Virtuelni dogfight

60

Virtuelni dogfight

offline
 • Daktilograf 21. veka
 • Pridružio: 17 Maj 2007
 • Poruke: 13757
 • Gde živiš: Apsurdistan

Narucili su za sada 48 komada i to je to. Cuvaju se pare za PAK-ic.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 23 Sep 2009
 • Poruke: 939

Sto se tice radara i raketa za dejstvo u zadnju polusferu , ideja je bila realizovana u potpunosti , i integrisana na platformu , nudjena je kao opcija prilikom kupovine svih derivata Su-27 , ali nije bilo zainteresovannih kupaca u to vreme . To je bila opcija , isto kao sto je TVC danas . Ako imas para , i zelis sistem , mozes ga dobiti , ako nemas para , ili ne zelis , nikom nista .
Najveci deo primedbi se nije odnosio na tebe , 90% njih nijebio upucen tebi . Koliko god da se ponekad cini da si p[ristrasan , postovi su ti uglavnom objektivni , a to je ono sto ja ovde zelim da vidim od strane svih . Ceo post je i bio upucen u tom pravcu , da svi postanemo malo objektivniji , jer trabunjanje ciji je veci , verovanje propagandnim podacima bez provere jedne strane , a pljuvanje po drugoj i neverica cak i za neke proverene podatke , ne vodi nigde , obesmisljava sve .
Sto se tice AIM-9X , njen ulazak u operativnu upotrebu je predvidjen za sredinu 2010.-te . A mnogi u raspravama potezu ovu raketu kao argument . Isto tako bi mogli neki drugi da potezu R-74 , ili bilo koji drugi projekat koji ja u razvoju i da ga daju kao prednost jedne ili druge strane , sto bi bila glupost . O raketi mozemo pricati kada bude uvedena u naoruzanje , dotle je ona u razvoju , da li ce i kada uci u naoruzanje , to je pitanje . Za mene je T-50 razvojni projekat dok ne vidim prvu eskadilu u RV Rusije , i dok tako ne bude , on je razvojni projekat od koga rusi mogu odustati isto kao sto su odustali od miG-1.42 , S-37 , recimo Yak-141 , ... Lista je dugacka .
Sto se tice okretanja Indiji u razvoju , to je pre svega po pitanju finansija , sve ostalo je vec ostvarivo i moze se razviti u ruskim konstrukcionim biroima . Indijci ce verovatno imati velikog ucesca u verziji aviona za svoje RV , sto je i normalno , verovatno ce traziti integraciju dosta izraelskih i zapadnoevropskih uredjaja i oruzja , pa je samim tim i potrebno da mnogo toga odrade sami , pre svega na integraciji stranih komponenti u avion . To da amerikanci vode u elektronici i optoelektronici , to je cinjenica . Ali , cinjenica je i da ih rusi lagano sustizu , a u mnogim stvarima i prestizu . Zasto kazem prestizu , to mozemo ako se nekada negde sretnemo privatno , u pitanju je jedna prica jednog coveka koji je radio u vojnom programu u jednoj firmi . Veoma je zanimljiva sa stanovista pristupa izradi neke komponente , i koriscenja odredjenih parametara odredjenih komponenti u konstrukciji samih uredjaja . Takodje se uvodjenjem gomile uredjaja u kokpit postavlja pitanje preopterecenosti pilota informacijama i njegove mogucnosti da ih obradi u realnom vremenu i donese odluku u toku izvrsenja realnog zadatka . U jednoj od americkih emisija o stvaranju F/A-18 bilo je govora upravo o tome , i o tome su govorili instruktori iz Top Gun skola americke mornarice . Mnogi mladi piloti su vise buljili u uredjaje u kokpitu nego sto su obracali paznju na letenje i osmatranje prostora oko sebe . Sa mukom su ih odvikavali od toga i navikavali da u uredjaje gledaju onoliko koliko je neophodno . Zato je ideja o pilotu i kopilotu sa vremenom sve zanimljivija i prakticnija , koliko god to izlgedalo na prvi pogled glupo . Elektronika koja je u avion ubacena da pomaze pilotu , pocinje da ga toliko opterecuje , da je potrebno uvesti kopilota da ga rastereti .
Sto se tice FBW-a , rusi ga nisu osporavali , uveli su ga gotovo istovremeno kada i amerikanci , ali su do sazrevanja sistema zadrzali mehaniclku rezervu , a takodje su uveli digitalni FBW onoga trenutka kada su bili sigurni da je tehnologija dovoljno sazrela . Jednostavno su igrali na sigurno .
To sto su neki bili dovoljno glupi da sistem potcenjuju , to je njihov problem .
Sto se tice predvodnicke uloge , i to je relativna stvar . Mnogo toga su uveli prvi amerikanci , mnogo toga rusi , mnogo toga i evropljani , kojima svi nepravedno dodeljuju sekundarnu ulogu . Zaboravlja se da je mnogo toga uvedeno revolucionarnog i na EF-2000 i Rafale-u , da li slucajno ili namerno , ne znam . Isto se uloga Izraela i Japana u celoj prici stavlja u zapecak , a to nije pravedno . Sta bi smo danas recimo bez optickih kablova ? Nisu bili Japanska ideja , ali su ih Japanci doveli do savrsenstva i uveli u komercijalnu primenu , bez njih bi to bila propala ideja .
Sto se tice bespilotnbih letelica i lasera , to je jos uvek na dugackom stapu . Za bespilotne letelice mora se prvo resiti pouzdanost sistema daljinskog upravljanja . Nemojmo da zaboravimo jednu stvar , ako se masovno uvdeu u naoruzanje , bice potyrebno voditi stotine letelica na jednoj i drugoj strani , u uslovima zasicenja etra komercijalnim emisijama , i u uslovima stalnog ometanja od strane protivnika . A to nije nimalo lako resiti . postavlja se pitanje i kako resiti problem propagacije signala . Onaj ko upravlja letelicom ce videti sliku sa odredjenim zakasnjenjem , a komandni signal ce takodje kasniti . Ukupno kasnjenje je zanemarljivo kada dejstvujes po stacionarnom ili slabo pokretnom cilju , ali situacija se menja sa povecanjem brzine cilja .
U ostalom se uglavnom slazemo . Poruka je bila vise na temelju vece objektivnosti u diskusijama , nista drugo .offline
 • Pridružio: 26 Mar 2009
 • Poruke: 5018
 • Gde živiš: Šid

