Milan Nedić

4

Milan Nedić

offline
 • Pridružio: 31 Mar 2015
 • Poruke: 65

O Milanu Nedicu znam iz knjiga istorije za osnovnu, srednju skolu i filmova domace produkcije sto ga je u mojoj glavi svrstalo u negativne licnosti nase istorije gdje su svi oni koji su nosili neko srpsko obiljezje na uniformi stavljani u istu ravan sa kukastim krstom i ustaskim simbolima. Ne vrijedi se prepucavati o tome sta ko osjeca i cijih je istomisljenika vise odnosno voleo bih vidjeti konkretne dokaze za mnoge tvrdnje. Teska vremena nose teske odluke ali i ne oslobadjaju odgovornosti zbog lozih rjesenja.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Nebojša Đokić
 • vojni istoričar
 • Pridružio: 03 Jun 2010
 • Poruke: 4069
 • Gde živiš: Novi Beograd

I da završim moju tiradu. Zašto sam spomenuo NATO pakt. Pogledajte jučerašnje glasanje o prijemu Kosova u UNESKO. Za Kosovo su glasale pre svega članice NATO (ne sve) i neke koje teže NATO paktu. Van NATO pakta jedine ozbiljne države koje su glasale za Kosovo su Pakistan, Australija i Saudijska Arabija. Koliko toliko ozbiljnim državama možemo smatrati i Maleziju, Novi Zeland i Tanzaniju i to je to. Od onih 92 država za jedno 30 bi imali problema da ih nađete na kartama. Iz severne Afrike samo je Libija glasala za Kosovo ostali (Maroko, Alžir, Tunis i Egipat su bili ili protiv ili suzdržani što je u ovom slučaju bilo manje više isto). U crnoj Africi jedina ozbiljna država koja je glasala za Kosovo je Tanzanija. U Aziji ni Japan ni Južna Koreja nisu podržali Kosovo. Osim Pakistana i Malezije sve ostalo je sitna boranija. A tek u Južnoj Americi koje su države podržale Kosovo. Čak dvadesetak država koje su podržale Kosovo su sa Pacifika i teško da bih našli na kartama.
Zbog toga ja smatram i ubeđen sam da Srbin ne može da bude patriota i da bude za NATO pakt. A to sve ima i te kako veze sa Milanom Nedićem.offline
 • Gama  Male
 • Moderator foruma
 • istoričar
 • Pridružio: 14 Jun 2004
 • Poruke: 4311
 • Gde živiš: Niš, Srbija

victoria ::
Gama,ne verujem da si stvarno mislio da su Pavelić i gore pomenuta družina bilo čije živote spašavali ???osim možda Petena koji je osuđen na smrt ali ne i pogubljen zahvaljujući de Golu.
Svi do jednog gore nabrojanog su notorni ksenofobi i fašisti(osim Petena) od ranije i samo su dočekali Hitlera da realizuju svoje ideje o samostalnim državama(Pavelić,Tiso) ili o fašističkom preuređenju i/ili priključenju Nemačkoj postojećih(Kvisling)
Nema nikakve sličnosti između njih i Nedića osim što su svi zaista saradnici okupatora,Nedić i Peten iz nužde a ostali jedva dočekali.


Da li ima izvor za ove tvrdnje (ne reciklirana literatura, ne novinski feljton, ne memoarska građa već izvor)? Po mogućstvu nemački ili prevod sa nemačkog.
Da vidimo kako su ga Nemci videli, da li kao pouzdanog saradnika ili kao nepouzdanog saradnika.

Kako tumačiš to što su snage pod komandom Nedića likvidirale simpatizere partizana, ali i četnika, širom Srbije?

Da li se neko zapitao kako je bivši prestolonaslednik Đorđe Karađorđević mogao da odbije saradnju sa okupatorom, a ovaj da je prihvati? Zar nije mogao i Nedić?

Bilo bi dobro da se uključi još neko (Khaless?) ko je malo više studirao Ženevsku i Hašku konvenciju (oba dokumenta su bila na snazi tada) i da vidimo gde je, po međunarodnim zakonima, definisana saradnja sa okupatorom i šta je to zločin i do koje mere (slučaj: da li je streljanje ranjenih protivnika OK, ili se to dozvoljava pod određenim uslovima, npr. kad ideološki nisu na liniji).

