S-25 Berkut / SA-1 Guild; S-50; S-100; V-400 Dalj

33

S-25 Berkut / SA-1 Guild; S-50; S-100; V-400 Dalj

offline
 • Pridružio: 07 Nov 2013
 • Poruke: 5241

Dotakli smo se vrlo delikatne teme , pouzdanosti sustava , O tome ne možemo govoriti sa sigurnošću jer su
još uvijek mnoge stvari nepoznanica , Sada poslije pola stoljeća kad su ti podaci dostupni ... skidam kapu.

Čitao sam dosta o tome ,, čak su mjesečev program ruje otkazali jer je matematika pokazivala da na tom nivou pouzdanosti pojedinih komponenti mora netko vrlo brzo zaglaviti u svemiru. Čak su i ameri naučili tu matematiku i brže bolje skratili program Apolo , dok im posada ne zaglavi na mjesec.

Nedavno sam čitao neku raspravu između Koroljeva i Kuznjecova s jedne strane i Gluška s druge oko broja motora na raketi i vjerojatnosti otkaza istih i propadanja misije.

Vrlo zanimljiva rasprava , došlo je to do Keldiša , do akademije znanosti , Koroljev je dokazivao da sa 36 motora potiska 200 tona ima neke šanse da poleti , dokazivao je vjerojatnost otkaza jednog od motora i kolike su šanse da se misija nastavi sa raketom N1 bez tih 200 tona potiska, s druge strane je matematika sa strane Gluška pokazivala da sa motorima od 600 tona potiska zbog manjeg broja motorima ima veče šanse da preživi , makar u toj situaciji gubitak jednog motora znači katastrofu.

U ovom slučaju je to jedna krivulja koja očito ima sedlo na 18, 5 komada od 20 , možda bi sa 25 sustava vjerojatnost porasla .. ali bi mogla i pasti.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 5388

Kad smo se već dotakli pa da probamo malo i produbiti, ionako svaku temu razvučemo od poncija do pilata Smile
Ovdje je ipak malo jednostavnija matematika u pitanju, jednostavno su držali opremu aktivnu satima i mjerili broj ispravnih sati. Time su dobili pojedinačne koeficijente eksploatacijske pouzdanosti i onda aritmetričkom sredinom srednje.
Zajednička centralna aparatura ima koeficijent pouzdanosti 98,9%, a blokova kanala 93,4%.
Pa je tako srednji broj ispravnih kanala u sistemu 0,989*0,934*20 (broj kanala)=18,5

U svakom slučaju s obzirom na, ako sam dobro zapamtio, 12000 lampi u sistemu ovo je vrlo dobro.
Rakete su tu bile nježnije i veći problem, 84,6% na uzorku 62 komada.offline
 • Pridružio: 24 Sep 2013
 • Poruke: 4542

Malo zastranjivanje temi. Može se zaključiti da je gemišt blagotvoran napitak za razliku od votke krompiruše koja je kanda ostavila trajne posledice kod onog poljaka. Mr. Green

online
 • Kubovac  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 5115

Moram malo braniti Poljake, odnosno onaj blog... Wink Onaj blog (sajt) ima zaista sadržajne informacije ne samo o Berkutu, nego i o Volhovu, Nevi, Angari/Vegi i Krugu....za čudo, nema o Kubu i o Dvini....Ima i o Bomarcu i Nike sistemima i sve u svemu blog je prilično dobar!
Ipak...primeti se na svim tim temama nedostatak informacija o principima rada sistema, radara, prostiranju snopova, kreiranju zahvata i vođenju projektila....Ili nemaju dovoljno stručna lica da taj deo obrade ili se nisu "baktali" oko toga...I onu shemu prostiranja snopova po azimutu i mesnom uglu su samo postavili uz jednu rečenicu "pojašnjenja"....i onda nas doveli u zabunu...

Ali sam okvirni opis sistema, istorijat nastanka i razvoja, opis razmeštajne prostorije raketnog puka, opšti opis raketa, opšti opis borbenog rada na raketnoj razmeštajnoj prostorij, opšti opis rada tehničkog diviziona, opšti opis rada radarskih stanica ranog upozoravanja, ilustracije i fotografije stanice za vođenje raketa i svih blok konzola i ostalih komponenti, ipak daju blogu "palac gore"!