offline
 • Pridružio: 03 Sep 2009
 • Poruke: 1858
 • Gde živiš: Zemun

miodrag2 ::Sto se tice radara i raketa za dejstvo u zadnju polusferu , ideja je bila realizovana u potpunosti , i integrisana na platformu , nudjena je kao opcija prilikom kupovine svih derivata Su-27 , ali nije bilo zainteresovannih kupaca u to vreme . To je bila opcija , isto kao sto je TVC danas . Ako imas para , i zelis sistem , mozes ga dobiti , ako nemas para , ili ne zelis , nikom nista .
Nesto slicno sam nacuo ali nisam znao da li je podatak tacan. Iskreno nisam mislio da je to tad bilo izvodljivo jer je bila upitna i preciznost projektila koji se normalno ispaljuju na metu koja je napred.

Citat:Najveci deo primedbi se nije odnosio na tebe , 90% njih nijebio upucen tebi . Koliko god da se ponekad cini da si piristrasan , postovi su ti uglavnom objektivni , a to je ono sto ja ovde zelim da vidim od strane svih .
Hvala. Jesam po nekad pristrasan ali je to cesce kao kontra na neobjektivnost drugih. Nego sta je sa onih preostalih 10%, koji je to deo kritike, reci bas me zanima, mozda sam nesto omanuo. Ja se nikad neljutim jer volim dobru raspravu, posebno kad kritiku uputi neko od koga mozes nesto novo cuti i nauciti.

Citat:Ceo post je i bio upucen u tom pravcu , da svi postanemo malo objektivniji , jer trabunjanje ciji je veci , verovanje propagandnim podacima bez provere jedne strane , a pljuvanje po drugoj i neverica cak i za neke proverene podatke , ne vodi nigde , obesmisljava sve .
Slazem se skroz.

