Virtuelni dogfight

703

Virtuelni dogfight

offline
 • Pridružio: 02 Feb 2010
 • Poruke: 3732

nemezisx ::Зар није миг-31 био одговор на њихове бомбардере и извиђаче...
МиГ-31 је одговор на све! CoolRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Neimar i savremeni farmer.
 • Pridružio: 24 Nov 2010
 • Poruke: 9873
 • Gde živiš: U sremu voljenome...

nemezisx ::Зар није миг-31 био одговор на њихове бомбардере и извиђаче...

Ф-14 је био тешки пресретач, намењен да брани америчку флоту не од авиона ловаца, већ од бомбардера Ту- серије. АИМ-54 еј ракета која је управо због тога и направљена да има доста велили комет и да напада циљеве са мали мманеварским способностима. Зато сам написао да је МиГ-31 био одговор на америчког Ф-14...Значи пандан мачору, не његов противник...offline
 • djox  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 23 Nov 2010
 • Poruke: 67424

Zukovski...ovih dana

offline
 • Pridružio: 16 Okt 2008
 • Poruke: 2335

Cenim da ce na kraju glavnu rec voditi - ometaci.
Dzaba ti superbrzi i supermanevrabilni Meteor, ako ga Sorbcija odbije od aviona.

offline
 • Pridružio: 23 Dec 2006
 • Poruke: 12375

@sremac

Ne znam odakle ti ideja da je R-73 danas znatno bolja od drugih IC raketa? Tragac nema FPA senzor sto je postao standard. Ja cu biti vrlo srecan ako "nova" RVV-MD bude imala FPA senzor ali za sad nista ne govori u prilog tome Sad

@ltcolonel

F-22 i PAK-FA su kategorija za sebe pa zato je glupo porediti Tajfun sa njima, on tu nema sta da trazi. Kad pogledas sve te vezbe gde F-22 ucestvuje skoro uvek ces cuti da se simulirala samo bliska borba i da je eto Tajfun ili Rafal se dobro nosi protiv F-22. A cela poenta F-22 je da obori Tajfun/Rafal pre nego sto dodje do bliske borbe ili ako vec mora da dodje do iste da nametne svoje uslove.

offline
 • flysky  Male
 • Zaslužni građanin
 • Nikola
 • Pridružio: 26 Dec 2012
 • Poruke: 540
 • Gde živiš: Srbija

@zixo Citat:Су-35С није ни званично уведен у наоружање. А има много недостатака, почевши од тога да тај авион нема нишански контејнер, да има слабије наоружање ваздух-ваздух од већине својих конкурената, да има такође већи радарски одраз од других савремених борбених авиона итд.

Кад смо код Еурофајтера АЕСА радар и Метеор су реалност и брзо ће бити уведени у употребу.


Vezano za period od pre par godina i zvaničnog objavljivanja da je prvi serijski proizveden SU-35S uvršten u sastav ruskih vazduhoplovnih snaga iskreno sam mislio da je isti već u većem obimu u redovnoj upotrebi ruskih jedinica. U tom kontestu hvala na korekciji.

Vezano za novi AESA - CAPTOR E Radar kao i raketu Meteor (beyond visual range) nisam rekao da nisu relanost već da nisu redovna pojava na Eurofighteru. Isti (Eurofighter) je i te kako odličnom agilnošću - manevarničnošću, širokim dijapazanonom modernog naoružanja koje uključuje i stand -off , aerodinamikom i odličnim odnosom masa potisak u samom vrhu višenamenamenskih vazduhoplova a izvesna široka integracija AESA radara , plus raketa V-V Meter , plus vektorski potisak vinuće ga u sam vrh.

Tačno nevidimo još podvešeni targeting pod. Predstojeći MAKS-2015 daće nam verujem dosta odgovora. Čisto sumnjam da Rusi od aerosolna MAKS 2013 nisu radili ništa u daljoj modernizaciji vazduhoplovnog naoružanja ne samo V-V već i čitave lepeze stend off V-Z serije KH ... a u domenu napredne avionike to je već izvesno uzimajući u obzir da je upravo SU-35 bio noseća aviolaboratorija za integraciju određene napredne avionike na PAK- FA. Šta tek reći u domenu naprene avionike za Dassault Rafal C pogonjen sa SNECMA-M-88 2 i već viđenim AESA radarom.
Takođe čisto sumnjam da su na aerosalonu MAKS-2013 Rusi na statičkom delu kao i unutar izložbenih hala pro forme izložili čitavu gamu novog modernog oružja.

