Virtuelni dogfight

725

Virtuelni dogfight

offline
 • EOD 
 • Legendarni građanin
 • UES
 • Pridružio: 03 Okt 2011
 • Poruke: 3608
 • Gde živiš: Tanhauser Gate

ray ban11 ::^

Tako je ,u pitanju su tzv. `vuceni mamci`

https://en.wikipedia.org/wiki/ALE-50_Towed_Decoy_System


Postoje i potrošni mamci poput RT-1489/ALE Generic Expendable Decoy koji se izbacuju na identičan način kao i IC mamci s tim što im je namjena ometanje projektila zrak-zrak sa radarskim vođenjem u završnoj fazi leta.

Ovaj na slici pronađen je u okolini Kladnja.
Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 17 Sep 2010
 • Poruke: 25934

@stipica1

Kolega ... Toni je dao povod da se koliko toliko detaljno uporede rakete V-V sa PARS/ARS i one sa pasivnim sistemima samonavodjenja ( ICGSN i PRGSN )

R-77-1 je raketa sa moguce duzim rokom upotrebe dok je operativna ( podvesena na lansere tokom patrolnih zadataka i slicno ) to moze biti prednost naravno .. ARS /PARS te PRS/PICS(ICGSN ) ...hm ...

Evo da razmotrimo neke moguce borbene scenarije ...

2 savremena lovca `1 na 1` u celo /PPS

Scenario: 1

2 suprotstavljena lovca se krecu u susretnom kursu na priblizno istoj visini, pri priblizno istoj brzini ,isti rakurs itd ...

Sa nekih 50 tak ,nebitno evo i 50- 100km jedan ka drugom lansiraju rakete V-V ( nakon zahvata naravno radarom ) AMRAAM ( bilo koja verzija ,C-podvarijanta ??? ,bilo koja, `D` svejedno ) i R-77-1 i evo R-27ER. Piloti oba lovca znajuci da su u zahvatu i da su rakete lansirane pocinju sa ometanjem istih uz pomoc stanica aktivnog ometanja i uz ostre anti-raketne manevre u stranu ( virazhi ) .Sta se desava u medjuvremenu .. Raketa koja je dobila od SUV pocetne elemente lansiranja i krenula po inercijalnoj putanji ( inerc. vodjenje po matematicki modeliranoj putanji -`matematicki cilj` ) sad odjednom nema taj cilj jer je ovaj ( u ovom slucaju oba lovca ) znatno promenio svoj polozaj u VaP .Ukljuciti data-link ( radio-korekciju ) je gotovo uzaludno ,ometaci rade svoj posao i maksimalno prigusivaju signale korekcije.Rakete koje imaju rezim navodjenja na izvor ometanja ( AMRAAM i R-27ER a sigurno i R-77-1 ) se usmeruju ka tom izvoru ali im preti ometanje radio-blizinskih upaljaca i prevremeno aktiviranje/detoniranje b/g ..

Sve u svemu kad se pogleda kakva je razlika izmedju ARS i PARS ? nema je, u ovom scenariju ce rakete jako lose proci ...za ARS raketa treba da dodje u zonu terminalnog samonavodjenja sto ce biti onemoguceno anti-raketnim manevrima i stalnim ili povremenim ometanjem od strane gadjanog lovca .

Nijedan pilot nece `peglati vazduh` po dobijanju indikacije o ozracenosti i cekati da ga raketa pogodi ( maks brzine raketa su reda velicine 4.5M i to je kratkotrajno ,vece daljine kao rezultat imaju smanjenje brzine sto je logicno )

Ako uzmemo u obzir daljine lansiranja 50 ili 50-100km u PPS ( oba lovca ) za tu terminalnu fazu treba vremena i vremena ,cilj se do tada vec izgubio a proces davanja novih podataka u raketu treba obaviti onim data- linkom ili sve iz pocetka ... ARS/PARS time ispada iz igre kad razmotrimo situaciju vazdusne borbe na srednjim/vecim daljinama dva savremena lovca koji idu jedan drugom `u celo` /PPS i pomenuti parametri ...