Citat:Sto se tice AIM-9X , njen ulazak u operativnu upotrebu je predvidjen za sredinu 2010.-te . A mnogi u raspravama potezu ovu raketu kao argument . Isto tako bi mogli neki drugi da potezu R-74 , ili bilo koji drugi projekat koji ja u razvoju i da ga daju kao prednost jedne ili druge strane , sto bi bila glupost .
Ovde mogu do nekle da se slozim sa tobom. Do nekle samo zato sto je AIM-9X na samom pragu ulaska u OU i evidentno je da ce do njega doci, dok se moguci ulazak R-74 ne moze ni pretpostaviti.

Citat:O raketi mozemo pricati kada bude uvedena u naoruzanje , dotle je ona u razvoju , da li ce i kada uci u naoruzanje , to je pitanje . Za mene je T-50 razvojni projekat dok ne vidim prvu eskadilu u RV Rusije , i dok tako ne bude , on je razvojni projekat od koga rusi mogu odustati isto kao sto su odustali od miG-1.42 , S-37 , recimo Yak-141 , ... Lista je dugacka .
Upravo sam zato ono gore i napisao jer je 9X na pragu, a ovo su stvarno jos uvek tek stvari u razvoju i mogu biti otkazane iz koje kakvih razloga.

Citat:Sto se tice okretanja Indiji u razvoju , to je pre svega po pitanju finansija , sve ostalo je vec ostvarivo i moze se razviti u ruskim konstrukcionim biroima . Indijci ce verovatno imati velikog ucesca u verziji aviona za svoje RV , sto je i normalno , verovatno ce traziti integraciju dosta izraelskih i zapadnoevropskih uredjaja i oruzja , pa je samim tim i potrebno da mnogo toga odrade sami , pre svega na integraciji stranih komponenti u avion . To da amerikanci vode u elektronici i optoelektronici , to je cinjenica .
I ovde se slazemo. Jeste potpuno normalno to sto si naveo ali ja stvarno nemam pojma koliko bi Rusi bez pomoci sa strane bili u stanju da pariraju SAD-u i Zapadnoj EU po pitanju elektronike.

Citat:Ali , cinjenica je i da ih rusi lagano sustizu , a u mnogim stvarima i prestizu . Zasto kazem prestizu , to mozemo ako se nekada negde sretnemo privatno , u pitanju je jedna prica jednog coveka koji je radio u vojnom programu u jednoj firmi . Veoma je zanimljiva sa stanovista pristupa izradi neke komponente , i koriscenja odredjenih parametara odredjenih komponenti u konstrukciji samih uredjaja .
Sto da ne bilo bi super da se ispricamo i da cujem to sto imas, mozemo se dogovoriti ali ne znam odakle si?

Citat:Takodje se uvodjenjem gomile uredjaja u kokpit postavlja pitanje preopterecenosti pilota informacijama i njegove mogucnosti da ih obradi u realnom vremenu i donese odluku u toku izvrsenja realnog zadatka . U jednoj od americkih emisija o stvaranju F/A-18 bilo je govora upravo o tome , i o tome su govorili instruktori iz Top Gun skola americke mornarice . Mnogi mladi piloti su vise buljili u uredjaje u kokpitu nego sto su obracali paznju na letenje i osmatranje prostora oko sebe . Sa mukom su ih odvikavali od toga i navikavali da u uredjaje gledaju onoliko koliko je neophodno .
Svaka cast na ovom delu sto si se toga setio. Gledao sam nesto jako slicno tome davno jos ali ne secam se da li je bilo bas o F/A-18 sto i nije toliko bitno (koji je avion).

Citat:Zato je ideja o pilotu i kopilotu sa vremenom sve zanimljivija i prakticnija , koliko god to izlgedalo na prvi pogled glupo . Elektronika koja je u avion ubacena da pomaze pilotu , pocinje da ga toliko opterecuje , da je potrebno uvesti kopilota da ga rastereti .
Mogu da se slozim ali ja sam licno strasno protiv dva clana posade i jedini tip aviona koji mi nije bio takav odbojan je bio F-14 i sad Su-34. Prosto ni sam ne znam zasto je to tako. Ali je i cinjenica to sto si rekao da preopterecenje postoji, tu nema nista sporno.

