NOVJ i JVUO 1941-1944

115

NOVJ i JVUO 1941-1944

offline
 • Pridružio: 08 Sep 2005
 • Poruke: 5697

sajkaca ::наш краљ који је добро говорио српски...
Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing LaughingRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 14 Jun 2011
 • Poruke: 357

".......Draža je na sve to kratko rekao: “Potpuno sam saglasan s vama, samo glavni faktor nedostaje, a to je sada oružje, oružje, municija, municija. To je ono što je danas nama najglavnije. Ljudstva imam, ali mi to nedostaje, a bogami i odeća. Šta vi možete u tom pogledu da nam pružite? Sa svoje strane reći ću vam da 50.000 pušaka ne bi bilo mnogo s obzirom na to koliko imam ljudstva.”
JEDAN od prisutnih oficira dobacio je: “I više, i više.”
Nedić je uzeo reč i kazao: “Zbog toga sam i došao ovde što sam voljan, moja vlada i ja, svim silama da pomognemo.”
Kakav je sporazum postignut, odnosno ugovor između Nedića i Mihailovića?
- Ništa nije pisano, niti pravljeno kao ugovor, već je Nedić u pet tačaka formulisao sporazum koji je Draža Mihailović prihvatio.
1. Vlada stavlja odmah mesečno na raspoloženje generalu Mihailoviću sto miliona dinara s tim da prestane pljačkanje državnih pošti i slično.
2. General Nedić preuzima na sebe da kod Nemaca izdejstvuje odmah 30.000 pušaka, tri miliona puščanih i mitraljeskih metaka, 500 puškomitraljeza i 500 bacača granata.
3. General Mihailović garantuje Nediću, a ovaj preuzima obavezu pred Nemcima, da se ovo oružje neće upotrebiti protiv Nemaca.
4. Nedić i vlada su voljni, ukoliko okupator dozvoli, da se i sve oružane formacije vlade, radi kordinirane akcije protiv komunista, stave pod komandu Draže Mihailovića.
5. Vlada je voljna, ukoliko dobavi, da odmah stavi na raspoloženje i neodređeni broj uniformi i obuće.
....."

iz feljtona Vecernjih Novosti o saslusanju Dragog Jovanovica.

http://www.novosti.rs/dodatni_sadrzaj/clanci.119.h.....iv-crvenih


kad se procita citav feljton sve je to kao nesto tajno radjeno a ovamo je gestapo prisluskivao sve i tacno znao sta i gdje se kuva za rucak.

Moja pretpostavka je da Draza nije bio bas sasvim psihicki stabilna osoba i to vidim iz tog da gdje god je pokusavao neke dogovore ili pregovore uvijek je bilo osnovno da se njega prizna kao komandanta ( ovdje je to tacka 4) i cak da zbog tog cilja ide u sva moguca saveznistva ili preuzima komandnu odgovornost za cinjenja njegovih nazovimo potcinjenih (jer stvarni njihovi komandanti su u stvarnosti bili ili Italijani ili Nijemci, a njemu je samo glavna preokupacija da ga tamo neki npr djujic, izraziti talijanoljubac prizna kao komandanta, ili neki djurisic ili... ima ih koliko hoces ). Ja vjerujem u njegove dobre namjere da sacuva narod, ali i tih na hiljade pobijenih muslimana od strane njegovih hordi su isto narod. Naoruzani narod pod komunistima isto nisu bili marsovci vec isto tako narod i malo mi je cudna logika da se isti narod cuva od njemackih osveta a istovremeno ubija stiteci nijemce. Zato Cica Drazu i njegovo ordenje i spasavanje avijaticara i cekanje pogodnog trenutka za iskrcavanje, pa opet docekivanje crvene armije i sve ostale nebuloze koje je provodio navode me na razmisljanje da je to sve cinio samo zbog sebe i to iskljucivo sebe. Znaci jedna sebicna, iskopleksirana licnost, kojoj nije ni malo bitno koliko ce tog naroda poginuti, samo da bi on bio priznat kao neki komandant.Ma najbolje bi bilo da ga je i Tito odmah na pocetku priznao, odlikovao, poslao u penziju i idi stara magarcino zderi gibanice i pusti nas da ratujemo, a ne ovako svoje komplekse da lijeci preko krvi naroda. Cuj to, trazio da mu nijemci naoruzaju njegovu bajnu vojsku sa 50000 pusaka koje bi pucale po partizanima, kao da ih nisu dovoljno i nijemci i italijani i ustase i njegovi cetnici tamanili na svakom koraku, a ovi su u to doba imali vec vojsku od nekoliko stotina hiljada, (i dotad imali bar 200 000 poginulih). Osim tog gdje je ta bajna cetnicka vojska do tad ratovala kad im je odjednom toliko pusaka trebalo. Izgleda da sve sto je u to doba valjalo u Srbiji a nije bilo zaslijepljeno kraljem, dinastijom, cetnistvom ili ogrezlo u zlocinima ili zderanju rakije i gibanice, da je vec bilo pod titovom komandom.offline
 • Kibo  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 03 Okt 2007
 • Poruke: 7560
 • Gde živiš: gde i mnogi Srbi pre mene