Scenario: 2

Ista situacija ,sve isto samo sto umesto R-27ER ili R-77-1 lovac na svoj cilj lansira R-27EP ili ET .EP moze lansirati u pasivnom rezimu odmah nakon sto je SPO registrovao zahvat od strane protivnickog lovca ,SUV koji je dobio podatke od SPO automatski je prosledio to raketi ( polozaj u VaP i cak daljinu/azimut/mesni ugao ) ako je radar bio ukljucen u rezimu osmatranja /pracenja ,ne i zahvat jer mu nije potreban .

Lansiranu raketu /e od strane protivnika ce ovaj pokusati da izmanevrise i ometa svojim ometacima a sta ce pilot lovca koji je gadjan sa R-27EP da uradi ? Moguce nece nista jer i nece znati da je gadjan .. Radar gadjanog lovca mora biti ukljucen u osmatrackom rezimu sve dok sopstvena lansirana raketa ne dodje u terminalnu fazu ,do tada je on izvor radarskih signala tj cilj za R-27EP.

Dok lovac koji je lansirao R-27EP ostro manevrise i ometa raketu kojom je gadjan do tada lovac ( pilot lovca ) koji je gadjan sa R-27EP moguce nece nista preduzeti jer nema indikaciju o zahvatu tj raketnom napadu pa ce mozda nastaviti da `pegla vazduh` sve dok ga ne pogodi raketa ...

Isto vazi i za R-27ET ... kad SPO primi signal o ozracenosti ( pracenje ili zahvat ) automatski ce OLS biti ukljucen i traziti cilj u VaP ( izvor toplotnog zracenja od strane protivnickog lovca -rezim rada `Avtomaticeski` ). OLS u uskom snopu ugaonog pracenja uhvati cilj preda podatke u SUV a ovaj odmah u raketu R-27ET i njenu ICGSN koja se lansira na cilj koji je izvrsio zahvat i lansirao raketu/e ka lovcu .

Pilot koji je dobio indikaciju o zahvacenosti ce pokusati da omete raketni napad ( anti- raketni manevri ili ometanje aktivnog tipa ) a sta ce uraditi pilot u cijem je pravcu lansirana R-27ET ??? Nece nista jer nece ni znati za raketni napad istom ... Ponovicemo ... ER/ET/EP se mogu lansirati u PPS do 60tak km sa visine 10km i pri 900km/h ( ciljevi do tada ne manevrisu ).Napad sa EP/ET moze biti neotkriven i gadjani cilj mozda nece ni manevrisati ...Jos nesto ...cak i da pilot lovca koji je gadjan sa R-27ET na neki nacin otkrije napad i pocne manevrisati time samo postaje jos veci cilj jer na forsazu i u ZPS odaje sebe i sa vecih daljina ( veci IC -odraz kojeg prima toplopelengator u ICGSN rakete R-27ET )

Zato se i kaze da kad se gadjaju lovci ( sve ove rakete prvenstveno nisu namenjene gadjanju protivnickih lovaca ) da vecu verovatnocu pogodka i unistenja imaju rakete koje se lansiraju u pasivnom rezimu rada .

Valjda je sad jasno svima nama sta to znaci daljni raketni napad u pasivnom rezimu i da pilot gadjanog lovca veoma moguce u stvarnim uslovima primene tj borbene situacije nece ni imati predstavu da je gadjan .Cak i ako u ovu analizu uvedemo nove zastitne ( osmatracko -ometacke ) sisteme koji sluze da otkriju raketni napad na osnovu toplotnog zracenja nadolazece rakete ( razni mini -toplopelengatori tj IC i UV detektori) pitanje je koliko pilot gadjanog lovca uopste ima vremena za izbegavanje te rakete ( mamci ,aktivno ometanje radio-blizinskih ili laserskih upaljaca ili jednostavno izvodjenje ostrog anti-raketnog manevra ) ...

Ova analiza je svedena strogo za uslove daljnjeg raketnog boja ( srednje i vece udaljenosti prilikom obostranog lansiranja u celo od strane oba protivnicka lovca u scenariju `1 na 1` )

Raketa R-77-1 veoma je moguce nece ni imati priliku da pokaze kako joj lovac koji joj je cilj ne moze pobeci ni kad manevrise sa tih 12g .

