NOVJ i JVUO 1941-1944

108

NOVJ i JVUO 1941-1944

offline
 • Pridružio: 12 Nov 2010
 • Poruke: 1112

Interesantno je napomenuti veoma stidljivo prisustvo, tj. veliko odsustvo petokrake na kapama pripadnika NOVJ i POV, u periodu sve do kraja 1943. godine, a onda su ti, ideoloski neopredeljeni dobili odgovarajucu dekoraciju.
Sto se tice Mileta Bjelajca, pitajte ga malo o nespremnosti gorostasa od JNA 1991. godine. Raspala se po istim savovima kao i JV iako je bila branilac svih tekovina revolucije, na prvom mestu bratstva i jedinstva. Secate se?Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
online
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 12037

sajkaca ::Interesantno je napomenuti veoma stidljivo prisustvo, tj. veliko odsustvo petokrake na kapama pripadnika NOVJ i POV, u periodu sve do kraja 1943. godine, a onda su ti, ideoloski neopredeljeni dobili odgovarajucu dekoraciju.
Шајкача,
кад сте већ поменули, имате ли информације, или да ли можете нешто да препоручите о ознакама НОВЈ?

sajkaca ::Sto se tice Mileta Bjelajca, pitajte ga malo o nespremnosti gorostasa od JNA 1991. godine. Raspala se po istim savovima kao i JV iako je bila branilac svih tekovina revolucije, na prvom mestu bratstva i jedinstva. Secate se?
О овоме би се могла повести дуга и занимљива расправа, али не на овом форуму.
Дискусија о 90-им је ван правилника форума - потпуно оправдано обзиром на ”запаљивост” тема која и данас траје.offline
 • Pridružio: 12 Nov 2010
 • Poruke: 1112

Napisano: 25 Okt 2011 12:01

У наставку дајем мој текст из каталога Службено одело у Србији. Има наравно још извора, али ми је овај при руци. Наравно, прописи су једно (тараба), а живот нешто сасвим друго. Зато су важне фотографије (наравно оне које нису ретуширане).
Одредбом Врохвног Штаба на саветовању у Столицама 29.9.1941. године је прописана црвена петокрапа звезда за све јединице НОВ и ПОЈ. Почетком 1942. године (Билтен Врховног Штаба бр. 14-15, фебруар-март 1942.) су била прописана звања и одговарајуће ознаке од црвене чоје које су се носиле на левом рукаву изнад лакта и то: десетар - црвена звезда, водник - две црвене звезде, командир чете - црвена звезда и једна трака испод, командант батаљона - црвена звезда и две траке испод, командант одреда - црвена звезда и три црвене траке испод, командант групе одреда, командант бригаде и члан главног штаба су имали црвену звезду унутар шеврона окренутог нагоре, а највише дужности - командант оперативне зоне и његов заменик и командант главног штаба су имали црвену звезду и ромбове (1-3) испод. Командири и команданти су испод црвене звезде носили вертикалне траке а њихови заменици хоризонталне.
Први подофицирски и официрски чинови су били прописани Одредбом Врховног штаба (билтен бр. 23-27 за децембар - април 1943. године) а ушли су у употребу од 1. маја 1943. године. Подофицирски чинови су били десетар - шестокрака сребрна звезда, млађи водник - две сребрне звезде, водник - три сребрне звезде, старији водник - три сребрне звезде и хоризонтална сребрна трака испод, заставник - хоризонтална златна трака. Официрски чинови су били: потпоручник - златна шестокрака звезда и хризонтална трака испод, поручник - две звезда и хризонтална трака испод, капетан - три звезде и хризонтална трака испод, мајор - златна шестокрака звезда и две хризонталне траке испод, подпуковник - две звезде и две хризонталне траке испод, пуковник - три звезде и две хризонталне траке испод, генерал мајор - златна шестокрака звезда и три хризонталне трака испод, генерал лајтнант - две звезде и три хризонталне траке испод и генерал пуковник - три звезде и три хризонталне траке испод. Ове ознаке чина су биле нашивене на оба рукава, 10 cm изнад доње ивице. Поред ових ознака на рукавима, нижи официри су носили на угловима крагне сребрне троуглове, виши официри сребрне ромбове а генерали сребрне ромбове са црвеним испускама. Ове ознаке чина су остале у употреби све до нове уредбе из 1946. године када су уведене еполете. У јесен 1944. године су из Совјетског Савеза стигле нове ознаке за капу, овалне кокарде од пресованог метала које су на средини имале емајлирану црвену петокраку звезду а испод ње југословенску тробојку такође у емајлу. Ове ознаке су формално биле укинуте 1946. године, али су се задржале у употреби све до 1949. године.

