G-4 Supergaleb

3

G-4 Supergaleb

offline
 • Pridružio: 18 Jul 2006
 • Poruke: 11
 • Gde živiš: Canada

@ Mixelottti:
...Modofikacije je usvajao i radio Soko Mostar na svim avionima koji su izlazili iz fabrike ili VZ Moma prilikom remonta...

Istine radi:
Modifikacije je usvajao i provodio VZ "Zmaj" Velika Gorica (kraj Zagreba) koji je usvojio i remont N-62 i bio nosioc remonta u JRV i PVO. VZ Moma je nasledio od VZ Zmaj razradjenu remontnu dokumentaciju koju je prilagodio svojim pogonima i na osnovu nje vrsio i vrsi remont N-62.

Istine radi:
Pregradnja N-62 u N-62t izvrsena je u VZ Zmaj Velika Gorica na osnovu ideja, dokumentacije i postupaka razradjenih od strucnjaka VZ Zmaj.

Istine radi;
Celokupni sistem vucenih meta UVM-65 do -90 razvijen je, proizveden i ugradjen od strane strucnjaka VZ Zmaj Velika Gorica.

Istine radi bilo bi posteno da svi koji to znaju barem priznaju da je to radjeno negde drugde a ne u VZ Moma.

Ko zeli vise informacija ili detaljnija objasnjenja moze da navrati na ABG (Avijacija Bez Granica)

Pozdrav,
Matori47Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 27 Nov 2006
 • Poruke: 149

Zanima me da li je bilo nekih modifikacija kada su oruzani sistemi u pitanju?offline
 • Pridružio: 19 Feb 2006
 • Poruke: 11156
 • Gde živiš: Banja Luka

@matori47......
Da li je VZ Orao iz Rajlovca (sada Bjeljina) radio nesto na G-4?

offline
 • Pridružio: 29 Okt 2006
 • Poruke: 1991
 • Gde živiš: nedaleko odavde

lalenbg ::A da li je uopste radjena neka modifikacija (ili modernizacija) Supergaleba u odnosu na pocetnu varijantu koja izlazila iz "Sokola" Mostar, ili je nesto radjeno na tim avionima?

Iskopao sam na netu ovaj tekst pa zna li iko išta o ovome ili je sve stalo?

POSLE VIŠE OD DVE DECENIJE MODERNIZOVAN NAJPOZNATIJI JUGOSLOVENSKI BORBENI AVION
„Supergaleb” još superiorniji
Nova verzija nosiće oznaku G-4M. Unapređen napadno-navigacijski sistem, pa će avion ubuduće moći da gađa ciljeve takođe novom raketom „maverik" i s udaljenosti od 20 kilometara. - Korak ka avionu G-5