Razlozi su jednostavni za sve ovo .. sto si u `etru` aktivniji to si osetljiviji i podlozniji ometanjima ako si pasivan i prikriven bice veca sansa za izvrsenje zadatka ,naravno i za prezivljavanje ..

Ova vrsta analize i njoj slicni detalji mogu nama laicima da pokazu da ono sto procitamo na nekom sajtu , u casopisu i slicno ponekad nema potvrdu u uslovima realne primene .Lako je reci kako za R-77-1 vazi tih 12g ( koeficijent operecenja anti- raketnog manevra gadjanog lovca ) ali do toga treba doci .To je moguce ako se gadja sa dosta manje daljine od one navedene u predhodnim scenarijima .
Isto to vazi i za AMRAAM ,ARS ni za jednu ni za drugu ne znaci da su to samostalne rakete nakon lansiranja ,to je daleko ,dosta daleko od toga ... Ako se gadjaju neki ne-manevarski ciljevi svakako je prednost ARS na vecim daljinama u odnosu na PARS. ICGSN i PRGSN opet imaju svoje prednosti u oba slucaja ,gadjanju na manjim i vecim daljinama .

Uostalom koliko nas zapravo uopste zna da je naslemnom sistemom `Schelj-3UM` moguce gadjati i sa R-27T/ET ??? O tome na temi o raketama V-V ...

Sad jedno pitanje ... koju cemo raketu u DRB ( DVB ) pre primeniti za pomenute uslove ? AMRAAM,R-77-1,R-27ER ili R-27EP/ET ? Mozemo dalje analizirati ...

Sve ovo moze i na temu o raketama V-V ,tamo se mogu razmeniti razlicita misljenja i stavovi po ovim pitanjima .Sta je prakticnije ? ARS/PARS sa jedne strane ili pasivni sistemi navodjenja sa druge strane ( koje imaju rakete R-27 ) ...offline
 • Pridružio: 23 Dec 2006
 • Poruke: 12370

Napisano: 28 Jan 2016 19:57

Koliko mi je poznato R-27EP nije ni zazivela. Inace R-27EP ne bi mogla tek tako da se navodi na lovca koji je isplatio aktivno vodjenu raketu jer je poenta aktivnog vodjenja da ne zracis non stop vec u vrlo kratkim intervalima i to daleko slabijim nego kod starijih poluaktivno vodjenih raketa gde si morao da zraci jako da bi prijemnik u raketi znao gde je cilj.

Kratko zracenje se mislim primenjuje i kod najmodernijih poluakt. vodjenih raketa.

Dopuna: 28 Jan 2016 20:04

I da kod aktivno vodjenih raketa korekciju kursa moze da vrsi neki drugi avion ne onaj koji je ispalio raketu dakle avion moze da posluzi cisto kao nosac raketa i nista vise.

Aktivno vodjene rakete su inace znatno bolja opcija i u bliskoj borbi sto nije nemoguce da se desi pogotovo u eri stelta. AIM-120 je bas i nastao kao resenje za problematicnu upotrebu AIM-7 u bliskoj borbi.

offline
 • Pomorac
 • Pridružio: 11 Feb 2010
 • Poruke: 379
 • Gde živiš: Split

ray ban11 ::@stipica1

Zato se i kaze da kad se gadjaju lovci ( sve ove rakete prvenstveno nisu namenjene gadjanju protivnickih lovaca ) da vecu verovatnocu pogodka i unistenja imaju rakete koje se lansiraju u pasivnom rezimu rada .

Valjda je sad jasno svima nama sta to znaci daljni raketni napad u pasivnom rezimu i da pilot gadjanog lovca veoma moguce u stvarnim uslovima primene tj borbene situacije nece ni imati predstavu da je gadjan .Cak i ako u ovu analizu uvedemo nove zastitne ( osmatracko -ometacke ) sisteme koji sluze da otkriju raketni napad na osnovu toplotnog zracenja nadolazece rakete ( razni mini -toplopelengatori tj IC i UV detektori) pitanje je koliko pilot gadjanog lovca uopste ima vremena za izbegavanje te rakete ( mamci ,aktivno ometanje radio-blizinskih ili laserskih upaljaca ili jednostavno izvodjenje ostrog anti-raketnog manevra ) ...

