Virtuelni dogfight

668

Virtuelni dogfight

offline
 • Pridružio: 14 Avg 2011
 • Poruke: 6456

Jel to znaci da je jedina prednost TVC-a ta sto avion moze da povecava napadni ugao bez uzgona? Ili TVC moze da smanji minimalni radius?Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 25 Avg 2011
 • Poruke: 219

Napisano: 06 Jul 2013 9:15

Citat:
Veca tezina nepovoljno utice kako na ustaljeni tako i na neustaljeni zaokret.
Prosto, uzmi na primer dva Su-27 koji nose razlicitu kolicinu goriva, recimo jedan ima 1000kg goriva vise od drugog.
Pri zaokretu od 9G ta jedna tona viska se pretvara u 9 tona inercione sile koju ista kolicina uzgona treba da savlada. To znaci da ce avion sa vise goriva "proklizati" u zaokretu, odnosno imace manju ugaonu brzinu i veci radijus zaokreta, odnosno pri izvodjenu zaokreta pri istoj brzini generisace manju G silu, odnosno, ako zeli da generise istu G silu kao i drugi avion morace da se krece vecom brzinom sto ce za posledicu imati povecanje radijusa zaokreta i smanjenje ugaone brzine.


Slažem se ali ja nisam ni rekao da teži avion ima veću ugaonu brzinu već da konzervira kinetičku energiju. Rekao sam da je aerodinamika + težina dobra kombinacija za uglovnu borbu, jer Su27 se ne bori protiv Su27 pa da ta jedna tona prevagne, već protiv F15 ili nekog drugog čija je i kombinacija ova dva faktora drugačija. I aerodinamika Su27 ima limite inače umesto prazan od 16t i kusur imao bi više. A te limite sigurno su procenili u samom konzorcijumu i mi tu teško da možemo šta da provalimo.

Citat:
Takodje minimalni radijus zaokreta ne treba mesati sa radijusom zaokreta pri neustaljenom zaokretu jer je on drugaciji/veci.

pa naravno da je drugačiji zato ga i treba uporedjivati a ne mešati. Kao što rekoh, ovo se može analizirati posebno jer mnogi dogfight vide kao proste zaokrete a manje kroz prizmu menadzmenta energije.

Citat:
Na osnovu ovog snimka nista ne mozemo zakljuciti jer nemamo nikakve relevantne parametre, tako da je ova tvrdnja cista spekulacija.

Video snimkom nisam ništa dokumentovao. To je minimalni radijus zaokreta F15 i ništa više. E sad ako znaš iz drugih izvora koliko on iznosi u metrima znaćeš valjda koliko iznosi i za MiG29, pa ćeš uvideti zašto sam ti i rekao da radijus MiG-29 ne može (prostorno) kraće od ovoga.

Citat:
I ovo je nazalost pogresna definicija

Ne definišem ništa već samo razgovaram i iznosim onako kako sam shvatio problematiku.

Citat:
Dakle, sve dokle max G sila ogranicava izlaz na vece napadne uglove TVC ne moze da dodje do izrazaja.

Po tebi jedino G ograničava napadni ugao? Po tebi TVC nema ulogu pri brzini od npr. 560
km/h u zaokretu kada navlači 5,4-5,6G pri napadnom uglu kod klasičnog aviona od 12-13stepeni?
Stekao sam utisak da po tebi avion uvek može da navuče 9G sve dok mu dodeljeni napadni ugao ne napravi otpor koji će ga dovesti na one male brzine za čiji potencijalni 9G na tim malim brzinama zahteva napadni ugao preko recimo, lupam 100 (koji ne postoji za sada)?! Stekao sam utisak da misliš da ako Su27 ide u zaokret npr 1500km/h, zbog navlačenja 9G palica će mu sama popustiti, napadni ugao zbog toga smanjiti, sve do neke ravnoteže do tebi graničnog 9G? Ili možda obrnuto a? Zbog većeg otpora vazduha smanjiće se napadni ugao pa zbog smanjenog ugla smanjiće se i ugaona brzina pa samim tim i G sila? P.C. Grafikone koje ja imam se dosta razlikuju od tvojih. Ja prvi put vidim nešto gde Su27 navlači 9G pri brzini od 600 i nešto km/h, sem ako nije potpuno prazan (hipotetički) ili se ne odnosi na velike visine i indikovanu brzinu. Zato kažem da po forumima navoditi precizne brojke i nije zahvalno jer se nikada nećemo složiti, sem ako ne koristimo iste materijale.

