je doneo rešenje, objavljen je i oglas u „Službenom glasniku" kojim su pozvani svi koji nešto znaju o životu i smrti Nikole Kalabića. Kako se u roku od mesec dana niko nije javio, osporio ili dopunio svedočenje sveštenika, sud je konstatovao da postoje zakonski uslovi da se Kalabić i zvanično proglasi mrtvim.

a
Unuka brani dedu-Nije bio bahat, vozio je „bjuik" i imao je nekoliko hiljada knjiga
Vesna Dragojević je jedini direktan potomak komandanta Gorske garde, a iza njega su ostali samo još nekoliko fotografija, četnička kokarda i zlatni džepni sat. Za svog dedu kaže da je rođen 1906. u Derventi, u porodici žandarmerijskog kapetana Milana. U Beogradu, na studijama geodezije, upoznao je Borku, venčali su se i dobili blizance Milana i Mirjanu. Pred rat je postavljen za šefa Katastarske uprave u Valjevu. Pristupio je četnicima i postao zamenik đenerala Draže Mihailovića. Iako su ga opisivali kao bahatog komandanta, njegova unuka kaže da nije bio „lak na nožu", kako su ga predstavljali.
- On je 1941. godine vozio američku limuzinu „bjuik", imao biblioteku od nekoliko hiljada knjiga i bio je osnivač Sokolskog društva u Valjevu - kaže Vesna.

Prema protinom svedočenju, Kalabić je ubijen na Bogojavljenje, 19. januara 1946, u jednoj pećini u kanjonu reke Gradac u blizini Valjeva, gde se krio s grupom najvernijih sledbenika. Toga dana, stoji u svedočenju Danilovića, otkrila ga je i opkolila grupa pripadnika Ozne. U pokušaju da se probije kroz njihov obruč pokošen je rafalom. Dok su se iznenađeni oznaši nadvili nad Kalabićem i sami ne verujući koga su ubili, njegovi pratioci su se razbežali. Dvojica odbeglih kasnije su se priključili Kopaoničkom četničkom odredu u kojem je bio i prota.

Vesna Dragojević kaže za Pressmagazin da nikada nije verovala da je njen deda izdao Dražu.
- Borili smo se da dokažemo da on nije izdajnik, koljač, pijandura, siledžija i prostak, kako ga je komunistička propaganda predstavljala. Njemu su otadžbina, kralj i đeneral Draža bile tri najveće svetinje! Da je bio izdajnik, naša porodica posle rata ne bi preživljavala progone, ne bi nam bila oduzeta građanska prava i imovina. To potvrđuje i ova sudska presuda, jer nikako nije mogao biti izdajnik, pošto je ubijen dva meseca pre hvatanja generala Mihailovića - kaže Vesna.

Ona tvrdi da su komunisti Kalabićevu smrt iskoristili da sklope priču o izdajstvu kako bi kompromitovali ceo Ravnogorski pokret.
- Pošto je već bio mrtav, nije ni mogao da izda Dražu koji je uhvaćen u martu, a ni krajem aprila, kada je navodno poslao pismo Krcunu, koje se u javnosti pojavilo pre dve godine. Nikolina žena Borka je uvek govorila da će umreti sa dva najveća bola - zbog smrti svog maloletnog sina kog su streljali komunisti i zbog navodne Nikoline izdaje Draže u zamenu za njegov život. Govorila je da je Nikola dao zakletvu i da nije izdao Dražu - kaže naša sagovornica.
3
Pao joj kamen sa srca - Kalabićeva unuka Vesna Dragojević