Ostaje u domenu nagađanja o mogućoj integraciji SAPSAN-E . Vidimo i nevezano za biro Suhoj nove udvojene targeting pod na gondolama MIG-29M (tačnije opšte prihvaćenim MIG-35). Dokaz više da Rusi i u domenu napredne avonike idu napred a nikako netapkaju u mestu.

Slažem se sa kolegom @Dicus da F-18 F da je u domenu ne samo podvešenih targeting podova , već i izuzetnog AESA - APG-79 radara bez premca (šta tek reći za F-15 E sa APG 82 sa takođe izvrsnom avionikom , ne samo velikim dijapazanom modernog stand-off naoružanja, uvučenim skladištima naoružanja koja skrivaju AIM-120D ... koji je po meni shodno funkcionalnosti pripada u kategoriju višenamenskih aviona ).

Koji su to meni odlučujujući parametri koje bez obzira u kom je broju proizveden stavljaju SU-35 S na mesto br. 1 :

Dokazana vektorska pogonska grupa 117S koja istom uz izuzetnu aerodinimaku daju letne karakteristike još nezaživele na konkureciji (ponavljam isključujem avione 5. generacije sem makar još u test fazi do skorašnje serijske, ove godine PAK-FA ) .Pogledajmo samo koliko su Rusi odmakli vezano za novu generaciju AESA radara i koji je to validan reper - egzatne činjenice da možemo reći da je IRBIS -E "inferioran" na zapadne pandane ?Nikako nemogu reći da je R-77 i novije varijante inferioran u odnosu na konkurenciju. Još na aerosalonu MAKS- 1999 viđamo ramjet rešenje , brzine ~ 5 maha R-77 PD . 15. godina da nema razvoja iste, pogotovo shodno aktuelnim geoplitičkim dešavanjima i novoj polarizaciji sveta jasnoj kao dan !? ... Čisto sumnjam.

Pogotovu kada im SAD lupa čekićem u glavu i permanetno provocira (već viđeno), samo će da ubrazaju razvoj i proizvodnju u sijaset segmenata jer kao krucijalnu finanijsku sigurnost imaju energentne i bogatstvo Sibira .

U nastavku R-77 i potom R-77 PD :


@mean_machine Citat:Ajde da zanemarimo to sto Su-35 tek treba da postane potpuno operativan ali na osnovu cega ti tvrdis da je apsolutno dominantan nad jednim EF2000?

Koliko ja vidim najveca razlika je u nepostojanju vektorskog potiska kod EF2000. Sa druge strane EF2000 je delta kanard kao i MiG-1.41 koji je trebao biti naredni sovjetski teski lovac. Dakle takva aerodinamicka konfiguracija ima odredjene prednosti pogotovo ako moze da je isprati dovoljno snazni motori a kod EF2000 to je postignuto. Na to dodaj da za EF2000 ima G-odelo koje pilotu omogucava da se na 9G oseca ko na 6G i odlicnu iris-t raketu, ne bih ja rekao da samo zato sto nema TVC EF2000 je losiji od Su-35 u bliskoj borbi.

Sto se tice visenamenskih mogucnosti dovoljno je pogledati sta sve EF2000 nosi i koliko je % tog naoruzanja nastao posle hladnog rata a sta nosi Su-35 i koliko % toga je novo naoruzanje a ne modernizacija hladnoratovskog.


Za prvi deo teksta se apsolutno slažem. Nadovezao i oblast vrhunskih KOBRA kaciga koja pilotu Eurofightera garantuju odličnu preglednost u sferi 360 stepeni kao i oblast vrhunskih anti-g odela (sa vodenim komorama) gde se tek očekuje sličan ruski odgovor . Videli smo do sada ali vezano za PAK-FA novo rešenje anti-g odela koji po ruskim navodima garantuju bezbedno katapultiranje sa visina iznad 20.000 m, moderniji dizajn pilotskih kaciga ali daleko od onoga što viđamo na Eurofighteru. Uz svo uvažavanje ovih vrhunskih tehnlogija da li postojeća ruska anti-g odela sprečavaju ulazak ruskih pilota u opterećenja 9 g i manevre koja su misaona imenica za celu konkurenciju (sem 5. te generacije) ? Rekao bih ne. Neosporno iris-t rakete su odlične ali imaju ruski odgovor međutim vezano za stand-of V-Z ( primer SHADOW) Rusi po meni još zaostaju.