Ova analiza je svedena strogo za uslove daljnjeg raketnog boja ( srednje i vece udaljenosti prilikom obostranog lansiranja u celo od strane oba protivnicka lovca u scenariju `1 na 1` )

Raketa R-77-1 veoma je moguce nece ni imati priliku da pokaze kako joj lovac koji joj je cilj ne moze pobeci ni kad manevrise sa tih 12g .

Razlozi su jednostavni za sve ovo .. sto si u `etru` aktivniji to si osetljiviji i podlozniji ometanjima ako si pasivan i prikriven bice veca sansa za izvrsenje zadatka ,naravno i za prezivljavanje ..

Ova vrsta analize i njoj slicni detalji mogu nama laicima da pokazu da ono sto procitamo na nekom sajtu , u casopisu i slicno ponekad nema potvrdu u uslovima realne primene .Lako je reci kako za R-77-1 vazi tih 12g ( koeficijent operecenja anti- raketnog manevra gadjanog lovca ) ali do toga treba doci .To je moguce ako se gadja sa dosta manje daljine od one navedene u predhodnim scenarijima .
Isto to vazi i za AMRAAM ,ARS ni za jednu ni za drugu ne znaci da su to samostalne rakete nakon lansiranja ,to je daleko ,dosta daleko od toga ... Ako se gadjaju neki ne-manevarski ciljevi svakako je prednost ARS na vecim daljinama u odnosu na PARS. ICGSN i PRGSN opet imaju svoje prednosti u oba slucaja ,gadjanju na manjim i vecim daljinama .

Uostalom koliko nas zapravo uopste zna da je naslemnom sistemom `Schelj-3UM` moguce gadjati i sa R-27T/ET ??? O tome na temi o raketama V-V ...

Sad jedno pitanje ... koju cemo raketu u DRB ( DVB ) pre primeniti za pomenute uslove ? AMRAAM,R-77-1,R-27ER ili R-27EP/ET ? Mozemo dalje analizirati ...

Sve ovo moze i na temu o raketama V-V ,tamo se mogu razmeniti razlicita misljenja i stavovi po ovim pitanjima .Sta je prakticnije ? ARS/PARS sa jedne strane ili pasivni sistemi navodjenja sa druge strane ( koje imaju rakete R-27 ) ...


Nekako mi se čini da je puno ljudi u nas ostalo u vremenu do 1990. i da se nekako sporo prihvaćaju nove tehnologije. Ovo kao da slušam iz JNA dana.

Kao prvo danas postoje kvalitetni sistemi dojave za slučaj gađanja pasivnom raketom.

Tvrditi da dual link veza nema smisla jer je lako ometati znači da su sve najveće sile pune stručnjaka-idiota koji forsiraju takvu vezu aviona i rakete.

Svaka klasična raketa ima kratko vrijeme rada motora i nakon toga se kreće čisto inercijski. Svaki manevar koji mora izvoditi znači usporavanje, na manjim visinama i većim daljinama brzina (i mogućnost manevriranja) drastično pada.
S druge strane ramjet motor na R-77 koje se planiraju za nove Ruske avione omogućavaju (uz veći domet od R-27) i mogućnost korekcije u kasnijim fazama leta koja neće ugroziti brzinu rakete.
Maksimalni dometi koji se navode za pasivno navođene R-27 nisu ni blizu efektivnim dometima gađanja protivničkog lovca. Tako da ovih 50-100km su fantazija , 50km je maksimalni realni domet za tu raketu bez obzira na maksimalan domet te rakete. S druge strane aktivno vođene rakete mogu gađati na veće daljine, tako da je avion naoružan pasivno vođenim raketama odmah u lošijem položaju, biti će gađan prije nego što on može gađati.
Ako je cilj svjestan da je gađan, što moderni sustavi upozorenja omogućavaju, a činjenica da raketa koja se kreće prema njemu ne emitira aktivan signal govori mu o kakvom se tipu rakete radi, on kreće sa protumjerama i manevrima izbjegavanja. Sasvim sigurno raketa koja prati cilj od 12G ima veću šansu da zadrži "lock on" od rakete od 8G. Fizika nam kaže da manja i lakša raketa manjeg promjera ima i bolje mogućnosti manevriranja.
Pogotovo ako su ruske tvrdnje o performansama AESA tragača u R-77 točne, onda se "lock-on" zadržava za uvjete u kojima R-27 ne može ni pomisliti na isto.
Nova R-77 će omogućiti efikasno korištenje BVR rakete na daljinama koje R-27 nije ni u snu mogla pružiti (osim možda u tablicama).