Citat:
ugaona brzina nosa

Stvarno ne znam šta ti je to.

To što vidimo golim okom da TVC deluje ne znači da ono ne deluje kad okom ne vidimo.
Ako su30 bez tvc radi zaokret sa 600km/h ustaljeni za 18.5s a sa tvc za 18,0s da li ćeš dejstvo tvc-a videti golim okom? Tih pola sekunde dovode do značajne prednosti da za 3minuta borbe udješ u poziciju za dejstvo ako neko misli da je to mala razlika, mada ovaj primer sam izmislio čisto da hipotetički diskutujemo!

Citat:Dakle, sve dokle max G sila ogranicava izlaz na vece napadne uglove TVC ne moze da dodje do izrazaja.
TVC i ima ulogu da poveća napadni ugao pa ako se to dogodi na nekim malo većim brzinama onda će brzo i doći do limita od 9G i tu je jasno. Ali mi je nejasno to što kao da govoriš da avion mora malte ne da se zaustavi da bi mu G sila pala ispod 9. To što se na snimku Su30 uzdužno vrti oko svoje ose ne znači da se i prostorno-uglovno mnogo kreće. On po nebu ne iscrtava dugu kružnu liniju (zamišljenu) a naročito ne brzu da bi mu se ugaona brzina povećala. A rotacija oko svoje ose neće izazvati toliki porast G sile da bi se dogodio neki limit. Limiti pa i preko toga se dogadjaju kada je u pitanju rotacija npr. kad je avion pogodjen, otpadne mu krilo a on se zadesi u nekoj većoj brzini. Mada zbog narušene aerodinamike više će to biti neka spirala po nebu ili grub i ružan bure valjak koji jako navlače G silu, pa ako pilot ne iskoči na vreme može se desiti da se onesvesti.

Dopuna: 06 Jul 2013 9:23

CheefCoach ::Jel to znaci da je jedina prednost TVC-a ta sto avion moze da povecava napadni ugao bez uzgona? Ili TVC moze da smanji minimalni radius?
Dobro pitanje. I jedno i drugo definitivno. Ali poenta je da TVC dovodi i do većeg otpora koji će mu smanjiti brzinu. E sad, druga je stvar što svi avioni koji koriste TVC imaju i jače motore pa se u stacionarnom zaokretu taj otpor i ne primećuje mnogo, ali imamo kao bilans manji radijus i brže izvodjenje sa nešto i većim G. Kod forsiranog tj. neustaljenog situacija se menja jako puno, da ne ponavljam postove...offline
 • Pridružio: 05 Maj 2013
 • Poruke: 104

Da ne bi dalje gusili temu o Mig-31
doslo je do poredjenja F-15 i Mig-31

ray ban11 ::^
Dakle 25-ca je bio nista vise do sovjetski pokusaj da se `Kosu` stane u kraj ( igrom slucaja ali i zbog zahteva u VVS tada prvo je postao operativan kao strateski visinski izvidjac).Na dalje Ameri prihvataju izazov i odgovaraju sa Orlom koji kao zamena za Fantoma/skoro iste rakete i raspored istih na avionu / postaje osnovni avion za zastitu VaP teritorije SAD( sto je i danas uz asistiranje od strane Raptora ).
Da jeste bio prvenstveno presretac dokazuje i to da su mu prve formacije bile upravo tzv FIS ( Fighter Interecpt Squadron ) .Po tome je on bio i jeste pandan 31-ci ( jer je i ovaj osnovni patrolni `lovac`-presretac u VaP kako SSSR tako sada i RF ).
Smajli


on jeste sigurno pandan cim je nastao kao odgovor na avion Mig-25,iz koga je nastao Mig-31
ray ban11 ::^
Naravno po nekim drugim kriterijumima ( masa,brzina ,visina i ostalo ) nije u rangu sa 31-com vec svog glavnog konkurenta ima u Su-27P.
Smajli