Paragraf 105, Krivičnog zakonika Kraljevine Jugoslavije iz 1929. glasi:

"Državljanin Kraljevine Jugoslavije koji se u vreme rata što se protiv Kraljevine ili njenih saveznika vodi, primi službe u neprijateljskoj vojsci ili u njoj i dalje ostane i ako na to nije prisiljen, kazniće se robijom do petnaest godina."

Ako je takav državljanin učestvovao i u samom ratu kao borac kazniće se smrću ili večitom robijom."

Citirano prema: http://www.mycity-military.com/Drugi-svetski-rat/S.....l#p1228761

Ja nažalost nisam našao ovaj Zakonik na internetu pa sam morao da citiram jednog kolegu sa foruma. Ukoliko neko ima tekst bilo bi dobro da postavi, zbog autentičnosti.

PS: interesuje me nešto: da li su po tebi Srbi-komunisti, pripadnici srpskog naroda ili nisu?

offline
 • Pridružio: 03 Jan 2012
 • Poruke: 991
 • Gde živiš: Beograd

vnf ::Da ne pričamo sad o knjazu Milošu i njegovim dilovima sa osmanlijama.

Ako govorimo o današnjim prilikama, upravo oni koji najviše klanjaju NATO-u protive se rehabilitaciji Nedić, a podržali su rehabilitaciju Draže (mislim na SPO).


Ziva istina. U nasem javnom mnjenju, ako se izuzmu NATO-cetnici i njihov odnos prema Drazi (ciji je uticaj i onako minoran), najglasniji protivnici rehabilitacija (ukljucujuci i Drazu) su "simpatizeri" NATOa (proNato partije, NVO, novinari prozapadnih medija...). Takav je moj utisak. I pomenuta istorijska paralela (Milos Obrenovic i likvidacija na desetine ustanickih vodja, od kojih su neki predati Turcima na mucenje) baca drugo svetlo na saradnju sa okupatorom i zlocine nad onima koji su za beskompromisnu borbu. Inace, apsolutno se slazem da onaj ko je za NATO nije patriota. Ali ni insistiranje na srpskom fasizmu u II svetskom ratu, svaljivanje odgovornosti za stradanje Jevreja u Srbiji na Srbe i slicno - nije patriotski.

U sagledavanju razloga i stepena kolaboracije dela srpskih nacionalista u II ratu, kljucan je njihov odnos prema komunistima tj. prema politici KPJ prema srpskom nacionalnom pitanju: stvaranju novih nacija, cepanju srpskih teritorija i td. To je bila deklarisana politika KPJ pre rata, tu politiku je ona i sprovodila tokom i nakon rata. Po meni, ta politika je neprijateljska. Naravno, tu je i reakcija na politiku odmazde koju su Nemci sprovodili u Srbiji.

Siguran sam da je zanemarljiv broj Srba docekao okupatora sa radoscu (za razliku od nekih drugih naroda). I Nedic, a i ostali koji se pominju u kontekstu rehabilitacije, su ucestvovali u odbrani zemlje u Aprilskom ratu. Ukupno gledano, nemam konacan stav o rehabilitaciji Nedica.

offline
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 12487

Napisano: 10 Nov 2015 10:53

Gama :: Bilo bi dobro da se uključi još neko (Khaless?) ko je malo više studirao Ženevsku i Hašku konvenciju (oba dokumenta su bila na snazi tada) i da vidimo gde je, po međunarodnim zakonima, definisana saradnja sa okupatorom i šta je to zločin i do koje mere (slučaj: da li je streljanje ranjenih protivnika OK, ili se to dozvoljava pod određenim uslovima, npr. kad ideološki nisu na liniji).
Немци су супротно међународном праву распарчали Југославију (погледати тему о Капитулацији ВКЈ), а на окупираним територијама нису примењивали законе КЈ. Самим тим онај ко се ставио у њихову службу је помагао нелегалан режим и, у већој или мањој мери, саучествовао у њиховим злочинима.

О легалности војске смо већ писали. По Хашкој конвенцији треба да се поштују следеће одредбе:
1. Да постоји ланац командовања
2. Да војска има амблем који је видљив издалека
3. Да се оружје носи отворено
4. Да се поштују правила и обичаји ратовања.

https://www.icrc.org/applic/ihl/ihl.nsf/0/1d1726425f6955aec125641e0038bfd6

На суђењу у Нирнбергу (Талачки процес), које тим за рехабилитацију Милана Недића користи у свом захтеву, је разматрана легалност герилских покрета, и дошли су до закључка да герилске јединице углавном нису поштовале одредбе 2. и 3. (ношење униформи ознака, као и да носе оружје отворено, односно да су се сакривали међу становништвом).
Одмазде над становништвом су дозвољене, али по мишљењу суда је било потребно прво да се уведе полицијски час, упозорења и тек онда су могли да приступе репресалијама.