Takođe gro modernog ruskog avionaružanja (shodno TT izazovima 21 veka) je nastalo u periodu posle hladnog rata i razvija se izuzetno brzo.

Rekoh, MAKS-2015 može u mnogo čemu da nas iznenadi upravo u domenu novih tehnologija.

offline
 • Nebojša Đokić
 • vojni istoričar
 • Pridružio: 03 Jun 2010
 • Poruke: 4069
 • Gde živiš: Novi Beograd

Vežbe Tajfuna i Rafala sa F 22 se sprovode kako se sprovode zato što Evropejci ne žele da prihvate američka tvrdjenja kako bi ih rakete AIM-120D obarale na 70 ili 80 km sa efikasnošću od 80 do 90%. Čak se i Američki saveznici smeju na te tvrdnje. Francuzi, Britanci i Nemci smatraju da nije realno dejstvo raketama AIM-120D na daljinama većim od 30 do 40 km po ciljevima kao što su Tajfun ili Rafal. Pa i to smatraju vrlo optimističnim. A Ameri tvrde da bi ih obarali i na 80 km ali naravno odbijaju da se to proveri u praksi jer kažu da je to vojna tajna. Interesantno je da u poslednje vreme čak i piloti F-16 odbijaju da učestvuje na vežbama na kojim F 22 dejstvuju po njima sa daljine od 80 km sa efikasnošću od 90%. Zato je održano nekoliko vežbi pdo uslovima za koje su piloti na F-16 i F-15 smatrali da su daleko relaniji. I odnos obaranja nije bio ni približno onaj kojim su se ranije hvalili. Naravno brže bolje su ovakve vežbe obustavljene.

offline
 • Pridružio: 23 Dec 2006
 • Poruke: 12375

@ltcolonel

Da F-22 ne valja sto bi Rusi i Indusi radili PAK-FA, Kinezi J-20 a Japanci F-3? Sve su to teski stelt lovci.

Ispada po tebi da taj koncept samo ne valja kada se radi o americkom lovcu Confused

Ako pogledas svi ti teski steltovi ne oslanjaju se na blisku borbu jer nose svega dve rakete kratkog dometa. A koliko mi se cini i Tajfun nosi skoro uvek samo dve rakete kratkog dometa.

offline
 • Neimar i savremeni farmer.
 • Pridružio: 24 Nov 2010
 • Poruke: 9873
 • Gde živiš: U sremu voljenome...

Napisano: 10 Feb 2015 1:03

Стелт и те како има логике. МиГ-144 је требао да буде стелт или да има доста мању радарску слику. Ако знамо да је први МиГ-144 требао да полети негде крајем 1991. А то је био, тј. треба ода буде одговор на амерички програм авиона пете генерације. Још тада је СССР размишљао о ловцу смањеног рарадског одраза, не без разлога и без везе.

По мени логично је упоређивати авионе исте технолошке генерације. У овом случају Су-35С, са његовим такмацима, Тајфуном, Рафалом, Ф15 последњим верзијама, Ф-18СШ, па чак и Ф-16 последњи блокови. То су авиони исте технолошке генерације. Једино по чему и даље руси каскају су ракете. Никако да усвоје Р-77 и те нове Р-74 ракете.

Вероватно чекају нове ракете за ПАК ФА програм, е тада ћемо видети шта све може Су-35С...

Јгб французи нису хтели да супроставе свог рафала у ратним играма на лебуржеу предложеном од стране руса. Зашто? То само они знају. Али би то био најбољи приказ колики потенцијал имају један и други авион.

Dopuna: 10 Feb 2015 1:05

Само да додам и ово. Нисам мислио да је ракета Р-73 боља од ових нових западних, али да им може изаћи на црту без проблема, иако има охохој година...

offline
 • flysky  Male
 • Zaslužni građanin
 • Nikola
 • Pridružio: 26 Dec 2012
 • Poruke: 540
 • Gde živiš: Srbija

@mean _machine Citat:@sremac

Ne znam odakle ti ideja da je R-73 danas znatno bolja od drugih IC raketa? Tragac nema FPA senzor sto je postao standard. Ja cu biti vrlo srecan ako "nova" RVV-MD bude imala FPA senzor ali za sad nista ne govori u prilog tome


Shodno doprinosu temi vezan za FPA senzor, mada isto spada u domen modernih raketa vazduh - vazduh Walter R. Dyer je u detaljnoj studiji koju možemo videti i u PDF formatu detaljno objasnio principe navođenja a na stranama 61-63 ... suštinsko značenje istog (FPA).