Su-27 je nastao kao pandan F-15,sto mogli bi ga porediti u istoj meri kao i f-15 sa mig-31...da li znas kako se razvijaju avioni?kao protiv odgovor na suparnika ako ovaj ima bolji...primeri Mig-25 odgovor F-15,F-15 odgovor Su-27,Su-27 odgovor F-22,F-22 odgovor T-50
ray ban11 ::^
Kada je pominjana masa UBS mislilo se naravno za ona UBS potrebna za patrolne zadatke( za napomenuti je da je masa UBS kod F-15A/C cisto teoretskog karaktera jer on pored varijante E nema potrebe za UBS za rezim dejstva V-Z ) .Zato on i jeste za CAP misije ne za jurisne /bomb zadatke ,samo kao eskortni lovac bomb. formacijama ( iskustva iz prvog i drugog zaliv rata ,rata na ovim prostorima itd ) .
Smajli

Masa ubojnih sredstava F-15 da koristi dopunske rezervoare za gorivo koji imaju ogromne kapacitete samim tim svojim doletom premasuje Mig-31, toliko je to vazno za uloge presretanja i ostajanja u vazduhu... Nema potrebe za F-15C da ide kad imaju F-15E ,ali moze da ide ako potreba nalaze dok Mig-31 ne moze
ray ban11 ::^
Sto se visine i brzine opet tice ti faktori su i te kako vazni ( vratimo se jos malo vise unazad u istoriju borb. dejstava i vazd. borbi koja kaze da su MiG-15 upravo zbog nadvisavanja -dakle vece visine u patroliranju birali mesto i vreme napada na `Sablje` te bombardere i ostale avione .) Smajli


Previse si se ti vratio u proslost sa Mig-15 kada je sistem borbe i svega bio drugaciji,uopste nije adekvatan primer za bilo sta... A i kad bi se koristio taj sistem borbe koji pominjes(znaci dog fight F-15 bi oduvao Mi-31)

ray ban11 ::^
Znaciaci i 31-ca je tu u velikoj prednosti zbog sposobnosti dugotrajnog patroliranja u stratosferi ( imamo konkretne podatke o tome na predhodnim stranicama ).

Sto se ostalog tice a sto je pomenuto ( rakete velikog dometa ,tacnije R-33 uz daleko veci i jaci Zaslon ) 31-ca ima mnogo bolju i vecu sliku ispred sebe nego li Orao .To da ove rakete sluze da presretnu prevashodno strateske bombardere i krstarece rakete stoji ,medjutim ako pogledamo borb iskustva iranskih Macora koji su navodno obarali buljuke i buljuke irackih lakih i srednjih lovaca ( po nekim navodima i citavu grupu odjednom u smaknutom poredku sto je opet vise nego sumnjivo jer niko nece peglati vazduh i cekati da ga presretne i obori takva grdosija od rakete ,realno ) za predpostaviti je da i R-33 ima poprilicne sanse protiv lovaca na vecim daljinama lansiranja.
Smajli


Pa sam si skeptican o podacima o obaranjima koje je Iran izneo...
Da li mislis da F-15 polece bez AWACS-a tj aviona koji sluze za rano upozorenje?Toliko o prednosti radara zaslon u odnosu na avione radar-a F-15( sve zemlje koje koriste F-15 imaju avione za rano upozorenje) Takodje o tim oborenim avionima dacu ti samo jednu cinjenicu,Da sva strana prica da je oborila vise aviona,dok ovi drugi to smanjuju .Amerikanci su izbacili AIM-54 iz upotrebe...to nesto govori,a uvodjenje rakete AIM-54 od strane amerikanaca je bio odgovor na bombardere TU-22 da bi zastitili svoje nosace aviona.
ray ban11 ::^

Sve to ostaje u granicama teorije opet kao i onaj podatak o masi UBS .Praksa i to visedecenijska je pokazala da sto se tice osnovne uloge i jednog i drugog ( a potpuno su iste u granicama teritorije svojih drzava ) MiG-31 je ipak daleko ispred sa daleko vecim mogucnostima i sposobnostima .

