Borbeni avioni kolekcija (časopis i model)

1854

Borbeni avioni kolekcija (časopis i model)

offline
  • Pridružio: 29 Mar 2015
  • Poruke: 0

Baš je prijala pauza. Sad može.
Prvi novitet je model spitfajera Pjera Klostermana, najboljeg francuskog pilota Drugog svetskog rata.
Model je iz kolekcije "Fighters of World War" II izdavača Editions Atlas. Na kutiji piše da je model napravljen u Bangladešu.

Dakle najpre ukratko o avionu - Supermarine Spitfire Mk. IX je drugi po broju proizvedenih verzija čuvenog aviona. Naime od ukupno 20.351 Spitfajera - 5.656 su Mk. IX ( ispred je jedino je Mk. V sa blizu 6.500 kom).
Mk. IX se pojavio u jedinicama RAF u julu 1942. kao pokušaj da se parira pojavi Fw 190 u Francuskoj. U Mk. IX su ugrađivani jači motori Rolls-Royce Merlin 61, 66 i 70 (snage do 1720 KS). Elisa je četvorokraka. Maksimalna brzina je povećana na oko 650 km/h. U varijanti B naoružanje su činila 2 topa 20 mm Hispano i 4 mitraljeza 7,7 mm Browning, a u varijanti sa krilom tipa E -2 topa 20 mm Hispano i 2 mitraljeza 12,7 mm Browning. Mk. IX se pokazao kao dostojan protivnik Fw 190.

Pierre-Henri Clostermann se rodio 1921. u Brazilu u porodici francuskog diplomate. U Francuskoj je završio srednju školu i nakon toga je učio pilotiranje kod nemačkog pilota i instruktora Karla Benitza (poginuo na Istočnom frontu 1943.) i dobio licencu privatnog pilota 1937. Posle odlazi u SAD gde je studirao na California Institute of Technology da bi postao komercijalni pilot. Clostermann odlazi u Veliku Britaniju i stupa u Free French Air Force in Britain u martu 1942. Prolazi borbenu obuku za Spitfire i u januaru 1943. u činu narednika biva raspoređen u 341. eskadrilu (Alzas) Slobodne Francuske. Prve dve vazdušne pobede je zabeležio 27. jula 1943, oborivši dva Focke-Wulf Fw 190 iznad Francuske. Nakon toga je usledio težak i uspešan ratni put na Spitfireu Mk.IX a pred kraj rata na Tempestu, tada najboljem savezničkom avionu. Sa 33 priznate pobede sa 24 godine dobio je od generala Šarla de Gola kompliment da je "prvi borac Francuske". Dobio je i Legiju časti i druga najviša francuska odlikovanja.
Pored obaranja aviona posebno je bio efikasan u uništavanju ciljeva na zemlji - lokomotiva, vozila, mitraljiranju aerodroma...
Napisao je dve knjige "Veliki cirkus " i "Ognjevi s neba" u kojima je detaljno opisao svoj ratni put. Posebno je uspešna ova prva The Big Show (Le Grand Cirque) koja je prevedena i prodata u velikom tiražu u mnogim zemljama pa i kod nas. Posle rata radio je i kao inženjer, bio je narodni poslanik a umro je 2006.

Model Atlas je urađen u srazmeri 1: 72 i težak je 151 gr.






















































offline
  • Pridružio: 15 Jan 2015
  • Poruke: 51


Novitet A330-200.

offline
  • Pridružio: 29 Mar 2015
  • Poruke: 0

Dobra vest. Danas stigao paket iz Japana. A u njemu... Kyushu J7W1 Shinden!















offline
  • Pridružio: 24 Maj 2012
  • Poruke: 0

Nađoh slučajno i ove F-14 i F-15 na ebay-u.
ebay.com/itm/US-NAVY-F-14-1-100-Diecast.....0009.m1982
ebay.com/itm/USAF-F-15-1-100-Diecast/11.....0009.m1982
F-14 deluje čudno kao da nije ofarban do kraja, pošto je gore po krilima i trupu izgleda stara boja kao na našim maketama a ispod je kakva i treba da bude za ovu varijantu oznaka činimi se! Opet ima i naoružanje kao i onaj crni F-14 'black bunny'. Meni se sviđa i u ovoj varijanti oznaka, mada bi mogli da ga urade u 'Jolly Rogers' ili 'Wolfpack' oznakama!