Drugar ta, po tvojem misljenju, psihicki labilna osoba, je prva podigla ustanak protiv okupatora u Srbiji. Cetnici su bili prakticno jedini koji su vodili borbe, kako sa Nemcima, tako i sa Ljoticevcima, sve do 1944. godine, kada je usla Crvena Armija u Srbiju, i tek posle toga prelaze partizani Drinu i vrse prisilno mobilisanje srpskih seljaka u Srbiji, te ih teraju na Sremski front.

O tome, kakvi su se sve sporazumi postizali i ne, o tome ce biti jos dugo pisano. I partizani su imali kad kad neki dogovor sa tamo nekim, ali normalno, oni su unistili svaki trag o tome.

Posto je djeneral Mihailovic bio psihicki labilna osoba, kako to da su ga onda komunisti streljali, kako su onda mogli da mu sude uopste?

Najvece pitanje je, zasto su krili, i zasto i dan danas kriju gde je djeneralov grob?

U Srbiji je JVUO rehabilitovana, i to lepo stoji u zakonu. Da jos jednom ponovim, u drzavi koja se zove republika Srbija.

Ove uvrede koje si napisao, na njih se necu obracati, ali bi moderatori mogli da procitaju pa da reaguju na ta tvoja vredjanja.

U mojem kraju nije sramota biti cetnik, cak naprotiv, to je ponos. Ali ti cetnici su do 1944. u tom kraju bili jedini koji su ratovali sa okupatorom i sa njegovim slugama. Sve to stoji lepo dokumentovano ali i u glavama osoba koje su taj rat prezivele.

Ziv bio ti meni sinko.

online
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 12078

sevenino ::kad se procita citav feljton sve je to kao nesto tajno radjeno a ovamo je gestapo prisluskivao sve i tacno znao sta i gdje se kuva za rucak.

Moja pretpostavka je da Draza nije bio bas sasvim psihicki stabilna osoba i to vidim iz tog da gdje god je pokusavao neke dogovore ili pregovore uvijek je bilo osnovno da se njega prizna kao komandanta ( ovdje je to tacka 4) i cak da zbog tog cilja ide u sva moguca saveznistva ili preuzima komandnu odgovornost za cinjenja njegovih nazovimo potcinjenih (jer stvarni njihovi komandanti su u stvarnosti bili ili Italijani ili Nijemci, a njemu je samo glavna preokupacija da ga tamo neki npr djujic, izraziti talijanoljubac prizna kao komandanta, ili neki djurisic ili... ima ih koliko hoces ). Ja vjerujem u njegove dobre namjere da sacuva narod, ali i tih na hiljade pobijenih muslimana od strane njegovih hordi su isto narod. Naoruzani narod pod komunistima isto nisu bili marsovci vec isto tako narod i malo mi je cudna logika da se isti narod cuva od njemackih osveta a istovremeno ubija stiteci nijemce. Zato Cica Drazu i njegovo ordenje i spasavanje avijaticara i cekanje pogodnog trenutka za iskrcavanje, pa opet docekivanje crvene armije i sve ostale nebuloze koje je provodio navode me na razmisljanje da je to sve cinio samo zbog sebe i to iskljucivo sebe. Znaci jedna sebicna, iskopleksirana licnost, kojoj nije ni malo bitno koliko ce tog naroda poginuti, samo da bi on bio priznat kao neki komandant.Ma najbolje bi bilo da ga je i Tito odmah na pocetku priznao, odlikovao, poslao u penziju i idi stara magarcino zderi gibanice i pusti nas da ratujemo, a ne ovako svoje komplekse da lijeci preko krvi naroda. Cuj to, trazio da mu nijemci naoruzaju njegovu bajnu vojsku sa 50000 pusaka koje bi pucale po partizanima, kao da ih nisu dovoljno i nijemci i italijani i ustase i njegovi cetnici tamanili na svakom koraku, a ovi su u to doba imali vec vojsku od nekoliko stotina hiljada, (i dotad imali bar 200 000 poginulih). Osim tog gdje je ta bajna cetnicka vojska do tad ratovala kad im je odjednom toliko pusaka trebalo. Izgleda da sve sto je u to doba valjalo u Srbiji a nije bilo zaslijepljeno kraljem, dinastijom, cetnistvom ili ogrezlo u zlocinima ili zderanju rakije i gibanice, da je vec bilo pod titovom komandom.