Smajli

kao i onaj podatak o masi UBS??Taj podatak od F-15c pravi multirole avion,a od Mig-31 samo lovca presretaca. Daleko ispred najboljeg mlaznog lovca svih vremena sa najvecim odnosom vazdusnih pobeda i obaranja(mozda najboljim u istoriji vazduhoplostva)? Sto se tice mogucnosti F-15C kad zagusti moze da se natovari i da zaprasi po zemlji sto nije teorijski vec moze da nosi vodjene bombe, moze da ide u borbu protiv satelita,sme da ulazi u blisku borbu,zilaviji je,bolje manevarske karakteristike...
Sto se tice tvojih perfomasni,da uporedimo Mig-31 i F-15

Mig-31 perfomanse
Maximum speed:
High altitude: Mach 2.83 (3,000 km/h, 1,860 mph)[3]
Low altitude: Mach 1.2 (1,500 km/h, 930 mph)
Combat radius: 1,450 km (900 mi) at Mach 0.8/ 720 km (447 mi) at Mach 2.35[28]
Ferry range: 3,300 km (2,050 mi)
Service ceiling: 20,600 m (67,600 ft)
Rate of climb: 208 m/s (41,000 ft/min)
Wing loading: 665 kg/m² (136 lb/ft²)
Thrust/weight: 0.85
Maximum g-load: 5 g
F-15 Performance

Maximum speed:
High altitude: Mach 2.5+ (1,650+ mph, 2,665+ km/h)
Low altitude: Mach 1.2 (900 mph, 1,450 km/h)
Combat radius: 1,061 nmi (1,222 mi, 1,967 km) for interdiction mission
Ferry range: 3,450 mi (3,000 nmi, 5,550 km) with conformal fuel tanks and three external fuel tanks
Service ceiling: 65,000 ft (20,000 m)
Rate of climb: >50,000 ft/min (254 m/s)
Wing loading: 73.1 lb/ft² (358 kg/m²)
Thrust/weight: 1.12 (−220)

Pa mi kazi u kojim perfomansama je bolji?
Jedino sto ima bolji mig-31 jeste radar, i sistem automatizacije
rakete koje nisu proverene u borbi ne bih racunao i brzinu... takodje F-15C dobija AESA radar sa novim raketa AIM-120 pa ce me zanimati prednost Mig-31

offline
 • Pridružio: 17 Sep 2010
 • Poruke: 25935

^

Za prve 3 konstatacije se slazem .Ovo za visinu nisi dobro shvatio ,nema tu nikakvog` dog fajta` ,pa 31-ca nema nikakve veze sa tim ,poenta je sa max masom UBS dostici sto vecu visinu ,ostati na njoj tj patrolirati .Sa tih stratosferskih visina se vidi dalje i dejstvuje dalje ( pa i Ameri su u programu YF-12 lansirali rakete na taj nacin ...

Citat:During flight tests the YF-12As set a speed record of 2,070.101 mph (3,331.505 km/h) and altitude record of 80,257.86 ft (24,462.6 m), both on 1 May 1965,[10] and demonstrated promising results with its unique weapon system. Six successful firings of the AIM-47 missiles were completed. The last one was launched from the YF-12 at Mach 3.2 at an altitude of 74,000 ft (22,677 m) to a JQB-47E target drone 500 ft (152 m) off the ground

.. no oni nisu otisli dalje od ovoga. Zato Ruje imaju 31-cu a Orao moze samo da ga gleda od dole.

