S-25 Berkut / SA-1 Guild; S-50; S-100; V-400 Dalj

15

S-25 Berkut / SA-1 Guild; S-50; S-100; V-400 Dalj

offline
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 5388

Ja jasna stvar, malo okolo-naokolo je razumljivo, iako ima tema na ovom forumu i čitatelja koji pažljivo čitaju napisano pa bi morali biti u pisanju što precizniji i točniji.
Ja sam uvijek željan znanja, petljam se i u nešto gdje mi noge nisu na zemlji, ali ispravite me svi gdje i kad god natoljam gluposti.

Recimo ovo navođenje baš i nerazumijem. Iz drugog sistema, S-50 predviđenog za Lenjingrad, ima ovaj zgodni prikaz koji nekako povezujem sa tematskim S-25.Kako ja doživljavam to kombinirano navođenje...paralelnim približavanjem se određuje točka vstreči, a onda nekom metodom tri točke se raketa uvodi sa pravca kinematičke trajektorije na pravac radiokomandovanja i sve do točke vstreči. Metoda 3T gdje su točke stanica-raketa-vstreč. I tu bi ta antena strobirovanija trebala igrati svoju ulogu. Možda samo u fazi autopilotiranja, a možda i cijelom trajektorijom, ne znam.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 20 Maj 2017
 • Poruke: 2474

Obratno je, metoda trotačka je na početnom delu putanje (to je sigurno) i ulasku u sektor datog diviziona dakle ono malo razbacano odrađivanje UVP-a, sa tim da se verovatno tim strobovanjem prema anteni strobovanja ili poklapanja to odradi, odatle je paralelno sbližavanje dvotačkasti metod, pomalo neobičan na radikomandnom sistemu pogotovu ove generacije jer smo navikli da njegov derivativ, proporcionalnu navigaciju, srećemo na raketma sa nekom vrstom samonavođenja. Cena je plaćena vrlo složenim teškim i relativno brzim u okretanju, onim radarima neobičnog oblika i nadimka (zaboravih kakav beše), gigantskom računarskom grupom i time što je greška na kraju ipak dosta velika, ali je time opet kompenzovana slaba manevarbilnost rakete u završnici jer je taj metod najmilosrdniji prema raketi na terminalnom delu, što je uz jaku bojevu glavu bilo prilično dobro i nekako normalno za to doba.offline
 • Kubovac  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 5115

Nisam nigde uspeo da pronađem niti jednu fotografiju rakete sistema S-50....Nađeno je dosta toga o projektu V-400 Dalj i podataka i fotografija, a ponešto i za sisteme Kompleks-15 (G-300)....
Ipak, nađoh jednu sliku koju niko nije postavio ovde....Na njoj se nalazi raketa S-25 na nekom guseničnom vozilu. Na forumu gde sam pronašao sliku kažu da je ovo guseničar za prevoz i instaliranje rakete na nekom od poligona za gađanje, s tim što je raketa u ulozi mete....

offline
 • Pridružio: 07 Nov 2013
 • Poruke: 5241

pukovniče hvala ti za sheme , još iskopaj taj senzor ubrzavanja pa da složim neku suvislu priču o regulaciji potiska motora .

Ovako na prvu loptu taj hidropneumatski sustav je preko senzora ubrzanja vršio korekciju potiska , usput je i pratio temperaturu na kojoj se nalazi gorivo i oksidans i prema tim temperaturama je podešavao tlak u motoru odnosno potisak.

Znači autoplilot odnosno neki programski uređaj bi raketu doveo u zadanu točku susreta sa ciljem nekim optimalnim režimom potiska , vjerojatno takvim da brzina u tom trenutku bude optimalna odnosno prilagođena gustoći atmosfere i potrebnim manevarskim osobinama rakete.

Budemo se još pozabavili sa time , očito da ih je to ubrzavanje rakete odnosno fina regulacija potiska jako mućilila , i to su napravili jako dobro za ondašnju tehniku .

Ali si postavljam pitanje zašto im je to trebalo , osim da na startu u prvim sekundama osiguraju pravilno polijetanje odnosno obaranje balvana u pravcu cilja , ne vezano za temperaturu ... da ne zaboravimo da je dijapazon upotrebljivosti rekete bio od minus 50 pa do plus 50 , a možda i koji stupanj više.