Arrow http://www.aticourses.com/sampler/Modern_Missile_Analysis.pdf

With such a small spot, the sensor for an IR seeker usually consists of an array (called a focal plane array (FPA) of many (up to several million) small detectors,called pixels (picture elements), which can form a two-dimensional image of a target form if it is close enough.

(FPA) = Fokusirani avio poredak … tj. red-moštvo više od nekoliko miliona malih dektora zvanih pixels koji mogu da formiraju dvodimenzionalnu sliku mete ako je ista dovoljno blizu ).

Vezano i za ruske verzije rakete R 73E / EL nigde se nemože naći da iste poseduju FPA .

Arrow http://www.airforce-technology.com/features/featur.....s-4167934/

U opisu rakete Pyton 5 vidimo FPA senzore : The Python-5 from Rafael Advanced Defence Systems is a fifth generation air-to-air missile designed to engage very short range and near beyond visual range targets. It is the newest member of the Python missile range and one of the most advanced AAMs in the world.

The Python-5 has high resistance against countermeasures and can be deployed on a wide range of aircraft such as F-15, F-16, Mirage, Saab Gripen and Su-30MKI. The missile is equipped with a new dual waveband Focal Plane Array (FPA) imaging seeker, inertial navigation system and advanced Infrared Counter-Counter-Measures (IRCCM).

The Python-5 can be launched from a very short to beyond visual ranges in Lock-On-Before Launch (LOBL) and Lock-On-After Launch modes with full sphere launch capability. The solid fuel rocket motor and warhead ensure a high probability of success.

Ako uporedimo IRIS-T raketu sa aeroprofilom nove ruske namenjene PAK-FA gde se spominje dalji ratvoj R-73 nevidimo nikakve kanard konfiguracije već aeroprofil vrlo sličan upravo IRIS-T ;

IRIS- T :Kada istu uporedimo sa ruskom izvedbom novije generacije namenjenom za PAK-FA dolazimo do sličnog aeroprofila :

In the field of short-range weapons, according to a report, work is underway to modernize the family of R-73. The immediate future - Ed. 760, the so-called "Stage 2 upgrade." Characteristics of the rocket built up by equipping its combined control system consisting of CBC, an inertial system (MIS) and the receiver line updating. Takeover target could be after the start of target designation from the ISU. The transverse size of the rocket 320 x 320 mm. It can capture the target for the trajectory and when you start to make a U-turn on 160 degrees. Publ. 760 is ready for testing and can be put into production in 2010. In 2006 JSC "Design Bureau" Iskra "was engaged in preliminary design engine for the IM 516-74M2 missiles.
It creates almost a new short-range missiles, highly maneuverable short-range aerial combat and missile defense, which received the designation of K-MD (ed. 300). It is planned as a weapon with superior performance characteristics of the characteristics of foreign advanced prototypes as ASRAAM and Sidewinder-9X. The missile is equipped with a TGS matrix with the ability to pattern recognition and increased by half a range of capture. Engine with dual-mode execution time of 100 seconds and three-channel gas flow control device (K-74 - four-channel). Expected completion date of 2013.
Arrow http://defenceforumindia.com/forum/indian-air-forc.....y-com.html

Vezano i za novije rakete srednjeg dometa , naravno tretirajući i beyond visual range vidimo trend potpunog gubitka prednjih kanard površina ( od MICA, R-77 do METEOR) .

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 879 korisnika na forumu :: 69 registrovanih, 9 sakrivenih i 801 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Aleksa-, Altay, Apok, ArmyBoss, babaroga, branko7, brufen, BW, celik, cifra, croato, cvrle312, dankisha, darkangel, DARKMEN22, darkstar101, doom83, Dorcolac, Dukelander, dule clio, dule10savic, Filip Marinković, Hektor, ivica976, kerinjo, konstruktor, kunktator, Leonardo, Libertas, lord sir giga, macola, Markoni29, mercedesamg, mikiopacity, milekNS, Milos ZA, milos.cbr, miodrag2, Miškić, MrNo, Nebo_M, ok, operniki, ostoja, ozzy, pandur, pein, Petar35, pinki83, pirke2, plavii, proka89, renoje2, ruseskij, Sale.S, Snorks, Sonyboy, sunto, T-72, TegljacMete, VJ, Vlada1389, vobo, yrraf, zastavnik, Zenitsu12, zukara, šumar bk2