Nakon Kalabićeve smrti krenuli su i politički progon njegove porodice i oduzimanje imovine.
- Oduzeto nam je imanje na Divčibarama od hektar i 30 ari, kao i kuća u Valjevu u koju su komunisti uselili svoje simpatizere. Moja baka Borka izgubila je posao u valjevskom katastru, a bilo joj je čak ograničeno kretanje. Majku Mirjanu su svakodnevno na ulicama tukle i maltretirale partizanke. Ni moja sudbina nije bila mnogo bolja jer sam uspevala, samo nakratko, da dobijem posao u valjevskom Zdravstvenom centru, pošti i opštini. Nikome nisam smela da kažem ko sam! Uprkos mukama, uzeću dedino prezime jer je časno i pošteno. Sada, nakon odluke suda, situacija je potpuno drugačija, ljudi me gledaju drugim očima - kaže Vesna Dragojević.
Ona dodaje da su se „neke" organizacije iz Beograda žalile na odluku suda u Valjevu, ali da sud to nije uvažio, jer, prema njenim rečima, nije ni bilo argumenata koji bi pobili odluku.

S druge strane, istoričar Bojan Dimitrijević uveren je da je Kalabić bio živ u trenutku Dražinog hapšenja.
- Kao član državne komisije koja je ispitivala okolnosti hapšenja i streljanja generala Dragoljuba Draže Mihailovića, imao sam prilike da sredinom 2009. uđem u arhiv BIA. Tamo sam pronašao pisma koja je lično pisao Kalabić u decembru 1945. godine, u trenutku kada je već bio uhapšen, ali i pisma koja je napisao posle hapšenja generala. Zaključili smo da je Kalabić svakako imao određenu ulogu u hapšenju Draže, samim tim što smo imali prilike da vidimo i njegove fotografije koje je u zatvoru snimila Ozna. U svakom slučaju, uveren sam da je bio živ najmanje mesec i po dana nakon hapšenja četničkog komandanta, te s toga verujem i u autentičnost izjava penzionisanih radnika Udbe koji su o tom događaju pisali i govorili - kaže Dimitrijević.

Ali zato istoričar Miloslav Samardžić, koji se godinama bavi istorijom Ravnogorskog pokreta, tvrdi da je valjevski sud imao puno osnova da izda ovakvo rešenje.
- Nije bitan samo sveštenik Danilović, koji je u ovoj priči zaista svedok iz druge ruke - kaže Samardžić. - Daleko je značajnije svedočenje majora Stojanovića, zvanog Ciga, koji je posle rata emigrirao iz zemlje i tamo sreo kapetana Radomira Petrovića Kenta.

Lično sam razgovarao s Kentom pripremajući knjigu „Istina o Nikoli Kalabiću" i on mi je preneo svedočenje majora Stojanovića, koji je bio s Kalabićem u trenutku njegove pogibije ispred Degurićke pećine. Značajno je i svedočenje drugog očevica, poručnika Jordana Radovanovića, koji je o tome pričao svom rođaku Miloradu Pešiću, autoru knjige „Crvena tamnica". Obe priče su identične i obe svedoče o tome da je Kalabić ubijen znatno pre hapšenja generala Draže Mihailovića.
Samardžić ističe da ima mnogo nedoumica i u vezi s datumom navodnog hapšenja samog Kalabića, pri čemu se navodi kao zvaničan datum 29. novembar 1945. godine.

- Ovaj datum demantuju i sami komunisti, jer se u jednom izveštaju Ozne, koja je intenzivno tragala za Kalabićem, navodi da je primećen u okolini Valjeva, 27. decembra iste godine - kaže Samardžić. - Potvrdu sam dobio i od Kalabićeve supruge Borke, koja je poruku od muža dobila krajem decembra, u trenutku kada je još bio i živ i slobodan. Sem toga, zanimljivo je da su tezu o Kalabićevoj izdaji uvek poturali Udba i njeni činovnici, ali ne i zvanični državni istoričari, koji o tome nisu napisali ni reč. Uostalom, i sam general Đoko Jovanić priznao je u intervjuu NIN-u da je priča o Kalabićevoj izdaji plasirana kako bi se što više kompromitovao Ravnogorski pokret.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 08 Sep 2005
 • Poruke: 5694