Ponovno uvođenje elisnih aviona u obuku pilota i rast performansi borbenih aviona iziskivao je, posle naftne krize, stvaranje novih generacija mlaznih školskih aviona. Inspirisani britanskim "houkom", jugoslovenski projektanti započeli su rad na "supergalebu" G-4. Svi su očekivali usavršeni G-2, ali kada se sredinom 1978. godine pojavio prototip, bila je to nova konstrukcija koja je od prethodnika zadržala samo ime. Unificirani su oprema G-4 i jurišnika "orao". Najznačajnija novina bio je motor "viper 632" izrađen po licenci u Vazduhoplovnom zavodu "Orao" u Rajlovcu.
Avioni iz familije "supergaleb" projektovani su u skladu sa zahtevima za većom efikasnošću obuke i predstavljaju potuno novo koncepcijsko rešenje. Avion ima savremenu aerodinamičku konfiguraciju u vidu strelastog krila, celoobrtnog horizontalnog repa s negativnim geometrijskim diedrom od deset stepeni i komande za upravljanje s hidrauličnim pokretačima i uređajem za simulaciju sila na pilotskoj palici. Prototip i predserijski avioni imali su horizontalni rep bez diedra s klasičnim krmilom visine, što je kod serijskih aviona izmenjeno da bi se poboljšala sposobnost upravljanja.
Dvadeset četiri godine posle prvog leta (17. jula 1978), pri kraju je završetak modernizacije "supergaleba" G-4. Modernizovani tip letilice razvijan je duže od deset godina. Prvi probni let obavljen je dva dana pred početak agresije NATO-a 1999. godine, a do uvođenja u operativnu upotrebu treba da se obavi šest takvih letova. Prekjuče je obavljen drugi. Te letove obavljaju pripadnici Vazduhoplovno-opitnog centra VJ u Batajnici.
Na modernizovanoj varijanti "supergaleba"unapređen je, pre svega, napadno-navigacijski sistem. Taj avion, koji je ranije, da bi gađao cilj morao da priđe na oko 800 metara, sada nosi rakete R-60, kao i raketu tipa "maverik" kojom sada može da gađa i objekte na udaljenosti od oko 20 kilometara. Izmenjena je i ergonomija pilotske kabine, odnosno deo instrumenata je prebačen na levu stranu, što pilotu omogućava da desnu ruku zadrži na komandnoj palici.
Povećanje preciznosti u navigaciji i vatrenim dejstvima postiže se ugradnjom savremenog elektronskog nišanskog sistema razvijenog i proizvedenog ovde. Integrisanjem samonavođenih raketa vazduh-vazduh na krajevima krila, avion G-4M postaje efikasniji u borbi protiv helikoptera, transportnih, patrolnih i aviona za elektronsko osmatranje. Ovaj avion sa sedam linija za podvešavanje naoružanja i nosivosti do 1.950 kilograma velikog broja raznovrsnih ubojnih sredstava, postaje znatno efikasniji u borbenoj obuci i borbenim dejstvima. Još kada je pre deceniju počeo rad na modernizaciji G-4 pričalo se da će nova verzija G-4M vremenom prerasti u G-5.
Stručnjaci objašnjavaju da je najmanje tri razloga opredelilo naše vazduhoplovce za modernizaciju "supergaleba". Na prvom mestu je izražena potreba da se proširi spektar obuke ka višem nivou borbenog osposobljavanja, što će garantovati bolje, a jeftinije osposobljavanje borbenih pilota. Drugi cilj je da se relativno veliki broj školsko-borbenih aviona učini operativno i borbeno znatno uspešnijim, posebno u podršci pri vatrenim dejstvima po objektima na kopnu i vodi. Treći razlog je želja da se modernom opremom i komfornom pilotskom kabinom avion prilagodi savremenim potrebama i zahtevima svetskog tržišta.
- Troškovi nisu veliki, iako modernizovanje aviona "supergaleb" podrazumeva radikalne zahvate, posebno u avionici i integraciji naoružanja, jer iziskuje znatnije modifikovanje zmaja aviona. To, pored ostalih kvaliteta, garantuje da će G-4M i dalje biti po ceni konkurentan na svetskom tržištu školsko-borbenih aviona.

M. Bozokin

Među deset najboljih

Jugoslovensko RV i PVO imalo je 85 aviona "supergaleb" G-4 koji su nosili vojnu oznaku N-62. Šest predserijskih aviona bilo je opremljeno za vuču meta na kojima su se uvežbavale nišandžije protivavionskih topova. Akro-grupa "Leteće zvezde" zamenila je "jastrebove" sa šest trobojnih G-4 (N-62).
Avion "supergaleb" je sklapan u fabrici "Soko" u Mostaru. Posle raspada bivše Jugoslavije, nije proizveden nijedan novi borbeni avion u našoj zemlji, a finalista proizvodnje borbenih aviona u SRJ sada je "Utva" u Pančevu.
G-4 nije imao predviđenu svetlu budućnost zbog raspada jugoslovenske federacije. Američka kompanija "Dženeral dinamik" pred izbijanje rata u bivšoj Jugoslaviji ponudila je podršku u prilagođavanju G-4 zapadnim standardima i izvozu u zemlje kojima je potreban školski avion kompatibilan s F-16.
Zahvaljujući savremenim rešenjima, G-4 "supergaleb", u okviru svoje kategorije aviona za obuku, uvrstio se među prvih deset najboljih školskih letelica u svetu. Od poznatijih aviona iz te kategorije su MB-339 "ermaki", "alfa džet-2", "hok" i S-101 "kasa".
Osim SR Jugoslavije, "supergaleb" G-4 u svom naoružanju imaju i ratna vazduhoplovstva Republike Srpske, a 1991. Unija Mjanmar je kupila šest ovakvih letelica.

offline
 • zixo  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 27 Sep 2006
 • Poruke: 23450
 • Gde živiš: Beograd

G-4M je zastareo. Treba izvrsiti dublju modifikaciju sa modernom el.opremom i naoruzanjem. Videli smo predlog standarda G-4MD ali takva modernizacija nije moguca zbog lose finansijske situacije.

offline
 • Pridružio: 27 Nov 2006
 • Poruke: 149

@ Moriarty:

Mislim da je to stalo na tim probnim letovima , koliko sam ja cuo, prototip je valjda u VOC-u, ofabran u belo, i sa zamenjenim zadnjim seditem sa elektronikom...

Voleo bih da Mixelotti pojasni malo stvari vezane za G-4M, posto znam da je veoma upucen...