Ja nemam nikakve podatke o korištenju R-27 u realnim uvjetima, pa mi ispaljene tvrdnje o "najboljoj raketi na svijetu" smetaju.
Sasvim sigurno nisu Rusi odabrali R-77 za ugradnju na T-50 a znaju da je R-27 "najbolja na svijetu" i da aktivno vođene rakete ne valjaju i lako se ometaju. Da je pasivna R-27 najbolja i dovoljna ne bi se radila nova R-77, koja je sasvim sigurno jako skupa - zapadne koštaju preko 1M€ po komadu.
A sama mogućnost koju daje AESA i dual link veza na velikim udaljenostima, pogotovo protiv ciljeva kao F-22, i te kako opravdavaju korištenje takve rakete.

offline
 • Pridružio: 17 Sep 2010
 • Poruke: 25934

@mean_machine

Drugar pogresno sve .. moram te ispraviti .. R-27EP je proizvedena u oko 200 primeraka i operativna je u VVS od pocetka 90tih ... Dalje jos jednom, rakete V-V novije generacije se na navode `po snopu` tj u rezimu zahvata vec u rezimu Osmatranje ( tu ne postoji ni jako ni slabo zracenje ) .Dakle isto je zracenje kad je lansirana raketa sa PARS ili ARS ,tu razlike nema .. Razlika je u tome sto ona sa ARS kad dodje u terminalnu fazu preuzima ozraceni cilj ( ozracen u osmatrackom rezimu radara ) svojom sopstvenom zracecom radarskom antenom ( neki podaci koji se mogu naci ukazuju na to da se cilj sa RERP 5 m2 moze zahvatiti sa nekih 20tak km ) .Tu je prednost ARS u odnosu na PARS jer raketa PARS i dalje zahteva da se cilj ozracuje u osmatrackom rezimu sve do aktiviranja b/g od strane blizinskog upaljaca ( nepotreban direktan pogodak ) Korekciju kursa ( radio-korekcija/data-link ) moze izvrsiti samo avion-nosac i zato se raketa `uparuje` sa SUV aviona-nosaca u toku naoruzavanja istog .

Za blisku borbu kad je vec pominjes tj ona tzv. WVR kako zapadnajci kazu je mnogo povoljnija R-27T/ET koja se kako rekoh moze navoditi pokretom pilotove glave tj nisanjenjem preko okulara na NSC jer u tom rezimu borbe gadjani cilj nece imati predstavu da je napadnut. Da bi u tom rezimu napao cilj sa AMRAAM ili R-77-1 moras cilj predhnodno ozraciti zar ne ?

Da bi mi zajedno shvatili o cemu se tu radi onako prakticno evo nam primer iz borbi nasih herojskih pilota -lovaca tokom NATO agresije 1999g .Pokojni Peric je penjuci se do visine nekih 7-8 km uocio bele tragove od AMRAAM ( aktivna faza leta tj raketni motor i dalje radi , podaci koje sam nalazio pokauju da su 4 rakete lansirane u PPS sa nekih 25km svega ) Predhodno ozraceni sto im je ukazao SPO on naredjuje nakon otkrivanja belih tragova ( jako mala daljina lansiranja ) izvodjenje anti-rakenith manevara .Epilog znamo pa necu o tome ... I ostali slucajevi su bili identicini ( dlajine lansiranja su bile u nekim slucajevima oko 10 km ,10-15km najvise do 25km ) .Znaci AMRAAM je u toj fazi bio aktivan kako po radu motora tako i po navodjenju i ne samo to ,rakete je bila` u punoj snazi`da kazem tako ..
Znaci imamo jako male daljine lansiranja u prakticnim uslovima upotrebe uz zracenje i zahvat ciljeva ..