Citat:Sto se tice FBW-a , rusi ga nisu osporavali , uveli su ga gotovo istovremeno kada i amerikanci , ali su do sazrevanja sistema zadrzali mehaniclku rezervu , a takodje su uveli digitalni FBW onoga trenutka kada su bili sigurni da je tehnologija dovoljno sazrela . Jednostavno su igrali na sigurno .
Ovde me nisi dobro razumeo kao ni mean. Odnosilo se na neke koji po svaku cenu hoce da uvelicaju ono sto Rusi koriste u datom trenutku ili da omalovaze ono sto ne koriste. Jos ako to koriste Amerikanci, e tu onda radi neobjektivnost skroz, a bogme i mrznja, pa zajedno deluju jos jace.

Citat:To sto su neki bili dovoljno glupi da sistem potcenjuju , to je njihov problem .
Truth.

Citat:Sto se tice predvodnicke uloge , i to je relativna stvar . Mnogo toga su uveli prvi amerikanci , mnogo toga rusi , mnogo toga i evropljani , kojima svi nepravedno dodeljuju sekundarnu ulogu . Zaboravlja se da je mnogo toga uvedeno revolucionarnog i na EF-2000 i Rafale-u , da li slucajno ili namerno , ne znam . Isto se uloga Izraela i Japana u celoj prici stavlja u zapecak , a to nije pravedno . Sta bi smo danas recimo bez optickih kablova ? Nisu bili Japanska ideja , ali su ih Japanci doveli do savrsenstva i uveli u komercijalnu primenu , bez njih bi to bila propala ideja .
Jeste tacno tako, ni sam ne znam zasto to radim/o ali se Evropa vrlo cesto (gotovo po pravilu) stavlja u drugi plan.

Citat:Za bespilotne letelice mora se prvo resiti pouzdanost sistema daljinskog upravljanja . Nemojmo da zaboravimo jednu stvar , ako se masovno uvdeu u naoruzanje , bice potyrebno voditi stotine letelica na jednoj i drugoj strani , u uslovima zasicenja etra komercijalnim emisijama , i u uslovima stalnog ometanja od strane protivnika . A to nije nimalo lako resiti . postavlja se pitanje i kako resiti problem propagacije signala . Onaj ko upravlja letelicom ce videti sliku sa odredjenim zakasnjenjem , a komandni signal ce takodje kasniti . Ukupno kasnjenje je zanemarljivo kada dejstvujes po stacionarnom ili slabo pokretnom cilju , ali situacija se menja sa povecanjem brzine cilja .
Odlicno objasnjenje. Ako si primetio slicne stvari sam i navodio. Bas i potencirajuci da ako to rese, onda cemo imati ono sto mislim da dolazi. Istina, nisam spominjao kasnjenja slike koju dobija virtuelni pilot, a to nije beznacajno. Medjutim ono kako sam ja razumeo (sve sto sam gledao povodom buducih borbenih bespilotnih aviona) veci je problem da rese konstantnost veze u svim sferama i otpornost na ometanja, te zavisnost od satelita, nego kasnjenje video signala koji se prima na monitorima u stanici.

Citat:U ostalom se uglavnom slazemo . Poruka je bila vise na temelju vece objektivnosti u diskusijama , nista drugo .
Ziveli , ovo jeste da bi trebalo da predstavlja Pivdzanu ali posto nepijem alkohol, moze da bude i neka Fanta, Kola ili nesto drugo.

Dopuna: 02 Mar 2010 16:34

Kristian_KG ::pitaj pilote da li bi pre gripen
Uzmi malo poslusaj sta pricaju piloti koji su leteli na 29-kama, a danas su na Gripenima. Nije navedeno da je i jedan od njih bolji ukupno. Ima mala kontradiktornost (ako se dobro secam toga), a to je da je prvo naveo da je 29-ka skoro savrsen aerodinamicki avion, a posle toga u toku razgovora da je Gripen aerodinamicki bolji od 29-ke (meni tu nije bilo najjasnije sta je hteo da kaze). Imas to u intervju sa jednim od pilota Gripena, sa Bataje (poslusaj ako imas snimljeno sa TV-a). A nasi konkretno mislim da bi bili zadovoljni sa bilo cim (i ako javno na sva usta hvale ono na cemu trenutno lete) posle ovoga sto su do sad imali u polu raspadnutom stanju. Sve ce proci, samo da je novo ili polovno ali u nekom dobrom stanju, pa bili to Migovi, Gripeni ili Falkoni, sve od toga ce biti desetostruko bolje od onoga na cemu danas lete u to budi siguran.

offline
 • Pridružio: 23 Dec 2006
 • Poruke: 12469

@salesam

Ma zbunio se pilot.