Ovo za visenamensku ulogu Orla svakako stoji zato on i jeste lovac ( nekada je bio cist presretac u okviru onih FIS ) ,31-ca je bila i ostala presretac cist kao suza ( neki prototipovi imali kojekave uloge ,sada se tek od BM ocekuju i neki zadaci u rezimu V-Z )

Vidi kolega sto se teorijskog poredjenja osnovnih TTK tice to ipak ne ide s obzirom da kako je receno pravi pandan Orlu jeste ipak Suska .

Ali ajd recimo ovo za dolet,postavlja s epitanje pod kojim uslovima on taj dolet ostvaruje ?

Koliko nosi podvesnih rezervoara goriva i koliko pri tom UBS ? Borb radijus od 1967 km da ali kako ?

Sa druge strane ti imas 31-cu koja sa ful raketama V-V penje na preko 20 km ,krstari 2500km/h i tako savlada rutu oko 1500 km .
Dakle zamisli samo kojom on brzinom dolazi u `ocekujuci reon dejstva` dok se pri tom Orao muci sa podvesnim rezervoarima ?

Ovo za AIM-120 stoji nema sta i ona se jeste pokazal kako se pokazala,za AESA pa on na F-15C postoji jos od 2001g ,nista novo i to je takodje jedan + za Orla svakako .
Madjutim u VVS stizu BM-ovi a svim tim .Dalje zaboravio si da i u VVS imaju let. radarske stanice koje vodji patrolne grupe 31-ca davaju podatke o ciljevima a ovi prosledjuju unutar grupe ili drugim avionima .

Sve u svemu rasprava svakako nije losa .Orao ima na svojoj strani argumente tipa prakticner upotrebe kao i borbeni skor koji on jeste ostvario u toku sluzbe .

Sa druge strane imamo avion koji je poznat po svojoj masi ,velicini te visinsko-brzinskim sposobnostima ,naravno i mogucnostima `radar-rakete` .

Smajli

offline
 • Pridružio: 29 Jun 2009
 • Poruke: 3356
 • Gde živiš: Karaburma

Majstor Ika ::Da ne bi dalje gusili temu o Mig-31
doslo je do poredjenja F-15 i Mig-31


Слажем се.

Majstor Ika ::on jeste sigurno pandan cim je nastao kao odgovor na avion Mig-25,iz koga je nastao Mig-31

Па да, али миг-25 који су они мислили да постоји,а не постоји. Дакле НЕ на овај миг-25 који постоји.

Majstor Ika ::Su-27 je nastao kao pandan F-15,sto mogli bi ga porediti u istoj meri kao i f-15 sa mig-31...da li znas kako se razvijaju avioni?kao protiv odgovor na suparnika ako ovaj ima bolji...primeri Mig-25 odgovor F-15,F-15 odgovor Su-27,Su-27 odgovor F-22,F-22 odgovor T-50

И да и не-делимично. Wink Ф-22 је више настао као одговор на с-300.-додуше неуспешан, Mr. Green
а и дође с-400.


Majstor Ika ::Masa ubojnih sredstava F-15 da koristi dopunske rezervoare za gorivo koji imaju ogromne kapacitete samim tim svojim doletom premasuje Mig-31, toliko je to vazno za uloge presretanja i ostajanja u vazduhu... Nema potrebe za F-15C da ide kad imaju F-15E ,ali moze da ide ako potreba nalaze dok Mig-31 ne moze

Миг-25 и миг-31 су чистокрвни брзински пресретачи на ударне групе бомбардера-дакле они су одговор на њих заправо и намењени за своју територију уз локално навођење дакле праволинијски нетреба да се шетка и кривуда и да тражи циљ. ф-15 и за пројекцију на туђу зато и има већи домет као и за патролирање и блиску борбу отуд и боље маневрисање,а што се тиче убојних средстава,па миг носи пар ракета од пар стотина кила и само то и шта ће му више,кад ф-15 носи исто носи исте тежине и онда не користи остатак могућности-које пак користи за бомбе већих тежина,јер може и да напада циљеве на земљи, миг то неради,па му и нетреба већа носивост. Дакле пар ракета-која тона обојца,али пар бомба и 5+ тона само за ф-15 њему и треба. два различита авиона за две различите намене. Који је бољи па ко први угледа овог другог-као и увек-јер овде маневрисање неуначи ништа-ко што се упоређује ф-22 стелтност и његова филозофија употребе са Су-27/30/35 и његовом филозофијом употребе.