Piloti koji su gadjani sa jako malih daljina su pogadjani i obarani a piloti koji su gadjani sa vecih daljina su po pravilu sve rakete izmanevrisali ...

Kad sam sve ovo pojasnio da malo sad poredim .. sta bi se desilo da je mesto NATO SRJ bila napadnuta od strane VVS RF i da smo kao protivnike na nebu imali Su-27S/P?

Nista od navedenog se ne bi desilo jer nasi piloti jednostavno ne bi ni znali da su gadjani a mogli su biti bez problema gadjani sa 50tak i vise km sve u pasivnim rezimu rada borbenih sistema aviona napadaca .Da li je sad jasno o cemu se ovde radi i o kakvoj vrsti upotrebe raketa V-V i o kakvom rezimu upotrebe istih ..

Manimo se mi `12g` ,`ARS` i ostalog ,ovo vazi i za R-77-1 jer to treba primeniti u praksi .Na temi o raketama V-V je pojasnjeno koji su bili jedini pravi uslovi vodjenja vazdusne borbe onako kako je mi zamisljamo kroz igrice,simulacije ili u glavi .Bio je etiopsko-eritrejski rat ,sve ostalo je nedovoljno za bilo kakvu detaljniju analizu .To sto je AMRAAM obarao `jedrilice` tipa J-21 ,poneki MiG u Iraku koji je ili peglao vazduh ili bio gadjan sa ko zna koliko raketa u napadu kao i nasi heroji to ne znaci bas mnogo ..

Ove komentare mozemo prebaciti na temu o raketama V-V ... ovo je dobra tematika i ovom se jos moze dosta pisati ..

offline
 • Pridružio: 17 Sep 2010
 • Poruke: 25934

@stipica1

Kolega imas na temi o raketama V-V dosta detalja ,ocigledno si to sve propustio ,prelistaj malo ..

Posebno obrati paznju na `Tablicu daljine lansiranja raketa R-27 i R-73 za pilote na Su-27` ...

Koje nove tehnologije ? Ajd malo napisi jednu analizu svega toga ... navedi uslove upotrebe neke rakete ( verzije rakete ) .Jos nesto ko je uopste tvrdio da je R-27 najbolja na svetu ? U kom postu pise ta recenica ,pronadji je i postavi na ovu ili temu o raketama V-V.

Ucimo se ljudi od strucnjaka ,imamo se cemu nauciti( niko se naucen nije rodio ) , koliko toliko, makar nas kolege koje to zanima a ne procitati kako tamo neka raketa ima ARS ili data-link ili sta vec i reci ,e ona je bolja od ove ili one .Uostalom sva rasprava je i pocela na konstataciju da je `R-27 prastara raketa` a fino nam je pokazano kako verzije ET i EP mogu biti daleko korisnije i upotrebljive ( efikasnije ) nego li bilo koja raketa sa ARS .

Ponavljam da bi raketa sa ARS ili PARS mogla biti lansirana avion-nosac mora zraciti u VaP sto ga odaje. Ako se misli lansirati recimo R-27ET/EP avion-nosac ne mora zraciti ,ne odaje svoj polozaj vec sve radi u pasivnom rezimu ( podatke moze dobiti od svog SUV/ Sistem za upravljanje vatrom / ili od drugih aviona ili sa zemlje ( podaci o daljini/azimutu ,rakurs ,mesni ugao, brzini ,svemu kad je cilj u pitanju )

Koliko lovaca danas u svetu uopste ima sisteme koji ce pilota upozoriti na pritajeni raketni napad tj napad raketa kao sto su R-27ET i EP ???