Na kraju, krajeva....kako bi mi ovde "razvijali vijuge" (neki i uz gemišt Wink ), da smo dobili sve na gotovo! Wink Smile

Znači generalno taj blog je prilično dobar....

Evo link za blog, može se prevesti na engleski....
http://www.infowsparcie.net/wria/index.html

Ziveli

offline
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 5388

Knjige министерства обороны СССР su bolje u svakom slučaju.
Kubovac, nemoj se ustručavati probati, ruski i srpski jezik su toliko sličani da veći dio teme ako ti je područje interesa bez problema razumiješ. Ćirilica ti je naravno pismo za razliku od zapadnjaka koji se u Moskvi i u metrou jedva snalaze jer kada vide recimo «международная» upadnu na dupe.
A tehničke knjige su im strašne ! Najbolje i najjače !

Prošli tjedan sam bio u Rusiji, obožavam tu zemlju i taj narod, i uvijek naučim nešta novo. Čačkalica, znaš kako se na ruskom kaže, зубочистка...i ajd sad šta je normalnije.

offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 25477

Aj što ovaj kratki kurs Ruskog poče od čačkalice koja posle ručka tamo obavezno treba da se koristi.Nego aj ga Ž(kubovca)nauči i još nekim rečima poput traženja šibice i sl da se lakše snađe ako mu se duvani!!!
Pozdrav i svaka pohvala na dobrom duhu kod pisanija na ovoj temi a sve od palkovnika oko Ruskog potpisujem..

offline
 • Pridružio: 07 Nov 2013
 • Poruke: 5241

ma sve je ok , samo ja pokušavam imati fizikalno čistu situaciju , a tu me je poljak malo izbacio iz sedla.

Sad sam u dilemi da li se upuštati u analizu onih linija na televizorima što je objavio gargantua ili da zaboravimo tu prastaru varijantu koja se vuče još iz 1945 .

Za početak pogledajmo lepeze koje je postavio pukovnik ostanimo opet kod onoga što daje radar po mesnom uglu on je tu glavni .

Zamislimo da tri aviona lete na istoj visini od 10 km u pravcu odgovornosti jednog puka , srednji avion je strogo na glavnom pavcu visinca , dva bočna aviona su poravnata sa srednjim ali 5 km razmaknuti od njega .

Serjoža koji sjedi sa desne strane pulta vidi pačku.. vidi jedan avion koji je po hipotenuzi daleko 50 km ,
znači na krajnjem dometu i počinje pratiti taj avion s ti da mu se slika na ekranu ponavlja 5 puta u sekundi. Kako avion napreduje Serjoža na skali daljinara vidi sve krače hipotenuze, a na skali elevacije vidi da visina tog aviona raste.
U cijeloj ovoj prići Serjoža ne vidi tri aviona jer je radar jednodimenzionalan . Sve što naleti u jednu lepezu jednu šnitu on vidi kao jednu pačku . Na ekranu daljinara bi trebao vidjeti jednu glavnu recku koja je eho onog aviona na glavnom pravcu , a ona dva bi morao vidjeti kao dvije bliske recke ili jednu recku vrlo blizu ili vidi sve kao jednu mrlju .

Tek uz pomoć drugog radara može po horizontali , po uglu azimuta , vidjeti tri aviona.

Tu sam malo u dilemi , možda bi crtež te lepeze u nekom velikom mjerilu pokazao da li Serjoža može vidjeti ta dva bočna aviona, kao paćke na različitim visinama, na različitim šnitama , ali ih opet ne može vidjeti kao dva cilja , već kao jednu paćku.

Sad ga tupim ali razmišljam o tome da li je moguće poslagati tri aviona u neku liniju na različite visine a da ih oba radara vide kao jedan cilj, naravno tu su još dva puka sa strane koji bi vidjeli tu igru, ali to zahtijeva koordinaciju pukova ?????


Koristim ovu sliku ekrana da pokušam realno pokazati što vidi Serjoža na desnom ekranu cilj broj 2 on vidi kao jedan eho , jednu pačku, a njegov frend koji grije lijevu stolicu, vidi na istoj daljini 3 cilja, lijepo poslagana oko glavnog pravca .

online
 • Kubovac  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 5115

Pa trudim se ja da čitam te tekstove na ruskom i neke kraće tekstove i prevedem solidno, na primer onaj izveštaj sa vežbe gađanja onih 20 meta! Uostalom i radom na Kubu sam se susretao sa ruskom literaturom, ali smo ipak imali Borbena pravila na srpskom i ruski se uglavnom sretao na natpisima na ili iznad samih blokova i sistema....Ima dosta sličnosti sa srpski tu se slažem, evo na primer onaj poljski sajt da nema mogućnost prevoda na engleski, ne bi ništa na poljskom uspeo da pohvatam, ali ništa...

