NOVJ i JVUO 1941-1944

111

NOVJ i JVUO 1941-1944

offline
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 12017

ALBION101 ::Mozda nije vezano za temu pa ako nije neka moderator obrise ili premesti.Uvek me je interesovalo kako je zavrsio Nikola Kalabic.Nisam nasao nikakve zvanicne podatke a ima raznih prica.Od toga da je ubijen preko teorija kako je ziveo u Australiji, itd.
Мислим да је било раније на теми.
Укратко, највероватније да је Калабић постао ”сведок сарадник”.
У архивама су пронађене његове слике и писма. Било је сумњи у прве слике које су објављене, али их у архиви има још, заједно са писмима (за која је графолог потврдио да су његова).
Како је завршио после хватања Драже, остаје још неразјашњено.

Ово је објавио Бојан Димитријевић пре две године:

http://www.naslovi.net/2009-09-20/press/dimitrijev.....zu/1330789

Citat:Dimitrijević: Nema sumnje, Kalabić je izdao Dražu!

Ubeđen sam u autentičnost dokumenata koji potvrđuju da je komandant Gorske garde Nikola Kalabić izdao Dražu Mihailovića i ne ostavljam mogućnost da je reč o nekakvom podmetanju, kaže za Press istoričar Bojan Dimitrijević, koji je lično pre nekoliko meseci u arhivama BIA pronašao ove materijale
Press nedelja, 20. septembar 2009.

On dodaje i da pronađeni rukopis četničkog ideologa Stevana Moljevića (vidi okvir), u kome on opisuje svoje poslednje susrete sa Dražom Mihailovićem, potvrđuje da ga je izdao čovek od najvećeg poverenja. Međutim, on nije bio upoznat sa razmerama i detaljima operacije, navodi Dimitrijević, i kaže da ni iz novih dokumenata ne može da se utvrdi šta se kasnije dešavalo sa komandantom Gorske garde, ali je ustanovljeno da je on bio živ mesec ili dva nakon operacije hapšenja Mihailovića. Dimitrijević, ipak, nema visoko mišljenje o Kalabiću ni tokom Drugog svetskog rata, ističući da je njegova uloga „idealizovana".

- Vrlo sam skeptičan u njegove zasluge kao komandanta tokom rata. Istraživanja pokazuju da na njegovoj teritoriji nije bilo idealno stanje, ni približno onome kako to pesme opisuju. On nije bio aktivan oficir, a kao rezervni drugačije je vodio svoju jedinicu, što je vrlo često stvaralo velike probleme i samoj ravnogorskoj organizaciji. To što je izdao svog generala, a govorio da su mu tri svetinje „otadžbina, kralj i đeneral Draža", treba posmatrati u kontekstu cele situacije. Treba uzeti u obzir da se on krio pola godine na terenu, što je veoma mučno, naročito tokom zime 1945/1946, koja je bila veoma jaka, i da mu je, verovatno, obećan život ako sarađuje sa novom vlašću. Tim gestom, bez sumnje, bacio je senku i na svoje početno rodoljublje - objašnjava Dimitrijević.

On ističe da nađena pisma, depeše, fotografije, mape i prateći materijal iz vremena hapšenja Draže Mihailovića nedvosmisleno ukazuju na Kalabićevu umešanost u akciju Ozne.

- I tokom mojih ranijih istraživanja o Kalabiću, razgovarao sam sa preživelim članovima grupe koja je hvatala Mihailovića, kao i onima koji su bili uhapšeni na tom terenu, i svi su mi potvrdili da je Kalabić umešan. Za mene je novost bila njegova prepiska sa rukovodstvom Ozne Srbije, što ovi podaci dokumentuju. I pronađene fotografije potvrđuju sve to. Do tada me je zbunjivala jedina poznata fotografija, toliko puta preštampavana i umnožavana, za koju se nije znalo da li je u pitanju fotomontaža ili ne. Ovih novih sedam fotografija, na kojima se vidi Kalabić sa pripadnicima Ozne, otklanjaju sve dileme - nema govora o fotomontaži - priča Dimitrijević.