Su-35S ce sigurno uskoro dobiti R-77-1 ali se nece lako odreci R-27ET/EP o tomo se radi ,to je sustina ... Jedino ako ova nova R-77 ne dobije odgovarajuce varijante za pasivan napad ...

offline
 • Pridružio: 23 Dec 2006
 • Poruke: 12370

200komada je nista. Da to valja bilo bi znatno vise, to je daleko jeftinija raketa za izradu od aktivnih raketa. Pogledaj koliko je R-77 Indija kupila 1990tih.

Ja sam objasnio zasto tvoja prica o R-27EP ne pije vodu a to sto se ti sad hvatas terminologije. Poenta je da nemas konstantno zracenje kod aktivnog navodjenja ko sto nemas ni kod zadnjih verzija polukativnog, dakle nema vajde od raketa koje se navode na zracenje jer dok skoro takve rakete su zahtevale konstantno zracenje izvora (HARM protiv SRJ 1999 na primer). Namena R-27EP je verovatno da gadja AWACS kao neka jeftinija zamena za MiG-31 cija flota 1990tih je bila u autu.

Sto se tice R-27ET jeste ona bolja za blisku borbu ali nju pominjao nisam. Napisao sam da su aktivno vodjene rakete bolje od poluaktivno vodjene. Pazljivije citaj sta drugi pisu Ziveli

offline
 • Pridružio: 17 Sep 2010
 • Poruke: 25934

^

200 kom je malo ali i dovoljno s obzirom kakvo je stanje bilo 90tih i s obzirom sta ta raketa moze da uradi ... Jeftinija jeste od onih sa ARS ,tu se slazem ali moze biti daleko efikasnija od njih ,pazi jeftinija a efikasnija ... To je posao ..

Znam ja i vidim da si pomenuo `EP` no `mean` pored mogucnosti gadjanja AWACS platformi ta raketa takodje moze gadjati i lovce ili bilo koje druge avione sa izvorom EM- zracenja ( kakva terminologija ??? ... u pitanju je moguca prakticna upotreba te verzije ) .Prica o navodjenju raketa ARS/PARS tebi `ne pije vodu` jer ti radar zraci nebitno da li je u rezimu Osmatranje( pracenje ) ili zahvat .Pa jos ako se cilj gadja u PPS tj oba lovca idu `u celo` jedan drugom ( susretni kurs ) onda je veca verovatnoca da ce lovac kojem radi radar i navodi AMRAAM ili recimo R-27ER biti pogodjen a da pilot gadjanog nije ni znao za raketni napad sa R-27EP . Onaj sto je gadjan sa AMRAAM ili eto R-27R/ER ce imati sansu da ih izmanevrise ili ometa ...

Jos nesto podaci koji se mogu naci ukazuju na to da PRGSN na R-27EP moze da primi radarski signal upucen sa cak 200km a neko efikasno dejstvo se moze ostvariti na daljinama do 70 km u trenutku lansiranja .Pa ti sad vidi sta to znaci u praksi .. Lansirati tu raketu na cilj koji ti ide `u celo` sa 70 km a da taj cilj pojma nema o napadu .Jos ako mu je radar ukljucen a mora biti ako misli da izvede napad na protivnika eto mu jada ... Dakle radari moraju raditi ,bez obzira na rezim koji se koristi .. Sve dok je ukljucen on predstavlja metu za R-27EP to je jasno ...

Jedno pitanje ... ako se izbace rakete R-27ET i uvedu samo R-77-1 ( ovo se odnosi i na Induse tj na MKI i sve verzije Su-30 koje se koriste u VKS i dalje , i naravno i na S-35S) cemu ce onda sluziti oni mocni OLS-30/35 .. Wink


Ziveli

offline
 • Pomorac
 • Pridružio: 11 Feb 2010
 • Poruke: 379
 • Gde živiš: Split

ray ban11 ::@stipica1

Kolega imas na temi o raketama V-V dosta detalja ,ocigledno si to sve propustio ,prelistaj malo ..

Posebno obrati paznju na `Tablicu daljine lansiranja raketa R-27 i R-73 za pilote na Su-27` ...