Dopuna: 25 Okt 2011 12:07ево га један небрендирани борац из моје фиоке

offline
 • Pridružio: 08 Sep 2005
 • Poruke: 5695

Korto II ::Khaless, lako je izigravati veliku dušu kada na svojoj strani imaš moderatore koji brišu svaki post onih koji se ne slažu sa "zaslužnim članovima Foruma" dok se ovima toleriše vređanje i prostakluci. Svi smo jednaki, ali su neki jednakiji od drugih, jel da ?
Mada, možda sam i dobro prošao: 1945. bi me, zbog mog mišljenja "oslobodioci" streljali.


Čuj, ovde kada našto kažeš, moraš i da dokažeš. Ovde se na ovom forumu , mežda jedinom na Balkanu ne može pričati bez dokaza. Na ovom forumu se do svadje raspravlja o trajektoriji nekog metka, a da ne pričamo da u toj rsspravi moraš da pokazuješ i dijagrame trajektorije ako želiš nešto da dokažeš.

Dakle, sve se prihvati - ako imaš dokaze. ne možeš da iznosiš svoje UBEDJENJE, već moraš da ih potkrepiš. Idi na početak teme i pogledaj, za svaku svoju tvrdnju, pisao sam maltene seminarski rad sa sve linkovima, koji vode do istorijskih dokumenata.

Naravno, moderacija će izbristai svaki post koji ne može da se dokaže ili je plod nečije mašte.

Sorry man.

online
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 12037

Шајкача,
хвала на објашњењу.

Колико ми се чини из текста, Врховни штаб је прописао ношење петокраке још од септембра 1941.
Чињеница да је доста бораца није носила би више требала да буде повезана са неповезаношћу јединица, слабом логистиком и осталим теренским проблемима, него намером да се сакрије петокрака.

offline
 • Pridružio: 12 Nov 2010
 • Poruke: 1112

И на чувеним фотографијама Жоржа Скригина, измучених партизана на Козари, они не носе петокраке. Зато и јесте био двојни назив, јер су једни били НОВ (значи без идеологије) а други ПОЈ (са идеологјом). Тај дуализам је и био направљен са намером да се привуку и они који имају отпор према идеолошком елементу. То двојство је јако важно имати на уму све време. Оно је било веома интелигентно смишљено, кад се узме коминтерновско искуство друга Тите, може се чак рећи и перфидно, скоро као Устав из 1974.

online
 • Pridružio: 03 Apr 2008
 • Poruke: 5536

Aj da malo rascistimo neke stvari oko imena pokreta pod rukovodstvom KPJ.

- Od pocetka ustanka, pa sve do osnivanja Prve Proleterske Brigade (znaci prelaz na krupnije organizovane jedinice), vojne jedinice nose ime NOPOJ (Narodno Oslobodilacki Partizanski Odredi Jugoslavije), pod kojom spadaju sve jedinice pod Glavnog Staba NOPOJ.

- Posle formiranja Prve Proleterske Brigade, Glavni Stab se preimenjuje u Vrhovni Stab ali pokret ostaje NOP.

- Negde od januara 1942 godine, sa ciljem da se privuku i borci koji nisu vas simpatisali komunisticku partiju, pokret se preimenjuje u NOP i DVJ (Naoridno Oslobodilacki Pokret i Dobrovoljacka Vojska Jugoslavije). Dobrovoljacke jedinice su bile slabije povezane sa Vrhovnim Stabom, ali su opet bile pod komandom VS. Do kraja 1942 godine, dobrovoljacki odredi su uglavnom ili rasformirani, ili pretopljeni u ostale jedinice NOP-a.

- U novembru 1942 godine, formiranjem divizija i korpusa, Vrhovni Stab (a samim tim i pokret) menja ime u Vrhovni Stab NOV i POJ (Narodno Oslobodilacka Vojska i Partizanski Odredi Jugoslavije). U to vreme sve jedinice su cvrsto vezane komandnim lancem Vrhovni Stav, takodje su tada skoro sve jedinice bile vec i politicki vezane za KPJ.