Dejane, to je sud doneo standardnu odluku o proglašenju osobe za mrtvom istekom zakonskog vremenskog perioda.
Sud nije doneo nekakvu odluku o promeni istorije Smile



offline
 • Pridružio: 06 Avg 2009
 • Poruke: 325

Bojan Dimitrijevic tvrdi da u arhivama imaju Kalabiceva pisma iz marta i aprila 46e. Bojan bas nije naklonjen partizanima.

offline
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 12017

misaiv ::Bojan Dimitrijevic tvrdi da u arhivama imaju Kalabiceva pisma iz marta i aprila 46e. Bojan bas nije naklonjen partizanima.
Наведена писма је графолог упоредио и потврдио да се ради о истим особама.
А Димитријевић тврди још тога:

Citat:Ubeđen sam u autentičnost dokumenata koji potvrđuju da je komandant Gorske garde Nikola Kalabić izdao Dražu Mihailovića i ne ostavljam mogućnost da je reč o nekakvom podmetanju, kaže za Press istoričar Bojan Dimitrijević, koji je lično pre nekoliko meseci u arhivama BIA pronašao ove materijale
Press nedelja, 20. septembar 2009.


On dodaje i da pronađeni rukopis četničkog ideologa Stevana Moljevića (vidi okvir), u kome on opisuje svoje poslednje susrete sa Dražom Mihailovićem, potvrđuje da ga je izdao čovek od najvećeg poverenja. Međutim, on nije bio upoznat sa razmerama i detaljima operacije, navodi Dimitrijević, i kaže da ni iz novih dokumenata ne može da se utvrdi šta se kasnije dešavalo sa komandantom Gorske garde, ali je ustanovljeno da je on bio živ mesec ili dva nakon operacije hapšenja Mihailovića. Dimitrijević, ipak, nema visoko mišljenje o Kalabiću ni tokom Drugog svetskog rata, ističući da je njegova uloga „idealizovana".

- Vrlo sam skeptičan u njegove zasluge kao komandanta tokom rata. Istraživanja pokazuju da na njegovoj teritoriji nije bilo idealno stanje, ni približno onome kako to pesme opisuju. On nije bio aktivan oficir, a kao rezervni drugačije je vodio svoju jedinicu, što je vrlo često stvaralo velike probleme i samoj ravnogorskoj organizaciji. To što je izdao svog generala, a govorio da su mu tri svetinje „otadžbina, kralj i đeneral Draža", treba posmatrati u kontekstu cele situacije. Treba uzeti u obzir da se on krio pola godine na terenu, što je veoma mučno, naročito tokom zime 1945/1946, koja je bila veoma jaka, i da mu je, verovatno, obećan život ako sarađuje sa novom vlašću. Tim gestom, bez sumnje, bacio je senku i na svoje početno rodoljublje - objašnjava Dimitrijević.

On ističe da nađena pisma, depeše, fotografije, mape i prateći materijal iz vremena hapšenja Draže Mihailovića nedvosmisleno ukazuju na Kalabićevu umešanost u akciju Ozne.

- I tokom mojih ranijih istraživanja o Kalabiću, razgovarao sam sa preživelim članovima grupe koja je hvatala Mihailovića, kao i onima koji su bili uhapšeni na tom terenu, i svi su mi potvrdili da je Kalabić umešan. Za mene je novost bila njegova prepiska sa rukovodstvom Ozne Srbije, što ovi podaci dokumentuju. I pronađene fotografije potvrđuju sve to. Do tada me je zbunjivala jedina poznata fotografija, toliko puta preštampavana i umnožavana, za koju se nije znalo da li je u pitanju fotomontaža ili ne. Ovih novih sedam fotografija, na kojima se vidi Kalabić sa pripadnicima Ozne, otklanjaju sve dileme - nema govora o fotomontaži - priča Dimitrijević.

Na tvrdnje porodice Nikole Kalabića da postoje mnogi podaci koji negiraju vezu njihovog pretka sa hapšenjem Mihailovića, Dimitrijević odgovara da „razume porodicu, jer je teško prihvatiti neoborivu istorijsku činjenicu".