Ко иоле познаје историју зна да су током устанка у Србији 1941. немачке снаге вршиле репресалије за погинуле немачке војнике у периоду кад су се устаници отворено супротставили немачким снагама, имале територију коју су покушали да бране и повукли се са ње, а Немци нису покушали да уведу полицијски час и остало већ су одмах прешли на одмазде. Тако је масовно стрељање талаца током 1941. несумњиво злочин. За стрељања поводом напада који су дошли касније током окупације може да се користи ова аргументација.

Dopuna: 10 Nov 2015 10:58

Lucije Kvint :: U sagledavanju razloga i stepena kolaboracije dela srpskih nacionalista u II ratu, kljucan je njihov odnos prema komunistima tj. prema politici KPJ prema srpskom nacionalnom pitanju: stvaranju novih nacija, cepanju srpskih teritorija i td. To je bila deklarisana politika KPJ pre rata, tu politiku je ona i sprovodila tokom i nakon nakon rata. Po meni, ta politika je neprijateljska. Naravno, tu je i reakcija na politiku odmazde koju su Nemci sprovodili u Srbiji.
Ово нема никакве везе са реалношћу.

offline
 • Pridružio: 03 Jan 2012
 • Poruke: 991
 • Gde živiš: Beograd

vathra :: Lucije Kvint :: U sagledavanju razloga i stepena kolaboracije dela srpskih nacionalista u II ratu, kljucan je njihov odnos prema komunistima tj. prema politici KPJ prema srpskom nacionalnom pitanju: stvaranju novih nacija, cepanju srpskih teritorija i td. To je bila deklarisana politika KPJ pre rata, tu politiku je ona i sprovodila tokom i nakon nakon rata. Po meni, ta politika je neprijateljska. Naravno, tu je i reakcija na politiku odmazde koju su Nemci sprovodili u Srbiji.
Ово нема никакве везе са реалношћу.


https://sh.wikipedia.org/wiki/Drezdenski_kongres_KPJ
"Kongres je potvrdio pravo svih ugnjetenih naroda na samoopredeljenje i doneo odluku o stvaranju nezavisnih država - Hrvatske, Crne Gore, Makedonije i Slovenije, dok će mađarski i albanski narod imati pravo da se odvoji, jer je njihovu zemlju anektirala srpska buržoazija."

Nadam se da je izvor tacno preneo sustinu zakljucka kongresa KPJ iz 1928. Nisam istoricar niti raspolazem dokumentima, nadam se da je diskusija ipak otvorena za sve. Verujem da je citirani stav KPJ bio poznat srpskoj javnosti i da je sigurno uticao na stav srpskih nacionalista prema KPJ.

offline
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 12487

Квинте,
па ваљда је главни проблем са КПЈ била њена намера дизања револуције и рушења целог државног поретка, све то финансирано из СССР-а?
Прекрајање граница, и да је остало актуелно, је било најмање битно.

offline
 • Sim.a 
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 29 Avg 2009
 • Poruke: 2045
 • Gde živiš: Zemlja čuda

Ti komunisti danas su bauk kada se govori kao da nema prošlosti gde se vidi šta su nekad pričali a posle radili. Priče kao iz propagande za vreme rata. Nego, na drugoj temi je postavljen jedan poster iz rata. Da li je ovo iz tog Nedićevog perioda?

offline
 • Pridružio: 31 Mar 2015
 • Poruke: 65

Sim.a ::Ti komunisti danas su bauk kada se govori kao da nema prošlosti gde se vidi šta su nekad pričali a posle radili. Priče kao iz propagande za vreme rata. Nego, na drugoj temi je postavljen jedan poster iz rata. Da li je ovo iz tog Nedićevog perioda?Ima li neko tekst sa postera, ne vidi se procitati.

offline
 • vnf  Male
 • Građanin
 • Pridružio: 06 Sep 2014
 • Poruke: 232

ltcolonel ::Napisano: 10 Nov 2015 7:24

Po ovoj uvrnutoj logici Tito je bio malo dete što se tiče kasapljenja srpske mladeži u odnosu na kralja Petra I Karađorđevića, regenta Aleksandra, Nikole Pašića jer pobiše nekoliko puta više srpske mladeži jer su ničim izazvani 1912. godine izvršili agresiju na Tursku, nisu kapitulirali kad su nas Bugari napali na Bregalnici 1913. godine i klekli i molili za milost Austro - ugarsku u leto 1914. godine.