Sto se tice kupovine neceg novog, pa prvo treba gledati kakvo naoruzanje se moze dobiti za taj avion. Npr. da smo extra bogati pa da mozemo da kupimo cak i F-35 ali ne mozemo da dobijemo AIM-120. Desilo se Brazilu i Maleziji (hteli da kupe F-18 )

offline
 • Pridružio: 28 Feb 2010
 • Poruke: 367

Da ja uradim jedno malo poredjenje dva ''parnjaka'' f-15 i su-27, na jedan drugi nacin i pristup,a podeljeno u 4 segmenta,gde ce biti samo reci o onim stvarima koje ovde ili nisu uopste,ili nisu dovoljno raspravljene.

Raspored instrumenata.

Dva najvaznija instrumenta u kabini su radar odnosno mfd i RWR.Zato i cudi zasto je u kokpitu su-27 RWR u donjem desnom uglu,jer taj uredjaj mora da ''bode oci'' u kokpitu,jer je sigurno jedan od najvaznijih instrumenata,i to mesto nije adekvatno za uredjaj takve vaznosti. Sa druge strane,iako u f-15 ova dva instrumenta zauzimaju najpreglediniji deo kokpita,cudi to sto je ''radar'' odnosno MFD levo,a RWR desno. Ko misli da ovo nije bitno,neka ode da uplati reklamu u nekom casopisu,pa ce videti da ne kosta isto reklama na levoj i desnoj strani :-) razlog je poznat.

E sada o RWR, oba resenja imaju svoje dobre i lose strane. Ukratko,ruski rwr je jednostavan,i jednim jedinim pogledom na njega,pilot saznaje sve sto mu treba,ugao sa koga RWR hvata ''zracenje'' relativnu snagu zracenja,dali je u pitanju AWACS,radar aviona,zemaljski radar malog,velikog,srednjeg dometa,dali je avion zakljucan,itd...i na kraju ako je u pitanju radar aviona,dali on dolazi od gore,ili od dole,odnosno dali se u odnosnu na polozaj tvog aviona on nalazi iznad ili ispod. Ovo je jako birtno,jer ovakvu informaciju pilot f-15 nema na dohvat ruke,a ona je bitna za usmeravanje antene radara,da se taj izvor pronadje i ''zakljuca'' .
Sa druge strane, RWR u F-15 daje daleko vise podataka o ''izvoru zracenja'' pa razlikuje sve avione,sve radare (npr mig-21,mig-29,su-27,s-300pm1 itd) i simbole ispisuje na ekranu. Ovo je informacija koju pilot su-27 nema,jer rwr u su-27 ne moze tacno da odredi vrstu i pripadnost radara. Koliko je to dobro,toliko je i lose,jer pilot f-15mora da zapamti 100-tinak simbola,kako bi znao sta mu rwr pokazuje. Takodje mora i da ''misli'' o tome.

MULTI FUNKCIONALNI EKRAN ODNOSNO EKRAN RADARA.