Ovo strobirovanjije me dovodi do ludila ne mogu proniknuti baš točno što je to.

Po blok shemi koju je dao ranije pukovnik ispada da je to antena ... linija .. kojom se nešto šalje raketi , nešto što nema veze sa komandama lijevo desno gore dolje, te se komande formiraju na zemlji i prenose na raketu kao fazna razlika dvaju sinusnih signala drugim antenama .

Trebamo o tome još porazgovarati premalo je podataka o konkretnoj raketi , ali onako iz škole se sjećam da to tako ide. Osnovni ton se razloži na sinusnu i cosinusnu komponentu i ako je raketa na pravcu leta onda se zadržava taj fazni pomak od 90 kutnih stupnjeva , ako treba skrenuti onda se pomjera faza ta dva signala i raketa vrlo točno detektira pomak u fazi i ako je kosinusna komponenta pomaknuta na 80 stupnjeva to znači idi lijevo , a ko je pomaknuta na 110 stupnjeva znači idi desno.

Ovo što je napisano je jedna jako gruba priča o tome , a napisao sam je zato jer sam čitajući neki tekst o tome kako je nasto Berkut naletio na pasus koja kad se prevede izgleda ovako.

Zarobljeni švabe su vrlo brzo naučili ruski i većina njih je vrlo rado surađivala na razvoju tih sustava jer su bili matematičari elektronićari znanstvenici zaljubljeni u svoj posao kojih se nije ticala politika , jedan od njih vrlo značajan nije govorio ruski i bila je s njim teška komunikacija , ali im je bio važan , pomalo drzak , da ne kažem ludo hrabar....taj Hans je imao muda pred Raspletinom i malim Berijom reći... jebeš taj Sovjetski Savez kad nije u stanju nabaviti kvarcne kristale potrebne frekvencije i točnosti.

Oko tih kristala su se oni gombali dugo vremena i na kraju su odlučili da se usvoji njemačka varijanta upravljanja raketom ali bez kristala u njoj.

E sad što to znaći.... Ako imamo višekanalnost , i ako na jednu metu lete dvije tri rakete onda računalo na zemlji za svaku od njih formira poseban signal jer se rakete u datom trenutku ne nalaze na istom mjestu , naravno da su radar i meta za sve rakete na istom mjestu , i to su ona prva i treća točka čime je definiran pravac ... koridor u kom se raketa mora nalaziti.

Na osnovu čega radar odnosno računalo može znati koja je prva , a koja je druga raketa , u toj liniji u tom koridoru ... samo na osnovu toga ako ona blica strobira određenom frekvencijom i na taj način javlja ja sam alfa .

Švabe su tražile točne kristale u raketama , da bi na osnovu tog tona i blicanja kojeg daje raketa znali koja je alfa a koja beta , ruje to nisu mogli napraviti , ali su zato napravili zemaljski izvor frekvencije kojeg su preko antene slali u prostor , a raketa bi prepoznala svoju frekvenciju i počela blicati sa tom frekvencijom .

Sinusna i kosinusna komponenta te strobirane frekvencije je mogla poslužiti kao komanda odi lijevo odi desno.

Malo sam ga zatupio , ali dok napravim skice bude ta moja priča možda malo jasnija ... u svakom slučaju , ruje su slali u prostor neku stabilnu frekvenciju kao bazu ,,, a to bi onda moglo biti to strobiranje

offline
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 5388

Mučno mi je otvarati literaturu o stanici navođenja sistema 25, gdje sigurno ima objašnjeno to strobirovanije. Iz opisa S-50 sam izvukao jedan dio gdje je opisan taj strob u sklopu tog sistema koji bi trebao biti blizak S-25, a koliko vidim i blisko ovome što je raketaš izložio.

