Rana istorija južnih Slovena - osvrt na nova tumačenja

43

Rana istorija južnih Slovena - osvrt na nova tumačenja

offline
 • Pridružio: 14 Mar 2004
 • Poruke: 1166
 • Gde živiš: Ispod nivoa mora

Napisano: 28 Jan 2019 14:57

Као што рекох треба ствари раздвојити а пре свега објаснити у могућем контексту и времену. Поредити неки кратер Галилео на Месецу не значи да је тамо био Галилео али значи да је тај кратер можда назван по некоме ко се тако зове или који кристи сличне изразе. Да резумирам. Ради се о значењу речи праотец, сирбонис, бог у овом случају.

За праотец сам образложио да реч може да се користи и 1000 година а да опет нема везе са етничким пореклом те земље. То је сада лако објаснити јер имамо живи језик који дату реч из више извора (дијалеката) може етимолошки објаснити. Аргумент да је нешто старогрчки зато што пише у речнику значења није мерило за истину као што реч компјутер у српском речнику не значи да је то славенког порекла. Јел тако? Значи ако ћемо да се служимо логиком ствари онда нема смисла користити се аргументима који најбише одговарају.

Друга реч је бог. Сад ја не тврдим да је то српски али можда је само декларативно старогрчки, можда је предгрчки, можда не знамо и то је могућност? Ако је вама прихватљиво користити (средњовековни) енглески/ирски за објашњавање речи на језику којим се Страбон користио 1500 година пре тога (у једном изводу каже да је најранији значења мочвара извор из 1600. г.) онда је исто тако могуће користити и славенаки за то исто и тако може свако направити своју верзију истине. Према томе да ли неко овде може да разјасни шта је појам бог значило на старгрчком али на грчком пошто би они имали у теорији највише веза са тим појмом? Ја за сада не могу али питам отворено ко може?

Последња реч јер Сирбонис. Суфикс ис је и више него очигледан у грчком па остаје главни део Сирбон. Шта би то могло да значи и ако ништа не значи да ли би било могуће да се та реч користила за више ствари него само појам "Срба" (што можда није исто што и народ) које сада знамо?

Dopuna: 28 Jan 2019 18:15

Да се надодам на себе. Што се тиче речи бог то се само може размрсити читањем првобитног значења. Ако је у Страбоновом запису коришћена реч бог уместо некакве мочвара онда постаје јасно. Географски и по положају реч мочвара делује прикладније. Али онда шта са речи Сирбон(ис)?Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • bibliotekar
 • Pridružio: 19 Jul 2013
 • Poruke: 2025
 • Gde živiš: BG

Уз сво дужно поштовање које осећам за покојну др Ранку Кујић, умела је она да прекелти у жару келтољубља.
Тако је, написа, својевремено била одушевљена децом с Романије која су трчала и довикивала се "Кифеле, кифеле!", што би на келтском значило "весело, весело!".
Кад ја у Зрењанину малом Пишти кажем, КИФЕЛЕ, дечко ме пита изненађено "Ти знаш и мађарски?".
Иначе, не баш учтиво-бежи, губи се...
Пустахија, још један мађаризам (син пусте ) је по др Кујић некакав "Бустаха", заборавих етимологију, али дајем бубрег да је и тај омашила.
Дакле, ако је неко таквих научних капацитета дозволио себи аутогол етимологије, шта ли остаје екипи "Нисам гинеколог али могу да погледам!"?

Имао сам прилике да бацим поглед на књигу извесног турског етногенезовића, некаквог Деретоглуа, који је лепо кренуо да шара прстом по мапама, доказујући како је све, али СВЕ на Дуњалуку заправо Турска. Ако му се учини да нешто иоле личи на туркијски корен, њихово је и ничије!
Сад, ако је тај топоним у оквиру Османског царства, тј некадашњих територија, још и како тако.
Цар је лик, султан, падишах, ма Сунђер Боб,кад уредно препознаје турске топониме по Ирској, Аустралији, Мексику и осталом Гренланду.
Нема атола на Пацифику да није препознао траг предака, Арктик, Антарктик, логично...


Докторе, хоће ли ми шкодити оволико кокица?offline
 • Pridružio: 14 Mar 2004
 • Poruke: 1166
 • Gde živiš: Ispod nivoa mora

Napisano: 28 Jan 2019 21:29

Па тако се тврди да је све грчког/латинског
итд порекла јер уведено је као такво. Историја је пуна политике а мало здравог разума и много тога се узима на "мајке ми" што нсше стране тиче. Све се прихвата као здраво за готово и прихвата се верзија других а сами се не бавимо чак ни својом историјом како треба. Ево само пример да илуструјем нелогичност учења.

Русија:
Пре пар дана питам пацијента Руса који је из Москве: "Шта сте ви учили у школама што се тиче порекла Руса?". Одговор је почео са:: "Па једна од теорија је да потичемо од Викинга...". Ово је врло интетесантан одговор који много тога крије.

Пољска:
Ако је веровати википедији као некаквој верзији званичне историје Пољске теорија о еиховом пореклу из Лужичке културе (која се граничи са Германима) се заснива на раду археолога Немца и других археолога који се као слажу али или и не слажу око порекла. Углавном коцензуса као нема а тврди се да су исто стигли ни одкуда у 7. веку. Ок.

Немачка
Е на википедији за Немачку пише
"The Germanic tribes are thought to date from the Nordic Bronze Age or the Pre-Roman Iron Age. " Како сад па то? Славени до 7. века живели у неким пећинама не знам где и ништа се као не зна а за овде се износи "да се верује у прапореколо". Исто интересатно.