u SU-27 on zauzima tacno mesto koje mu pripada,gore desno,i odma razlike u odnosu na f-15,jer iako se simboli prikazuju na ekranu radara,oznacenje se vrsi na hud-u gde se ti podaci prenose,i oznacavaju sa redom tackica,gde pilot po broju tackica zakljucuje o velicini RCS mete,a prijateljske avione razlikuje jer su oznaceni sa dva reda tackica. Ovo resenje je daleko bolje nego kod f-15,jer pilot su-27 ne skida pogled sa hud-a dok vrsi zahvat mete,i za to vreme moze da nadzire horizont u potrazi za vizuelnim kontaktom,raketom,itd.
U f-15 pilot oznacava metu na samom ekranu,a one se pojavljuju u vidu ''ciglica'' ili simbola zavisnosti od radarskog moda (simboli su u tws modu). Ono sto opet stavlja f-15 u povoljniji polozaj,je to sto je njegov radar u mogucnosti da raspoznaje ''mete'' pa tacno napise dali je tip letelice koji je oznacen(npr mig-29 bukvalno) naravno ako je isti unet u sistem (sigurno mu se nece ppjaviti npr su-35 ili t-50) Ta informacija je zlata vredna,a nju pilot su-27 nema,on moze samo da predpostavi po velicini RCS svoje mete.
Dalje,kada odlucuje kada ce da lansira raketu pilot f-15 ima samo jednu informaciju,dali je meta u dometu ili ne,i ona se iskazuje simbolom ispod mete na hud-u (npr za aim-120 zvezdica) i ne tako tacan krug na ekranu radara,koji mu nagovestava o tome na ''na kom je dometu meta''
Sa druge strane u su-27 postoji klizna skala sa desne strane,koja tacno pokazuje gde se nalazi meta u odnosu na domet,rati sve parametre i promene pravca i brzine mete,i obavestava pilota o tome,na toj skali su dva fiksirirane crtice (85 dometa rakete,i ''zona smrti'' domet gde meta nikako ne moze da pobegne raketi) pa on daleko bolje moze da izabere najbolji trenutak za lansiranje rakete,nego pilot f-15. Jer cela kompleksnost borbe van vizuelnog dometa,je trenutak kada treba lansirati raketu,ako se lansira prerano,''meta'' ce je lako izbeci,prostim okretom i izlaskom iz ''dometa'' a ako se ceka previse,protivnicki avion moze lansirati prvi... Sledeci problem je so pilot su-27 nije snadbeven informacijom,kada ce njegova raketa ostvariti kontakt :-)pa mora izvoditi racunicu gledajuci u sat,sto je po nekad skoro nemoguce,dok pilot f-15 tu informaciju ima,i ako u zadato vreme ne vidi ''bljesak'' znace da je njegova raketa promasila.

Dalje , najbitniji intrument na kome pilot drzi oci dok vrsi manevre (npr ostar zaokret) je pokazivac AoA i G sile, da bi izveo sto brzi zaokret,i sto manje izgubio brzinu,a sto brze zaokrenuo,pilot mora pratiti ove instrumente,u su-27,ovaj uredjaj se nalazi u gornjem levom uglu,na jednom instrumentu sa dva pokazivaca *levo AoA desno G sila) pa je jako lako pratiti ove instrumente. Dok se u kokpitu f-15,ti pokazivaci nalaze po skoro na sredini kabine,i to dole,i u dva instrumetna'' pa se mora okom ''leteti'' od jednog do drugog,i to sa glavom dole gde se ne vidi horizont,sto tu ranju cini prilicno teskom pri zaokretu. Mozda iskusni piloti to mogu raditi po osecaju,ali...

toliko za sada,nadam se da nisam bio bas MNOGO dosadan :-)
Mozda treba i okaciti slike kokpita i oznaciti instrumente na njima ? mada velika vecia to ovde zna

offline
 • Pridružio: 03 Sep 2009
 • Poruke: 1858
 • Gde živiš: Zemun

leonard ::Nije abnormalno. Indija ima svoj stil zivota vec hiljadama godina. To je zemlja koja je imala razne faza i medju najstarijim narodima su. Uh, koliko su oni uspona i padova doziveli.

Medjutim danas mozda neko ispasta zbog tog ulaganja u vojsku, ali se tim oruzijem stiti ceo narod i osigurava buducnost u ovom svetu kakav jeste. Da ne zaboravimo koliko je teroristickih napada izvrseno u protekloj deceniji.

Indija ulaze 200 milijardi u ovoj deceniji. Amerika trosi 3,3 puta vise godisnje, a ima populaciju upravo toliko puta manju Wink .