Na tvrdnje porodice Nikole Kalabića da postoje mnogi podaci koji negiraju vezu njihovog pretka sa hapšenjem Mihailovića, Dimitrijević odgovara da „razume porodicu, jer je teško prihvatiti neoborivu istorijsku činjenicu".

Moljević: Glave damo, ne i obraze

U Arhivi BIA nalazi se i rukopis Stevana Moljevića, u kojem on piše kako mu je Draža na pitanje kako je uhvaćen, odgovorio:

„Izdao me Nikola. Da bi spasao sebe. Izdao je mene. Nisam dospeo ni bombe da dohvatim tako je nenadano bilo."

Moljević zatim piše kako je Josip Malović od Draže tražio da se odrekne branioca Dragića Joksimovića, što je on odbio. Moljević je onda Mihailoviću rekao da im uzmu i glave i obraze.

Dokument iz Udbine arhive

- Glave damo, ali ne i obraze - rekao mu je Moljević.

- Razume se - odgovorio mu je četnički komandant, koji je zatim, verujući da će Moljevića poštedeti, poslao poslednju poruku u London:

- Recite gospodinu Slobodanu Jovanoviću da su sve imali u rukama i pozdravite ga - bile su poslednje Dražine reči.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 08 Sep 2005
 • Poruke: 5694

Napisano: 26 Okt 2011 15:22

sajkaca ::Sadasnjost pokazuje da su veci problem bili komunisti nego komunizam u nacelu. Poljski, madjarski, ceski, hrvatski, slovenacki komunisti su prvo bili Poljaci, Madjari, Cesi, Hrvati, Slovenci, pa katolici, pa tek onda komunisti. Kod Srba (iz Srbije, Crne Gore i ostalih podrucja), oni su bili komunisti i nista drugo. Zato su se komunisti pravoslavnog porekla najteze odrekli svoje nove vere. Aleksandar Rankovic kome su hiljade isle na sahranu jer je bio, boze moj Srbin, bio je najveci unitarista i anti Srbin u Titovoj vrhuski, a razisli su se po drugim osnovama. To je problem i sa njihovom decom koja danas vode drzavu....
Teza da se progres tokom 60 godina komunizma dogodio samo zato sto su komunisti sedeli na vlasti, a da je bilo ko drugi bio, ostao bi kao Bangladesh, je potpuno besmislena.


Po stoti put. Me pričamo o komunizmu nego o NOVJ.
Dakle tema nije komunizam i neću da raspravljam o tome.

P.S. Raspitaj se malo na Kosovu da je poslednji SRPSKI političar bio Ranković. Inače da li znaš koliko puta je Krcun kritikovan na sastancima KP što je "Srbovao" i pevao nacionalističke pesme? Raspitaj se koliko su SLO i HR kadrovi prijavljivali Krcuna zbog Srbovanja.

Dopuna: 26 Okt 2011 15:24

ALBION101 ::Mozda nije vezano za temu pa ako nije neka moderator obrise ili premesti.Uvek me je interesovalo kako je zavrsio Nikola Kalabic.Nisam nasao nikakve zvanicne podatke a ima raznih prica.Od toga da je ubijen preko teorija kako je ziveo u Australiji, itd.

Kao što kolega reče, bio je svedok-saradnik.offline
 • Proučavanje međuvremena
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 22852
 • Gde živiš: I ja se pitam...

ALBION101 ::Mozda nije vezano za temu pa ako nije neka moderator obrise ili premesti.Uvek me je interesovalo kako je zavrsio Nikola Kalabic.Nisam nasao nikakve zvanicne podatke a ima raznih prica.Od toga da je ubijen preko teorija kako je ziveo u Australiji, itd.