- Od 1943 godine se uglavnom koristi naziv NOVJ (Narodno Oslobodilacka Vojska Jugoslavije).
Ovaj naziv se zadrzava sve do 7 marta 1945 godine, kada se dogovorom Tito-Subasic naziv menja u Jugoslovenska Armija.

Sto se odnosi do toga da je NOV bio sa ideologijom, a POJ bez ideologije, to je velika greska.
Pod NOV se podrazumevaju sve jedinice koje su klasicno vojno organizovane (ceta-bataljon-brigada-divizija-korpus i kasnije armija).
POJ su jedinice bez klasicne vojne strukture. Odred moze da se sastojo od nekoliko vojnika, pa sve do nekoliko bataljona, znaci nije klasicno vojno organizovana, vec, aj da takokazem, ad-hok jedinica (americki task force, njemacke borbene grupe i slicno). Cak se i u JNA zadrzala ta formacija u vidu diverzantskih odreda koji su mogli da iskoce iz standardne vojne formacije koja je JNA praktikovala.

online
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 12037

sajkaca ::И на чувеним фотографијама Жоржа Скригина, измучених партизана на Козари, они не носе петокраке. Зато и јесте био двојни назив, јер су једни били НОВ (значи без идеологије) а други ПОЈ (са идеологјом). Тај дуализам је и био направљен са намером да се привуку и они који имају отпор према идеолошком елементу. То двојство је јако важно имати на уму све време. Оно је било веома интелигентно смишљено, кад се узме коминтерновско искуство друга Тите, може се чак рећи и перфидно, скоро као Устав из 1974.
Тумачење да су ”НОВ (значи без идеологије) а други ПОЈ (са идеологјом)” ми се никако не уклапа као логично. Оба назива немају у себи ”комунистички”, нити остали термини које су користили током рата. Термин ”партизани” се везује за комунистичку герилу тек после рата, пре тога је то био још један термин за герилу.
Такође, у саставу НОВЈ су биле Пролетерске бригаде, што јесте назив који идеолошки вуче ка комунизму.

Што се тиче бројних теорија завере, увек сам склонији да прихватим простије објашњење, него теорију завере са далеко компликованијим и непотребнијим ”заплетом”.

rip
 • Pridružio: 15 Apr 2010
 • Poruke: 2085
 • Gde živiš: Beograd

sajkaca ::И на чувеним фотографијама Жоржа Скригина, измучених партизана на Козари, они не носе петокраке. Зато и јесте био двојни назив, јер су једни били НОВ (значи без идеологије) а други ПОЈ (са идеологјом). Тај дуализам је и био направљен са намером да се привуку и они који имају отпор према идеолошком елементу. То двојство је јако важно имати на уму све време. Оно је било веома интелигентно смишљено, кад се узме коминтерновско искуство друга Тите, може се чак рећи и перфидно, скоро као Устав из 1974.

Na prvi pogled ovako formulisan zaključak o "dualizmu" i svim njegovim "implikacijama" zvuči veoma logično.
Jedina greška je što nije "ideologija" bila kriterijum za određivanje šta je u jedinstvenoj celini NOV (Narodnooslobodilačka vojska), a šta je POJ (Partizanski odredi Jugoslavije).

offline
 • Pridružio: 12 Nov 2010
 • Poruke: 1112

Пошто сви добро знамо, ко стоји на каквим становиштима, нећу да улазим у дискусију, јер ионако нико неће после ње променити своја уверења.
Занимљиво је, међутим, да су први партизани били руски герилци у току Наполеонове кампање 1812. године.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 576 korisnika na forumu :: 58 registrovanih, 3 sakrivenih i 515 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 4channer, A.R.Chafee.Jr., aramis s, Arhiv, awathorn, Bane san, benne, bojank, Boris90, cifra, Dimitrise93, djboj, djordje92sm, Don, Dovla, Drug pukovnik, Fog of War, goxin, GrobarRomanticar, indja, kolateralnasteta, kovinacc, krkalon, kybonacci, ladro, ljuba.b, lord sir giga, MB120mm, metemma, Miskohd, MrNo, mrvica78, Nebo_M, nenad81, Nesho, nobutado, ozzy, pbg12345, pristinski korpus, repac, RJ, royst33, shone34, stegonosa, sunto, T-72, TegljacMete, Toni, Toper, Trpe Grozni, vasa.93, vathra, vatrogasac, VJ, vlad the impaler, vladetije, VP3987, Živković