@ Zixo:

Taj standard MD koji si pomenuo - mozes li ukratko o tome? Karakteristike, obim, cena...

offline
 • Zidam zgrade i fasade ......... I armiram, betoniram. Utovaram, istovaram i nikad se ne odmaram.
 • Pridružio: 14 Dec 2005
 • Poruke: 25185
 • Gde živiš: Na istoj adresi ali promenih četiri države

matori47 ::Modifikacije je usvajao i provodio VZ "Zmaj" Velika Gorica (kraj Zagreba) ...
Trenutno stanje po listama promena na avionima N-62 :
Za sada postoji 160 promena upisanih u avionsku dokumentaciju. Od toga :
VZ "Zmaj" je radio ukupno 28 promena a samostalno 15 U ostalih 13 imali su podršku VZ "Soko" Mostar kao glavnog nosioca radova i njihovog pečata u dokumentaciji.
To "kažu" 004, 005, 601 - magični brojevi za VZ Zmaj.

Pri tome na avionu xxx koji je proizveden '89 godine (da kažemo na vrhuncu slave) VZ "Zmaj" kao potpisnik radova stoji na dva mesta.
1. Postavljanje zavesa za instrumentalno letenje (godinu dana kasnije)
2. Modifikacija srednjeg dela rebra br. 4 i 5 krila aviona (koja nije urađena jer se čekala opšta opravka).

Na tom istom avionu :
VZ "Moma" potpisuje izvršenje 32 promene samostalno.
"Utva" - 25 promena samostalno.
"Soko" - 64 promene samostalno.
I da napomenem da se ne rade sve promene na svim avionima.

Ako sam se o nekog ogrešio, ogrešio sam se o Utvu Pančevo.

Naravno to ne umanjuje zasluge VZ "Zmaj" prvenstveno u obavljanju remonta i radovima na uređaju za vuču mete.
Sada te radove radi Moma.

offline
 • Pridružio: 18 Jul 2006
 • Poruke: 11
 • Gde živiš: Canada

@Mixelotti

..."Ako sam se o nekog ogrešio ... ogrešio sam se o Utvu Pančevo..."

Jesi, jesi Smile i bilo bi dobro napisati sta je sve UTVA radila, jer to nije bilo malo.
(Mozda bi neko iz UTVE mogao detaljnije napisati)

Prvo proizvodili su kompletan zadnji deo trupa, centralni deo trupa (od 15 do 24 okvira), kontejner topa kao i jos neke delove konstrukcije i isporucivali SOKO-lu (od pocetka proizvodnje).

Drugo, po preseljenju VZ Zmaj, pocetkom devedesetih, UTVA je prvobitno bila odredjena za nosioca remonta umesto VZ Zmaj, i pocelo je usvajanje prvog remonta. Dokle se stiglo, to ne znam, ali se kasnije odluka promenila pa je remont poceo da se radi u VZ Moma. I nije vazno ko je bolji, svako je u pojedinom periodu vrsio te radove. Moj post je bio samo zbog toga da se navedu svi ucesnici (istorijski ili ne) koji su ucestvovali u tome. Cool

Pozdrav, Very Happy
Matori47

offline
 • zixo  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 27 Sep 2006
 • Poruke: 23450
 • Gde živiš: Beograd

G-4MD. Mozete samo pretpostaviti sta je sve planirano.
(Preuzeto sa, uh ja mislim ABG-a)
offline
 • Pridružio: 27 Nov 2006
 • Poruke: 149

@ Zixo:

Odlicni graficki prilozi, bilo bi sjajno kada bi se barem deo ovoga realizovao - Supergaleb bi nacinio korak od 7 milja, kada je konkurentnost i borbena zilavost u pitanju.

Zaboravih da spomenem da je i kontejnerski tip modernizacije skroz aktuelan, samo sto je njegova mana sto oduzima podvesne tacke. Vidim da su ljudi iz VTI-a razmisljali i o tome, pa su uvodili ove dodatne podvesne tacke ispod trupa ili varijanta sa 6 umesto 4 podvesne tacke ispod krila. Jedino sto ne znam koliko to redukuje performanse aviona, i da li je ovom modernizacijom predvidjen i up-tuning motora, ne bi li se izvukao jos koji kN, pa da G-4 moze da ponese sve ove sjajne stvari ispod svojih krila i trupa?

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 908 korisnika na forumu :: 44 registrovanih, 1 sakriven i 863 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Acivi, aleksandarbl, anta, bato, bestguarder, bigfoot, BlekMen, Boris90, BraneS, cemix, darionis, Dimitrije Paunovic, Djokislav, havoc995, Istman, Ivica1102, Kriglord, Kubovac, kunktator, ljuba, Lubica, mgolub, Misirac, moldway, Ne doznajem se u oružje, nemkea71, NoOneEver Dreams, ObelixSRB, oganj123, Petar35, RJ, shone34, slonic_tonic, srbijaiznadsvega, Srle993, t.mile, theNedjeljko, trajkoni018, Viceroy, virked, Vlajman1957, wolf431, šumar bk2