Ако имаш списак занимања у којима би хтео да се окушаш, прекрижи са њега психологију и историју.

offline
 • Šid  Male
 • Ugledni građanin
 • Pridružio: 21 Apr 2011
 • Poruke: 480
 • Gde živiš: Blizu Berkasova

Кибо, немој дами замериш што се убацујем у расправу-једноставно морам...
Мој прадеда је био четник из Срема-као што видиш по мом ,,нику" из Шида. Био је са Шабачким четницима. Ја те разумем за све што си написао, али ето у мом крају, без обзира на прадеду, ратовали су само партизани против непријатеља-усташа, домобрана и Немаца. И ја не могу код себе у крају да четнике дижем у небо, али ти можеш, а све је то историја ове државе Србије. Тако да то да су четници једини који су се борили не стоји. Цитирам те:
,, Drugar ta, po tvojem misljenju, psihicki labilna osoba, je prva podigla ustanak protiv okupatora u Srbiji. Cetnici su bili prakticno jedini koji su vodili borbe, kako sa Nemcima, tako i sa Ljoticevcima, sve do 1944. godine, kada je usla Crvena Armija u Srbiju, i tek posle toga prelaze partizani Drinu i vrse prisilno mobilisanje srpskih seljaka u Srbiji, te ih teraju na Sremski front. "
Једино што из овог извлачим је да Срем не припада Србији-значи ми смо не познат свет, јел'?
А гинули су и Сремци, мада несразмерно наспрам Шумадинаца који су присилно довођени да буду глинени голубови.
Поента приче је да је и код нас било људи за краља (сем мог прадеде који је био барјактар при демонстрацијама ,,Боље рат..." у Шиду и који је избегао, већина грађанских првака је побијена у рацији), али су опет борбе водили једино партизани. Тако да не стоји да је ЈВУО једина водила борбе, сем ако нас не сматраш за Србију, а ако је тако, онда се ја стварно извињавам...
Битан је код нас био отпор, јер су затирали све српско!

offline
 • Pridružio: 14 Jun 2011
 • Poruke: 357

Napisano: 02 Dec 2011 20:12

Drugar Kibo, ja sam samo napisao da je moja pretpostavka, a nisam to stavio kao aksiom, jer nisam ni ucestvovao u tom, a nisam ni psiholog. Imam i ja u mom kraju cetnika koliko hoces i koji su se borili zajedno sa partizanima i koji su i bili i ostali Srbi. Pa jeste Draza prvi podigao ustanak, niko to ne spori, ali se prvi pokrio po usima i ucutao protiv Nijemaca a nastavio ratovat protiv svih koji su bili protiv istih . O saradnji njegovih komandanata sa Nijemcima i Italijanima morao je bar nacuti. O cetnickim zlocinima po Bosni isto tako je trebao bar cuti. Velika briga za srpski narod koju je on, navodno sprovodio, postala mi je sumnjiva kad sam vidio kopiju pisma upuceno ustaskom rukovodstvu. Ne sjecam se vise da li je to bilo pavelicu ili stepincu.
Sto se tice rehabilitacije, JVUO je rehbilitovana jos 1944 nakon proglasa kralja petra sa radio londona. Samim tim da je pozvao jedinice da se bore za oslobodjenje je rehabilitacija, samim tim da su mnogi poslusali je isto tako rehabilitacija, a rehabilitovana je i od Vrhovnog staba samim tim da je vise puta proglasavana amnestija za sve koji nisu okrvavili ruke krvlju sopstvenog naroda. Naravno treba rehabilitovati sve pripadnike JVUO i danas koji su casno i posteno sluzili svom narodu boreci se protiv okupatora.