Tacno je tako kako si naveo ali samo na papiru. Pa ni Amerika nema para da daje koliko daje na Vojsku. Medjutim ima par bitnih detalja u kojima se oni razlikuju od skoro svih ostalih (ako ne i svih bukvalno). Oni trose resurse solidnog (tacnije poveceg) dela Sveta, a svoje cuvaju za rezervu i te resurse upravo obezbedjuju preko Vojne industrije, sto prevedeno znaci da od nje i zive tj. najvise zavise. Amerika je i pored svih tih silnih korporacija prvenstveno Vojno industriski kompleks, koji opet u tom zacaranom krugu obezbedjuje i tim silnim korporacijama da budu u/na pozicijama na koijm jesu, i tako u krug. One to vracaju na drugi nacin.

Nemojmo zaboraviti da su Amerika i Izrael vezani na mnogo nacina i da su tu pored Vatikana najveci centri moci (ekonomski prvenstveno ali i svi drugi). Tu je u grupi bitnih i Nemacka iz Evrope (Britaniju ne znam da li bi je tu svrstao) i Rusija, te sad Kina iz drugih razloga. Oni su gospodari Sveta, svi ostali su sluge i nebitni faktori u bilo cemu.

Ako ikad "ludo-normalan" covek postane "normalno-lud" i dodje do stvarnog mira, Amerika ce kroz jednu deceniju pasti (ne kazem i ne verujem propasti ali pasti sigurno i nece imati dominaciju na globalnom nivou ni pribliznu ovoj koju imaju danas). Mada to je jedna od najvecih sarenih laza (bajki) coveka (politicara) na vlasti od pamti veka jer neki vid Vojske je postojao od naseg nastanka, a jos vaznije i teznja za osvajanjem. Vojska ce uvek biti tu i imati svrhu koja nikad nije bila niti ce biti ocuvanje mira. Mir cuvaju nejaki, a jaki osvajaju. Tako da i ako/kad dodje do pada Americke dominacije doci ce sledeci po redu i tako u beskonacnost.

Samo svi koji zele pad SAD-a treba da razmisle ko ce doci na njihovo mesto i kakav ce taj neko biti. Ja bi uvek izmedju Amerike i Zutih (koji po danasnjim saznanjima na to mesto pretenduju) uvek izabrao prve, a vi... bojim se da ne znam ali se bojim i da cete/mo pogresiti?

offline
 • Pridružio: 23 Dec 2006
 • Poruke: 12469

Malo o ceni obuke.

Citat:Additionally, by revamping the traditional decision-metric of cost per flight hour to a new metric of training or test missions per flight hour, greater cost savings can be realized. As an example, business as usual would involve a simple comparison of relative flight hour costs between adversary aircraft. By this metric, the SU-27 would appear to be more expensive than most other aircraft. However, if a customer looks at cost per training intercept or cost per test run, which is what they are really buying, then the SU-27 quickly becomes significantly cheaper because of its unsurpassed fuel payload (e.g., an SU-27 that can perform four supersonic training intercepts in one hour is far cheaper than typical adversary aircraft that have far less range and endurance, and can only perform a single high-speed training run before requiring refueling.

[..]

The SU-27 represents the pinnacle of aircraft performance. With an 1800 nm range, and the ability to support test projects for extended periods, including 25 minutes of afterburner operations per sortie, our demilitarized Flankers are more cost effective than any other supersonic platform on today’s market.

offline
 • Pridružio: 03 Sep 2009
 • Poruke: 1858
 • Gde živiš: Zemun

Ko nije nek odgleda film The good shepherd. Dugo traje ali je stvarno dobar, radi se pocetcima obavestajne sluzbe (pretece CIA-e) i o igrama izmedju SAD-a i SSSR-a.

offline
 • Pridružio: 20 Avg 2009
 • Poruke: 707
 • Gde živiš: Beograd

Art of the kill
http://video.google.com/videoplay?docid=956634374962818858#

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 653 korisnika na forumu :: 26 registrovanih, 3 sakrivenih i 624 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: -[CoA]-, Acaks88, AF-1, arton, cvrle312, dac, Djokislav, Faki-Valjevo, Georgius, ILGromovnik, Klecaviks, Krusarac, LeGrandCharles, madza, MarKhan, Milan A. Nikolic, MILO-VAN, Misirac, muaddib, mushroom, ok, pavle_pzs, Snorks, Tas011, trajkoni018, zlaya011