Za odlikaše i one koji žele više…
https://www.mycity.rs/must-login.png

U nastavku elektrokinematička šema uređaja sastavljenog od pojačala, senzora tlaka i opterećenja (ubrzanja ? ) i mehanizma za prenos recimo komande do regulatora tlaka.Drugi model motora ima senzor ubrzanja pneumatskog tipa koji u regulator dovodi zrak kojim se onda u sklopu regulatora kinematikom regulira tlak u komori.Kratki generalni opis rada ta dva tipa motora rakete 217M:


Raketu ''225'' sistema S-50 nemamo u fotografiji, ali imamo je na art slici startne pozicije. Moguće čak da nije niti izvedena odnosno da je sve ostalo na projektu i proračunskim podatcima.
Kako je opisah, Dvina na steroidima, raketa je u promjeru 500mm, startni buster 850mm.
Startna masa rakete 3996kg, od čega je 1410kg goriva u busteru (1315kg aktivnog) koji odradi u 4,24 sekunde i nabije raketi brzinu od 725 m/s i daljinu od 1400m. Potisak bustera je moćan, 62 tone.
Buster se tada odvaja i drugi stupanj rakete (1715kg) nastavlja let. U raketi (drugi stupanj) je 821kg goriva (755kg aktivnog) koji pogoni rad motora slijedećih 30 sekundi pri čemu raketa postiže maksimalnu brzinu od 1390 m/s (elevacija 57deg). Marševski motor je višerežimni, prvih 5,5 sekundi radi sa 8000kg pa onda u intervalu od 6 sekundi postojani pad do 4400kg koji je onda konstanta sve do kraja rada motora.

offline
 • Kubovac  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 5115

Ja nisam bio odlikaš, više "vrlo dobar" ali sam uvek "želeo više", pa ću i ovo proučiti, ali će mi trebati vremena, jer mi je poznavanje ruskog u najboljoj varijanti "ograničeno"... Wink

Elem...posvetio bih još pažnje sistemu V-400 Dalj.
Pre opisa, samo jedan podsetnik da je sistem bio predviđen da gađa ciljeve na daljinama do 160 km i visinama do 30 km. Sistem je trebao biti 10-kanalan po cilju.

Motiv mi je dao @voja64 odličnim linkovima par stranica ranije i sada se može neka slika kompletirati za nesuđeni sistem koji je trebao u početku biti raspoređen oko Lenjingrada.
U tom smislu su i napravljena 3 položaja za 3 raketna puka, svaki sa po 5 raketnih baterija. Dakle ukupno 15 raketnih baterija.

Osnovu sistema čine kružna lansirna polja, koja su raspolagala sa 6 raketa V-400 na lansirnim rampama i još 30 raketa u 6 skladišta za dopunu lansirnih rampi (u svakom skladištu po 5 raketa za dopunu).

Dakle, 1 raketni puk V-400 Dalj, koji se sastojao od 5 raketnih baterija imao je:
- 5 kružnih lansirnih polja (KLP) sa po 30 raketa na lansirnim rampama (1 baterija=1 KLP)
- 30 skladišta za dopunu raketa sa 150 raketa u njima (1 baterija = 6 skladišta sa 5 raketa)
- 5 kabina za napajanje i lansiranje raketa, u središtu svakog kružnog lansirnog polja (1 baterija = 1 kabina)
- prateće saobraćajnice
- objekti za smeštaj oficira, podoficira i vojnika
- ostali pomoćni i pozadinski objekti neophodni za funkcionisanje raketnog puka i života i rada u njemu

Komanda Raketnog Puka se sastojala od:
- 2 RLS radara P-90 Pamir
- Sistema za navođenje rakete SAZO-SPK koji čine: 2 Uređaja za identifikaciju pozicije raketa SAZO i 2 antenska radarska predajnika SPK ;
- Radio-tehnička komandna stanica sa računskim centrom UMN

Slika dole pokazuje kružna lansirna polja i to ih vidimo 5, za svaku raketnu bateriju po jedno kružno lansirno polje.Slika dole prikazuje skladišta za dopunu raketa na kružnom lansirnom polju:


Izgled 1 lansirnog mesta unutar kružnog lansirnog polja a sa pripadajućim 1 skladištem za dopunu raketa


Toliko za sada....nastaviću kasnije sa radarskom tehnikom i sa principima funkcionisanja sistema....
Ziveli

offline
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 5388

Interesantno je sve to i vrlo povezano pa možda ne bi bilo loše kada smo već počeli širiti priču sve to objediniti u ovoj skupnoj temi (možda malo korigirati naslov teme).
U svakom slučaju S-25 (Moskva) i S-50 (propo projekt za Lenjingrad) i S-100 (Dalj+Dvina, opet propo projekt za Lenjingrad) su povezane teme.

offline
 • Kubovac  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 5115

Drug pukovnik ::Interesantno je sve to i vrlo povezano pa možda ne bi bilo loše kada smo već počeli širiti priču sve to objediniti u ovoj skupnoj temi (možda malo korigirati naslov teme).
U svakom slučaju S-25 (Moskva) i S-50 (propo projekt za Lenjingrad) i S-100 (Dalj+Dvina, opet propo projekt za Lenjingrad) su povezane teme.