Koje nove tehnologije ? Ajd malo napisi jednu analizu svega toga ... navedi uslove upotrebe neke rakete ( verzije rakete ) .Jos nesto ko je uopste tvrdio da je R-27 najbolja na svetu ? U kom postu pise ta recenica ,pronadji je i postavi na ovu ili temu o raketama V-V.

Koliko lovaca danas u svetu uopste ima sisteme koji ce pilota upozoriti na pritajeni raketni napad tj napad raketa kao sto su R-27ET i EP ???


Pa ne uvode se T-50 i nove rakete od 1M€ za borbu protiv F-16 ili F-15.
Razlog uvođenja su F-35 i F-22.
Te tehnologije se razvijaju zbog aviona koji su već sada potencijalni protivnici a u budućnosti će ih biti na tisuće.

F-35 ti ima nešto što se zove Electro-optical Distributed Aperture System (DAS), sa oznakom AN/AAQ-37 i pruža 360' pregled situacije i detekciju dolazećih raketa, automatsko poduzimanje protumjera. Tvrdi se da balističke rakete može otkriti na 1000km.

IRST sistemi nisu nikakva novost i noviji imaju odlične karakteristike, Rafale navodno otkriva raketu veličine R-27 ili R-77 na 40km daljine.

F-22 ima AN/AAR-56 Missile Launch Detector (MLD)

Stariji AN/AAR-54(V) Missile Warning System (MWS) se povezuje sa AN/AAQ-24(V) DIRCM (Directional Infrared Countermeasure) i osigurava detekciju i protumjere, a ugrađeni su i na F-16.

Jednostavno ne mogu vjerovat da me pitaš koliko aviona ima sistem koji će upozoriti pilota na pritajeni raketni napad.

offline
 • Pridružio: 23 Dec 2006
 • Poruke: 12370

R-27EP zahteva da cilj zraci da bi se precizno navela na isti. Ako cilj vrsi tek nekoliko ozracenja (negde se pominju samo dva), prvo pre lansiranja rakete i drugo kad se vrsi korekcija kursa onda ne vidim kako ce R-27EP da bude efikasna protiv takvog cilja.

R-27EP je verovatno znatno efikasnija kada se koristi poluaktivno vodjena raketa jer u terminalnoj fazi lovac mora da konstantno ozracuje metu ali i tu sumljam u efikasnost E-27ER zbog nepreciznog vodjenja pre toga posto moderne poluaktivno vodjene rakete takodje imaju radio prijemnik za koreciju kursa dakle ni kod njih se ne zahteva konstantno zracenje da bi bile efikasne.

Protiv izvora konstantnog zracenja kao sto je AWACS-a naravno da bi trebala biti efikasnija ALI ne mora da znaci da jeste. Znas i sam da protivrad. rakete imaju problem sa kvalitetnim radarima, 99te americki fazni radar koji smo mi koristili nije bio bas laka meta i to za americku protivrad. raketu, za S-300 se cesto navodi da je prilicno otporan na HARM i zato nova verzija HARM koristi geolociranje i aktivni tragac (trazi odraz baterije) a ne puko navodjenje na izvor zracenja. Ako to vazi za te slucajeve sigurno vazi i za AWACS.

Zato i tih 200 komada iako imaju znatno vise obicnih R-27.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 858 korisnika na forumu :: 56 registrovanih, 9 sakrivenih i 793 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Rade, A.R.Chafee.Jr., Apok, awathorn, baba.grdana, caesar, Centauro, cetka, Cvijo_ue, danilopu, Djokkinen, DJORDJE-NO-1, Drug pukovnik, eighty-one, Filip Marinković, GORDI, goxin, GreenMan, herrDule, ILGromovnik, ivica976, Jimmy4, kovinacc, kybonacci, Leonardo, Libertas, liman, LUDI, magna86, Marko Marković, miroslav.marčić, mnn2, mrvica78, nebkv, nefas, nenad81, pedja63, raketaš, Ratnik84, Recce, Ričard, rodoljub, ruger357, scimitar19, shone34, stegonosa, stug, TangoSix, theNedjeljko, Toni, Trpe Grozni, Viceroy, Vlada1389, vlvl, vukovi, Yellow Pinky