На теми ''Гарда'' (потфорум ''Копнена војска'') ја сам написао неколико постова о Горској гарди и њеном команданту.

offline
 • Pridružio: 12 Jan 2011
 • Poruke: 3255

vathra ::Ово је објавио Бојан Димитријевић пре две године:


Hvala na ovome
Nisam se precizno izrazio.Hteo sam da pitam sta se desilo sa njim nakon 46te.Da li je bio osudjen ili oslobodjen i kako je umro.Od coveka koji je radio u OZNI nakon rata cuo sam da je ostatak zivota proveo u Sloveniji negde kod Kamnika pod drugim imenom i da je umro krajem 60tih.Tu pricu je on opet cuo od nekoga pa nije bas pouzdan izvor.Na netu ima raznih teorija koje mi ne deluju bas realisticno pa sam mislio da je neko mozda nasao neke zvanicne podatke o njegovoj sudbini.
Ponovo hvala svima

offline
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 12017

ALBION101 ::Nisam se precizno izrazio.Hteo sam da pitam sta se desilo sa njim nakon 46te.Da li je bio osudjen ili oslobodjen i kako je umro.Od coveka koji je radio u OZNI nakon rata cuo sam da je ostatak zivota proveo u Sloveniji negde kod Kamnika pod drugim imenom i da je umro krajem 60tih.Tu pricu je on opet cuo od nekoga pa nije bas pouzdan izvor.Na netu ima raznih teorija koje mi ne deluju bas realisticno pa sam mislio da je neko mozda nasao neke zvanicne podatke o njegovoj sudbini.
Одговор је дао Сириус на теми о гарди:
http://www.mycity-military.com/Kopnena-vojska/Garda_39.html#1142051

Ево дела поруке:

Sirius ::Јасно је да је његов крај тај који највише , до данашњег дана , иритира јавност, па чак и научнике.

О чему је реч? Очигледно је да је замагљивање истине о Калабићу вероватно већи успех од његовог самог хватања, па чак и од хватања Драже. Познато је да су чак и најокорелији бегунци (Српко Меденица и Божо Бјелица) пали у руке ОЗНИ и КНОЈУ јер је практично немогуће било избећи кад-тад заробљавање или ликвидацију. Може се, објективно и без икакве историјске острашћености, са садашње дистанце стратезима акције око Калабића честитати на луцидном прикривању истине и одвођењу легенде у сасвим различите стране.

То стварање лажних прича (или легенди, како их у служби зову) било је толико успешно, да су се многи светски научници ''упецали'' на те варке. Чак је и један од највећих наших историчара , проф. др Веселин Ђуретић (који је неке од својих књига о четничком покрету морао да објави најпре у иностранству) насео на те приче и позвао се на ''неименован '' извор који је тврдио да је Калабић убијен у босанској вароши Витез. Други су пак тврдили да га је на улици у Смедереву препознала некадашња скојевска активистикиња која је случајем преживела мучење у његовом штабу (?) и убила га на улици.

Чак ни чувени ''Уча'' није хтео да о томе говори. Говорио је о свему другом, али о томе не.


Ко је онда проговорио?

У релативно безазленим новинама из 1984. године , ''Ауто свет'', изашао је интервју са Ђорђем Нешићем, народним херојем. Он и Раденко Мандић су (према званичној верзији) били лични Чичини пратиоци и они су му и намакли лисице, а пре тога легли преко њега да га сачувају живог. Може се проверити да приликом доделе ордена за заслуге у тој акцији није присуствовао само Нешић. Зашто? Кажњен је са тридесет дана затвора јер је проговорио. А зашто је проговорио? Када се вратио из акције у којој је (зарад пуштања браде, припрема и извођења) био потпуно одсечен од свих, па и од своје породице, он је на улици наишао на свога таста који га је изненађено погледао, а на питање шта му је са женом, таст му је одговорио: ''она (можда се звала Мира, не знам) је код нас...Мислили смо да си је напустио''. Несрећни Нешић је тада рекао чиме се бавио, и уз све заклињање на ћутање, прича је кренула. Пресечена је ургентном акцијом ОЗНЕ, а млади херој је прошао са само месец дана затвора стога што је супруга била у другом стању.