Kod F-15 nema velike razlike osim drugačijih oznaka, boja nosa je tamnija i krilca na rakatama su crna.





offline
  • Ик&#10
  • Pridružio: 08 Mar 2012
  • Poruke: 22

Поздрав форумаши, ево и мене после 100 година. Не знам да ли је ико од вас имао проблем као што се појавио код мене па ајд да поделим. Eurofighter се тотално извитоперио, искривио на полици, једини од свих модела, појавио се велики расцеп између крила и тела авиона, а резервоари и наоружање испали на додир кад сам гледао о чему се ради, нос авиона се искривио и гледа на горе (!!?) . Никаквих спољашњих штетних утицаја није било (јер би се оштетили и оближњи модели). Очигледно је фалш модел али се показао као такав тек после 5 година. Shocked GUZ - Glavom U Zid




offline
  • Pridružio: 31 Mar 2013
  • Poruke: 1

ili je model bio nategnut pa su ubacili vise lepka, druga mogucnost je da je reagovao zbog velikih temperatura. U svakom slučaju Eurofightera još uvek ima u prodaji na kupindu i kupujem prodajem tako da možeš relativno lako da nađeš zamenu...

offline
  • Pridružio: 04 Apr 2012
  • Poruke: 6

Bata Sat Very Happy bre, volim kada na Forumu vidim starosedeoce ovog Bloga... Šta smo sve prošli tokom ovih pet godina... Hiljade i hiljade strana i postova... Šteta što nam ukinuše ovu divnu seriju maketa (Borbeni, Heliši i voj.makine) a druženja je bilo napretek... Čujem se povremeno sa nekim starim Blogerima ali sve je zamrlo... Ono finale Borbenih i Heliša od prošle godine me mnogo smorilo (naročito finansijski) pa me više kolekcionarstvo i ne zanima, nego videh danas tvoj problem i prenerazih se Shocked Šta je uzrok, veze nemam, da je bio na suncu - u redu, ali nije... Mislim da ne trebaš da ga prepravljaš nego kupi novi preko Kupujem Prodajem, Halo oglasa ili Limunda. Cene su iste kao nekada a to više nije 5e... Ajde javi šta si uradio...

offline
  • Pridružio: 24 Maj 2012
  • Poruke: 0

Saturne brate sad sam se i ja malo zabrinuo pošto imam 2 engleska Tajfuna! Shocked
Moji su za sad OK, da kucnem u drvo GUZ - Glavom U Zid ! Jeste da sam na jednom uspeo da polomim krilo mojom gupošću GUZ - Glavom U Zid , popravio sam to al opet ne bi valjalo da bilo koji doživi ovakvo krivljenje!
Baš čudno kao da je od toplote ili što kaže Sam možda lepak a bilo nategnuto. Confused Ne znam gde ti stoje makete i kolika je temperatura tu, tj dal ih sunce nekad dohvati? Makete sam do sad izlagao tako da ih sunce ne može dohvatiti a sad ću voditi i više računa o temperaturi i izvorima toplote uopšte!
Mogao bi da rasklopiš maketu i probaš da ove plastične delove malo prilagodiš i preoblikuješ-skratiš pa će trup možda legnuti nazad!
Probaj gde šta može da se skrati: uvodnici vazduha, gornji deo trupa napred ili nazad dole gde naleže na krila. Probaj da nabaviš drugi bez obzira dal bi ovo uspelo ili ne ako budeš bio rad da to sređuješ uopšte.

offline
  • Ик&#10
  • Pridružio: 08 Mar 2012
  • Poruke: 22

Поздрав свима, Фалку и Бранку посебно, драго ми је да и после толико времена нађем старе колеге на форуму!! Макете су ми на полици, на зиду поред прозора. Чак сунце некад и осветли леву страну полице на којој су неки други модели (којима ништа баш не фали) али јадан Тајфун никада јер је на средини тако да ни сам не знам шта се десило, дај боже да је само та једна макета у питању за будуће време.


До црвене линије продире сунчева светлост послеподне, кад је лето. Заокружена је позиција Eurofighter-а .

offline
  • Pridružio: 31 Mar 2013
  • Poruke: 1

A da ga nije ko pipao pa se sad pravi lud

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1079 korisnika na forumu :: 45 registrovanih, 6 sakrivenih i 1028 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., aleksandarbl, antonije64, BlekMen, Bobrock1, bokisha253, BRATORIII, cenejac111, darkangel, Dimitrije Paunovic, Dimitrise93, dragoljub11987, FOX, Georgius, goxin, ikan, Insan, jackreacher011011, Karla, Kibice, kikisp, kokodakalo, Krvava Devetka, kybonacci, Marko Marković, Mi lao shu, milenko crazy north, Ne doznajem se u oružje, nemkea71, Nobunaga, NoOneEver Dreams, novator, ObelixSRB, operniki, Parker, rajkoplje, rasok, RJ, robertino, Rogan33, sasa87, slonic_tonic, Srle993, vladulns, 125