Moljević: Glave damo, ne i obraze

U Arhivi BIA nalazi se i rukopis Stevana Moljevića, u kojem on piše kako mu je Draža na pitanje kako je uhvaćen, odgovorio:

„Izdao me Nikola. Da bi spasao sebe. Izdao je mene. Nisam dospeo ni bombe da dohvatim tako je nenadano bilo."

Moljević zatim piše kako je Josip Malović od Draže tražio da se odrekne branioca Dragića Joksimovića, što je on odbio. Moljević je onda Mihailoviću rekao da im uzmu i glave i obraze.

Dokument iz Udbine arhive

- Glave damo, ali ne i obraze - rekao mu je Moljević.

- Razume se - odgovorio mu je četnički komandant, koji je zatim, verujući da će Moljevića poštedeti, poslao poslednju poruku u London:

- Recite gospodinu Slobodanu Jovanoviću da su sve imali u rukama i pozdravite ga - bile su poslednje Dražine reči.

http://www.naslovi.net/2009-09-20/press/dimitrijev.....zu/1330789

До сада урађене анализе и подаци из архива говоре у корист верзије да је Калабић издао Дражу.
Наводи који говоре противно се заснивају само на изјавама сведока, попут горенаведеног. Протино сведочење је тек из друге руке (нека двојица су му рекла), те очигледно тешко да може да има неку тежину.

offline
 • Pridružio: 16 Feb 2008
 • Poruke: 415
 • Gde živiš: kragujevac

Ja sam citao u nekoj knjizi o ravnogorskom pokretu(zaboravio sam autora bilo pre 6 god,ali mi je sledece ostalo u secanju),da je u nekom selu u zapadnoj srbiji cini mi se kod uzica sedamdeset i neke ,prilikom kopanja septicke jame covek pronaso kalabicevu torbicu (onu koju je uvek nosio sa sobom ima je i na slikama) i u njoj je bila neka slika njegove porodice i neke druge stvarcice.Covek koji je pronaso torbu istu je predao policiji.

Kad smo vec kod kalabica i gorske garde,cuo sam od druga ciji valjda pradeda bio u gorskoj gardi kao konjusar da je kalabic trazio veliku disciplinu.Tako na primer taj njegov pradeda odveo konje da se napoje ,i prilikom toga zadremao,pa se konji dali u setnju po okolini Smile ,zbog toga je bio kaznjen sa ne secam sa tacno koliko udaraca stapom. Smile

offline
 • boksi  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Jun 2008
 • Poruke: 6890



Dopuna: 14 Apr 2011 18:39

Draža prvobitno sahranjen na Adi

Grob generala Dragoljuba-Draže Mihailovića prvobitno se nalazio na Adi Ciganliji, pored nekadašnjeg starog zatvora, zaključila Komisija za utvrđivanje činjenica o pogubljenju i grobnom mestu komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini.

Komisija za utvrđivanje činjenica o pogubljenju i grobnom mestu komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini, zaključila je da je general Dragoljub-Draža Mihailović ubijen 17. jula 1946. godine i sahranjen na Adi Ciganliji, pored starog zatvora koji je kasnije srušen, izjavio je član Komisije i koordinator Vlade Srbije za odnose s javnošću Slobodan Homen

"Reč je o primarnoj grobnici, a postoje indicije da su posmrtani ostaci generala Mihailovića iskopani i preseljeni na drugo mesto", objasnio je Homen.

Homen je najavio da će biti izvršeno skeniranje primarne lokacije na Adi Ciganliji, od kojeg će zavisiti da li će biti izvršena i ekshumacija.