Међутим, ту се прича не завршава јер је новинар био упоран. Исто онако како је први проговорио о Дражи, тако је , ослобођен титовских стега, Нешић је кратко и оштро одговорио о Калабићевој судбини. На питање новинара - да ли је тачно да је Калабић убијен у Витезу, односно Смедереву, он је одговорио сасвим сигуран у себе и без имало устручавања:

'''То су глупости. Морали смо да пустимо савршено лажну причу. Ми не знамо шта су Ранковић и Крцун њему обећали, али шта год да су обећали - нису испунили. Ми смо били млада, али искусна служба и знали смо већ тада да велике службе не воле када се не одржи реч, коме год да је дата. Шта смо могли друго да урадимо? На запад није могао, на исток исто тако. Задављен је у стану генерала Капиџића, на почетку Косовске улице, под изговором да треба да га припреме за суочење са неким високим руководиоцем за кога се сумњално да је колаборациониста. Војник му је набавио платнену кесу са омчом око врата и задавио га''.

Ето, готово да сам цитирао текст који ни тада, ни после тога, нико више није коментарисао ни спомињао, потврдио или демантовао, као да је свима било важније да верују у легенде обавештајне службе и њене ''мамце'' него да поверују причи једног огорченог оперативца. У сваком случају, укуцајте његово име па ћете добити интересантне податке.

ПС
Покушаћу да дођем до тог броја. На његовој насловној страници налазила се тада млада Тања Бошковић наслоњена на неки црвени аутомобил.
Мислим да би прича о првом и последњем команданту Горске гарде била на тај начин затворна. Наравно, СДБ је одувек имала начин да кроз неке безазлене новине и гласила пусти било праву, било лажну причу. Наспрам ове Нешићеве приче стоји једна друга, сасвим неуверљива из ваљевског окружног суда који је , само на основу сведочења једног свештеног лица које је месец дана стајало на огласној табли суда без реакције, Калабића службено прогласило за умрлог. Знајући судску праксу и то како бирају судије, не бих се баш уздао у ту верзију, али то је већ проблем оних који су ту верзију поставили.

Наравно, остаје да се истражи судбина Дражине личне пратње у одсуству Калабића, али они свакако нису имали гардијски статус па према томе не спадају у ову тему.


Сад шта је све од тога истина а шта није, ко ће знати.
У сваком случају, Калабића је после 1946. изгледа ”појео мрак”.

offline
 • Pridružio: 19 Avg 2010
 • Poruke: 1375
 • Gde živiš: NIŠ

Имате пресуду о том човеку.
http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.69.h.....icno-mrtav

Зар суд није најмеродавнији. И то је још суд демократске власти, одкуд онда било какве сумње.
Сведок је поуздан, нико није ставио контра аргумент и то је то.

offline
 • Proučavanje međuvremena
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 22852
 • Gde živiš: I ja se pitam...

ljubasav ::Имате пресуду о том човеку.
http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.69.h.....icno-mrtav

Зар суд није најмеродавнији. И то је још суд демократске власти, одкуд онда било какве сумње.
Сведок је поуздан, нико није ставио контра аргумент и то је то.


О томе сам и ја писао. То је судско проглашење за умрлог и реч је о стандардној процедури која се користи у брачном и наследном праву (растава или оставина по основу смрти или проглашења за умрлог). Пошто је реч о грађанском предмету (држава није ex ofitio заинтересована за личне односе), изјава сведока се стави на таблу суда и чека месец дана. Ако се нико не јави да би оспорио исказ, он се као такав прихвата. Случај је релативно чест код поморских несрећа када је немогуће пронаћи тело као главни доказ смрти (О овоме се више може прочитати код проф. др Марка Младеновића у уџбеницима за породично и брачно право) .

Зашто се тако ради? Држава олакшава грађанске односе, да би породица могла да остварује одређена права (макар она била и симболична, као у овом случају пошто је велики проток времена): супруга (или супруг) онога ко је проглашен мртвим може да раскине брак и закључи нови, породица може да обави оставину, итд. Неки искусан адвокат досетио се да искористи ову процедуралну могућност.