Dopuna: 02 Dec 2011 20:23

haha drugar vathra, nije mi namjera bit ni istoricar a ni psiholog, ali matematika mi dobro ide pa da te podsjetim da je 305 000 partizana poginulo na teritoriji SFRJ za vrijem 2.sr. (tako negdje pise, nisam brojao) i moramo te podsjetiti da je to prilicna cifra u odnosu na tadasnje stanovnistvo, a da jadna kraljevina Jugoslavija nije nikog niti napala, niti je kome htjela sto oduzeti. Nasli smo se na nezgodnom mjestu u nezgodno vrijeme i izgubili prilican broj mladosti i nekoliko puta toliko i svih ostalih (znaci civila, djece, staraca) i mislim da nije bilo tog ludog bratoubilackog rata bilo bi nas danas bar malo vise i bili bi bar malo bogatiji.

offline
 • Kibo  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 03 Okt 2007
 • Poruke: 7560
 • Gde živiš: gde i mnogi Srbi pre mene

Sid sto se tice delovanja JVUO u Vojvodini, tu ti odmah mogu reci, da toga nije prakticno ni bilo. Zaista nije bilo jer nisu uspeli da se organizuju.

Sa druge strane, to je Vojvodina a ja pisem o srcu Srbije, o Sumadiji, o Podunavlju, Pomoravlju, zapadnoj Srbiji, juzna Srbija itd.

Dakle, u vecem delu Srbije je JVUO do 1944. godine bila prakticno jedina sila koja se odupirala Nemcima i njihovima.

Evo, pogledas samo koliko je u Srbiji bio broj partizana, dakle u celoj Srbiji, do dolaska Crvene Armije i prodora partizana 1944. godine preko Drine, i koliko je bilo mesec ili dva kasnije, pa ces cistim brojkama shvatiti ono sto sam ja napisao.

Drugi svetski rat na teritoriji bivse Jugoslavije je krajnje komplikovana stvar. Ne moze se tu nista pausalno reci. Cetnici u Crnoj Gori nisu bili isto sto i cetnici u istocnoj Bosni ili u istocnoj Hercegovini.

Tajna saradnja JVUO, ajde da kazemo i Draze Mihailovica, kako sa okupatorskim snagama tako i sa njihovim slugama se menjala. A menjala se i sama saradnja.

Pazi, iz knjige o Kalabicu saznajem da je on (porucnik Nikola Kalabic, komandant Gorske garde) saradjivao sa svojim ocem koji je bio u Nedicevoj sluzbi. Ne mogu sada vise da se setim gde je bio tacno stacioniran Kalabicev otac, cini mi se, zvao se isto Nikola, ali on je bio prakticno komandant garnizona i kasarne drzavne straze. Kalabic preko oca dobija dotur oruzja, municije i hrane, isto tako kao i nesto novca i koristi to u borbene svrhe, cak se neki cetnici obrijali, pa ranjeni otisli u kasarnu da se lece.

Sve je to bilo tajno, ali jednog dana dolaze ljudi iz te iste Nediceve straze, zajedno sa Nemcima, pa lepo krenu da broje vojnike, i gledaju celo brojno stanje, i vidi se da fali tu mnogo toga a niko ne zna gde je. Eto, pomenuti novac koji je navodno bio isplacivan vojnicima Nediceve straze koji uopste nisu ni postojali, puske, municija, ma sve.

Kalabicev otac biva tucen i maltretiran. Kada su ga poslali na streljanje u kasarni morao je da prodje preko razbijenog stakla od flasa i onda su ga streljali.

Ajde da vidimo sada sta imamo ovde. Kakva je to saradnja?