Dopuna: 10 Nov 2015 7:38

Između Draže i Nedića postoji suštinska razlika. Kod Draže je poništena sudska presuda čime nije prejudicirano da Draža nije kriv već samo da mu suđenje nije bilo fer. Dakle Draža nije rehabilitovan već je samo poništena tadašnja presuda što sa čisto pravne tačke gledišta i može da prođe. Kod Milana Nedića je čito politčko pitanje. Ako dođe do rehabilitacije Milana Nedića svi glavni pravni argumenti za poništavanje presude Draži bi pali u vodu i bili obismišljeni i poništavanje presude Draži bi postalo čisto politička odluka a ne pravna. Sa pravne tačke gledišta jednostavno nije moguće legalno poništiti presudu Draži iz 1946. godine i rehabilitovati Milana Nedića. Jednog od njih dvojice moraš žrtvovati - bar kad je pravo u pitanju. Koliko god se to pravo danas rastegljivo tumači. To ljudi u SPO-u gde ima dosta advokata odlično znaju i zato su spremni da žrtvuju Milana Nedića da bi bar malo zadržali privid nekog "prava" kod poništavanja presude Draži.

Dopuna: 10 Nov 2015 7:45

Kod Milana Nedića koje god zakonodastvo da uzmeš i kakvo god suđenje da bude on mora da bude osuđen za veleizdaju. Ne postoji nnormalni sud koji ne bi osudio Milana Nedića za veleizdaju. I tu ništa nije sporno i to "advokatska" stranka kao što je SPO odlično zna.
Nekakva "pravna" rehabilitacija Nedića sa čisto pravne tačke gledišta potpuno obesmišljava poništavanje presude Draži iz 1946. godine.


Prvo, u vezi prava: u pravu možeš sve da braniš i napadaš. Sve može da bude protiv-pravno i da se dokazuje nelegalnost. Da li je puč kralja Aleksandra iz 1929 bio u skladu sa ustavom ili ne? Da li je puč od 27 marta bio zakonit? Naravno da nije (vojska ruši vladu, to baš i nije u skladu sa ustavom). Da li je Simovićeva vlada bila legalna? Da li je odluka Draže Mihajlovića da ne prizna kapitulaciju i nastavi oružanu borbu ( i pored naredbe vrhovne komande) bila zakonita? Da ne pričam sad o KPJ i njenoj borbi da ruši stari poredak i gradi novo društvo.

Mnoge stvari (čak i ako imaju političku podršku ili opravdanje) mogu biti označene sa aspekta prava kao nezakonite!!!!!!!

A što se tiče SPO-a to nije advokatska već prava NATO stranka, protive se rehabilitaciji Nedića jer Nedić nije bio poslušnik Čerčila. Briga njih i za Dražu, hoće da dobiju neki glas na izbori, pa glumataju neke ravnogorce i modrrne četnike. Uostalom SPO sa svojim stavovima "od sečenja ruke" i zahteva da Srbija izvši objavu rata Hrvatskoj (početak 90-tih) pa sve do "promene kursa" tj. klanjanja Hagu i priznanja Kosova, nije vredan pomena i ove NATO pionire neću više da komentariše.

Drugo, u vezi rata. Da li je normalno da u zemlji u kojoj okupator za 1 ubijenog strelja 100 civila vodi gerilski rat? Da se nešto razumemo: nisam protiv ustanka za oslobođenje, ali mislim da je taj ustanak bio preuranjen (kad je u pitanju Srbija). Da je KPJ čekala dolazak crvene armije i onda digla ustanak ja ne bi protestovao.

Treće, toliko je razlike između 1 i 2 svetskog rata da je besmisleno praviti paralelu.

19 Dec 2015 13:20 vathra Zaključavanje topica Razlog: Topic nema smisao  
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 598 korisnika na forumu :: 31 registrovanih, 5 sakrivenih i 562 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 4channer, A.R.Chafee.Jr., AF-1, Andrija357, babaroga, Bane san, cezar 35, Cirkon, dac, doktor1964, Duško, kovinacc, kunktator, KUZMAR, mercedesamg, Mercury, Milan A. Nikolic, milenko crazy north, pein, Regrut Boskica, renoje2, repac, S-lash, stegonosa, theNedjeljko, vddutina, VJ, vlvl, vobo, Warhawk, |_MeD_|