У овом случају ствар је јасна правно, али нејасна фактички јер , осим породице и поштовалаца НК, стручна јавност није убеђена овим аргументом. Не постоји (нико га још није видео) записник са лица места, изјава бар још једног сведока, материјални докази, итд, итд. За истражног судију овај случај је ништаван. Наравно, када би неко сада извукао фотографије, предмете, изјаве учесника итд, прича би потекла другим током.

offline
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 12017

ljubasav ::Имате пресуду о том човеку.
http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.69.h.....icno-mrtav

Зар суд није најмеродавнији. И то је још суд демократске власти, одкуд онда било какве сумње.
Сведок је поуздан, нико није ставио контра аргумент и то је то.

Невезано за доказе и верзије, Никола Калабић би данас имао 105 година, прошло је 65 година од кад је задњи пут (званично) виђен. Чак и да узмемо изјаве сведока који мисле да су га видели, и од тога је прошло пола века.
Невезано за изјаве и остало, тешко да је суд могао да да другачију пресуду.

offline
 • Pridružio: 19 Avg 2010
 • Poruke: 1375
 • Gde živiš: NIŠ

Колико се ја разумем у ову проблематику, поента је у овоме:

Цитат:
"- Nikada nismo verovali da je Nikola izdao Dražu Mihailovića, kako je komunistička propaganda decenijama tvrdila. Da je tako bilo, potomci Nikole Kalabića ne bi preživljavali patnje i muke posle Drugog svetskog rata, kada su na vlasti bili njegovi navodni saradnici - rekla je Vesna Dragojević, unuka Nikole Kalabića. - Ako je moj deda zaista poginuo skrivajući se u pećini u kanjonu Gradca, padaju u vodu sve priče o njegovoj navodnoj izdaji. Sa njegovog imena skinuta je hipoteka koju su Ozna i kasnije Udba decenijama održavale"

Пошто ће ЈВуО временом постати једини "антифашистички покрет", онда ће евентуални сарадник супротне стране постати невин, тиме ће се вратити у "испарвну војну организацију".

Можда грешим, ко зна

offline
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 12017

ljubasav ::Колико се ја разумем у ову проблематику, поента је у овоме:

Цитат:
"- Nikada nismo verovali da je Nikola izdao Dražu Mihailovića, kako je komunistička propaganda decenijama tvrdila. Da je tako bilo, potomci Nikole Kalabića ne bi preživljavali patnje i muke posle Drugog svetskog rata, kada su na vlasti bili njegovi navodni saradnici - rekla je Vesna Dragojević, unuka Nikole Kalabića. - Ako je moj deda zaista poginuo skrivajući se u pećini u kanjonu Gradca, padaju u vodu sve priče o njegovoj navodnoj izdaji. Sa njegovog imena skinuta je hipoteka koju su Ozna i kasnije Udba decenijama održavale"

Пошто ће ЈВуО временом постати једини "антифашистички покрет", онда ће евентуални сарадник супротне стране постати невин, тиме ће се вратити у "испарвну војну организацију".

Можда грешим, ко зна

Ову пресуду користе као доказ да је он умро на тај начин.
Исто тако се и закон по коме припадници ЈВУО могу да траже пензије, ако су се борили против окупатора, тумачи као изједначење два покрета.

Мислим да је у оба случаја тврдња пренаглашена, односно пропагандне природе.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 777 korisnika na forumu :: 46 registrovanih, 4 sakrivenih i 727 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., amonsrb, Apok, babaroga, bojank, Boris90, cifra, CrazySerb_MLD, Denaya, draganca, Drugsparrow, Faki-Valjevo, ILGromovnik, JOntra, kolateralnasteta, Kruger, kvarc, kybonacci, ljuba, macola, Marko Marković, Marko1238, Markoni29, Miskohd, mladen.zovko, mnn2, MrNo, Nebo_M, perko91, pinki83, pirke2, pristinski korpus, proka89, repac, respekt, RJ, rodoljub, ruseskij, sabros, ss10, sunto, VJ, Vl veliki, VP3987, VP6919, zlaya011