Saradnja cetnika i Nedicevaca jel tako? Ali protiv koga? E, pa ovde sigurno nije bila rec da je Kalabicev otac dao novac i naoruzavao sina i njegove vojnike kako bi se borili protiv komunista. Logicno je valjda da ga tada ne bi streljali ili?

Kao sto vidite, jako komplikovana stvar.

Isto tako i povlacenje cetnika 1944. godine koje je moralo da ide preko Bosne, Hrvatske i Slovenije.

Pazite sada sledecu pricu, i zapamtite, deda Momir nije nikada lagao, pa nije sigurno ni kada je meni pricao sledece.

On je bio u partizanima i kada su krenuli da oslobadjaju gradove po Bosni, bio je on i na oslobodjenju Sarajeva, prica on meni sledece. Kaze ovako:

Borili smo se cas protiv cetnik, pa cas protiv ustasa, pa cas protiv jednih i drugih, bili zdruzeni. Ja gledam, nista mi nije jasno. Pitam, jel to isti vremenski period, kaze on, jeste. Pitam ja njega, deda Momire jesu li cetnici i ustase vodili borbe i medju sobom ili kako se to zbilo?

Sa oprostenjem, kazem on meni, hebem li ga sinko. Cas su se tukli medjusobno. Cas smo gonili jedne, pa onda druge, to se nije znalo ni ko kada gde i sa kim.

Ali pazite, ovde ustase dolaze na red u BiH i u Hrvatskoj ali ne u Srbiji.

Sto se tice cetnickih zlocina u BiH, pa, sta da kazem? Odmazda, kao sto smo je dozivljavali ne tako davno u nasoj istoriji.

Nije to nikakav izgovor, ali je cinjenica.

Sa druge strane se vidi, neki cetnicki i ustaski komandanti su izgleda saradjivali jer nisu drugacije znali kako da se i jedni i drugi evakuisu. Pazite, JVUO je tada vec vojska koja je izgubila rat, ali ne od svojeg protivnika, ne od komunista ili ustasa, ne ni od okupatorskih snaga, vec od Crvene Armije, od saveznika koji je usao u Srbiju i sa time Titu i komunistima omogucio pobedu u tom delu Jugoslavije. O tome najbolje svedoce cifre koje sam spomenjiao.

Posle toga je bilo u Bosnu, pa sta ti Bog da. Kada su partizani posle pritisli i ustase, onda su se stvarno desavale neverovatne stvari. Najveca tragedija je stradanje cetnickog komandanta vojvode Djurisica.

Ljudi, mnogo sam oduzio ovaj tekst. Ali nije lako to sve opisati i zapisati. Ima jos kojekakvih knjiga o tome da se pisu. Nasa istorija iz tog dela, ona nije potpuna, daleko je od toga. Zato sada imamo sve i svasta ali istina ce se saznati, kad tad. Verovatno tada kad budu umrli svi ljudi koji su imali bilo sta da sakriju. A ima ih i dan danas zivi.

Toliko od mene.

online
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 12078

Кибо,
Калабићев (Николин) отац се звао Милан.

Kibo ::Pazite, JVUO je tada vec vojska koja je izgubila rat, ali ne od svojeg protivnika, ne od komunista ili ustasa, ne ni od okupatorskih snaga, vec od Crvene Armije, od saveznika koji je usao u Srbiju i sa time Titu i komunistima omogucio pobedu u tom delu Jugoslavije. O tome najbolje svedoce cifre koje sam spomenjiao.
Битка на Јеловој гори је завршена 9. септембра поразом четника, од ког се нису опоравили. Два дана касније, партизани за мало да нису ухватили Дражу, који је морао да се склони у Босну. Дан касније долази и позив краља Петра да се четници придруже Титу.

Са друге стране, у исто време западни савезници (који су прекинули војну помоћ четницима још крајем претходне године), све обимније опремају партизане преко Виса. Не ради се само о пешадијском оружју, већ и о авионима и тенковима, са којима су опремљене комплетне јединице.

И то се све дешава 10 дана пре контакта партизана са совјетима.

Рећи да су совјети заслужни за победу комуниста над четницима је, просто речено, нетачно.

offline
 • Kibo  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 03 Okt 2007
 • Poruke: 7560
 • Gde živiš: gde i mnogi Srbi pre mene

Vathra da nije Crvena Armija krenula putem do Balkana, i da nije bilo vec unapred dogovora sta ce kome da pripadne, jer se u principu znalo vec sve, bilo je samo pitanje vremena, ti kazes da bi partizani pobedili cetnike u Srbiji.