Да се вратим на тему.
Што се тиче порекла речи мислим да се путем етимологије може сазнати географски центар. Јер ако је реч позајмљена она никад не може да буде толика разграната и са толико дубине у том (позајмљеном) језику као код оног коме је тај језик матерњи. Пример је реч за границу. Како је могуће да Германи одједном преузму ту реч од Славена/Лужичких Срба/Венда/како већ ако они тек ступају на сцену у 7. веку? Зар је могуће да Германи пре 7. века нису значи како се каже граница? Причам ти приче. Употреба речи граница у Германском је доказ веома ране интеракције далеееко пре 7. века. Фругим речима Славенски језик је много старији него што се мисли.

Dopuna: 28 Jan 2019 21:51

Ево мала карта па нека ми неко објасни зашто један Норвежанин користи словенску/српску/прасловенску реч ако Словени/Срби живе иза Карпата и појављују се на сцену у 7. веку?


offline
 • pein 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 09 Jan 2012
 • Poruke: 19763

I na tarabi je pisala ona stvar pa nije man se wikipedije.

offline
 • Pridružio: 14 Mar 2004
 • Poruke: 1166
 • Gde živiš: Ispod nivoa mora

Ја користим википедију као општи извор у коме се углавном види како људи сами виде своју историју.

offline
 • Pridružio: 27 Avg 2018
 • Poruke: 1678

Citat:Ево мала карта па нека ми неко објасни зашто један Норвежанин користи словенску/српску/прасловенску реч ако Словени/Срби живе иза Карпата и појављују се на сцену у 7. веку?
Možda je ipak germanska reč? Pa odatle došla.

Citat:Пре пар дана питам пацијента Руса који је из Москве: "Шта сте ви учили у школама што се тиче порекла Руса?". Одговор је почео са:: "Па једна од теорија је да потичемо од Викинга...". Ово је врло интетесантан одговор који много тога крије.

Pisao jana ovoj temi ukratko o tome. Rodonačelnik prve ruske dinastije je izvesni Rjurik, Skandinavac.

offline
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 11130

Морскисрле,

порекло речи у причи око споменика који си потегао је потпуно небитно.
Постоје извори да је код Грка у том периоду коришћена реч праотес, тако да онај споменик може бити грчки.
За даљу дискусију, овај форум се не бави пореклом језика.

offline
 • Pridružio: 02 Avg 2008
 • Poruke: 4492

Akulturacija je zeznuta stvar. Ja se uvek vratim na jedan primer sa kragujevačkog FILUM-a. Elem, u jednoj knjizi profesor tvrdi da pošto delovi konjske opreme kod nas nose turske nazive da Srbi nisu znali da koriste konje pre Turaka???? Aj što je udarna sila srednjevekovnih Srbalja uoči dolaska Turaka bila konjica, nego što postoje sasvim racionalni razlozi zašto bi poneli turske nazive.
Srbi su bili građani drugog reda, od dolaska Turaka najverovatnije da su ih najviše koristili Turci a držanje konja je skupo, nije to bilo za običnu raju. Takođe, verovatno su turcizmi vremenom potisli ranije pozajmljenice iz nekih drugih jezika jer Srbi originalno nisu bili konjanici. Još se komplikuje saznanjem da su neki delovi opreme ipak stigli u srednjem veku iz Kine verovatno preko Turaka i uopšte "putem svile", pa kad se sve to izmiksuje, ajde brajko na prvu utvrdi šta je odakle.
Dakle samo jedna stvar koja nije jasna na prvu, a pojedini iz jedne reči konstruišu sudbine čitavih nacija.

I još jedan primer, uprkos uvreženom mišljenu reč "astal" u značenju "sto" nije turcizam. Istraživanja su pokazala da je koren slovenski "stol/stal" koji se kroz dodir sa Mađarima iskvario u "astal". Otišla reč kod njih tamo pa se vrnula namo.

Osetljiva tematika, ali mnogo... Smorih ovim primerom a ima ih...

offline
 • Gama  Male
 • Moderator foruma
 • istoričar
 • Pridružio: 14 Jun 2004
 • Poruke: 4001
 • Gde živiš: Niš, Srbija

Morskisrle ::
Ево мала карта па нека ми неко објасни зашто један Норвежанин користи словенску/српску/прасловенску реч ако Словени/Срби живе иза Карпата и појављују се на сцену у 7. веку?
Zato što je ovde prikazano današnje stanje.

Svaki narod preko jezika kojim govori, utiče na druge susedne narode i njihov jezik, a ovi dalje vrše uticaj. Otprilike kao što danas reč vampir imaš u skoro svim jezicima zapada.

Ova karta je trenutno stanje jezika.
U prošlosti (srednji vek) germanski jezici nisu poznavali termin granica već termin marka, otud markiz ili markgrof. Karlo Veliki osvoji neku teritoriju i odmah osniva marku (vojna oblast na periferiji - nešto našoj vojnoj granici). U nordijskim jezicima, termin je merk. U latinskom je margo pa otud margina (ono što se podešava u MS Word-u).

Šta onda da kažu Mađari? Srbi im ukradoše termin za Beč i za paprikaš i gulaš Smile.

Kako bi na vikipediji napisali:

Further reading:
https://www.mycity-military.com/Stari-srednji-i-no.....l#p2135577 (tačka 3.)

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1093

da dodam na Gamin post.
die Mark-( Gebiet an den Grenzen des Reiches) podrucje na granicama carstva,pogranicna oblast ili krajina na granici. ili kako si naveo vojna granica.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 491 korisnika na forumu :: 18 registrovanih, 1 sakriven i 472 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 1540 - dana 15 Jul 2016 19:19

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Sale, Bloody, Djokislav, Hektor, Joja, Kruger, ltcolonel, MaksicZoran, MIG-3, milandlc84.wow, Oscar, Rakenica, Roman, Taso, vladetije, VUK65, wolverined4, zlaya011