У неком сценару за који су предвиђени највероватније МИГ уништи бомбардере,а Ф њега и то ти је то ником ништа,а можда ПВО уништи Ф-15,јер има само в-в ракете,јер нема места,па му и џаба већа носивост.

Majstor Ika ::Daleko ispred najboljeg mlaznog lovca svih vremena sa najvecim odnosom vazdusnih pobeda i obaranja(mozda najboljim u istoriji vazduhoplostva)?

Па кад нон стоп ратују и то против углавном уздрманих,ослабљених,застарелих тек кад сазнају све о њима и са огромном бројчаном предношћу. Јесте ф-15 оборио 100+авиона,али ког нивоа и оно најважније да кад се сабере увек су нападали у кад и како хоће,док други треба тек да крене и организује се,да неговорим да је због тих стотинак оборених дигнуто на хиљаде својих авиона и авакса и осталих,значи нису Ф-15 сами наобарали све то,већ у садејству са осталим авионима,малтене са целом УС(изр.) авијацијом. Па само код нас је био 100:1 па и више.

Мала шала,а и то може и да значи да амери нон-стоп морају да се доказују ови неморају,јер их се сви плаше и несумњају у рује. Mr. Green

offline
 • Pridružio: 17 Sep 2010
 • Poruke: 25935

@Majstor Ika

Citat:Pa sam si skeptican o podacima o obaranjima koje je Iran izneo...
Da li mislis da F-15 polece bez AWACS-a tj aviona koji sluze za rano upozorenje?Toliko o prednosti radara zaslon u odnosu na avione radar-a F-15( sve zemlje koje koriste F-15 imaju avione za rano upozorenje) Takodje o tim oborenim avionima dacu ti samo jednu cinjenicu,Da sva strana prica da je oborila vise aviona,dok ovi drugi to smanjuju .Amerikanci su izbacili AIM-54 iz upotrebe...to nesto govori,a uvodjenje rakete AIM-54 od strane amerikanaca je bio odgovor na bombardere TU-22 da bi zastitili svoje nosace aviona.


Zaboravih jos dodati ,kolega pa ta raketa je izbacena iz upotrebe u USN ne u USAF jer ni Macora vise nema .Dakle nemaju raketu V-V te kategorije vise kao sto Rusi imaju R-33 uskoro i novu R-37 .

offline
 • buster  Male
 • Zaslužni građanin
 • Dusan Saric
 • 3D modelar, graficki dizajner i jos mnogo toga...
 • Pridružio: 16 Sep 2009
 • Poruke: 658
 • Gde živiš: Banja Luka

Kao prvo ako vec insistiras da `ga` mjeris.
Razvoj 31-ce je krenuo prije Belenkovog prebjega. na kraju je i on sam potvrdio da se u SSSR-u pravi bolja verzija zbog uocenih nedostataka kod 25-ice.
Kao sto je Ray Ban rekao 25-ica je nastala zbog potrebe za respektabilnim presretacem koji bi mogao da presrece USAF spijunske letjelice i bombardere a ne kao nekakav ultimativni dogfajter kako su ga u divnoj miroljubivoj USA prestavili. I sada zbog necije paranoje treba da se ovdje raspravljamo sta je starije kokoska ili jaje Smile.
Sad cekaj malo, ti rece da je bolji samo u radaru. Pa zar to nije sveti gral po cuvenim USAF stratezima?? Sto bolji radar i sto tromiji avion ala F 35 GUZ - Glavom U Zid .
Mislim da dobro pretjerujes u vezi ovog poredjenja jer ta dva aviona jednostavno nisu za porediti.
Da dok nisam zaboravio, kazes da rakete od 31-ce nisu borbeno provjerene Very Happy, a od F 15 jesu. Zanimljivo ajde iskopaj podatak sa koje je max udaljenosti ispaljena raketa sa F 15 i da je pogodila cilj, pa onda vidi za rakete od 31-ce... Naravno isto ces vidjeti u kojim je to strasnim borbama i protiv kojeg izuzetno teskog protivnika je USAF ostvario ogromnu takticku prednost Very Happy i postigao tu `combat proven` teoriju za svoja sredstva...