Elem....hteo sam samo ovo što je raketaš počeo....Kao da mi čita misli...Ja sve vreme samo pričam o anteni mesnog ugla....Sve vreme govorimo o "razmeštaju" 20 ciljeva u tu zonu skeniranja radara i ja sam samo "pikirao" može li se to sve "namestiti" po visini (uzimajuću u obzir širinu snopa) i razmišljao i o razdvajanju ciljeva ako dobro razumem u kom pravcu bi ovo što je raketaš počeo moglo ići....Ajde da sačekam da vidim kakva je ideja,pa ću pokušati da se uključim koliko budem znao..... Smile

offline
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 5388

Al ćemo se pogubiti u ovim 2D prostornim dijagramima, to svijet nije vidio.
Probat ću objasniti šta i čemu ta dva ranije objavljena dijagrama predstavljaju i služe. Da bude lakše povezati ponovit ću ih tako da ovo bude Dijagram “1”A ovo Dijagram “2”Cilj je odrediti zone po visinama u kojima se lepeze obe antene ukrštaju, zone gdje se cilj može vidjeti i odrediti mu položaj.Bitno je reći da se ovdje radi o anteni elevacije gdje je širina snopa +/-27deg, a antena azimuta koja je pod 35 stupnjeva nakošena daje snop širine 62 stupnja.
U dijagramu “1” pravac 0-Q sa apscisom zatvara kut 8 stupnjeva, a pravac 0-Q1 kut od 62 stupnja. Linija z-z1 predstavlja visinu 5km.
Prvo sječemo pravac z-z1 sa pravcima 0-Q i 0-Q1 i na apscisi očitavamo vrijednosti koje su za zonu vrijednosti x1 i x2 tako da je x1=2,2km a x2=36km.
Da bi dobili koordinate y1 i y2 u dijagramu zone moramo pravce između ishodišta i točaka gdje se sječe z-z1 i 0-Q odnosno 0-Q1 zarotirati oko ishodišta i tako dobijemo točke H1 i H2 koje onda pravcem vučemo do krivulje dijagrama snopa elevacije i dobijemo točke D1 i D2.
Iz tih točaka spuštamo se na apscisu i očitavamo vrijednosti y1 i y2, 6,5km i 13km.
Nakon toga iz dijagrama “2” u ravnini x-z očitavamo točke L1 i L2, sječenje krivulje krajnje širine snopa elevacije i pravca z=5km. Na apscisi očitavamo 0 i 27 km a to su opet koordinate x u dijagramu zone, a da bi dobili koordinate po y točke L1 i L2 translatiramo na krivilju u ravnini y-z i dobijemo L1’ i L2’ odnosno 1,5km i 14km.

Sad kad imamo sve točke po x i po y, D1, D2, L1, L2, L1’ i L2’ ucrtano ih u dijagram zone i površine preklopimo. Gdje se površine preklapaju to je zona koju radar vidi.

offline
 • Pridružio: 07 Nov 2013
 • Poruke: 5241

kad bi ovaj slučaj cilja broj 2 prikazali u 3 d .. bilo bi sve dosta jasnije .. lako je nama sa položenom nacrtnom .. meni su unuci filter... što oni ne propuste ..nije dobro , a ovu zadnju priču nisu popapali.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 998 korisnika na forumu :: 40 registrovanih, 4 sakrivenih i 954 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Andrija357, Boris90, croato, darios, dmdr, Dorcolac, esx66, goxin, HrcAk47, JOntra, Koca Popovic, Kubovac, Lieutenant, Metanoja, Mi lao shu, MiG-29M2, milenko crazy north, Milometer, MilosKop, Mr. Majevica, nemkea71, nenad81, NoOneEver Dreams, ozzy, panzerwaffe, pein, raptorsi, Regrut Boskica, RJ, S2M, Sirius, Steeeefan, Trpe Grozni, uruk, Vlad000, VP6919, wolverined4, |_MeD_|, 125