"Iako postoje indicije, teško da će sekundarna grobnica ikada biti otkrivena", smatra predsednik Komisije, republički javni tužilac Slobodan Radovanović.



http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/Dru%C5.....a+Adi.html

Rušenje zatvora

Na pitanje da li zemni ostaci i dalje počivaju u okolini mesta streljanja na Adi Ciganliji Slobodan Krstić Uča je u tom razgovoru 1991. godine odgovorio najpre da ne zna, a potom je procedio da su oni, verovatno, zbog rušenja zatvora na Adi, prebačeni na Centralno groblje.

http://in4s.net/stari/drugi-pisu/67-drugi-pisu/795.....-ciganliji

danas mesto bivseg zatvora

offline
 • Pridružio: 08 Sep 2005
 • Poruke: 5694

Sve "moguće", "verovatno" ....
Ako nešto želiš da sakriješ- osnuj komisiju!

offline
 • Pridružio: 15 Jan 2011
 • Poruke: 113

Tema je jako duga ne mogu sve da čitam pa ne zamjerite ako ću napisati nešto što je već bilo.

Budući istraživači će morati da odgovore na par nezgodnih pitanja.
1.) Da li su Nijemci (samim tim i ustaše) i komunisti u Jugoslaviji saveznici do 22.06.1941.
2.)Da li u tome leži razlog pasivnosti komunista do napada na SSSR
3.)Zbog čega ustaše u Hercegovini puštaju sa stratišta istaknute članove partije
4.)Zašto nikada nije priznat junski ustanak u Hercegovini iako je Avtovac prva slobodna opština u Evropi, a ustanici čak srušili tri aviona NDH u borbama oko Gacka
5.)Šta su lijeva skretanja u Crnoj Gori i Hercegovini
6.)Da li je Beograd oslobođen ili reokupiran
7.)Koliko su Nijemaca zaista ubili partizani
8.)Da li je patriotizam u Srbiji ubiti Nijemca (100 za jednoga)
9.)Kako to da se Nijemci i partizani zajedno bore protiv četnika na Trebinju 1944.
10.)Saveznici su i sa ustašama na Lijevče polju (ovo je više konstatacija)
11.) Da li je Draža izdajnik, ako jeste koga je izdao

Kada neki istraživač hladne glave odgovori na ova i naravno, mnoga druga pitanja bićemo bliže karakteru ova dva, po meni ipak antifašistička pokreta.

offline
 • Pridružio: 03 Apr 2008
 • Poruke: 5535

1. Ne
2. Ne
3. Mozda nisu znali.
4. Ajde pa nam reci.
5. Procitaj malo, ima dosta materijala objavljeno.
6. Oslobodjen.
7. Postoje pouzdani brojevi, samo ih treba potraziti.
8. Da.
9. Ne bore se zajedno.
10. Nisu (ovo je konstatacija)
11. Jeste, Kralja i otadzbinu.

Sada kada sam ti privukao paznju, procitaj barem prvi post i kazi mi kakve veze imaju tvoja pitanja sa temom.

offline
 • Pridružio: 27 Nov 2009
 • Poruke: 453
 • Gde živiš: Beograd/Vozdovac

@ Kruger...
Kolega i ja bi zeleo da cetnici u 2.SR nisu bili hajducija i da su i malo podsecali na svoje kolege iz balkanskih i 1.SR. Nazalost to je, cast izuzecima, bila raspasana banda ratnih profitera, preteca arkanovaca, k**ca palca itd...
Da su se borili kako je trebalo mi danas ne bi bili u ovim govnima i Srbija bi bila velika, mocna i cenjena drzava. Ali to na kraju nije ni bitno za temu...

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 766 korisnika na forumu :: 44 registrovanih, 6 sakrivenih i 716 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _commandos_, _Petar, A.R.Chafee.Jr., Aleksa-, AleksaRadojicic, Areal84, Bane san, banebeograd, Boris90, cifra, Cufo, d bos, Dannyboy, Dimitrise93, djo97, Drug pukovnik, ekser222, Faki-Valjevo, Georgius, JOntra, kybonacci, L3g1oN, ljuba, Marko Marković, Marko1238, Markoni29, MB120mm, milos.cbr, mnn2, muaddib, ObelixSRB, pein, pokojnitoza, powSrb, proka89, renoje2, rkekoke, Skijavoneska, Sonyboy, stegonosa, trajkoni018, vlad the impaler, wolverined4, zlaya011