offline
 • Pridružio: 17 Sep 2010
 • Poruke: 25935

P.S. Sve mi se nesto cini da je poredjenje na ovu temu vec bilo pa bi onda sve bilo`deja vu`.

Uostalom pored ovoga bilo je i argumentovamo poredjenje `31-ca vs Macor` sto je mozda prikladnije jer su oba tezili ka presretanju i obaranju vecih ciljeva dakle strateskih bombardera -rakenosaca/ iz serije B ,odnosno Tu-16/22/M a zatim i dosta manjih ciljeva tj niskoletecih krstarecih raketa /AGM-86 odnosno H-20/22 ,KSR itd /

U danasnjem periodu ` naravno mirnodopskom poredjenju i odmeravanju snaga ` 31-ce i Orla su ipak najblizi ovi u bazama na Aljasci ( 3 rd Wing ) te oni u AB Jelizovo na Kamcatki . Smile

offline
 • Pridružio: 14 Avg 2011
 • Poruke: 6456

Verovatnoca pogotka aviona drastcno pada sa rastojanjem posle 20 km, bar kada je cilj moderan i ispravan lovac sa pismenim pilotom. Bombarderi su nekada bili prioritetni i opasni cilj jer su oni nosili nuklearne bombe. Otud imamo avione kao sto su MiG 21, MiG 25... F 15/F 16 i Ruski tandem Su 27/MiG 29 su vec prvi predstavnici nove filozofije.

offline
 • Pridružio: 17 Sep 2010
 • Poruke: 25935

Napisano: 06 Jul 2013 14:22

Kolege kakav Belenko kakvi bakraci pa on je prebegao 1976g a 31-ca imala svoj prvi let ? 1975 g

Evo jedan podatak

Citat:Работы по созданию истребителя-перехватчика МиГ-31 началась в ОКБ им. А. И. Микояна в 1968 году.

Dopuna: 06 Jul 2013 14:26

CheefCoach ::Verovatnoca pogotka aviona drastcno pada sa rastojanjem posle 20 km, bar kada je cilj moderan i ispravan lovac sa pismenim pilotom. Bombarderi su nekada bili prioritetni i opasni cilj jer su oni nosili nuklearne bombe. Otud imamo avione kao sto su MiG 21, MiG 25... F 15/F 16 i Ruski tandem Su 27/MiG 29 su vec prvi predstavnici nove filozofije.

Ako si mislio na prave presretace kolega ( dakle presretace PVO teritorije ) sa zadatkom obaranja bombardera sa `atomkama` onda tu ne mozemo govoriti o MiG-21 vec o Su-9/11 kasnije Su-15 ,onda i Tu-28P te Jak-28P i svakako MiG-25 .Citavu plejadu tih presretaca zamenila su samo 2 -MiG-31 i Su-27P.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 934 korisnika na forumu :: 51 registrovanih, 7 sakrivenih i 876 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Sale, A.R.Chafee.Jr., Acaks88, Apok, aramis s, arsa, axa, Bane san, bojank, BraneS, brufen, Cobi026, Dannyboy, darcaud, Djokkinen, djordje92sm, Dorcolac, Duško, eleutheros, havoc995, Hektor, helen1, ikan, komesm, Konda, Krusarac, Kubovac, kunktator, lovac12, LUDI, MB120mm, Megapurpletv, Mercury, Metanoja, miodrag, mushroom, Nebojsha Trajkovich, pedja63, proka89, sakota79, saputnik plavetnila, sekretar, spektorsky, srecko81, ucenik32, vathra, Viceroy, Vlada78, vladas87, vlvl, x9