Evo uz pomoć @aramis s moderatora, uspešno smo završili...Ipak je možda bolje ovako, da bude jasno šta sve ima ovde na temi....
Ako još budemo trčali "u širinu" proširićemo....
Teško je znati u startu...krenuli smo sa S-25 Berkut, pa se same od sebe otvarale dodatne teme i sve do sistema sovjetske proizvodnje za koje već postoji tema, je otvoreno za razgovor na ovoj temi! Smile

offline
 • Pridružio: 24 Sep 2013
 • Poruke: 4542

U narednih par poruka ću malo da zatrpam slikama iz albuma, prvo stanice B-200, radar Jo-Jo. Čisto da se vid koje su veličine su bili pojedini delovi, ormani, regali, vitrine, kasnije je sve modernizovano, umanjeno ali u početku je sve izgledalo ovako:
offline
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 5388

Teško je ne dotaći se S-100 kada govorimo o S-25, ali sa S-100 bi trebali stati na ovoj temi.
Ranije sam ukratko opisao sistem S-50, i iako malobrojniji od S-25 meni moćnije djeluje sa tih 35x20 kanala (700 ciljeva) zbog znatno unapređenije rakete od one prangije balvanske.
Da sad ne zatrpavam sa ciframa, ali očito je taj S-50 bio prevelik zalogaj tada, jer sa S-25 su se izasrali novaca za sve pare pa su ovdje očito prebili.
I tako Lenjingrad nedobi svoj prsten obrane nego se već odrađena infrastruktura dekretom prenamjeni za novi sistem, S-100. Koji eto isto nije zaživio, mislim da je tek sa raspoređivanjem sistema S-300 Lenjingrad bio u ravnopravnosti sa Moskovom.
A S-100, sa 700 kanala pade Lenjingrad na 63 (na papiru), jer kako Dalj nikada nije zaživio ostalo sve na 33 diviziona Dvina.

Sve to je bila jedna zbrka i kako čitam i u hodu kasnije se mijenjalo. Sistem S-100 je bio zamišljen tako da se postojećih 35 lokacija (34 na kopnu i jedna na otoku Kronštat) prenamjeni i podjeli u 4 raketne brigade.
1.rb (jedan Dalj i 7 diviziona S-75)
2.rb (jedan Dalj i 7 diviziona S-75)
3.rb (10 diviziona S-75)
4.rb (jedan Dalj i 9 diviziona S-75)

Također 4 tehničke baze, za svaku brigadu po jedna. Ukratko broj predviđenih raketa V-750 i V-400 po bazama:
1.tb (252+300)
2.tb (252+300)
3.tb (360+0)
4.tb (288+300)
U 3.tb je bio i opći remontno-održavajući centar za cijeli sistem.

Rusi su dali i koordinate svih navedenih dijelova sistema, ali onako palac metodom mi to nekako neštima sa stvarnim stanjem. Koordinate to sve nekako bubaju u krug oko grada kako bi i trebale, ali znamo da su 3 pozicije Dalj-a raštrkane malo drugačije. Zato sam i rekao da je tu vjerovatno bilo još svakakvih naknadnih rošada.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 882 korisnika na forumu :: 37 registrovanih, 4 sakrivenih i 841 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, A.R.Chafee.Jr., airsuba, Aleksandar Tomić, amaterSRB, Arahne, ccoogg123, Denaya, Dorcolac, Dukelander, dule10savic, esx66, FileFinder, goxin, kjkszpj, kolle.the.kid, mikrimaus, Mixelotti, mnn2, mrav pesadinac, nemkea71, NoOneEver Dreams, Parker, raptorsi, RJ, rovac, samsung, Sančo, Sumadija34, theNedjeljko, Trpe Grozni, virked, Vlada1389, VP6919, wolf431, |_MeD_|, šumar bk2