Razmisli o onome sta si pisao, sta su Britanci i Ameri radili i kome su i kako slali pomoc, da li bi slali tu istu pomoc partizanima ili cetnicima, da se znalo, da ce oni doci na Balkan?

Za Kalabicevog oca sam stvarno zaboravio ime, ne mogu svega da se setim, nisam vest na netu, bolje pamtim iz knjiga a imam ih, uh, mnogo.

Evo ovako. Ja kazem, i ajde da kazemo da gresim, pa cak i da lazem, da partizani ne bi dobili nijednog metka od Amera i Britanaca, da se kojim slucajem desilo iskrcavanje zapadnih saveznika na podrucju bivse Jugoslavije.

Izvini, ali neke stvari govore same za sebe. Broj partizana u Srbiji 1944. si napisao bas ti. I to pre i posle prelaska Tita preko Drine. Ja ih nisam izmislio. I to je zvanicno, a koliko ih je bilo koji su isli kao "dobrovoljci" u partizane, eh kukala mu majka.

Britanci su prakticno naredili onoj vladi u Londonu, o kojoj djeneral Mihailovic nije bas imao najbolje misljenje, da nagovori Kralju Petru II. da prizna Tita. I to je to.

Kralj je bio klinac, prihvatio, a i da nije, isto mu se pisalo, samo sto su ga ovako slagali jer su rekli da ce posle rata biti izbori, ili Tito ili on. Naravno, niko nije spominjao njemu kako ce to da izgleda i da ce on vecno ostati bez svoje drzave i umreti od tuge, kako mnogi pisu koji su ga poznavali.

To ti je cela prica, sa moje strane.

P.S. Nijedna zaracena strana u WWII u Kraljevini Jugoslaviji nije imala nikada toliku moc da pobedi sve suparnicke strane.

offline
 • Pridružio: 14 Jun 2011
 • Poruke: 357

http://www.pogledi.rs/SpisakPalihCetnika.htm
evo nasao sam neku tabelu sa poginulim cetnicima, kako vidim na citavoj teritoriji, i stvarno je analiza neophodna. Tu se nalazi hiljadu imena i vjerujem da je bilo mnogo vise. Tu se nalazi i nekoliko desetina poginulih (kako prebrojah 45) koji se vode kao cetnici a u primjedbi pise da su mobilisani od komunista i ti su uglavnom poginuli u borbama sa nijemcima (jedan cak u borbi protiv JVuO). Cak ima i jedan sa partizanskim ordenom. Gledajuci po korpusima, ima mnogo tih korpusa gdje su njihovi pripadnici jednostavno streljani od strane nijemaca. Ima i na pocetku rata i gdje su poginuli od strane nijemaca. Znaci da je ipak bilo odredjenih borbi, sto pokazuju i zrtve. Ima dosta streljanih i od strane partizana. Veliki broj se vodi kao nestao, i pretpostaviti je da su ili poginuli ili pobijeni od strane partizana. Analiza mjesta pogibije u poredjenju sa korpusnom pripadnosti, govori o eksteritorijalnim aktivnostima.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 706 korisnika na forumu :: 60 registrovanih, 6 sakrivenih i 640 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 5.56, _Sale, A.R.Chafee.Jr., aerofreak, Bahuss, BSD, cikadeda, cole77, dejina811, djo97, DJORDJE-NO-1, Doca, Dorcolac, dzoni19, Fastdraw92, FOX, havoc995, ibssa, ikan, ivan979, Kiki2004, kovinacc, Lieutenant, lord sir giga, LUDI, MarKhan, marko995, MB120mm, mean_machine, Mercury, milan op1978, Milos ZA, misaru, mnn2, MrNo, nebkv, pedja63, Polemarchoi, raketaš, Rosen Rusev, Rote Baron, rovac, ruger357, sakota79, Sale.S, segax1, Smiljke, Snorks, sosko, suton, Toni, vathra, Vlada78, vobo, voja64, VP3987, Wiesel092, x9, zajcev1, zixmix